Dor de plictis

Într-un stat civilizat, guvernat de reguli ( mă feresc de sintagma “stat democratic”, care nu ştiu dacă mai descrie ceva astăzi), politica ar trebui să fie teribil de plicticoasă. Într-un astfel de stat raporturile sunt instituţionale, definite de reguli care nu mai intră în jocul interpretărilor, acţiunile sunt regulate de proceduri, totul e previzibil, limpede reglementat, nespectaculos. Sistemul normativ nu îngăduie surprizele, mutările şoc, spectacolul retoric ori refluxul umorilor personale. Pentru că într-un astfel de stat (ideal) personajele care ocupă demnităţile respective, persoanele care reprezintă instituţiile aflate în varii raporturi nu interesează. Dialogul instituţional, plicticos, cum spuneam, nu ar admite, într-un astfel de stat, mari exerciţii de stilistică, nici aproximări ale limitelor normei sau redefiniri în cheie personală pentru termenii procedurilor. Plicticos, previzibil.

Procesul electiv, rămânând între graniţele statului ideal, ar opera cu nişte criterii la fel de plicticoase: onestitate, competenţă. Relativa şi discutabila carismă ar fi aproape neseminificativă, dibăcia retorică irelevantă, simetria faciesului complet neimportantă. Ştiţi cum se ajunge la acel stat ideal? Prin competenţă. Dar nu despre competenţa politicianului este vorba, ci despre dezirabila, dar irealizabila competenţă a alegătorului. Un alegător incompetent, umoral, dispreţuitor al regulilor şi incapabil de a accepta lucrurile plicticoase va alege un politician incompetent, umoral, dispreţuitor al regulilor şi incapabil de a accepta lucrurile plicticoase.

Noi trăim azi vremuri deloc plicticoase. Unii găsesc demne de dispreţ personaje precum Ponta şi Antonescu, ori mişcarea politică pe care o reprezintă. Dar sar cu grăbire în apărarea unui individ odios, dezgustător, întruchipare a ticăloşiei celei mai abjecte, precum Băsescu. Alţii, dimpotrivă, îl detestă pe Băsescu, pe drept motiv, dar sunt gata să ofere nemeritate indulgenţe celor care pentru a-l darâma pe Băsescu şi pentru a se aşeza pe dânşii în locu-i vizitează acelaşi inventar de abuzuri, nereguli şi lipsă de onestitate. Ca întotdeauna se caută cântarul care poate măsura răul mai mic. Şi, tot ca întotdeauna, în loc de cântar se măsoară din ochi.

În toată istoria asta, fiecare dintre noi trebuie să aibă o opţiune. Personal susţin suspendare lui Traian Băsescu. Fără ca prin asta să mă înrolez în corpul zgomotos de susţinători fără condiţii ai USL. Dar suspendare lui Băsescu duce lucrurile acolo unde ar trebui duse: la votul cetăţeanului. Şi ajunşi acolo voi vota fără ezitare pentru demiterea individului. Pentru că m-am săturat de zeus, jucător, eba, udrea, căşuneanu, boc, pinalti, oltean, roşia montană, chevron, flotă, casa din mihăileanu, anastase, falcă, mafia aslfaltului, boureanu, lingăi, mizerie etc. etc. etc. etc. etc. Apoi la toamnă vom mai vedea. Iar după aceea vreau o lungă, lungă perioadă în care să mă plictisesc. Vreau plictiseală. Multă plictiseală.

22 thoughts on “Dor de plictis”

 1. Plictiseala de care spuneti eu o vad ca o cenzura, interzicere de drepturi, legi strambe, ridicari in slavi ale lui ponta si antenescu la latrina3, cincinalul indeplinit, recolte la hectar nemaintalnite de pe vremea odiosului.
  Ce sa mai, linistite si prosperitate intr-o democratie fara dictatura.

 2. Bre’ latrailor, coloneilor si ce pula calului mai sunteti: va anunt pe aceasta cale ca merg sa votez PENTRU demiterea chiorului si implicit pentru moartea voastra bugetara! Eu si tot neamul meu! Si ca mine sunt mult mai multi decat credeti voi! Vorba lui Badea: vreau sa va vad tavalindu-va in chinuri! Ca pana acum ne-ati tavalit voi pe noi!

