AcasăUncategorizedConu' Uselică faţă cu...

Conu’ Uselică faţă cu reacţiunea europeană

Ne place să gândim că, la 1859, Unirea Principatelor a fost împlinită de nişte mari bărbaţi, mânaţi de înalte idealuri naţionale, doar cu votul adunărilor ad hoc, discursuri înălţătoare şi vuiet de ovaţii. Adevărul este că au existat, într-adevăr câţiva, mari bărbaţi care au lucrat pentru ca acest lucru să se întâmple, dar lucrarea lor este mai puţin pomenită, petrecându-se multă vreme după acel 24 Ianuarie 1859, în lungi ceasuri de aşteptare în anticamerele cancelariilor marilor puteri, unde porniseră pentru a cere îngăduinţă şi binecuvântare.

Până la acel moment, vreme de veacuri, la Stambul aveau loc adevărate licitaţii ad hoc, în care se întreceau în promisiunii pretendenţii la tronurile principatelor. În vremea aceea nu exista FMI, aşadar ori de câte ori domnii vreuneia din cele două ţări avea nevoie de asistenţă militară ori financiară, trimitea solii către aceleaşi cancelarii occidentale.

Nu altfel au stat lucrurile la 1918. Nici mai apoi, când tot doi mari coloşi inventau oroarea numită „pactul Ribentrop -Molotov”. Pentru ca doar câţiva ani mai târziu, alţi trei conducători de mari puteri, cu un creioan cu vârful bont să redeseneze o hartă în care să ne silească să încăpem, cu reguli pe care să ne silească să le acceptăm. La sfârşitul anilor ’80 ai veacului trecut, tot doi mari au decis că regulile acelea ne au fost de ajuns şi că în locul pe care ni l-au îngăduit pe hartă noi reguli trebuiesc.

De  atunci, fără contenire, vremelnicii noştri conducători nu contenesc să tocească pragul celor pe care îi socotesc marii stăpâni ai lumii, aşteptând cuminţi, cu harta în mână, să li se spună care sunt noile reguli pentru pata aceea de pe hartă care suntem noi. Şi ce se cuvine să fie al nostru din cele ce încap în harta aceea, tot aşa cum ni se arată ce trebuie să le dăm lor, celor mari, din ceea ce harta a mai lăsat încă la noi.

Azi ne aflăm tot în situaţia în care stăpânii ne comunică ce avem voie să facem şi ce nu. Noua Înaltă Poartă nu admite cutezanţa unora care socotesc că îşi pot lămuri singuri regulile după care vor să trăiască ori că şi-ar putea singuri alege conducătorul. Şi tot ca întotdeauna, puhoi de jălbaşi de pe aici, fac temenele la uşile Vestului, cerând talpa stăpânului pe grumazul slugii.

Am să abandonez înfloritura stilistică şi am sa revin la enunţul sec, crud, al şi mai crudei evidenţe. Reacţia europeană (şi americană) la ceea ce se întâmplă în România naşte fireşti preocupări. Mă tem, totuşi, că această reacţie despre care vorbim este, ca de atâtea ori, una deloc onestă.  Jocul îngrijorării pe care Bruxelles-ul îl instrumentează acum în raporturile cu Bucureştiul are două resorturi principale: insistenţa unor cercuri de la Bucureşti şi oportunitatea.

Când vorbesc despre insistenţa unor cercuri de la Bucureşti, cred că este evident la cine mă refer. Nu avem cum contesta că PDL are la Bruxelles câţiva europarlamentari cu o anume influenţă, nu doar la nivelul majorităţi alcătuite din PPE. Băsescu şi ai lui ştiu să valorifice relativa infleunţă de care dispun la Bruxelles, în interesul grupului pe care îl reprezintă. Influenţă care şi-a demonstrat limitele atunci când a fost vorba de interesele României (Aderarea la Schengen e doar un exemplu). La asta se adaugă şi neliniştea popularilor europeni legată de pierderea, pe termen mediu, a majorităţii în structurile UE.

În calculul de oportunitate, atât Washingtonul cât şi Berlinul, Parisul sau Londra ( şi nu numai) au descoperit că actuala situaţie din România reprezintă o excelentă ocazie de a extrage profit. Adevăratele discuţii folosesc o terminologie care omite cuvinte cheie ca „justiţie”, „constituţie”, „stat de drept”, „valori europene”, în schimb abundă în termeni mai mundani ca: Chevron, gaze naturale, privatizarea în producţia de energie, petrolul din Marea Neagră, achiziţie de echipament militar etc. etc. Aşa că, din nou, avem parte de o licitaţie în care cele două blocuri aflate în confruntare la Bucureşti se întrec în a promite mărirea birului în schimbul tronului.

