Când şi unde

Destinul – să fim serioşi!- nu-i un scăunel de la IKEA. Dacă vrei să îţi imaginezi că îţi făureşti singur destinul, că depinde doar de tine şi alte rahaturi de genul ăsta, citite în revistele pentru muieri, atunci n-ai decât să-ţi repeţi că şi destinul ţi-l faci tu, cum vrei tu.  Adevărul e că totul depinde de o groază de factori, dar cel mai important e când şi unde te naşti. Dacă te-ai născut într-un pom şi tac’tu era urangutan, n-ai decât să speri că o să ajungi laureat al premiului Nobel pentru fizică; tot ce poţi visa e o funcţie la PDL.

Shakespeare, de exemplu. Dacă ar fi trăit azi, în România, şi nu în Anglia elizabetană, ce s-ar fi ales de el? Îi lua locul lui Cărtărescu, la Evenimentul Zilei, secţia “pupători în fund”? Sau blogger, implicat în “campanii” de promovare a napolitanelor cu cremă de praz? Vi-l imaginaţi coleg de platou cu Vali Stan? Sau combătând, la “22”, cot la cot cu Pora?

Dacă trăia azi, pe la noi, Socrate sigur nu s-ar fi atins de zeama aia. Intra în greva foamei, se suia pe un stâlp şi protesta sau comitea o “scrisoare deschisă”, dar nu se lăsa otrăvit. Van Gogh, trăitor în România de azi, ar fi ajuns s-o picteze pe Udrea, dându-se uţa cu Pinalti. Mozart ar fi pierdut faza naţională a Eurovisionului, în faţa lui Costi Ioniţă.

Sau hai să nu ne ducem aşa avântat în istorie. Uite, Donald Trump, să spunem că ar fi făcut show-ul ăla, The Apprentice, la noi. Deci stă el supărat acolo, îi ceartă pe ăia, îşi bibileşte coafura şi la un moment dat înfige degetul spre unul de-al nost’ şi-i zice: “Eşti concediat!”. La ei, acolo, la americani, când primeşte vestea, ăla de obicei face o faţă lungă, amuţeşte. La noi reacţia ar fi spontană : “Sugi pula! Îmi bag pula în concursu’ tău mânărit!”.

Luaţi-o şi în sens invers. Ia imaginaţi-vă că în loc să fie Preşedintele României azi, Băsescu ar fi fost secretar general al PMR, în anii ’50. Stalin începe să pară un glumeţ simpatic, nu? Dar dacă vă imaginaţi cum ar fi fost ca Fuego să-i cânte la masă lu’ nea Nicu? Ăla succes, aia carieră! Aşa… caca-maca.

Amărâtul ăla de Arhimede, dacă trăia în România de azi, ajungea cel mult contabil la Vântu. Bafta lui că l-a omorât soldatul ăla roman! Sau gândiţi-vă la Columb. Ăsta, dacă trăia azi în România, făcea lobby pentru Roşia Montană Gold Corporation. Pe Einstein, trăitor în România de azi, nu-l văd mai departe de liceul din Focşani, coleg cu profesoara sexi. Asta dacă nu se băga la GDS. Până şi dobitocul ăla de Hitler, dacă trăia în România de azi, nu putea visa să ajungă mai mult decât şef de filială la PP-DD Vârlezi. Nici Iisus, dacă s-ar fi născut în România de azi, n-ar fi putut spera la mai mult decât o emisiune cu Oreste.

În concluzie, dragii mei, trăim în cel mai naşpa loc, în cea mai de rahat perioadă. Sigur, mai există şi ipoteza somaleză, dar cu cine ne comparăm?

 

 

 

11 thoughts on “Când şi unde”

 1. Cred ca-mi citesti gandurile! Ma intreb de mult de ce este asa?Locul nu are cum sa fie vinovat;este destul de armonios,bogat,cu un climat destul de echilibrat.De ce atunci atata mizerie morala si comportamentala chiar si la cei cu carte ?

