Scenarii

Nimeni nu are cum şti, la acest moment, care ar putea fi deznodământul referendumului din 29 iulie. Există cutezători care se încumetă să dea ca sigur un rezultat sau altul, dar nu m-aş grăbi să-l iau foarte în serios pe niciunul dintre aceştia. Nu puţini sunt factorii care pot influenţa deznodământul, mergând de la evoluţia cursului de schimb pentru moneda naţională până la campania electorală propriu-zisă. De altfel, cred că, mai mult decât de obicei, campania electorală va cântări semnificativ în definirea rezultatului final. Şi nu ezit să afirm ca va fi, probabil, cea mai murdară campanie de care am avut parte din ’90 încoace. Pentru că în ambele tabere campania va fi construită exclusiv pe un mesaj negativ. Ce care doresc demiterea lui Băsescu pentru că trebuie să îl conteste pe Băsescu, susţinătorii suspendatului pentru că nu au alte mijloace la îndemână ( cu ce realizări s-ar putea lăuda, în mod convingător, Băsescu?).

Cred ca e deja suficient de limpede cum vor decurge cele două campanii. Tabăra pro-USL se va afla într-o permanentă defensivă, răspunzând avalanşei de dosare, “dezvăluirilor” şi mizeriilor revărsate dinspre băsişti, încercând să contra-atace, mai mult sau mai puţin convingător. Tabăra pro-Băsescu, aşa cum se poate deja observa, recurgând la tot arsenalul de mijloace care altminteri ar fi considerate imorale. În 2007, la doar câteva ceasuri după suspendare, Băsescu se arunca în mijlocul mulţimilor, zbierând despre întoarcerea la popor. Azi, la aproape o săptămână de la suspendare, acelaşi Băsescu evită prudent orice contact cu mulţimea, rezumându-se la discursuri demagogice, răcnite prudent din curtea sediului de campanie. ( Ar fi foarte interesant de aflat care sunt sursele sale de finanţare!) De altfel cam aşa va arăta întreaga sa campanie: discursuri, la fereală, de la sediul de campanie sau din studiourile televiziunilor prietene, în emisiuni “bine moderate”. Plus arsenalul de manipulări ordinare.  Apropos, nimic nu mi se pare mai jalnic, mai degradant, altfel zis mai emblematic pentru nivelul de degradare la care a ajuns personajul, decât gestul de ieri seară, în care “logistica” i-a făcut rost de un copil, ca să aibă ce lua în braţe la poză.

Nu o să discut acum prea mult despre campanie. O vom face pe parcursul el. În schimb, aş vrea să încerc o evaluare a scenariilor post-referendum posibile.În noile condiţii, participarea la vot devine un factor esenţial.

a) Referendum validat, Băsescu este demis cu un raport al voturilor copleşitor în favoarea demiterii. Probabilitate: scăzută.

E greu de crezut că se va putea realiza pragul de 50% plus 1, impus pentru validarea referendumului. Dacă, totuşi, acest prag va fi atins, atunci votul va fi, foarte probabil, covârşitor pentru demitere (e de aşteptat ca cei mai mulţi dintre susţinătorii lui Băsescu să prefere absenţa de la referendum). Un astfel de rezultat ar limpezi lucrurile şi va avea drept consecinţă eliminarea lui Băsescu din viaţa politică. E greu de crezut că PDL îi va mai accepta pretenţiile de lider după un astfel de tăvălug.

Contestaţiile, desigur, nu vor lipsi, dar la un astfel de scor vor fi lipsite de relevanţă. Important va fi modul în care va fi desemnat pragul de 50%; pe baza datelor din 2000 ori pe baza datelor ultimului recensământ.

b) Referendum validat. Băsescu este demis cu un scor strâns. Probabilitate: foarte scăzută.

Acesta ar putea fi cel mai dezastruos scenariu. Contestaţiile se vor ţine lanţ. Rezultatul va fi, din nou, decis de justiţie. Acuzaţiile de fraudă vor fi extrem de sonore, apelurile la UE, scandalul şi instabilitatea care ar putea rezulta ne vor arunca într-un haos de nedescris. Într-o astfel de situaţie, alegerile din toamnă pot avea rezultate surprinzătoare.

c) Referendum validat. Băsescu este confirmat. Probabilitate: practic nulă.

Şansele ca Băsescu să câştige un referendum validat sunt practic nule. Dacă acest rezultat s-ar produce, totuşi, USL ar fi spulberat. USL nu va putea acuza fraude sau nereguli, în condiţiile în care guvernul său organizează referendumul. La alegerile din toamnă USL ar rata şansa rămânerii la guvernare.

d) Referendum nevalidat. Vot masiv pentru demitere. Probabilitate: foarte ridicată.