Aceştia sunt termenii în care discutăm. PDL are avantajul unei mai mari influenţe la Bruxelles, dar asta nu va însemna că va obţine un discount din preţul final, ci doar că îşi poate transmite mai bine oferta. Partidele care alcătuiesc USL au la Bruxelles parlamentari care nu au reuşit să se impună ori să îşi construiască o reală influentă – e o diferenţă de calitate pe care trebuie să o recunoaştem cu onestitate. Marele atu pe care l-ar fi putut avea USL, Adrian Severin, nu mai contează. Nu mai contează atât datorită greşelilor lui, cât şi datorită tradiţionalei lipse de solidaritate pesedistă ( vorbim de solidaritatea autentică, nu de spectacolul pentru peluze!).

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

31 Comments

  1. Cam asa ceva. Eu ce inteleg din asta e ca e inutil sa-mi aleg o tabara in tara si sa ma bat pentru ea, si cu atit mai putin sa si cred in ea, pentru ca tot vindut voi fi, la fel, si de unii si de ceilalti. Si mintit. Ei, mintit sint de mai multi, care n-au ajuns in pole position ca sa ma si vinda. Deci nu sint alternative de nici un fel, si nici n-au fost vreodata. Exista numai solutia individuala.

  2. Comisia Baroso este cea mai slaba Comisie pe care a avut-o CE/UE de la înfiintare si pâna astazi; asta nu este numai opinia mea, este cea a unor oameni cu glagore la cap, care s-au nascut si au crescut în UE; numai încercarea de a face o comparatie între Baroso si, de ex., Jacques Delors ma face sa vomit cât de sinistru si slab este personajul. Baroso, asa cum multi afirma, nu este decât un chelner care raceste vinul în frapiera pentru coana Merkel, idiotul care a pierdut (demult) initiativa jocului si deciziei la nivel european în favoarea unor constructii monstruoase gen Merkozy sau grupul PPE.

    Pe mine ma uimeste curajul extrem (ca sa nu zic inconstienta) declaratiilor Comisiei (celei pretins impartiale, potrivit tratatelor constitutive) de azi. Românii erau pro-europeni, pro-UE, desi înca din 2007 încoace suntem, neîncetat, contributori neti la bugetul UE. Comisia intimideaza, terorizeaza populatia României cu astfel de diktate dar risca prea mult pe o singura carte : gândesc doar pe termen scurt, nu înteleg notiunea de risc reputational care poate fi ireversibil. Comisia face jocuri politicianiste vadite si risca sa fie asimilata cu Basescu si gasca : buboiul portocaliu se va sparge în România, daca nu acum, la urmatoarele alegeri si Basescu va fi pa, dar chipul lui Baroso si al UE va fi asimilat cu Baroso. Dar România va ramâne în UE (aparent) iar Comisia dovedeste ca nu gândeste în perspectiva medie-lunga : suntem totusi, niste milioane de români care vor blama în viitorul apropiat pe Baroso si diktatul de la Bruxelles la fel ca pe Hitler si Diktatul de la Viena.

    Eu cred ca ne tâmpim ca specie : nimeni nu mai gândeste pe termen mediu-lung : nici pedeleaua, nici useleaua, nici bancile, sistemul financiar, uite ca nici Comisia Europeana mai nou. Toti gândesc si actioneaza numai pentru interesul propriu, de persoana, grup sau gasca, cu sacrificarea interesului general si numai pe termen scurt, de acum si de aici, iar dupa mine, potopul …
    De-aia nu mai avem oameni de talia alora de realizara Unirea, Rabbi … ne tâmpim ca specie, pe de o parte iar, pe de alta parte, nu stiu cum, dar „elitele” conducatoare reusesc sa se izoleze atât de etans fata de interesul general, moralitate, decenta, încât ma gândesc ca Apocalipsa nu poate fi departe.

    • Nu mai au cum sa gandeasca pe termen mediu-lung. Lucrurile se misca altfel azi, fata de acum 20 sau 25 de ani. Cand 3/4 din planeta e in rahat pana peste urechi, iar stabilitatea mondiala e muci….nu mai exista decat azi, diseara si cel mult maine.

