AcasăUncategorizedŞandramaua europeană

Şandramaua europeană

Uniunea Europeană a devenit o şandrama. De la proiectul lui Schuman a trecut o jumătate de veac, timp în care atât de des evocata „construcţie europeană” a evoluat mult dincolo de viziunea iniţială a fondatorilor ei.  Lumea s-a schimbat, desenul geopolitic e altul, iar Uniunea Europeană de astăzi a devenit un spaţiu în care se străduiesc să supravieţuiască împreună state care parcă ar prefera să se strângă de gât între ele.

Epoca în care zona euro-atlantică controla politic, militar şi economic afacerile planetare e acum istorie. SUA se confrunta cu o criză economică pe care mulţi încep deja să o considere cronică. Interesele sale par să se fi mutat în Asia, acolo unde duduie acum motoarele economiei mondiale. Dezvoltarea relaţiilor cu ţările BRIC par a constitui pentru SUA un obiectiv mai important decât permanenta dădăcire a unei Europe năzuroase, capricioase, confruntată cu probleme economice dintre cele mai severe. Vechile consideraţii geopolitice sunt subordonate noilor priorităţi. Accesul la resurse a devenit esenţial, iar în această competiţie Europa a devenit un concurent mai degrabă sâcâitor decât important pentru China (noul bătăuş al economiei mondiale) şi SUA. Washingtonul pare tot mai puţin interesat de prosperitatea unei Europe aflată în permanentă reconstrucţie, confruntată cu crize care par să nu se mai sfârşească, măcinată de conflicte interne, mai ales în condiţiile în care SUA au deja propria criză cu care să-şi bată capul.

Marea Britanie evocă, pe un ton tot mai sever, posibilitatea ieşirii din Uniune. O Uniune la care şi aşa britanicii participau doar în termenii pe care îi socoteau ei de cuviinţă. Rompuy, Hollande, Merkel şi Monti au propriile discuţii în care vor să decidă soarta Uniunii, enervând alte capitale europene în care se face tot mai simţită nemulţumirea faţă de „dictatura franco-germană”. Grecia ( cu largul sprijin al partenerilor europeni) se prăbuşeşte în haos, în vreme ce Bruxelles-ul recită litania îngrijorării. Spania şi Irlanda se confruntă cu probleme economice tot mai serioase, Portugalia asemenea, în vreme ce ţările din ultimele două valuri de aderare par a se fi resemnat cu ideea unei recesiuni fără sfârşit, aşteptând ca Germania, „motorul” Europei să tragă toată şandramaua după ea. În timpul ăsta, Germania are propriile priorităţi, iar acestea sunt uşor de rezumat, aceleaşi dintotdeauna: Deutschland uber alles.

Ideile fundamentale care au stat la baza Uniunii, solidaritate, unitate, etc. sunt azi lipsite de sens. Noua regulă de funcţionare pare a fi „scapă cine poate”.Cei mari par mult mai interesaţi de G8 decât de ce se întâmplă în vechea şandrama. E foarte comod să privim ce se întâmplă in Grecia şi să ne oferim explicaţii comode: pentru ce se petrece acolo de vină sunt grecii, corupţia, lăcomia, nechibzuinţa lor. La o privire mai atenta vom descoperi că, deşi corupţia şi nechibzuinţa grecilor rămân argumente de luat în seamă, ceea ce se petrece în Grecia e de fapt un simptom al unei boli mult mai serioase care macină UE. Grecia e doar prima metastază. Incoerenţa politică, haosul economic, concentrarea exclusiv asupra intereselor naţionale – acestea sunt problemele profunde ale Uniunii. O Uniune în care toată lumea se preface că vorbeşte despre unitate, în care cu toţii pretind că lucrează pentru găsirea de soluţii de supravieţuire comună, dar în care, de fapt, devine tot mai evident, se lucrează la planuri individuale de supravieţuire post-UE.

Este dacă vreţi situaţia în care toate rudele stau la căpătâiul muribundului, părând a fi devotate salvării acestuia, dar de fapt cu toţii aşteaptă momentul citirii testamentului.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

11 Comments

 1. mi se pare mie, (mie, care recunosc, nu inteleg nimic din economie, in sensul in care nu am auzit nici o explicatie coerenta despre motivele crizei mondiale – din care cauza o consider una artificiala, reala, o butaforie in lipsa unor explicatii care sa ma convinga) dar toata debandada a inceput nu cu UE si cu euro. mai precis cu suprematia absoluta a germaniei, singura mare si detasat castigatoare a pacalelii UE. Se pare ca turcii din germania muncesc mai eficient decat cei din restul europei. oricum, vreau afara din UE si nici nu vreau sa aud de euro. O spun aici, pentru ca altfel oricum nu ma intreaba nici dreaq.