Cred că acesta este scenariul spre care ne îndreptăm. Doi bani n-aş da pe afirmaţiile lui Băsescu, în care acesta susţine că îşi doreşte ca referendumul să fie validat şi el să îl câştige. Trompete băsiste tipice! Băsescu ştie exact unde se află şi ce şanse are. Jocul său va merge pe strategia care îi oferă cele mai mari şanse de a se agăţa de putere în continuare: invalidarea referendumului, datorită lipei participării cerute de lege.

Într-un astfel de scenariu, Băsescu va rămâne la Cotroceni, dar legitimitatea sa va înceta să existe. Geestul corect, într-o astfel de situaţie, ar fi demisia, dar mă îndoiesc că va face vreodată aşa ceva. Va urma un an urât, de mizerii şi scandaluri neintrerupte. Doar un an, pentru că în ultimul an de mandat, pot anticipa, instrumentele de forţă îl vor părăsi, intrând într-o prudentă neutralitate.

e) Referendum nevalidat. Scor strâns, dar în favoarea demiterii. Probabilitate: medie.

Un astfel de rezultat ar fi o catastrofă pentru USL. Nu este deloc un rezultat imposibil. E posibil ca buna parte din potenţialii votanţi pro-demitere să nu participe la vot, convinş că votul va fi unul covârşitor pro-demitere, dar că nu se va putea atinge pragul de 50%. Pe de altă parte băsiştii s-ar putea mobiliza exemplar pe ultima suta de metri (voturile din străinătate, scoase din buzunar) şi să producă un scor mai strâns decât ar anticipa unii acum.

E scenariul cel mai optimist la care poate cu adevărat spera Băsescu. USL va avea probleme majore de legitimitate, iar Băsescu şi PDL s-ar putea afla “pe val”, ceea ce ar complica foarte tare lucrurile la toamnă.

f) Referendum nevalidat. Vot împotriva demiterii. Probabilitate: practic nulă.

Nu văd cum un astfel de scenariu ar putea prinde viaţă. Însă dacă un astfel de rezultat s-ar produce, USL, ca şi în scenariul c), ar fi spulberat.

g) Scenarii alternative, în care rezultatul şi/sau validarea referendumului sunt supuse contestării şi decizia aparţine justiţiei.

Oricare dintre scenariile de mai sus poate intra în această fază. Un astfel de mers al lucrurilor ar prelungi criza politică şi ar genera o instabilitate politică extrem de periculoasă.

23 thoughts on “Scenarii”

 1. Nu e BASE cel mai stralucit reprezentant al clasei politice?!
  Nu e BASE cel mai tare intr-o masa de nevolnici?!
  Nu -l iubeste Europa pt. ca nu cracneste nimeni in front?!
  Asa ca, la referendum, voi spune un mare DA

 2. Rabbi, asa cum mi se pare ca sta treaba acum, totusi un vot masiv pentru demitere e de asteptat. Taberele traiesc evenimentul in “mod emotional”, asa ca e greu sa sucesti prea multa lume in 2 saptamani jumate. Batalia se duce, de fapt, pe doua fronturi: (a) stabilizarea bazinului propriu si (b) atragerea cator voturi va fi posibil din nisa subtire de indecisi care spun ca vin totusi (dupa sondajul IMAS, cam 7-8%; hai 12%, daca mai urnesc si din cei care acum spun ca nu vin) – asta pentru USL, ca pentru Base e clar: ai lui tre’ sa stea acasa. N-a avut nici o jena sa stea infit in deal cu 10% in sondaje, n-o sa aiba nici o jena daca iese cu 0 voturi intr-un referendum nevalidat. Dar asta ar fi scenariul letal pentru noi toti.

  Ca atare, singura intrebare cu adevarat valabila este: fi-vom peste 50% + 1 au ba?

 3. As spune mai degraba ca exista 2 variante:
  1 -o combinatie a -b – referendum validat, Basescu demis – probabilitate mica
  2. – o combinatie d – e – referendum nevalidat + vot anti Basescu – probabilitate mare.
  Daca varianta 2 va fi cea confirmata (d – e) – jocul lui Basescu, inceput inaintea numirii lui Ponta a reusit. PDL creste masiv pana la parlamentare.