      • @mole
        Afirmati ca decidentii de azi nu mai au cum sa gândeasca pe termen mediu-lung, pentru ca lucrurile se misca foarte repede. Aici nu suntem de acord, aparent (cam asta e parerea mea, poate gresesc). Lucrurile se misca haotic si în toate directiile fix din cauza incoerentei si lipsei gândirii pe termen lung, cu alte cuvinte exista posibilitatea de confundare a cauzei cu efectul. Daca am fi avut o gândire strategica economica, de dezvoltare a României pe termen lung, aplicata de toate guvernele indiferent de culoare, o politica externa coerenta, stabila si previzibila, realizata în baza unor principii si nu pe baza de interese meschine de grup sau de moment, alta ar fi situatia economica si politica a României în UE.
        Dar o sotietate fara de printipuri, va sa zica nu le are … Realizatorii Unirii au realizat Unirea pentru ca isi stabilisera, principial, acest obiectiv strategic pe care l-au urmarit consecvent si insistent.

  3. In sfarsit am vazut cel mai bun discurs de presedinte a unei tari cu drepturi depline in UE. Ne-a ridicat din pozitia de capra din fata licuricilor! Bravo Antonescu! Asta va ramane antologica: LEGILE ROMANIEI SE FAC IN ROMANIA!

    • Îmi pare rău, nu am văzut discursul lui Crin Antonescu, așa că mă folosesc de materialul tău. Dacă și-a construit dizertațiunea pe “suntem în România și suntem liberi să ne facem ce ne taie pe noi capul”, dovedește încă o dată că e mai bou decât se așteaptă ceilalți. Măcar, putea spune că “parte din legile României se fac în România”. Înțeleg că s-ar putea să nu ne convină, că s-ar putea să ne dăm seama că nu ne e așa bine în clubul ăstora, că nu e nu știu ce geșheft să treci granița cu buletinul, că e neplăcut se pot uita-n curul nostru când au chef, dar ai jurat în urmă cu câteva zile, interimarule și prezidențiabilule, că respecți broșura aia nu mai groasă decât o revistă de integrame, în care scrie așa:
      “ARTICOLUL 148
      (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
      (3) Prevederile alineatelor (1) si (2) se aplica, în mod corespunzator, si pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.”
      Etțetera, etțetera, etțetera…

      Parol că ăștia își merită soarta care îi așteaptă.

      • Mai întâi, îi spui lui @cineva că nu ai urmărit discursul, aşa că te vei folosi de „materialul lui”. După mintea ta, lansarea unei supoziţii despre ce ar fi spus Crin Antonescu, ca motiv de a face spume la gură, înseamnă a te folosi de relatarea lui @cineva.
        Aveam în clasele primare un coleg de clasă retardat mintal, pe care îl chema Bogdan. Cred că l-am reîntâlnit aici.

      • Inca ceva, dragul meu fost coleg de clasă. Ce vrei să demonstrezi cu citatul ăla din Constituţie? Care-s legile interne, contrare legislaţiei europene, pe care le sugerezi?

  4. Nu conteaza zgomotul de fond,din care conducatorii UE vorbesc ,vorbe, fara vreo altceva decat discutii in parlament la Bruxelles la timpul discutii generale.Fiti siguri ca la vot in UE vor avea mari surprize.Dupa ce Basescu se muta la Rahova sau incepe Golgota lui .UE isi va inghitii vorbele cu Macavei cu tot,Dhole sau cum dracu-l cheama ,Reding,Merkel.etc….Poporul este singurul suveran, nu UE.Daca Basescu ii place s-o suga sau sa faca cunilingus este treaba lui.Barosso,pentru mine este un gunoi ,un comunist maoist pseudo terorist,devenit Prim Ministru Socialist in Portugalia si apoi sarit din stanga-n dreapta ca sceleratul de Basescu reprezentant al PPE.Halal sa-i fie.Pentru mine este un gunoi. In UE si PPE -ul este pe faras si nici Mekel nu cred ca o sa mai pupe un mandat, comunista RDG-ista vopsita.

  5. Timp de 50 de ani am pupat curul Moscovei. Acum e la fel, numai curul l-am schimbat. Cu Basescu-n frunte (nume predestinat) pupam acum cu sirg curul UE si o sugem frenetic la tot felul de „licurici”. Dupa ce ne-am umplut de cacat, suntem obligati acum sa spunem ca ne place si ca nu mai putem trai fara. Daca la 29 iulie poporul nu va demite pramatia ce-si spune „seful statului”, atunci ne meritam soarta.