 3. Una la mana- mon cher, n-ai sa vezi plictiseala in politica romaneasca cel putin in urmatoarea suta de ani. Dar noi deja ne vom fi odihnit destul pana atunci, in pregatirea a ceea ce va urma 🙂

  A doua la mana- ce se intampla de doi ani incoace ( cu apogeul atins de acum 48 de ore si pana cum) ma duce doar la o singura concluzie: Justitia in Romania este nascuta bolnava! Nu ar fi trebuit ca Justitia sa permita unui prim-ministru sa fie atat de obedient, unui presedinte sa fie atat de jucator, unui presedinte de Camera Deputatilor sa fie nearestat in 24 de ore pentru furt in fata intregii natiuni, unui parlamentar sa mai fie liber dupa ce a ucis un om intr-un accident de masina, unui turnator dovedit sa mai indeplineasca fuctii de orice fel, etc, etc, etc.

  Am fost acum doi ani la Ambasada din Madrid sa votez pentru contra lui Base. O sa ne ducem si acum sa votam pentru pentru suspendarea basescului. De data asta o sa fiu mai atent la cum se voteaza aici si, daca se intampla ca la Paris, promit sa te tin la curent. Si atunci era plin de baieti care puneau la telefoane maneaua aia cu ” Pun stampila pe Basescu”, dar de data data asta sunt hotarat sa nu mai tac si sa fac scandal daca vad cel mai mic semn de influentare a votultui. Asta daca votam si noi, amarastenii din emigratie, ca nici nu stiu…

 4. Nu-mi pasa cine si cum il va termina pe dictachior. Nu stiu deocamdata cu cine voi vota in noiembrie…stiu doar ca tiranul trebuie indepartat. Am aceeasi obsesie pe care o avea batranul Cato cu a lui “censeo Carthaginem esse delendam”. Tiranul trebuie indepartat!
  Apoi mai vedem…

 5. asa e, sa le luam pe rand. Primul la rand, basexu. prima miscare, demiterea. a doua, parnaia. una fara alta nu fac sens, cum spun corporatistii. dupa aia udrea, falca, pinalti, boc, toader, patapievici, videanu etc. dupa aia ponta, antonescu. nu-i bai. pana atunci, plictiseala nu-i de asteptat. eu lucrez in sistem si cretinii cu care i-a inlocuit ponta pe-ai lui basexu nu-s in masura sa-mi mai dea vreo speranta. dar macar m-as bucura de imaginea fostilor in dungi

 6. Tot den plictis:
  Mi se falfaie-n bulan,
  Frunza implineste-un an…
  Fie lumea cat da rea,
  Ma doare in fibra mea…

  Si sa nu-mi plangeti da mila,
  Ca ma ud la clorofila…
  Frunza mea-i far da perdea,
  Da-m-as in verdeata mea…

  Ete, ca facui si anu’ ,
  Ma poleniza Traianu’…
  Si-mi dadu nectar la chil,
  Pupa-l-as io la pistil…

  Mi-o puse ca la sotron,
  Ma carmi la eleron,
  Pa la ultima agapa,
  Dadui eject la supapa..

  Cre ca nu se ofileste,
  Ca m-alinta si-mi prieste..
  Frunza mea-i cu seva dulce,
  Duce-m-as si m-as tot duce..…

  Ce tot sar, cu gura-n Piata,
  Ca a mea e toata creata…??????
  Mi-au spus ei, ca o vor rasa,
  Asta-i barbarie crasa..

 7. E nevoie de votul cetateanului. Altfel toate sint coterii la marginea legii, pe care tot noi o sa le decontam mai tirziu…

 8. Imi pare rau sa iti spun eu nu o sa ai parte de plictiseala nici daca cum spuneai o data semii emigrezi .Politica este o curva pe toate meridianele ca un exemplu pe un candidat la presedentia Frantei l-au prins cu pantaloni in vine ca sa nu poata sa candideze ,Base trebuie pus pe linia moarta pentru ca este bolnav ,este paranoic si punct ,a dat foc la nave in Franta si a pacalit justitia unui stat ,a pus un coleg sa il care in spate 8 etaje ca atita il duce capul ,sa bucurat ca un copil timpit “i-am ciuruit” adica 5 milioane de concetateni ,visa ca ia impuscat si a aparut senin la tv sa se laude in toata splenduarea dementei sale la fel ca Nero.Si sa vezi de ce magarii sunt in stare urmatori ,nu mult timp ,numai pina dam coltul. Ori cum am avut nevoie de ceva ani ca sa ne dam seama in majoritate ,sau mai sti . Cred ca te-am inveselit !!! .