 2. Din pacate nu poti sa-ti alegi locul de nastere.Dar poti deveni “martir al natiei ‘cu ajutorul “bizonilor”.Slava Domnului ca au nimerit cu stampila mai mult sau mai putin unde trebuia,dar oare-l tine pana-n toamna sau facem infarct?!.

 3. Cred ca dindu-si seama, in alte vremuri, de acelasi lucru despre care vorbiti, Caragiale a plecat la Berlin. Pastrind proportiile, din aceeasi cauza, ma pregatesc sa plec din tara cu tot cu familie, si sper sa-mi reuseasca sa ma stabilesc acolo unde ma duc. Sint trecut bine de prima tinerete, si recunosc ca n-am plecat pina acum pentru ca am crezut, ca un prost, ca am o relevanta la mine acasa si ca pot sa ajut si eu, macar in jurul meu, ca situatia descrisa de dvs. sa se schimbe. Sint coplesit si prin numarul si prin vehementa celor care prefera aceasta situatie. Asa ca ma bucur ca mi s-a ivit sansa unei iesiri, si pot spune ca daca am muncit mai bine de 20 de ani pe-aici fara vreo relevanta deosebita, caci n-am prieteni suspusi si “nu contez”, poate in urmatorii 20 de ani o sa insemn si eu ceva, undeva, intr-o comunitate de oameni normali. Nu prostul ala “diferit”, idealistu’ ala cinstit, la care se uita toti ca la o specie necunoscuta.

 4. Drum bun ,Fluieratorule,sa ai bafta si peste cativa ani sa te invite vreun realizator tv de pe-aici sa te laude in fata natiunii si sa ne bata noua obrazul ca n-am stiut sa te apreciem si te-am lasat sa pleci. Anonimii nostri sunt vedetele lor fiindca unii mai pun pret si pe valoare ,nu numai pe padigree si recomandarea de la nasu. Doar ca o sa-ti lipseasca umorul romanesc;destul rade viata de noi,trebuie sa mai radem si noi de viata…Bine ca o sa ai acces la bloguri.

  1. Multumesc! N-o sa-mi lipseasca umorul romanesc, fiti sigura, ca nu-l luam de la bloc, de pe strada sau de la supermarket.
   O sa rideti, dar tocmai am aflat ca acolo unde ma duc imi voi regasi cei mai buni prieteni din copilarie: o parte din sasii care au plecat de la mine de pe strada, imediat dupa ’90, si cu care pierdusem legatura. Si nu numai sasii. Traiasca blog-urile si Facebook-ul. 🙂
   Si-apoi, fiti sigura ca n-o sa ma invite nimeni nicaieri inapoi acasa. Mi-am pierdut “fatza comerciala” de mult, inca din ’96-’97, de cind am strigat public impotriva CDR-ului, care continua de zor politica iliesciana a strivirii a tot ce era industrie romaneasca si know-how de valoare. Sint “persona non grata” pentru tot ce este politica si presa de pe la noi, de orice culoare, pentru ca am avut si am gura prea mare.

 5. Frumoasa tara am avut,ba si ceva noblete si demnitate in ea, pana ce-au venit nesuferitii aia de romani.Mai bine stateau la ei acasa, nu ne mai contaminau cu atata snobism si grandomanie;eu una, m-as fi lipsit si de latinitate si de francofonie,ca oricum mai mult dect “mersi” nu vorbeste nimeni franceza pe strada(si asta din ce in mai rar)Iar de latina,ce sa mai zic…Stie cineva cum se declama oratoric in latina “ba pe-a matii”?

 6. Sau sa fi venit Burebista ieri si sa fi zis:” Incepand de maine nu se mai consuma alcool in Romania!” ( sau Dacia, ma rog…), cum a facut dealtfel acum 2000 de ani. Pai acum, la nici 24 de ore, cred ca nu mai ramaneau nici globulele rosii din el si din tot neamul lui, pana la a saptea generatie…

 7. da maestre… dar aştept şi comentariul pe invers… dacă Băsescu ar fi fost Maica Tereza, dacă Elena Udrea ar fi fost Obama, dacă Boc ar fi fost Churchil, dacă Pinalti ar fi fot Angelika Merkel… cum ar fi arătat lumea… …

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.