 2. Pentru ca intrebarea persista („Comentezi?”), zic si eu ca as comenta ca din fundul curtii mele, se vad urmatoarele: Grecia are mai degraba probleme cu propria clasa politica, si poporul grec e scufundat fara mila de ai lor, de citeva zeci de ani deja, cu mult inainte sa le arate tanti Merkel pisica. Mai vad ca UK e o tara de servicii, in care nu se produce nimic, si in care si nici recrutorii cu care discut de pe la ei nu ma sfatuiesc sa vin, estimind ei o catastrofa economica din care vor incepe sa vada luminita de-abia peste vreo 2-3 ani. Spania, Italia, Franta = no comment, faptele vorbeste singure. Nordul nu m-a interesat niciodata. Germania inca se mai lupta, si daca vreau sa ramin pe continent, asta e locul in care am ce face si e loc pentru mine. In anul 2011 au gindit ca mine peste 90000 de romani. USA nu, no way. Fost, vazut, nu placut, plecat. BRIC maybe, da’ nu m-as duce acolo, ca daca nu sint „expat” printr-o mare companie care sa aiba filiala la ei, n-am nici un statut si fac foamea. Si nici proiecte de consultanta cu ei n-as face, ca nu platesc, si nu are cine sa-i traga de coada. Mai sint locuri sub soare, desigur, doar ca nu le-am luat in seama ca posibile destinatii pina acum… Si de situatia mondiala e vinovata, evident, civilizatia umana contemporana, care se pare ca isi supravietuieste de vreo 20-30 de ani si se decrepeste la modul cel mai rusinos, scufundindu-se in nepasare, nesimtire, prostie si auto-indulgenta. Am comentat.

 3. Rabbi,
  Jana nu e moarta, Jana se transforma! Am o veste cumplita, UE nu a fost niciodata si nici nu va fi ce credeam noi ca este. Nu este o organizatie benefica care ne da judecatori cinstit, bani la saraci, scoala la copii si de sarbatori de duce si galeata de gunoi. Nirvana, Xanadu si Pamantul Fagaduintei nu exista. Statul natiune nu e mort deloc, e tot acolo, si noi trebuie sa ne facem curat in el, la fel ca restul tarilor europene. Nu exista o scurtatura pentru asta.
  Piata comuna, exista si va ramane, iar toate facilitatile din jurul ei ar fi bine sa fie pastrate. A se observa ca UE a crescut in jurul unei piete comune, unui circuit economic si vrea sa gestioneze cat mai bine aceasta realitate. Nu a reusit, desi are pretentia, sa fie o organizatie realmente politica, mai degraba o supra birocratie care gestioneaza alte birocratii si care poate si este folosita de cei isteti si puternici contra celor slabi si prosti. Dar asa este viata, nu e ceva specific UE. Iar piata comuna e ceva care a existat si exista de vreo cateva sute de ani, si a inceput de la federatia elvetiana si uniunea germana, nu de la Merkel si Rompuy.
  Daca o sa se mai surpe din infrastructura asta functionareasca voi fi cel mai fericit: nu au reusit sa alinieze cat de cat politica de resurse, insa au regelementat morcovul si castravetele. Insa moartea Europei, cred ca e o gluma. Daca judeci forta si seriozitatea popoarele europei prin prisma marelui PE, e ca si cum ai judeca poprul roman dupa EBA sau Vanghelie.
  Bine ifosele si talentele eurocratilor sunt maxime si false, dar nu ei sunt Europa!

  • Bune observaţii. Mulţam.
   Sigur, piaţa comună poate şi probabil va supravieţui. Totuşi, la asta se rezumă UE? De la „casa noastră a Europei” a lui Gorbaciov sau „Europa unită” promovată de Kohl şi Mitterand acum revenim la comunitatea cărbunelui şi oţelului?
   Devine tot mai evident că nimeni nu prea ştie încotro se îndreaptă lotca asta. O uniune de state? Un super-stat? Piaţă comună sau doar un mecanism de supraveghere reciprocă? Marele proiect, oricât de generos în enunţ, se împotmoleşte sistematic în agenda electorală naţională a politicienilor din statele membre.