 9. ceea ce nu pari a intelege e ca suspendarea lui basescu nu e decat inceputul luptei. vin alegerile, inclusiv alea prezidentiale, iar totul se va hotari acolo, din motive simple nu va fi niciun plictis: numarul celor care-l urasc pe basescu e mult mai mare decat a iubitorilor de ponta si antonescu, useleul o ia in jos de tot cu bunul simt democratic, iar euro loveste din ce in ce mai urat. va fi o vara fierbinte, cea mai fierbinte din ultiimii 22 de ani, iar rezultatul final nu e decis.
  si, da, conteaza foarte mult: fiara de la cotroceni e libera, dupa suspendare, sa faca orice. inca nu i-a rezistat nimeni pana acum…

 10. Vai Rabbi,mare lucru cand craniu este populat cu mai mult decat un neuron .Ce frumos e cand una dai si alta nimeresti.Si eu vreau sa m-a plictisesc ,ca doresc sa traiesc intr-o tara normal asezata,cu prieteni si vecini care sa se tolereaze cu intelegere si dragoste fata de “sine insasi”.Sa nu fiu obligat sa m-a uit in” sticla'”ci sa citesc ceva.Sa ma gandesc ca de 15 zile nu aud decat ca e normal si totul este OK.Dar n-am avut norocul asta niciodata.In orice n-am apucat in zeci de ani sa nu-mi vina sa injur , zilnic,chiar daca tineretea este buna chiar si numai cu atat.Cartile mi-au ajuns in tot timpul in care n-aveai nimic.Acum nu sunt in stare sa citesc o carte intr-o saptamana.Si nici nu pot sa m-a izolez de problemele astea.Ferice de “Bizonul”care n-are probleme existentiale ci doar problema”matzului” ca daca te gandesti in toate ,abdomen sau nu,problema e asemanatoare,dar de alt “matz”.ar mai fi una dar la pitecantropi asta e difuza si tot timpul.E o placere sa inteleaga omul ce citeste, dar la fel e ilar sa vezi ce intelege altul.Sti ca o rugaciune evreiasca spune :Iti multumesc doamne ca nu m-ai facut femee.Eu spun:iti multumesc doamne ca am creier.Totusi simpatic si inviorator este sa-l citesti pe “cineva”.Bravo batrane! Actiunea face cat 1000 de carti.(SIC!)

 11. Ma uit ce smecheri s-au facut si nemtii astia! In principiu ar trebui sa ii doara-n palarie de ce se-ntampla in Romania dar acum incep sa se burzuluiasca, fac mutre, ameninta bineinteles ca se folosesc de orice prilej care le-ar putea oferi niscaiva avantaje. Cand treaba asta se va potoli, D-zeu stie cand, sa vedeti ce “nota de plata” va fi!.
  Intrebarea e – cine plateste?

 12. fara sa fiu adept al teoriei complotului, aflu azi din “surse sigure”, ca totul e mîna americanilor; pare plauzibil dupa miscarile bruste ale domnului Gittenstein.

 13. Sa ma treziti dupa ce-l pusca pe dictachior.
  Preferabil cit mai dimineata, ca am oarece trebi prin oras, si e o caldura de ne kkm pe dumneanoastra.
  HEIL!

 14. Se zice ca omul nu apreciaza ceeace are pana nu-l pierde …
  Cum zicea CTP acu vreo 2 zile “daca asta fac ca sa ajunga la putere ce vor face cand trebuie sa o predea ?”

  Ca sa fiu clar: hai sa-l dam jos pe Basescu. Si vedem noi dupa aia care a avut dreptate – scapa Voiculescu sau nu ? Iese Nastase din puscarie sau nu? Se pune lesa procurorilor sau nu ?
  Pe urma o sa ne tot plictisim de traiul in paradisul numit Romania.

 15. Mai toti reprezentatii PDL repeta: “Sa ne luam tara inapoi!”
  Cred ca e momentul lor de sinceritate, Tara LOR(!!!) care le-a fost luata de cateva zile… asa cum a fost “sa traiti bine”, tot EI 😉

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.