AcasăRabbi ziceDouă proteste

Două proteste

Nu sunt de acord cu cei care le contestă susţinătorilor lui Traian Băsescu dreptul de a protesta, de a manifesta în forma pe care ei o găsesc potrivită, în Piaţa Victoriei. Dreptul de a protesta, de a-şi exprima opinia, de a se face auziţi, nu le aparţine doar celor care îl detestă pe Băsescu – asta e o chestie elementară, care nici nu ar mai fi trebuit pomenită. Mai mult decât atât, salut faptul că protestul lor nu este scrutat/păzit/controlat abitir de către jandarmi, aşa cum s-a petrecut astă iarnă cu cel din Piaţa Universităţii. Şi mai de apreciat este că acei oameni sunt lăsaţi să se exprime fără „ajutorul” echipelor de diversiune -privilegiu de care, de asemenea, nu au avut parte cei care protestau astă iarnă.

Dincolo de asta sunt câteva lucruri care trebuiesc spuse. Am auzit repetată, cu o supărătoare insistenţă, de către propagandiştii băsişti o mizerie, care prin repetiţie pare că tinde să capete valoare de adevăr, sfidând evidenţele. Şi anume că la protestele din Piaţa Victoriei, ale susţinătorilor lui Bălălău, se află oameni veniţi să susţină „nişte principii”, spre deosebire de protestele din iarnă, unde, conform gorniştilor portocalii, „ăia veniseră pentru lefuri”! Deformarea adevărului, minciuna obeză, grohăită, e practică uzuală a propagandei băsiste, aşa că nu ar trebui să surprindă. Mojicia, golăneala, „făcutul din vorbe”, prosteala în faţă, toate astea sunt viscerele şi membrele propagandei portocalii, în lipsa lor n-ar putea supravieţui. Ce încearcă acum să susţină băseologii e că în Piaţa Universităţii, astă iarnă, dârdâiau nişte mitocani, „mahalaua ineptă” – Baconschi dixit!, care se aflau acolo pentru umplerea maţului şi împuşcarea francului, mahalagii şi mitocani, carevasazică, ăştia fiind „gloata” care i se opune consumatorului. În vreme ce acum, în Piaţa Victoriei, poftim de vedeţi, numai lume subţire, care prizează principii şi tuşeşte idei.

N-am să merg până acolo încât să spun, cu subiect şi predicat, din cine era alcătuită „lumea subţire” din Piaţa Victoriei, deşi am identificat mai multe personaje. Repet, au dreptul să protesteze, indiferent dacă o fac din convingere sau pentru că au fost aduşi. Am să amintesc, totuşi, ce s-a întâmplat astă iarnă, pentru că memoria băsiştilor funcţionează portocaliu, deci prost.

Primele proteste au avut loc la Târgu Mureş. Şi se îndreptau împotriva felului în care fusese tratat doctorul Raed Arafat de către Băsescu. Care Băsescu (pentru a naiba ştie câta oară) intrase în direct la o televiziune pentru a-şi da în petec, revărsându-şi mojicia asupra doctorului Arafat, care cuteza să aibă o altă părere, pe subiectul „sistem de sănătate”, decât mult mai competentul ( nu e aşa?) Băsescu. Protestele s-au extins. de la Târgu Mureş,  în restul ţării şi într-un târziu au ajuns şi la Bucureşti, în Piaţa Universităţii, unde au căpătat un mesaj mult mai radical. Am câteva sute de fotografii făcute la acel protest şi în niciuna nu am văzut pancarte în care să se ceară lefuri şi cârnaţi! Am văzut în schimb cerându-se demisia lui Băsescu. Am văzut zeci de mesaje îndreptate împotriva lui Boc, PDL şi Udrea. N-am auzit vorbindu-se despre lefuri. Că or fi fost pe acolo şi oameni care erau cătrăniţi pentru că le fuseseră reduse salariile? Se poate. Protestul de acolo a fost spontan, neorganizat şi fără un mesaj prefabricat. Acuzaţia, jegoasă, că ceea ce se întâmpla în Piaţa Universităţii ar fi fost instrumentat de către  USL s-a lămurit lesne atunci când liberalul Orban a fost gonit de acolo cu şuturi în fund. Asta a fost în Piaţa Universităţii. Oameni de tot felul şi de toată starea dârdâind pentru ceva în care credeau. Sigur, poate chipurile lor nu erau atât de plăcute privirii ca ale celor din Piaţa Victorieii. Poate mesajul lor nu era elaborat, logistica nu era bine pusă la punct, dar exista o anume onestitate.