  6. Citind titlul,am vrut pur si simplu sa-l sterg din yahoo.mail,norocul meu ca totusi intii somez,apoi trag 🙂
    Ai dreptate cam 99,….% 🙂
    Despre negocierile duse in spatele usilor inchise probabil ca nu vom afla niciodata :(.
    Dar pt.bunul mers al tarii si eu as promite multe,vedem noi pe urma:ba un referendum,ba iesiri in strada…alea alea 🙂
    Deci:de acord cu tine :),…din nou 🙂

  7. Repet, cred ca se supraestimeaza pozitia UE fata de evenimentele politice din Romania. Chiar daca referendumul e invalidat prin prezenta sub 50% dar castigat de USL, tot vor fi mari probleme pentru Basescu.
    UE si restul vor fi nevoiti sa negocieze cu castigatorii, in cazul asta USL. USL a castigat de fapt, Basescu daca casiga referendumul, validat sau nu isi poate negocia o iesire onorabila, atat.
    Romania este o tara destul de mare pentru zona est europeana, iar UE are destule probleme cu Bulgaria, Ungaria chiar si Polonia care fara jena fac un joc dublu. PSD canta de mult pe la mai multe mese, politica externa romaneasca a fost intotdeauna duplicitara, de pe vremea comunista
    Politicieni migreaza de la un partid la altul in functie de interese (se mai poarta si in alte parti), ziaristi care pe vremuri luptau pentru democratie, monarhie, PNTCD, Piata Universitatii etc. inchina acum osanale lui Nastase sau Iliescu
    Acum e OK dar cu prima ocazie, Romania va plati scump, aduceti-va aminte numai de momentul cand Croatia s-a desprins de Iugoslavia si rolul Germaniei in asta

    Aici e o chestie de principii, nu e vorba ca Germania ar fi atat de interesata de democratia si coruptia din Romania, cu totii suntem de acord ca suntem foarte departe de standardele europene. Dar cum vrea Germania sa impuna o politica europeana comuna unor tari ca UK, Franta cand nu poate pune la punct o amarata de tara cum e Romania?

    Si toata tevatura asta pentru cativa puscariabili, Nastase, Voiculescu etc.
    Chiar merita?
    Sau poate cine stie, se mizeaza pe noile superputeri de la Rasarit. Poate in 20 ani, Nastase va avea o statuie in Piata Universitatii, eliberatorul de sub jugul euro, masonic, iudeo, american 🙂 (sper ca n-am uitat pe nimeni)

    • Asta-i ultima găselniţă transmisă de Băşinescu postacilor portocalii, să behăie că toată tevatura a fost creată de USL, pentru puşcăriabilii Năstase şi Voiculescu? Dacă ăsta-i nivelul cel mai înalt al mâncătoriei de căcat de care e în stare beţivul, e clar că s-a dus pe copcă.
      Duceţi-vă să-i sugeţi în altă parte ciorapii beţivului, băi slugi jalnice şi disperate. Pe blogul ăsta vă scremeţi degeaba, cei care-l populează nu sunt imbecili ca voi. Si, măcar când sunteţi acasă, singuri în baie, încercaţi să spuneţi măcar în şoaptă numele adevăraţilor puşcăriabili, pentru care stăpânul vostru a provocat tevatura de care vă plângeţi.
      Si, pe acolo pe unde vă veţi mai duce să orăcăiţi tâmpenia asta, poate reuşiţi să fiţi mai puţin cretini. Năstase nu e puşcăriabil, aşa cum v-a învăţat întâiul puşcăriabil al ţării.

      • Puscariabil poate nu. Carierist, cu certitudine. Nu stiu cati au reusit trista performanta de a se insura in regimul comunist cu doua odrasle de nomenclaturisti.
        Cat despre Basescu, nu trebuie sa ma convingi ca este loser-ul momentului, nu mai intereseaza oricum pe nimeni. USL-ul il face mult mai mare decat este in realitate asa pentru prostirea populatiei. Sa vedem cat timp va tine de foame toata propaganda asta.

  8. Atenţie că intoxicările nu se poartă doar la Bruxelles. Propaganda băsistă distorsionează până la aberaţie multe afirmaţii făcute de oficiali UE. Ce a publicat hotnews, preluat de la rfi.ro şi semnat Mihaela Gherghişan, ca fiind „cele 11 porunci” ale lui Baroso sunt cu siguranţă o intoxicare. Baroso sună acolo ca un komisar sovietic, cu excepţia că aceia dădeau ordine în privat. Deci se poartă atât denigrarea României în UE cât şi denigrarea UE în România.

