Eurovision 2012

Decât să vorbim despre cum a făcut iar Sandokan pe mârlanul, la Chicago, cu Andrei Marga , mai bine ia să prizăm noi nişte cultură. Adică să vorbim despre Eurovision. Şi dacă socotiţi că Eurovisionul nu are nicio treabă cu cultura (sic!) înseamnă că nu l-aţi văzut pe reprezentantul celor din Muntenegru. A, da. Evident, când vorbim de Eurovision ne referim la concursul de cântări penibile şi nu la organizaţia cu pricina.

Începem cu ce ne interesează mai mult: ai noştri. Vestea bună (chiar aşa o fi?) e că ai noştri s-au calificat în “marea finală” de sâmbătă. Şi fârtaţii din Moldova. Vestea rea e aceeaşi. Adică sâmbăta va trebui din nou să dăm dovadă de patriotism şi să ne astupăm bine urechile când o zbiera din nou fătuca aia. Ştiu, am auzit de zeci de ori că bloggerii sunt răi, că sunt distructivi, că … ce s-o mai lungim, suntem naşpa. De data asta, parol, oricât de constructiv aş fi, oricât m-aş scărpina la mădularul patriotismului cu orice preţ, chiar n-am cum să nu spun că ce a făcut fătuca aia aseară e altceva decât panaramă. Cântecul era oricum de rahat, o manea de duzină – cam maximum din ce poate produce muzica lejeră de la noi. La asta s-a adăugat virtuozitatea duduiţei care a falsat, a ieşit din ritm, dar a avut grijă să-şi arate chiloţii.

Pentru TVR-ul aflat în faliment, asta e o veste bună. Nu are nicio temere că la anul ar trebui să organizeze concursul european de dat din buric.

Despre restul “competitorilor” ce să spun? Ruşii au folosit o reţetă deja fumată şi au venit cu nişte băbuţe. Personal bunica celor de la Zdob şi Zdub mi s-a părut mai simpatică. Altfel babili simpatice, nimic de zis. Austriecii au râgâit o chestie neinteligibilă. Finlandeza era faină, dar neconvingătoare. Tipa din Albania era convinsă că e o mare divă, dar greşea. Aia din San Marino avea forme atrăgătoare (se pare că a şi cântat ceva). Elveţienii n-au sunat rau, iar ungurii ( cel lipsă de patriotism!) chiar au fost buni! Dar nu atât de buni încât să afirm că aş da 99 de cenţi pe iTunes ca să le cumpăr piesa. Despre prosteala disco a celor din Israel n-are sens să comentăm.

În fine, panarama de aseară a avut un aer de serbare şcolară dintr-o comună peste care a dat un sponsor cu mulţi bani. Acum, fireşte, aşteptăm finala. Unde – îmi permit să anticipez- o să ieşim în jurul locului 20. Şi o să mă umplu iar de draci ascultând tembelismele celor doi comentatori ai TVR.

Ca să încheiem într-o notă pozitivă, musai să vă arăt şi piesa care m-a dat gata. A celor din Muntenegru. Ăştia au tratat Eurovisionul cu exact respectul cuvenit.

P.S. Era să uit. Sâmbătă votez. Cu Engelbert Humperdinck. Punct.

17 thoughts on “Eurovision 2012”

 1. Sincer, mie mi-a placut albaneza, in sensul ca a fost mai putin catastrofa decat multi altii. Insa mai mult m-au enervat niscai “coregrafii” – ar fi prea mult sa le spun montari scenice sau sa renunt la ghilimele. Si mai stramba din nas ultraliberalii ca-s protectionist cand incerc sa blochez accesul tuturor diletantilor la functii cu care n-au nici o treaba.

 2. Gaitana (Ucraina) n-are concurenta. Vocal e de departe cea mai buna din concurs. Secondata de Slovacia (voce + melodie) si Ungaria (tot voce + melodie).

 3. Pentru voturile astea nu da nimeni un cozonac, un carnat, ceva ?
  Am sa votez doar atunci cand are sa fie o melodie care sa-mi faca pielea gaina.

 4. Când o să înţeleg ce se premiază la Eurovision, o să-mi dau cu părerea. Mie îmi pare că se premiază o ţâţă, un chilot, un număr comic de circ… Da’ poate mă înşel.

 5. Eurovision-ul romanesc (adica momentele ce preced selectia unui reprezentant al nostru la aceasta mascarada pseudo-muzicala) a ramas la fel ca pe vremea cand ai nostri o trimiteau pe Dida Dragan in locul lui Laurentiu Cazan (culmea, cam primul care incerca o piesa in anglo-romana). Dida Dragan iesea penultima, daca nu ma inseala memoria, iar piesa lui Cazan cucerea ulterior toate topurile 😀
  Marcel Pavel, care s-a apucat sa traga inspre fatuca de la Mandinga, e un bou, imi asum afirmatia. Dar nu din cauza asta, aici mi-a placut, omul a zis-o p-aia dreapta. Oricum, acelasi lucru il afirmase cam acum o luna si ceva si Cotabita, care mai stie cu ce se mananca muzica.
  Pudibonzii patrioti se pot culca linistiti pe “urechea muzicala”, caci “diva” noastra falseaza. Ramane sa vedem / auzim daca numai pe motiv de casca sau ba. Eu zic ca falseaza de la mama natura. Oricum, in prima semifinala, dupa parerea mea, majoritatea erau turisti.
  Si clar, Engelbert ii bate la fundul gol, chiar si la 70 si ceva de ani…

  1. Figurile cu casca ( fiţe de divă dâmboviţeană) sunt pentru galerie. Tipa e afoană. Acum, sigur, am eu nostalgii naşpa, gusturi de rahat şi sufăr de inadecvare, dar era o vreme când ai noştri ştiau să cânte. Să dau un exemplu:

   1. Cu tot respectul, daca se nastea peste ocean, Andreescu era peste Sinatra, fata de care era mult mai bun. Iar Aura Urziceanu, pentru astia… “e grele” 😉

   2. Prietene, şi eu m-am temut să nu comit o necuviinţă, dar parcă oamenii ăştia sunau mai bine decât originalul cu Mouskouri şi Belafonte.

 6. noroc că-n finală nu putem ajunge mai jos de locul 10, că ăştia-s toţi :))
  oameni mai bătrâni ca mine zic că iorovozionu a încetat să conteze după ABBA.

  1. În finală vor fi 25. Adică cei 10 calificaţi în semifinala de marţi, alţi 10 din semifinala de marţi, cei 4 mari şi ţara organizatoare.

 7. Nici o vorbulita inca despre ultima isprava cu Inspectoratul de Stat in Constructii?
  Scuze de off-topic

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.