Revenind acum la Piaţa Victoriei şi protestele de acolo. Repet, refuz să discut despre cine sunt cei de acolo şi de cine au fost aduşi. Nu contează. Apără ei nişte principii? Nu vreau să mă pronunţ, dar pare-mi-se că mai degrabă apără un personaj odios, care reprezintă tot ce poate fi mai vehement îndreptat împotriva principiilor despre care, altfel, fac vorbire. Şi încă mai scandalos mi se pare să văd că în fruntea oştirii „apărătorilor principiilor” se află, pe post de agitatori, politruci dezgustători, precum MRU sau Baconschi. MRU şi Baconschi, vorbind despre hărnicie, dreapta, spirit de iniţiativă şi tot ce mai vreţi, din postura celor care o viaţă întreagă au fost atârnători la stat! Atârnători! Cât de onest vi se pare acum protestul de acolo, condus, agitat, zgâlţâit şi aţâţat de un papiţoi care în toată existenţa lui nu a făcut altceva decât să sugă de la ţâţa bugetului? Care a fost un ridicol prim ministru, iar acum vine să se prezinte drept vajnic apărător al principiilor, neînregimentat politic? Cât de onest vi se pare un protest condus de cel care ( atârnător, ca şi MRU) a devenit notoriu după mânărirea voturilor de la Ambasada României la Paris? Şi, mai ales, cât de onest vi se pare un protest (întru apărarea principiilor, desigur!), condus de un fost şef de serviciu secret??? Vă rog să vă imaginaţi că în fruntea protestelor din Piaţa Universităţii, din iarnă, s-ar fi aşezat, să spunem, Virgil Măgureanu. Apoi imaginaţi-vă comentariile de care am fi avut parte!

Admiţând că da, în iarnă, în Piaţa Universităţii s-ar fi strigat şi pentru salarii. Admiţând că da, printre cei aflaţi acolo, se aflau mulţi oameni prăpădiţi, veniţi din sărăcimea României. Admiţând, de asemenea, că în Piaţa Victoriei, acum, se află „lume subţire”, de prin tot felul de institute, comitete şi comiţii, bine bugetate. Acum, admiţând toate acestea, care protest vi se pare mai onest? Al disperaţilor, ridicându-se din sărăcie şi umilinţă pentru a-şi striga disperarea? Sau al „lumii subţiri”, cu securiştii în frunte?

Am să repet: cei din Piaţa Victoriei au tot dreptul să protesteze. Au dreptul, poate, să se socotească mai instruiţi şi mai cu moţ decât unii dintre protestatarii din Piaţa Universităţii. Dar nu au, sub nicio formă, dreptul de a ţine predici despre vrednicie. E indecent să te revolţi împotriva „celor asistaţi de către stat”, având în fruntea hoardei un securist şi o liotă de atârnători la stat. Dar decenţa oricum nu-şi mai are loc în vremurile astea. Au dreptul să se revolte împotriva prezumatului plagiat al lui Ponta, tot astfel cum s-ar fi putut revolta împotriva titlurilor cu care s-au împopoţonat Kovesi, Udrea sau Boc. Tot aşa cum se puteau revolta pe socotelile Robertei Anastase, pe felul în care a fost finanţată campania pentru PE a Ebăi, pe învârtelile lui Videanu sau scenele doamnei Ridzi. Tot astfel cum puteau cere diploma de bacalaureat a lui Funeriu sau teza la limba română a lui Igaş. Dar n-au făcut-o. N-au protestat. Protestează acum. Pentru a-l sprijini pe Băsescu. Şi pe Udrea, Eba, Anastase, Videanu etc. Şi noi vorbim (de ce n-am vorbi?) despre onestitate. Despre principii.

Vă mai spun ceva. Am certitudinea că atunci când guvernarea USL o va lua razna – şi se prea poate ca asta să se întâmple- în Piaţa Universităţii, cam aceiaşi oameni ca şi acum vor veni din nou pentru a spune ceea ce e de spus. În Piaţa Victoriei va fi linişte. Pentru că mulţi dintre apărătorii principiilor, de azi, se vor fi mutat cu arme, posturi şi principii, în noul loc călduţ.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

21 Comments

  • Printre cei la care se refera Rabbi in mod sigur nu sunt d-na Elena „Linii-pe-asfalt” Udrea, Monica „Moni-adu-mi-mapa” Ridzi, Vasile „Bugetarul-de-800.000-de-euro” Blaga, Videanu „Casuta-mea-din-borduri” Videanu, Cristian „Termopane-din-Irak” Boureanu, Ioana „Absolvent-de-vanzari-anterioare” Basescu, Elena „Succesuri-din-Land-Rover” Basescu…

