Ce rahat e ăsta?

on

|

views

and

comments

A început oficial campania pentru alegerile locale. Adică a început ţigănia.  Pe o scenă şubredă, vai de mama ei, nişte cântăcioşi zbiară ca apucaţii. În faţă, în primele rânduri, câţiva ţigănuşi se scălămbăie, zbiară şi ei, dau din buric şi se dau ninja, azvârlind din picioare în demonstraţii improvizate de arte marţiale manelizate. Mai în spate, cetăţenii maturi ai urbei sparg seminţe şi se uită în dungă la ce se întâmplă pe scenă. Câţiva alegători muci de beţi se veselesc nevoie mare, chiuind în timp ce se străduiesc să biruiască gravitaţia. Între două reprize de cântări, candidatul, roşu la faţă, năduşit, în cămaşă albă cu mânecă scurtă şi cravată regulamentară, mai urcă pe scenă să mai lucreze puţin la electorat. Anunţă că se distribuie „gratisuit” mici şi bere pentru a se sărbători ocazia momentului. Pulimea dă buzna spre grătarele electorale, să-şi primească micul ideologic şi berea doctrinără. Înjurături, îmbrânceli, scuipaţi, călcat în picioare, balamuc. Candidatul e fericit că platforma lui electorală are trecere la electorat şi anunţă că „Nu vă înghesuiţi că e mici pentru toată lumea!”

La sfârşit candidatul se cocoaţă pe scenă cu nişte manelişti, câţiva combinatori locali şi vreo doi-trei ciudaţi. Începe să se bâţâie cu toată osânza, cu mâinile ridicate, zbierând „uiarzăcempionz”. Focuri de artificii, că fără nu se poate. De-aia trăgeau dacii cu arcul spre cer, spre zei! Că n-aveau artificii! Acu’ să facă bine zeii şi să bage la cap că e campanie şi candidatul a dat mici, bere şi manele.

Unde se întâmplă toate astea? Pretutindeni.

De fapt despre altceva voiam să vorbesc. Despre actualul sistem electoral, uninominal dintr-un singur tur. Conform acestui sistem, primarii în funcţie sunt aproape imposibil de schimbat. Veţi vedea asta. Şi atunci alegerile astea sunt o mare risipă de bani şi o mare panaramă. Conform noului sistem, mare parte dintre mandate se vor obţine cu vreo 30 de procente.  Ce înseamnă asta? Înseamnă că, de exemplu, primarul în funcţie câştigă un nou mandat, deşi doar 30% dintre cei care au votat îl mai vor primar, iar 70% au votat împotriva lui. Pentru că, până la urmă, votul pentru ceilalţi candidaţi este un vot împotriva lui.

Aceeaşi problemă există şi în cazul în care cel ales nu este primarul în funcţie ( cazurile astea vor fi extrem de rare; nu stau să explic de ce). Există unul care ia vreo 30 de procente şi devine primar, deşi în jur de 70 din voturi au fost pentru alţii. Ce căcat de democraţie e asta? Şi începuse aşa de bine, cu mici, bere…

P.S. Sigur o să daţi, zilele astea, peste tot felul de năstruşnicii. Şi sigur trageţi nişte poze. Aşa că ne puteţi face părtaşi la ce pozaţi. Daţi un semn aici.

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Un pas prea departe

Un bramburit merge la plajă cu nevasta. Ajuns acolo e tulburat de prisosul de epidermă care îmbracă varii forme de relief - munți, dealuri,...

Recent articles

More like this

14 Comments

 1. Ai drepate, Rabbi!
  La mine în urbe, treaba-i clară! Iohannis contra…. restul.
  Baiu-i în alte părţi. Să luăm, ca „de exemplu” capitala. Ce caută Becali, Prigoană…usw ??? Ei ştiu că n-au nicio şansa, da’ tot s-or înscris că ,doar-doar îi sparg voturile doctorului.
  Mă laşi…?!?!?!?! Pe cine cred ăştia că mai prostesc???
  Banzai!

 2. Deh, ce sa fie, ia campanie electorala. N-o sa fie diferenta ca e USL, PDL, etc., probabil ca pomana, fie ea fasole cu cirnati sau paranghelie, va fi la fel de bine primita.
  E plin bulevardul cu afise cu Iohannis. Nimic rau in asta; m-am uitat si io mai bine la dom’ primar, cu ocazia asta, si am aflat cu cine seamana cei trei frati care tin sandwicheria Marietto, pe Calea Dumbravii. Faine sandwich-uri, maninc acolo aproape in fiecare zi. De treaba flacaii. Pe Iohannis nu-l cunosc personal.

 3. nimic mai adevarat .toti clameaza democratia , dar fac totul sa ramana la cascaval .pacatde banii cheltuiti , mai ales de candidatii cu sanse , ca trebuie sa-i recupereze inzecit.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.