AcasăUncategorizedSă auzim şi celălalt...

Să auzim şi celălalt punct de vedere

Duminică ar trebui să mă prezint la şcoala de peste drum, să iau una piesă ştampilă şi una bucată buletin de vot, să mă vâr într-o budă din aia ecologică, să trag perdeluţa şi să zic: DA sau NU. Asta e chestia cea mai tâmpită, la referendumul ăsta: nu te lasă ăia să elaborezi deloc, vor să le răspunzi ca mocofanul, da ori ba. Monşer, dar eu sunt un alegător/votant/ştampilac informat, am nuanţe, poate am chef să dau un răspuns mai articulat, poate în loc de da sau nu am chef să livrez un eseu, poate mă trece un năduf stilistic, poate sunt în vervă. Adică toţi tolomacii ăştia semidocţi de politicieni mă pot tortura cu discursuri năroade, îmi pot perfora timpanele cu ore întregi de bazaconii, dar în rarele ocazii când îmi vine şi mie rândul pentru ca să mă exprim, carevasăzică, tot ce am voie să zic e DA sau NU. Şi nici astea nu le pot spune eu de bunăvoie, ci sunt gata tipărite acolo, eu trebuie doar să ştampilez ca tanti Roza de la registratură? Urât, monşer. Tare urât.

Acum, de ce îl vreau eu demis pe Băsescu ştiu. De ce îl vor demis cei de la USL… şi asta ştiu, dar mă interesează mai puţin. Normal, ca o ştampilă informată ce sunt, ar fi să aud şi argumentele susţinătorilor lui Băsescu şi abia apoi să decid, nu e aşa? În deplină cunoştinţă de cauză carevasăzică. Păi, hai să vedem care sunt argumentele alea. În mod normal toată argumentaţia aia ar fi trebuit să conţină un inventar al realizărilor marelui bărbat. Dacă realizări nu sunt, merge şi cu înjurături. Ia hai să vedem care sunt deci argumentele policromaticilor pedelici:

a) Ponta a plagiat

Da. Şi Pak Cho Kum a băut fără sifon. Iar Burdisarai Kalabalamuc poartă cravată în dungi la cămaşa în carouri. Totuşi, duminică nu se întruneşte comisia de etică pentru a-l certa pe Pak Cho Kum. Poate e o idee mişto ca doctoratele să se dea prin referendum popular, dar până se votează chestia asta, ne rezumăm la micro-eseul DA sau NU.

b) Băsescu apără justiţia

Şi în privinţa lui Bulă, memoria colectivă reţine o faptă bună. Cu precizarea că bătrână respectivă a urlat cât au ţinut-o bojocii că ea nu vrea să traverseze strada.

c) Europa îl susţine pe Băsescu

Asta e o chestie pe care am constatat-o de nenumărate ori: Europa îl susţine pe Băsescu. Ar fi, totuşi, mai bine ca omul să bea mai cu măsură şi să se ţină singur pe picioare. Altfel am reţinut şi de la Sarkozy, şi de la olandezi, şi în dosarul Schengen că omul are mare trecere la (pe lângă) Europa. Oricum, din simpatie pentru madam Europa ( Europa şi mai cum?) de pe 29 încolo o să-l degrevăm pe domnu’ de alte obligaţii, îi legăm o fundiţă pe chelie şi i-l trimitem lu’ tanti Europa să se joace cu el.

d) Crin Antonescu doarme mult

Dacă Băsescu dormea şi el ceva mai mult  n-ar fi ajuns în situaţia asta. Oricum, asta e o problemă serioasă, aşa că, duminică, pe lângă ştampila pe DA, în buletinul de vot referitor la programul de somn al lui Antonescu, o să bifez: 23:00- 7:00. Problemă rezolvată. Mulţumesc că mi s-a semnalat.

e) Antonescu nu merită să fie preşedinte

De aia nici n-o să-l votez! Nu v-am zis că-i fac program de somn?