   Nu, astia si-au castigat banii cinstit, din afaceri pe piata libera…

 1. Deh, PDL-istii s-au lamurit foarte repede ca e mult mai sanatos si profitabil sa stie sa latre bine decit orice altceva. Asa ca si acum se ocupa cu latratul, in tara sau in afara ei. Principiile, faptele, adevarul, n-au nici o importanta. Ei n-au venit „pe lume” ca sa rezolve ceva pentru tara asta sau pentru popor, ei s-au adunat ca sa se chiverniseasca, si pentru acest scop sint in stare de absolut orice. Inclusiv de orice minciuna. Pina acum nu pot spune asta despre altii, din trecut, sau despre USL, si sper sa nici nu-mi dea nimeni motive.

   • Este condamnat definitiv, dar bănuiesc că legea îi dă dreptul să voteze, altfel nu ar fi fost în parlament. Dacă este aşa şi-a exercitat un drept al lui, legal.

   • Rabbi, Rabbi, l’chaim, asta romaneasca uzitata acum, cu „ba pe-a ma-ti” nu ma consoleaza absolut deloc cand se incalca legea, constitutia, se fura monitorul etc. Rabbi, sa nu uitam: intai au venit dupa comunisti. Nu eram comunisti. Apoi, dupa sindicate, iar noi nu eram sindicalisti. Pe urma, au mers dupa catolici. Gewalt! Nu eram catolici. Si inca mai apoi, au venit dupa noi. Sau am uitat istoria?! Iar cand in sfarsit au venit si dupa popa protestantu’, surpriza: nu mai era nimeni sa-l apere. Mie cam asa-mi „miroase” ce se intampla cand nu mai avem nici un respect. Sa-l suspende, da! dar ca la carte si dupa lege. Orice altceva Rabbi, nu ma face decat sa spun, La anul la Ierusalem! 🙂

   • Hai, bre! Pe bune? Chiar îl vezi pe Băsescu martir? Există un simţ al măsurii, totuşi. Dă-o naibii! Chiar facem Mioriţa din ce i se întâmplă borfaşului ăsta? Pe bune, e jenant.

 2. Evident dreptul de a protesta este sacrosanct intr-o democratie,dar faptul ca multi dintre cei ce protesta in iarna ,multi sunt sigur ca intra in rai fara probleme , insa fata de lombrozienii cu semnul lui Cain pe frunte a celor de la PDL-este dezgustatoare,cu atat mai mult cu cat doar frica ca ajung la puscarie si ca le sunt taiate stipendiile ii mana in lupta ,in special cei care vorbeau „tampeniile” de la tribuna.Ceilalti,saracii carati pe caldura in autobuze care spuneau din suflet si singurul neuron obosit ca Ponta si Antonescu sunt stalinisti se vor intalnii in rai cu adversarii.Dar cu toata fanfaronada n-au stat nici macar timpul pe care il aveau la dispozitie.Ce am observat este ca Dl Neamtu alt „luzer” ca MRU nu-si poate reprima ura
  viscerala de-a dreptul obscena impotriva „dusmanului”pe care i se asterne pe fata ,de mirare pentru un cunoscator intru cele sfinte,asta fiind teolog.
  Nici o minune nu-l scapa pe Basescu de demitere,odata ca ce nu l-au inghitit vreo data se alatura cei care l-au votat si nu pot suporta ca au fost mintiti si dezamagiti de Basescu.Cum sceleratul nu-si poate schimba obisnuinta si discursul se vede din Marte ca vor pierde.Cum e inconjurat de toti pierzatorii de la alegerile locale sunt un ajutor la un picior de lemn.Boc ,Roberta,Udrea ,Videanu ,etc mai lipseau.Sunt morti si ingropati dar nu realizeaza.O tot spuneam dar n-am crezut ca o s-o vad atat de repede.Vorba multimii din Piata Universitatii din 89.Exista Dumnezeu!

 3. Am fost aleasa sefa de scara la blocul nostru. Democratic.Din cele 2o de familii cu drept de vot, au fost doar 8 prezente la vot, pe celelalte familii le-a durut la bascheti, desi era vorba despre viitorul scarii noastre de bloc. Am hotarat cu totii, la propunerea mea, ca atunci cand se vor intoarce din concediile lor nesimtite, daca vor sa ma dea jos, vor trebui sa o faca, cu o majoritatate de 19 familii de votanti. Dupa o vreme, cele 12 familii de dictatori nenorociti, s-au adunat in sedinta anticonstitutionala si au hotarat sa ma dea jos, si au schimbat legea iar, ca seful de scara poate fi dat jos cu majoritatea celor prezneti la vot. O sa me adresez Curtii Constitutionale a Blocurilor. Stirea a fost trimisa si de sotia mea, iar un blogger de la „Reuters Africa” a publicat-o si de acolo s-a rostogolit in presa internationala, iar presedintele Partidului „Scarile de bloc litera C din blocurile P+4 de sector” si-a exprimat ingrijorarea. Acum suntem la miting, imbracati in alb, si il astept pe nasu Pantelica din Cuca Macaii si aduca la miting cu trabantul inchiriat, un grup masiv de 4 sustinatori ai democratiei. Cu Constitutia de scara si cu dreptatea, merg mai departe!