 4. In sfarsit o analiza cat de cat obiectiva pe acest blog. Fata de articolele precedente in care ii desfiintati pe sustinatorii lui Basescu si ii faceti albie de porci cu acest articol ati mai dres-o cat de cat.
  Felicitari inca o data pentru obiectivitate.

  1. Asta ai inteles tu din tot ce-a scris Mordechai pe blog? Ii desfiinteaza pe basisti si abia acum e obiectiv? Nu vreti cumva sa va pupam in cur pe toti basistii doar pentru ca voi pupati un cur, credeti voi, ilusrtu? Dar spune cum ar fi trebuit sa scrie ca sa fie obiectiva si nu “cat de cat obiectiva” analiza lui? Si ce te face sa crezi ca el trebuie s-o dreaga cu voi? Ii bagati un arest preventiv daca n-o drege? Mi-e greata de voi!

 5. mă aştept la nevalidarea referendumului cu vot covârşitor pentru demitere, după care mă aştept la ample mişcări de stradă.
  POWER TO THE SUSPECT NATION!

 6. “. E posibil ca buna parte din potenţialii votanţi pro-demitere să nu participe la vot, convinş că votul va fi unul covârşitor pro-demitere, dar că nu se va putea atinge pragul de 50%.”
  e asta cum ai gandit-o?/cum presupui ca o sa o gandeasca votantii pro-demitere? Faptul de a sti ca este posibil/chiar probabil sa nu se faca pragul de 50% este un argument puternic pentru a te duce la vot; pe ideea ca e mult mai mare nevoie de tine acolo.
  Gen: sau votezi, si daca se face pragul de 50% e bine; daca nu, macar stii ca tu personal ai facut tot ce a fost in puterea ta
  sau nu votezi, iar in cazul in care nu se face pragul este si din vina ta; profetia sumbra se auto-indeplineste.

 7. Nu cred ca,indiferent de rezultatul referendumului,USL-ul va pierde procente pt. la toamna !Dimpotriva!Daca demiterea va esua ,va fi din cauza hot.CCR care s-a dovedit clar ca-l tine in baratica! Deci de aici vor porni si mai multe resentimente vis a vis de pdl ;adica daca tot ni-l tin pe cap cu forta pe Basescu macar sa-i spulberam din parlament ! Cel putin cred ca in directia asta ar fi logic sa mearga gandirea colectiva!Care ar fi varianta? Daca tot n-am scapat de el atunci sa-i votam pdl-ul sa nu se simta singur? Exclus! Oricum daca va continua sa iasa la cersit voturi cu copii (probabil al unui SPP-ist)in brate ,ce ar putea sa iasa?

 8. antonescu e discipolul lui geoana. a fost si asta presedinte 3 saptamani. macar cu o pernuta si lectura rapoartelor sa ramana ca in rest..aceeasi gaunosenie

 9. Misto articlul, foarte bine structurat. Mordechai are cu siguranta un background tehnic:) In stilul asta scriu si eu, desi mult mai prost. In general articolele scrise in stilul gazetaresc romanesc au dezavantajul ca sunt foarte greu de urmarit.
  Eu as fi mult mai transant – Basescu nu lupta pentru presedentie, ci pentru o iesire onorabila. Lupta e pierduta practic, pentru ca Basescu nu mai are un partid suficient de puternic in spate si prea putina motivatie (2 ani de mandat??)
  Mai interesant mi se pare ce va fi dupa, PSD va trebui sa lupte pentru LEGITIMITATE. Unii din tabara PSD mai ales din fosta aripa PNL vor sa aduca monarhia in discutie, lucru care ar fi foarte dificil pentru ca traditional vorbind alegatorul PSD este in esenta republican convins. Monarhii marioneta cu miscare de stanga in spate s-au mai vazut. Sa vezi atunci “coabitare”!

 10. Nici o problema Referendumul va fi validat cu peste 50%.cu o mare diferenta.Analiza asta este minunata si pur si simplu este curata matematica,incrangatura- probabilitati posibile,desi n-am urmarit chiar foarte atent mai erau cateva posibilitati.(SIC!)Logic se pune o intrebare .Care este raportul intre ce-i care sunt siguri de ceva .Va spun 70% care-l urasc pe Basescu,si mai putin de 20%care-l iubesc pe Basescu unii sincer altii interesat.Daca nu se duc totii iubitori de Basescu raman acasa 20%.daca nu se duc toti impotriva lui Basescu pot linistiti sta acasa de la 50,1% si 70%.Nu vad sa nu fie validat referendumul,pentruca nu vor vota toti pentru DA si nu vor sta acasa toti cu Nu.Vom trai si vom vedea.Daca multi ca Merkel &Co vor face galagie toti romani vor vota NU, ca sunt multi prosti de baune si in UE.

