Când ne-am decis să optăm pentru modelul ăsta tâmpit de uninominal, pe care n-aveţi decât să-l numiţi pur, dacă asta vă face bine la ficat, a cam devenit limpede că, pentru noi, democraţia e plicticoasă ca filmele scandinave. De fapt nu „ne-am decis”, că pe mine nu m-a întrebat nimeni- dacă m-ar fi întrebat, avea ocazia să înveţe câteva înjurături noi. Au decis ei, cărturarii, erudiţii, pustnicii, asceţii, ăştia care populează Parlamentul. Încă din felul în care s-a luat această decizie devenise evident că democraţia ne strânge ca elasticul de la chiloţi.
Pedelicii şi-au impus damblaua asta pentru alegerile locale. Useliştii, ai dracului democraţi şi ei, au împins porcăria şi la alegerile parlamentare. Apropos, la toamnă lucrurile pot deveni extrem de interesante. Mă încumet să spun că ştiu cine va alcătui viitoarea opoziţie: PNL, PC şi PDL. Pe baza sistemului uninominal şmecherit, e foarte posibil ca USL, valorificând actuala tendinţă, să câştige alegerile lejer, obţinând mult peste 70% din mandate. Cu doar puţin peste 50% din voturi este foarte posibil ca USL să obţină între 70 şi 80 % din mandate. Situaţie în care PSD ar putea deveni nu cel mai important partid parlamentar, ci deţinătorul majorităţii absolute. Mai cu o cârpeală de colo, mai cu un traseist, e perfect posibil ca PSD să îşi asigure majoritatea absolută. Repet, sistemul de vot face ca o astfel de situaţie să fie perfect posibilă. Ori, ajunşi în această situaţie, cam cât timp credeţi că vor fi dispuşi pesediştii, aşa cum îi ştiţi, să mai împartă grisina cu amărâţii ăia de liberali şi conservatori? Om vedea.
Bun. Avem două aserţiuni pe care trebuie să le împac:
a) este datoria ta, ca cetăţean responsabil, să votezi!
b) este datoria ta, ca cetăţean responsabil, să fii informat în legătură cu candidaţii!
Acum, ambele teze de mai sus fiind admise, ca un cetăţean responsabil, m-am informat. Şi duminică aş avea de ales între: un derbedeu, un borfaş, un escroc, un imbecil, un şmenar şi mai mulţi cocălari. Totuşi, e datoria mea, ca cetăţean responsabil, să votez. Mi s-a tot dat cu spray-ul ăsta prin cartier şi mi-am însuşit materia. Aleg derbedeul? Şi după aia caut o teslă ca să închei exerciţiul democratic?
Ăia născuţi în generaţia mea au fost porecliţi, fără vina lor, decreţei. Ăştia care se nasc acum, vai de curul lor, se pot lejer numi democrăţei. Să vedem cine râde acum.
Cât contează votul tău dacă bunica (decedată din ’89) e de fiecare dată pe listele de votare și – deși s-au făcut reclamații – sunt convins că nu e acolo „din întâmplare”? De curioși, când mergeți la vot căuta-ți-vă rudele moarte pe liste. S-ar putea să aveți niște surprize.
USL-ul o sa castige in toamna,asa ca nu vad cum o sa apare PSD-ul separat.Daca PSD-ul face asa ceva fata de PDL,dupa patru ani o sa i se pare ca a fost foarte mare.Teoria asta si cu presedintele viitor,etc este „made” PDL ,”Baga dixit”care in disperarea lui spera ca daca vorbesti despre ceva si-ti doresti foarte tare , se v-a si intampla.Din pacate singurul lucru ce se v-a intampla este ca se vor foii in tomberonul istoriei unde vor zace,si bine inteles si in puscariile patriei fie ei bine cazati.
Tu, desigur, realizezi că un protocol al unei alianţe politice e altceva decât fuziunea, nu?
Btw, care e programul de guvernare a „alianței”? Că acuma sunt la putere și nu par foarte convingători de ceea ce vor să facă.
Junior, ţi-e greu să-l întrebi pe Google?
http://uslonline.ro/category/solutii/
Eu cred ca politica nu e pentru toti. Si mai cred ca politica nu e pentru toti „oamenii politici”. Punct.
La mine, dilema e… trilema, ca-s trei Doamne, si toti trei, vorba aia. La tine, putina-i mai mare :))
PSD şi PNL+PC au acelaşi număr de candidaţi, iar într-un sistem proporţional asta ar însemna acelaşi număr de parlamentari. Dar cu modelul ăsta tâmpit (de acord!) e posibil să nu fie aşa. Însă dezechilibrul trebuie să fie prea mare ca din 70% să se împartă 50-20 în favoarea unei componente. Peste 50% la PSD ar însemna că PSD-iştii vor fi geniali iar liberalii idioţi atunci când vor negocia care candidează unde. Că USL se va rupe la un moment dat e clar şi evident, dar nu cred că foarte curând. În condiţiile date şi având în vedere ce urmează, un guvern perceput ca unul „de uniune naţională” e avantajos pentru toţi useliştii. Dacă PSD sau PNL ar guverna singure s-ar sparge toate în capul lor. Ceea ce va sparge USL este una din două: succesul economic sau apropierea următoarelor alegeri parlamentare. Cum economia n-o să meargă mult mai bine, probabil că USL va rămâne până prin 2015.
Informarea are întotdeauna o componentă subiectivă. Sunt convins că nu toţi candidaţii merită în aceeaşi măsură epitetele pe care le-ai dat. Dar tu vezi asta în ei pentru că asta vrei să vezi. Sunt mulţi, periculos de mulţi oameni în România care gândesc aşa, în fond aşteaptă „salvatori” curaţi şi virtuoşi – sau „îngeri” cum le spune Oprescu. Şi din când în când se lasă convinşi de câte un demagog că el e îngerul aşteptat. Băsescu a avut un succes enorm mizând pe asta. Mult inferiori, MRU şi Nicuşor Dan au făcut de râs snobimea intelectuală din Bucureşti şi aiurea. Tu te laşi mai greu convins, dar dacă asta vrei până la urmă asta obţii.
Alegerile locale vor fi o excelentă ocazie pentru a observa cât adevăr este în temerile mele. Luăm, de exemplu, candidaturile pentru Bucureşti. Sau facem socotelile la nivel naţional.
Mordechai, de găsit online îl găseam și eu. Mai citește o dată întrebarea mea 🙂
Vom vota in acelasi oras. Desi este impropriu spus, caci eu nu o voi face. Tot derbedeul borfas va fi la carma. Iar asta ma tem ca se va intampla pana cand va hotari ca nu mai doreste sa candideze. Cat despre rupere, fireste ca este extrem de posibila, chiar si inainte de a disparea singurul numitor comun real care este Jos Basescu. Mai nou, un domn care candideaza in Navodari pentru nu’sh ce functie nici nu s-a mai obosit sa mentioneaza ca el ar candida din partea USL, ci direct PSD. Si-aici bag sama ca este cu inghitit broaste…