 4. Explicatia este simpla.Un sistem economic muribund,bazat pe o teorie gresita si care nu mai are sursele de sustinere si cresterea populatiei care devine o primejdie mortala pentru milioane de oameni.In fond ce se intampla .Se produce orice ,cu pierderi imense ,o risipa monstruoase si doar de dragul „consumismului” se fac milioane de produse inutile ba si nocive.De exemplu un pantof poate fi facut pentru 4o de ani,dar se produc unii care rezista 6 luni si apar idioti care te convinga ca pantoful cumparat nu este bun ,ci altul si mai bun.Arunca-l pe cel bun si cumpara altul.Si tot asa.Exemplu se pate inmultii cu milioane de produse inutile.In schimb educatia ,sanatatea,etc este lasata in paragina,consumismul si castigul este important.Trei sferturi din economie nu este in productie,ci in cel tertiar nimeni nu se intreaba unde dracul o sa aiba bani?!.Pana acum s-au jucat cu imobiliare.O chestie care pentru multa lume care aveau un IQ corespunzator si-au dat seama ca asta nu poate merge la infinit.Toata lumea faceau case si in plus cumparau case si le revandeau cu mai mult si totul cu ajutorul Bancilor care dadeau imprumuturi fara sa se gandeasca
  ,Traiasca castigurile .Dar „joaca „s-a oprit,gramezi de case au ramas goale,si nevandute,ce nu mai puteau platii si-au pierdut imobilul pe care-l prelua Banca si care nu avea ce sa faca cu ea.Statul recte SUA in loc sa lase bancile sa dea faliment de frica ca se duce dracului toata sandramaua au sprijinit bancile din banii oamenilor de taxe.S-a intamplat un sindrom gen „domino”in toata lumea .Americanii care aveau o economie puternica si care au putut suporta pierderile, au scapat . Lucrurile s-au calmat si incet economia si-a revenit dar incet si n-a mai crescut cu mult.La noi cum discutia despre economie este o gluma buna,dobitocii au judecat ca netotii.
  Taiem tot,aruncam afara pe toti ,luam bani imprumut sa platim ce zic ei ca ar fi pensii si plati muncitorilor,dar n-au facut nimic sa functioneze economia asteptand o minune care sa ne salveze.De unde dracu,si culmea ca timpul in care am fost iertati pana incepem sa platim din imprumut se cam termina.Parerea mea e ca suntem in preajma unui faliment care ne paste.Nu stiu ce se intampla dar sigur ca FMI-ul o sa dea de dracu,ca n-o sa ne impuste sau n-a sa ne ia pielea de pe spate.Eu nu sunt de fel optimist.

 5. CONEXIUNEA MONICA MACOVEI- TRAIAN BASESCU- MARE CRIMINALITATE TRANSFRONTALIERA ORGANIZATA

  ( TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT; continuare)

  Relatia Monica Macovei – Traian Basescu (conex, si Traian Basescu- Viktor Bout) in materie de mare criminalitate organizata (trafic armament- tigari) este idelungata si complexa.
  Pe scurt, aceasta relatie cuprinde- printre altele:
  acoperirea juridica asigurata de Monica Macovei, in operatiuni de mare criminalitate desfasurate de anumite firme (si de catre indivizi implicati in marea criminalitate);
  implicarea Monicai Macovei in exercitarea de presiuni pentru exonerarea de raspundere a celor implicati in marea criminalitate organizata (atat presiuni ale “societatii civile”, via APADOR CH cat si, incapand cu 2005, in calitate de ministru al Justitiei, pozitie in care a colaborat direct cu Traian Basescu in incercarea de a sterge urmelor unor infractiuni de mare criminalitate organizata- cu precadere legate de traficul armament- tigari).

  Urmeaza, prezentate pe scurt, cateva “puncte” ale colaborarii Monicai Macovei- cu implicarea directa a lui Traian Basescu- in operatiuni de mare criminalitate organizata.