 4. Protestele „pdl-istilor” sunt spectacole ! Nu ma intereseaza! Dar de cand sa protestezi pt. salarii,pensii,legi sau orice iti afecteaza nivelul de trai este ceva de dispretuit ? Doar principiile pot fi subiect de protest? Si „Sus Basescu” este principiu iar „Jos Basescu” este…antiprincipiu ? Basescu SUS este garantia nivelului de trai pt. gasca lui iar Basescu JOS este speranta celorlalti de a avea si ei un nivel de trai(caci acum este doar supravietuire) . M-am uitat aseara la niste chestii care se afisau la OTV,presupun ca erau promisiuni electorale… Vai de mine,cred ca si cainele meu ar rade daca ar putea citi! Probabil ca astea au fost si inainte de locale si iata cati au pus botul! Nu se mai poate,trebuie facut ceva cu educatia …

 5. De acord cu observaţiile dvs.
  Un lucru aş preciza: nicidecum nu înseamnă că toţi contestatarii lui Băsescu
  sînt susţinători ai USL. Din partea mea să se ducă toţi naibii.
  Băsescu merită să cadă pt regimul instaurat, pt că nu a făcut decît să înlocuiască o clică de profitori cu alta. Nici nu ştii care-s mai odioşi…
  Să mă ierţi că nu mă încîntă deloc nici ceilalţi, oare pînă în 2004 nu la fel au făcut şi ei ? Oare nu de-abia aşteaptă acum să se înfrupte din nou din ciolanul la care de cîţiva ani au privit doar cu jind ? Grăitor exemplul cu acel porc (scuze, dar o merită) de Voicu. Puşcăriabili din belşug în ambele tabere. Toţi susţinătorii USL aşteaptă după victorie grase recompense pt sprijinul acordat, acestea vor veni tot prin accesul la banii publici. Cei 30 de arginţi cuveniţi trădătorilor îi vom plăti de asemenea tot noi. Dezgustători traseiştii, dar cei care îi primesc nu-s la fel ? De ce m-aş entuziasma că se schimbă o gaşcă de lipitori cu alta, poate mai flămîndă ? Toată clasa politică e o colcăială de interese murdare, aşa zisele principii sînt praful pe care ni-l aruncă-n ochi nouă, doar, doar ne-or orbi.
  Mi-e o silă imensă de toţi…

 6. „când guvernarea USL o va lua razna…”
  sunt unii care cred ca guvernarea usl deja a luat-o razna. tot sorina invoca sofismul autoritatii 🙂 , facand o lista: http://sorinamatei.blogspot.it/2012/07/suspendati-i.html

  si mai este o problema importanta aici: suspendarea nu justifica derapajele antidemocratice, nici nu le explica. suspendarea se putea face fara derapaje. faptul ca acestea sunt o realitate inseamna ca avem deja un model de guvernare – nu, nu e guvernare – e un anume model de exercitiu al puterii: putere absoluta -, in care suspendarea nu e decat un eveniment printre multe altele. or, in aceste conditii, ridic provocarea: dincolo de suspendarea – necesara – merita cautionate derapajele useliste? altfel spus, ce e important e dupa 29 iulie, dupa ce basescu a cazut.

 7. In totalitate de acord ! vezi si cine sunt azi ,,hotii, pomanagiii ” Romnaniei
  http://www.contributors.ro/fara-categorie/au-castigat-hotii-pomanagii-si-plagiatorii-deocamdata ;
  ,,Exista doua Romanii. Una a pomanagiilor, a votantilor USL. Care asteapta pomeni de la stat, fara sa inteleaga ca nu are de unde. ”
  Evident, a doua Romanie ,de care Vlaston uita sa ne mai spuna e educata, geniala , subtire, democrata ,fina, si e reprezentata ,of course, in primul rand de PDl si vesnicul ei lider 🙁 .A si, uitam cel mai important lucru ,e de dreapta !!!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

- A word from our sponsors -

De citit

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...