 11. Cred ca, indiferent de rezultatul referendumului,USL-ul nu se poate “prabusi” in toamna!A fost evident ca CCR-ul il tine in bratica pe Base si atunci ,firul logic al gandirii colective ar fi sa scoata pdl-ul din parlament …Adica daca tot am ramas cu el pe cap (fortandu-se legea) macar sa-l lasam fara colegi! Atitudinea UE este ajustata de diverse interese ale caror mecanisme nu le cunosc dar chestia cu democratia nu mai pacaleste pe nimeni.Acum cateva luni,nu eram primiti in Schengen din cauza coruptiei ce inflorise viguros tocmai sub democratica carmuire a lui Basescu ! Daca vrem sa scapam de asta suntem din nou pedepsiti tot noi ! Deci Basescu poate iesi in continuare la cersit voturi cu copil in brate(al vreunui SPP-ist) dar in niciuna dintre variante nu va fi invingator!

 12. Lumea “buna”-i la putere,
  Esichieru’ ulii mele…
  Da’ bugetu’ a scazut,
  Tu.v.a-n gura sa va .ut!

  Se unesc si se desfac,
  Da’ iese acelasi reac.
  Ca sa mearga totu’ struna,
  Pis.a.ne-am cu voi de mana…

  Dup-atatea validari,
  Te- apuca iar noi cac.ari..
  Acuma , ca-i trecut geru,
  Intocmesc iar esichieru.

 13. Si mi se pare corect daca este obligatoriu pt.validare prezenta a 50%+1 sa se decreteze votul obligatoriu la referendumuri.Abia atunci ar fi perfect democratic.Daca ar fi amenda de 1500ron atunci nu ar mai fi riscul unor cheltuieli majore(campanii,sectii,buletine etc.) facute fara nici o finalitate!

 14. Mi-ar plăcea un referendum prin care să putem scăpa de toți, Băse, Boc, Udrea, Videanu, Copy, Crin, FSN (PDL, PSD, PNL, PC, PPPDDD etc), etc. etc. etc. …
  Aaaa, dar ce vreau eu nu e referendum, e revolutie…. Iar cei enumerati mai sus ar fi trimisi la muncă, la construit autostrazi, la săpat tuneluri de cale ferată… mă rog, la muncă, să vadă și ei ce e aia muncă…

 15. Nu toţi băsiştii vor sta acasă, fiindcă mesajul anti-vot nu poate fi foarte explicit şi public. Vor fi unii trepăduşi din presă care vor îndemna la stat acasă, poate şi nişte primari, dar nu cred că Băsescu sau PDL-ul direct.

  Pe de altă parte Băsescu cu “cinstea” lui face tot posibilul să ne enerveze şi să ne aducă aminte de ce-l detestăm atât. Iar povestea asta cu pragul e un motivator puternic pentru antibăsişti. Eu m-aş simţi îngrozitor dacă n-aş vota şi ar ieşi (d) sau (e), aşa că voi vota. Măcar atunci pot înjura pe alţii dacă iese aşa.

  La locale a fost 56% prezenţa. Acum unii băsişti vor sta acasă sperând să nu se valideze, dar pe de altă parte miza celorlalţi e infinit mai mare decât la locale şi se poate vota oriunde. Eu aş miza pe (a) sau (d), ultima fiind ceva – dar nu mult – mai probabilă.

 16. Rabbi,’ai sa ne distram umpic, zic. Tomnai ce-am citit motivarea CCR pentru referendum. Dupa mult bla-bla, decizia Curtii este: “Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 […] este constituţională, în
  măsura în care asigură (s.n.) participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente

  E ca in povestea aia cu rabinul din Buhusi. Decizia poate fi citita si asa: legea trebuie sa asigure participarea; ramane la latitudinea cetatenilor daca participa sau nu.

  Ce-ai zice daca CCR si-a lasat o portita de iesire pentru a putea valida totusi referendumul, daca Base o ia grav dar nu se intruneste cvorumul? Mai ales ca si Comisia de la Venetia recomanda “fara cvorum”? Ca si ei stiu ca asta e cazul cel mai dificil, caz de razmerite?

 17. Basescu o sa si-o ia grav, dar grav de tot pe cocoasa, indiferent ca se valideaza sau nu. Daca si-o ia pe coasa grav si NU se valideaza, o sa fie miscari de strada fara precedent si ei stiu asta. Oare risca?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.