  1. Tigareta II.
  Operatiune tipica de mare criminalitate organizata, constand in trafic tigari- armament desfasurat pe Otopeni miliar (16/17 aprilie 1998) prin asocierea infractionala a “varfurilor” Traian Basescu (care a asigurat securitatea operatiunii la Bucuresti) si Viktor Bout (traficant de arme, vechi colaborator cu Traian Basescu) care a asigurat transportul efectiv al armamentului catre zone de conflict.
  Din incarcatura de tigari, echivalentul a 25% ajuns la firma GIPP a generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- avand sediul, in epoca, in strada Turbinei nr. 23 (cartier Floreasca).

  GIPP se afla un relatii privind traficul si comercializarea ilicita de marfuri (inclusiv tigari) cu firma Business Woman, a carei avocata era Monica Macovei.
  Asociati in firma Business Woman erau Jamal Al Atm si generalul Nicolae Florica (fost sef al Garzii Financiare).

  Monica Macovei s-a ocupat de acoperirea juridica a actiunilor de mare criminalitate organizata desfasurata (SI!) de aceste firme (Business Wiman si GIPP)- sau implicand colaborarea lor in astfel de operatiuni ori a actionarilor si “colateralilor”.

  Multe dintre actiunile de acoperire a infractiunilor de catre Monica Macovei se leaga de personaje implicate in Tigareta II- si de colaboratori ai acestora intru infractiuni ulterioare, legate de trafic de armament, tigari- armament.

  2. Acoperire juridica a marii criminalitati organizate de catre Monica Macovei:
  a. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament si tigari desfasurat de fratii Gadban- aflati in legatura cu Frontul National de eliberare a Palestinei. Tigarile erau introduse in Romania cu colaborarea infractionala a lui Gheorghe Florica. De contrafacerea juridica a actelor si a operatiunilor se ocupa Monica Macovei.
  Operatiunile de mare infractionalitate transfrontaliera desfasurate de fratii Gadban, cu implicarea lui Gheorghe Florica- si beneficiind de asistenta Monicai Macovei- au fost protejate si de Virgil Magureanu si colaboratorii sai (Business Woman era o firma acoperita a SRI): Traian Basescu asigura protectia desfasurarii traficului de armament,.

  b. Monica Macovei a fost implicata in acoperirea juridica a traficului de armament- tigari desfasurat prin “agentul” Khalil Kassan (in beneficial Frontului National de Eliberare a Palestinei si organizatiei Al Fatah) cu implicarea generalului Gheorghe Florica si cu sprijinul lui Alexandru Bunea- un apropiat si om de legatura al lui Traian Basescu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor (cand TB era ministru).

  c. In decembrie 1999, cu sprijinul direct al lui Traian Basescu- minsitru al Transporturilor, in epoca- fostul ofiter al servicilor armatei, Cornel Purcarea ,punea bazele unui amplu trafic de armament si substante explozive prin firma ROMAGRO CEREAL SRL- asociat principal fiind Bilal Wehbe. In afacere a participat si cel care, la sfarsitul anilor 1990 si in prima parte a anilor 2000, a fost unul dintre principalii furnizori de arme (prin operatiuni de criminalitate organizata transfrontaliera) ai miscarii Hezbollah si ai UNITA- numele lui este Bakri Imad Abdul Reda (un apropiat al lui Cornel Purcarea).

  In aprilie 1998, Cornel Purcarea si Bilal Wehbe au fost implicati in “Tigareta II”, in stransa relatie cu Jamal Al Atm, asociat cu generalul Gheorghe Florica in firma Business Woman- avand-o ca avocat pe Monica Macovei.

  Dupa izbucnirea scandalului Tigareta II, in 1998, Jamal Al Atm a “fugit” (a se citi, a fost scos) din Romania si, pe de alta parte, prin protectia lui Traian Basescu si a serviciilor au fost tinuti “departe de justitie” unii dintre cei implicate in traficul transfrontalier tigari- armament. Este vorba, in primul rand, de Cornel Purcarea si Bilal Wehbe.
  Generalul Gheorghe Florica, implicat in mari operatiuni de criminalitate transfrontaliera prin mai multe firme (nu doar Business Woman dar si, de exemplu, prin SC Romolt Imex SRL) care au operat, in mare parte, contrabanda tigari- armament atat pe Otopeni militar cat si in porturile romanesti, a fost un “capat de fir” care, odata derulat, ar fi putut duce la cei implicati la nivel inalt in astfel de operatiuni.
  Din ratiuni a caror detaliere este inutila, anchetele s-au desfasurat nu doar incet, dar si conducand catre drumuri infundate.

