Tot despre Eurovision

De ani buni privesc concursul ăsta cu o anume curioasă perplexitate. Tot de ani buni am încercat să mai sper că mi-aş putea hrăni melodependenţa ( nu căutaţi cuvântul în DEX, că nu există) cu produsele livrate aici. Meritul indiscutabil al acestui concurs este acela că mă ajută să privesc cu mai multă îngăduinţă păcatele noastre, ale românilor. Şi cum n-ar fi aşa dacă, de ceva ani, la fiecare ediţie, mi se confirmă că Europa e un continent de manelişti şi şmenari? Tot astfel, privesc cum, an de an, ne străduim să ne exportăm piţiponceala şi propria viziune asupra prostului gust, încerând să ne disimulăm ridicolul în scuze de tipul: “bine că n-am câştigat, că nu găseam bani pentru organizare” – în felul ăsta plasarea între codaşi, cu doar voturile frăţeşti din Moldova, devine un act de responsabil patriotism. Aşa “i-am lăsat să câştige”, în fiecare an, pe bogătaşii din Estonia, Ucraina sau Grecia.

Despre reprezentarea noastră de anul acesa aş prefera să nu vorbesc. Am văzut că mulţi şi-au impus regula stupidă conform căreia “trebuie să ţinem cu ai noştri orice ar fi, că sunt ai noştri- critica e nepatriotică”. Ca şi cum însoţirea întru ridicol ar fi  o mare probă de patriotism. Nu mă simt obligat la nicio solidaritate cu ceva ce nu mă reprezintă – în cazul acesta fiind vorba de mediocritate şi piţiponceală. Dacă s-ar spune că Mandinga reprezintă TVR, ar fi absolut ok. N-aş avea nicio problemă. Pentru că da, reprezintă perfect TVR.

Acum două zile spuneam că sâmbătă îl voi vota pe Engelbert Humperdinck. E o chestie care ţine de igienă mentală. Totuşi, trebuie să o spun: anul acesta, nu am nicio îndoială, concursul va fi câştigat de reprezentanta Suediei. Apare uneori câte o chestie din asta, care se ridică cu mult deasupra mediocrităţii uniforme care defineşte ESC. Iar ceea ce aduce reprezentanta din acest an a Suediei, Loreen, e o astfel de producţie. Fără excese pirotehnice, fără cohorte de scuturători din buric ori tradiţionala revărsare de sclipiciuri, Loreen are ceva care îmi aminteşte de Bjork. Şi sună bine, se mişcă bine.Vă puteţi convinge privind clipul de mai jos.

P.S. Mi se pare nostim să amintesc că unul dintre reprezentanţii Moldovei din 2010 a devenit deja “legendar”, unul dintre cele mai “virale” personaje care au sărit din ESC în internet. Îl vedeţi mai jos ( da! 19 milioane de vizualizări!) într-un loop de 10 ore! Apoi căutaţi pe youtube “epic sax guy” şi veţi vedea despre ce vorbesc.

15 thoughts on “Tot despre Eurovision”

 1. Chiar daca o sa te deranjeze comentariul meu , eu tot pe Mandinga o sa o votez ca deh sint romanca ,dar tare mie frica de babutele din rusia ,care or sa acapareze locul 1.

   1. @ Dawson, tind sa cred ca am obraz tare din moment ce nu simte piscatura.
    Apropos, ce se serveste in clubul despre care pomenesti ?

 2. cumnata mea este in Suedia si mi-a spus ca este sigura ca reprezentanta lor va castiga. eu am zis ca ai nostri sunt absolut convinsi ca a noastra va castiga. (evident, ai nostri minus eu, care nu numai ca nu cred, dar nici nu vreau sa se intample asta, nu pentru ca suntem popor sarac si nu avem cu ce organiza :-), ci pentru ca e o porcarie si eu nu inalt porcariile la rand de minune doar pentru ca … “ma reprezinta”.)
  acum, ca n-o fi Suedia si o fi Danemarca sau o fi Ungaria… nici nu mai conteaza. important este ca maneaua noastra sa-si vada locul (si daca va fi sus eu voi fi prima care va plange!), pentru ca daca nu isi vede locul… vom trimite si anul viitor tot pe ion costita compozitor 🙂

 3. “Euphoria ” suedezei va bate orice top al buricelii, iar circarii vor trebui sa-si schimbe stilul. E clar ca mai toti au adoptat un stil de euromanea insa cu Engelbert Humperdinck si Loreen, in concurs, sper sa se revina la muzica.Poate la anul avem de ce ne bucura. Despre mandinga…mi-e cam rusine ca ne reprezinta.

 4. 30% solidaritatea statelor scandinave, 30% simpatia Europei occidentale pentru Suedia, 15% melodia in sine si vreo 15% alte vari motive, pot s-o desemneze pe Loreen castigatoare. Insa precum am scris la articolul precedent in privinta vocii oricare concurent/a este sub Gaitana (care mi-o aminteste pe Tina Turner in zilele ei bune). Om pati si om vedea daca smenu’ bate talentul.

 5. Normal ca totul despre Eurovision. Brusc, am devenit un fel de ProTV, am trecut la suse, manelisti, Eurovision. Pe cand despre Oana si Pepe?

  Pe cand despre Grajdan?;)

 6. @Feodor
  We admire and serv YepurashAlexandra. 😀
  Pana acum exista vreo doi care s-au oferit s-o ajute sa aiba un baiat si o fata.

 7. Faptul ca maneaua asta infecta (imi asum duritatea termenilor) e difuzata la greu pe toate posturile de radio nu o face mai digerabila si in nici un caz mai valoroasa. A primit chiar un loc prea bun fata de merite. Si…nu, nu ma consider lipsita de patriotism daca afirm ca nu-mi place, nu ma reprezinta si nu as fi votat-o nici batuta.
  Rabbi, eu n-as asocia-o (doar) cu TVR, ci (si) cu Pro TV. Tiganie ce se vrea ridicata la nivel de arta. Penibil.

 8. Piesa Ungariei,Compact Disco-Sound of our hearts,a meritat sa cistige,cea mai buna piesa din concurs.Si nu sint ungur,sint moldovean din RM,dar locuiesc in Norvegia.Piesa Suediei a fost si ea foarte buna si nu imi pare rau ca a cistigat dar imi pare foarte rau de Ungaria-locul 24……..

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.