Răguşeala singurei “voci autorizate”

Aflat la Chicago, în cadrul unei întâlniri cu românii pripăşiţi prin SUA, Traian Băsescu a ţinut să le comunice celor prezenţi că el şi nimeni altcineva reprezintă statul român, că el e şeful politicii externe a României. Răspunzând unor obiecţiuni (pe care fără multă ezitare le-aş înscrie în categoria „mofturi) exprimate de cei câţiva româno-americani prezenţi,  Traian Băsescu, între două hăhăieli şi câteva poze cu picii, a explicat că el are singura voce autorizată în materie de politică externă, în România.

Tot pe chestiunea reprezentării României, la reuniunile europene de această dată, preşedintele Băsescu a avut o complicată dispută cu premierul Ponta, concluzia fiind aceeaşi: doar el are dreptul să mănânce fursecuri în numele României.  Băsescu a acceptat, totuşi, ca la Eurovision să fim reprezentaţi de Mandinga.

Pretenţia lui Traian Băsescu de a fi stăpânul absolut al politicii externe româneşti este cel puţin discutabilă. Cadrul legislativ de la noi nu susţine nicicum pretenţia lui Băsescu: „Şeful politicii externe a statului român este şeful statului român”. Textul constituţional nu stabileşte nicăieri că preşedintele este „şeful statului”, oricât de mult ar dori Băsescu să creadă asta. În materie de politică externă, de asemenea, atribuţiunile sunt limpede definite. De la instalarea sa ca preşedinte ne-am obişnuit ( lucru deloc sănătos) cu ideea că Traian Băsescu are atribuţiile şi drepturile pe care socoteşte el că trebuie să le aibă, aşa că discuţia de acum nu aduce nimic nou.

Băsescu pretinde că este şeful politicii externe a României şi „cea mai autorizată voce a statului român” şi admitem afirmaţia, de dragul discuţiei. Acum, pentru că discutăm despre politică externă, ieşim din cadrul hăhăielilor la fursecăreala cu românii din diaspora şi trecem la o chestiune de o anume gravitate.

Aflat în România, într-o vizită neoficială, preşedintele Parlamentului Ungar face nişte afirmaţii absolut inacceptabile referitoare la Guvernul României şi Statul român. Mai mult, Kover Laszlo, preşedintele Parlamentului de la Budapesta, îşi îngăduie o sumă de comentarii scandaloase, legate de politica noastră internă.  Ministerul de externe de la Bucureşti reacţionează, chemându-l pe ambasadorul maghiar pentru explicaţii. Premierul Ponta are, la rândul său,  o atitudine foarte fermă.

Doar cel care se socoteşte „singura voce autorizată a statului român” nu are nicio reacţie…

Continuarea.

8 thoughts on “Răguşeala singurei “voci autorizate””

 1. se non e vero, e ben trovato. ca e inconstien si-ar vinde-o si pe ma-sa pentru un an in plus ca “sef al statului” nu e o noutate. Dar nu prea vad eu cum crede ca ar putea castiga un capital electoral din asta, sau, mai precis spus, cu crede el ca va afecta negativ votarea USL prin prisma acestui scandal. Adica, s-o gandi el, in neuronul lui alcoolizat ca guvernul Ponta va fi “sanctionat” de alegatori pentru actiunea asta, asa disproportionata si emotionala cum o fi fost? Cum spun basmele noastre: “daca asa te-a invatat cineva, prost te-a invatat, iar, daca ai facut-o cu capul tau, prost cap ai avut”

 2. Nu gasesesti un fir de par de actiune coerenta la Base ,fie si numai pentru asta trebuie debarcat cit mai repede cu putinta !!!.

 3. Traiasca Bashina Voda si Elena Marquise de Pompecour-Pleashcoiy! Doar prin ei poate poporul sa manince fursecuri si sa bea sampanie. Pai pate Pntacu sa hahaie si sa rigiie ca Bashina Voda? Nu poa…

 4. Rabbi, cred ca ii suprestimezi machiavelismul Presedintelui Jucator. Domnia sa doar profita, nu creaza. Si ce creeaza da in bara vezi MRU.
  Intr-adevar, chestia cu Nyiro Jozsef este manipulare maghiara, insa cred ca este servita etniei cu pricina. Dificultatile Ungariei sunt un pic mai maricele decat al Romaniei, nationalismul prinde masiv pana si la socialistii de greci sau francezi. Cat despre PDL, avand in vedere ca bazinul sau electoral este in Ardeal preponderent, hm, nu stiu daca il coafeaza conflictul, romanii cred ca sunt favorabili respingerii inhumarii, iar voturile maghiarimii merg tot la PCM si UDMR, nicidecum la PDL… In sfarsit, daca chiar a fost fascist, nu are ce cauta in Romania, la noi e o lege pe chestia asta, nu ca la unguri. Daca nu a fost fascist, atunci e abuz al autoritatilor romane.
  In ceea ce priveste presedintele, mai lasti-l sa se manifeste, ca altfel uita lumea ce luptator a votat!

 5. Doar că o româncă de la Chicago spune:

  Toate televiziunile au prezentat acum o saptamina asa zisa intilnire a lui Basescu cu disapora din Chicago. MINCIUNA! Erau cei de la consulat si o mina de apropiati ai lor.

  Se referă la televiziunile româneşti desigur!
  S-ar părea deci că mesajul a fost adresat românilor din ţară şi nu celor din SUA.

 6. piticul prono. NU exista dubii ca a fost fascist, dar mai ales, nu exista dubii ca a condus “echipe ale mortii” care masacrau romani. Daca nu o fi fost persoanal la Ip si Traznea, macar a fost in echipe similare cu mai putina prezenta in istorie. Despre asta vorbim, nu de niste articole sau poezii sau opinii scrise prin ziarele vremii. Ca si cei 12 generali care au statuie la arad, in alte vremuri, dar cam de aceeasi factura si orientare

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.