  Unicul care “nu a putut fi facut scapat total” a fost, totusi, Gheorghe Florica. Arestat initial in mai 1999, a fost eliberat dupa aproximativ doua luni, in urma unor puternice presiuni politice. Cei cu memorie buna isi vor fi amintind comunicatul ridicol prin care Parchetul militar “isi recunostea vina” – ceea ce, ulterior, l-a ajutat pe Gheorghe Florica sa castige niste bani de la statul roman, pe motiv ca ar fi fost arestat fara temei!

  In timpul guvernarii Adrian Nastase – in 2003, mai exact- Gheorghe Florica a fost condamnat la sase ani si patru luni de inchisoare, in urma cercetarii implicarii sale in diferite cauze, traficul cu tigari (tigari = “precursor” armament) avand cea mai mare greutate. Unul dintre dosare chiar viza contrabanda de proportii cu tigari prin portul Constanta si aeroportul militar Otopeni.

  Monica Macovei s-a implicat activ in sustinerea si disculparea lui Gheroghe Florica (lucru de asteptat, intrucat ea insasi era implicata in marea criminalitate organizata transfrontaliera) – initial (mai exact, pana la sfarsitul anului 2004) in calitatea sa de “varf” al APADOR CH.

  Incercarile Monicai Macovei de a folosi societatea civila, la inalt nivel, pentru acoperirea marii criminalitati transfrontaliere o descalifica uman si professional si o recomanda ca fiind o adepta a infractionalitatii.

  Odata cu instalarea Monicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, cu sprijinul direct, nemijlocit al lui Traian Basescu (chestiune fireasca intrucat erau vechi colaboratori in materie de mare criminalitate organizata) soarta lui Gheorghe Florica s-a schimbat radical.
  Cu Gheorghe Florica s-a intamplat un fapt unic in Romania.
  In ianuarie 2005, imediat dupa instalarea Manicai Macovei in functia de ministru al Justitiei, autoritatile romane au incheiat “un acord” cu Gheorghe Florica, angajandu-se sa-i plateasca 19.794 euro (10000 euro daune, considerand ca “9794 euro acopereau cheltuielile de judecata”) pentru “arestarea ilegala din 1999”.
  Gheorghe Florica renunta astfel, la procesul intentat statului roman la CEDO- iar CEDO radia, de rolul sau, dosarul deschis impotriva Romaniei.

  Tot atunci, Monica Macovei a sprijinit repunerea generalului Dan Voinea in functie, la sectia Parchetelor Militare, pentru a avea siguranta ca nici unul dintre cei care desfasurasera operatiuni de mare criminalitate transfrontaliera (tigari- armament) – in care era ea insasi implicata puternic- nu va fi anchetat, judecat, condamnat.
  (Pentru a preveni orice intrebare fara sens, de tipul “de ce l-a repus pe Dan Voinea in functie cata vreme in timpul fostului sau mandat fusese retinut Gheorghe Florica timp de doua luni?” precizez anticipat: pentru ca Dan Voinea avea vulnerabilitati si raspundea la toate comenzile).

  IMPORTANT:
  In zilele urmatoare voi aborda, separat si in detaliu, relatia (privind implicarea in marea criminalitate) intre Monica Macovei si firma GIPP- apartinand, formal, generalului Dumitru (Mitica) Iliescu- la sediul careia (in epoca, in strada Turbinei nr. 21, cartierul Floreasca) au fost aduse si descarcate, in noaptea 16/17 aprilie 1998, cele 750 baxuri cu tigari, “constatate lipsa” in Operatiunea “Tigareta II”.
  Voi revela si relatia care se stabileste intre GIPP- Monica Macovei- Traian Basescu- trafic de armament- Viktor Bout.

 6. „O Uniune la care şi aşa britanicii participau doar în termenii pe care îi socoteau ei de cuviinţă.”
  Asa cum procedeaza (sau ar trebui sa procedeze) oricine care isi cunoaste si recunoaste propriile interese si care mai este si in stare sa „stea pe propriile picioare” (economic vorbind, dar si socio-politic, diplomatic, militar etc): sunt de acord sa facem la comun ceva pt binele majoritatii atat timp cat acel „ceva” pe care-l facem ma avantajeaza si pe mine (sau MACAR nu ma dezavantajeaza) fata de cazul in care „merg” singur.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...