  9. Rabbi, sa nu uitam, in primul rand cine era ministrul de externe al Romaniei care a semnat tratatul cu Ucraina in anii `90, ca nu stiu exact anul, adica cel care a re-cedat granitele si insula Serpilor. Aia a fost o sansa ratata numai si numai datorita celui mai animal politic care ne-a fost dat sa-l cunoastem; la Ion Iliescu ma refer, iar ministrul era Severin. Da, dupa ceva ani ”atu-ul ” Severin se vadeste fasait. Nu ma dau in vant dupa USL, dar mi-a placut atitudinea lui Antonescu si Ponta in fata Noii Porti. Chiar imi era dor de o atitudine demna pe plan diplomatic, dupa ce am primit modificarea granitelor platoului Marii Negre de acum cativa ani. Ca tot adusei vorbire: ce mai face Aurescu? Sau, ca sa merg si mai departe: cum se mai simte Sergiu Celac? Il coopteaza si pe el cineva la butoanele tarii asteia?

    In alta dezordine de idei: UE se vadeste a fi un gigant cu picioarele de lut. Germania si Franta, ca intotdeauna in istorie, si-au arogat rolul de putere bicefala, una economica si cealalta diplomatica. De data aceasta Marea Britanie nu a tinut partea niciuneia, si-a rezervat rolul de arbitru: ni se rupe de Euro al vostru, noi nu acceptam o bancnota pe care sa nu fie chipul lui Liz a noastra (penibil motiv si penibila scuza). De aceea germanii muncesc ca boii, francezii au ridicat si mai sus nasul in calitate de ”diplomati ai Europei” si englezii fac trafic cu tone de bani europeni in City pe-o mana cu americancii, ca asa au fost de-o viata. Iar noi, esticii….

    Polonia, in intreaga ei istorie a existat doar vreo 200 de ani, noi ne-am simtit bine doar intre 1859-1944, sarbii intre 1918-1995, bulgarii isi vad de muraturile lor ca niste cartite iar ungurii, cat de europeni s-ar declara, abia astepta sa ne rupa gatii. Ca sa ne mutam mai la vest: spaniolii, in anii `70 pasteau vacile la radacina copacilor de pe Gran Via in Madrid, pana sa-i cheme astia in UE in `86, grecii erau si sunt stapani pe niste nenorocite de pietre de pe care au scos maxim de profit si se conduc dupa cretinul dicton ”V-am dat democratia acum 3000 de ani si acum ne odihnim”…

    Constructia UE a inceput frumos dar se va sfarsi lamentabil in nu mai mult de 10 ani, cand vom incepe sa ne luptam pentru resure si pentru apa, ca planeta asta o sa ne dea ”reject”. Toti isi vor vedea de interesele lor iar noi, o data in plus, vom fi inselati: am fost francofili si pro-occidentali si apoi sovietizati. Apoi i-am asteptat pe americani si ei au venit, in cele din urma, dar am supt si de la celalalt licurici, ca altfel nu se putea. Si acum ne-o luam in goarna de la ambiele faclii ale democratiei.

    Apropo`, stiti ce fac spaniolii de vreo doi ani incoace? Cumpara aur. Care cum are 1000 de euro de cheltuit ( si sunt destui), cumpara cate un lat cu zale mari. De ce? Pentru ca zalele pot fi taiate una cate una in eventualitatea unui troc…

    • as adauga ca madam merkel viseaza la cel de al 4-lea reich sub o forma noua dominatie economica. nici francezii nu pot uita ca au fost putere coloniala de aia vin semnale de aparare a lui base unde mai gasesc un prost sa se imprumute la fmi si bm sa le dea lor banii si de platit sintem noi prostii de la marginea imperiului.la o emisiune tv. tinel pedelistu a scapat pe gurita ca sintem colonie si trebuie sa executam ordinele ue.imtrb ce a facut base nu cumva pt putere ne-a vindut occidentului????????

  10. Corecta si realista analiza , dar daca vrem sa fim corecti si rigurosi pana la capat , sa precizam ca reprezentativitatea si influenta PDL la Bruxelles NU s-a datorat unei capacitati organizatorice sau unei tenacitati deosebite , cat faptului ca , aflandu-se la „pusculita cu bani si la butoanele decizionale ale Romaniei „, LE-AU FOLOSIT in cel mai ORDINAR mod , CUMPARANDU-SI atentia si bunavointa Inaltei Porti Occidentale. 😡
    Dovada acestui fapt ai prezentare-o chiar tu , rabbi , prin aceea ca in toti accesti ani ,cu toti oamenii lor „cu influenta la Bruxelles „, PDL – ul si Basescu N-A OBTINUT NIMIC PT. Romania si poporul roman. 😳

    Asa ca mai bine sa nu vorbim de asa-zisa „reprezentativitate si influenta ” a Portocaliilor la Bruxelles ; a fost doar in simplu troc josnic intre ai lor si ai nostri , dar PE SPATE NOSTRU , al boului (ca tot ori place termenul 😉 ) de popor roman. Atat si nimic mai mult …!

    • De ce să fie supăraţi? S-au recunoscut în descrierea fostului meu coleg de clasă şi sunt supăraţi că i-am confundat cu Bogdan de mai sus? 😀

  11. Nu stiu de unde nevoia aceasta absurda de a te solidariza cu cei care incalca normele ? Cum , domnule , sa te solidarizezi cu Adrian Severin sau , chiar , cu Ponta pe care toata lumea il considera plagiator ?Nu ma credeti pe mine , cititi ce scrie presa internationala . Pe urma , tot mie , care pun intrebarea mi se adreseaza apelative ca basist , pedelist , comentac ! Chiar nu mai deosebim albul de negru , chiar asa ?
    Pentru ca mi-ati spus o data ca am gresit blogul , daca-mi permiteti , va spun ca detest toti politicienii actuali ai Romaniei , pentru ca nu mi-au facut nici un bine si pentru ca si ei ma dispretuiesc pe mine . Nu-mi pot da nimic , niciodata si nu astept nimic de la ei . Salvarea este individuala ! Cand va aparea un politician de dreapta , autentic , atunci , abia , as putea fi acuzat de partizanat . Faptul ca un admin de blog , un blogger isi exprima ideile liber , tot asa si eu , liber , fara consimtamantul nimanui , in limitele decentei, imi pot exprima punctul de vedere . Faptul ca bloggerul respectiv ma poate baga la spam , este urat , dar este o alta discutie…
    Inca un lucru si inchei . Va citesc cu mult inainte de criza provocata de politicieni . Pentru economia romaneasca nu cred ca mai are importanta cine cu cine simpatizeaza…nu mai are importanta nimic !

    • Monşer, carevasăzică tu „deosebeşti albul de negru”, cu precizie maximă şi impecabilă acurateţe. Noi ăştialalţi suntem nişte ţugulani duşi de nas. Proba? Ceea ce spune presa internaţională! Pe care, foarte probabil, n-o citeşti, dar despre care afli tot din presa românească.
      Când, cum şi ce scrie respectabila „presă internaţională” n-are sens să îţi explic, că tu oricum ştii mai bine care e albul, care negrul. Presa internaţională a scris despre violatorul Strauss Kahn, cu care socialiştii francezi s-au putut solidariza. Tot presa aia a scris despre armele nucleare ale lui Saddam, „noul regim democratic” din Libia sau „ungurul” Mihăilă Cofariu „bătut sălbatic de fasciştii români”. Dar ce-mi dau eu cu părerea? Că eu nu ştiu care-i albul şi care tuciuriul. Despre numărătorile Robertei Anastase ce ai citit prin „presa internaţională”?
      Îţi mai atrag atenţia că blogul meu nu e tocmai o democraţie. Aşa că aici funcţionează dezgustătorul sistem al lui „ce vrea muşchiul meu”. De care, sigur, încerc să nu abuzez, dar care rămâne regula esenţială. Că nu mă ţine contribuabilul român pe punga lui ca să mimez că-s democrat, cu panouri în spate, pe care am proptit coperta Constituţiei.
      P.S. Nu cred că m-ai văzut „solidarizându-mă” cu „plagiatul lui Ponta”. Subiectul ăsta nu a existat pe acest blog. Cu Severin e o socoteală ceva mai încurcată, de care primul vinovat e, desigur, el. Dar tot complicat rămâne.

    • Şi zi aşa, ai mai fost pe aici să orăcăi băsisme şi ţi s-a dat de înţeles că ai greşit adresa. Dar tu, nesimţit ca toate slugile beţivului, perseverezi. Cu cât dracu’ vă plăteşte, băi postaci jalnici, de vă terfeliţi în noroi orice urmă de demnitate?

  12. exercitiu de imaginatie: sa zicem ca in locul useleului ar fi fost criticat, pentru acelasi lucru, pedeleul. sau basescu. cum suna articolul acesta?
    sau, altul: daca reactiunea europeana are dreptate?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...