f) Băsescu e anticomunist

Ştiu. Aşa e. Atât el cât şi susţinătorii săi, de la Pleşu la Boc, de la Baconschi la Ungureanu, au luptat încă de pe vremea lui Ceauşescu împotriva comunismului, subminând PCR din interior, din postura de membri de partid cu funcţii. Cum am apreciat munca lor de opozanţi, de duminică m-am gândit să îi valorificăm aşa cum se cuvine acolo, în opoziţie.

g) Antonescu, Ponta, Constantin, Voiculescu, Hrebenciuc, Şova, Tăriceanu şi toţi ceilalţi vor să aducă dictatura, răsturnându-l de la putere pe Băsescu

Nu vreţi voi să recitiţi enunţul? Dictatură nu e când mai mulţi îl fut pe unul, ci când unul vrea să-i fută pe toţi. Deci duminică se organizează referendum ca să fim întrebaţi dacă vrem dictatură?

h) Udrea are cur mişto

Băi! Duminică votăm sau futem? Păi, ce facem noi aici?

i) Băsescu ne-a scos din criză

Da, monşer. În nenumărate rânduri. Totuşi, matematic, numărul de ocazii în care ne-a scos din criză e mai mic decât numărul de ocazii în care ne-a băgat în criză. Fireşte, asta nu i se poate imputa lui, ci crizei internaţionale, atacurilor energetice, flăcării violet şi lui Pak Cho Kum.

j) Ponta n-are faţă de premier. Antonescu n-ar faţă de preşedinte!

Bre, pe bune? Chiar vreţi să deschidem discuţia asta?

k) Mulţi intelectuali sunt de partea lui Băsescu

Monşer, e normal să se apere între ei, nu? Ce atâta „şcoala de la Păltiniş”? Azi e vremea şcolii de la Doi Cocoşi. Doar se ştie că autenticii intelectuali resping ideea alternanţei la putere.

l) Dacă pică Băsescu, MRU candidează la preşedinţie

Abia acum aţi produs un argument valid. Mda, asta ar fi o problemă. E ca şi cum scăpăm de lăţei şi dăm peste sculament. Cum, totuşi, şansele ca securiciul să câştige sunt la fel de mari ca şansele lui Pak Cho Kum să câştige proba de tir la Olimpiadă, ne relaxăm.

Cam astea au fost. Dacă pedelicii mai au „argumente”, să le livreze că mai e loc pe listă.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

30 Comments

 1. nu sunt pedelic dar imi mai amintesc de cateva pe care le-ai omis:
  – TB are experienta (ca nimeni altul – deci ar trebui sa fie pres pe viata)
  – nu mai putem iesi din tara nici cu pasaportul, da’mite cu buletinul
  – USL ne vinde rusilor (cu variantele legate de limba rusa obligatorie in scoala, iesire din UE, din NATO, din federatia de scrabble si inca vreo cateva abureli d’astea)

 2. Prin doborarea lui Basescu actualul USL capata o putere cum numai Iliescu&Co au avut in anii 90.

  Sa recapitulam: au 80% dintre primari si sefi de consilii judetene, o sa aiba lejer presedentia, dupa caderea lui Basescu o sa aiba lejer 55-60% in parlament (fara acoliti!), au deja nu majoritate, ci unanimitate in consiliul TVR, au principalele canele de informare in mana lor (cine nu crede, sa vada ce audienta are B1TV fata de restul), au deja seful la curtea de conturi. O sa isi numeasca ce vor ei la ICCJ, DNA si procuratura generala in aceasta toamna si ne vor reintoarce la marca PNA Amariei, supranumit tatal NUP-urilor. Mai ramane CCR, unde au deja 4 oameni din 9. Al 5-lea e de la UDMR. Se va rezolva rapid, isi aduce cineva aminte de vreo contra de la CCR pusa guvernului Nastase?

  Practic nu o sa aiba nici cea mai mica piedica in a face absolut tot ce isi doresc, dar absolut tot. Practic vor guverna fara opozitie, vor revizui Constitutia tot fara opozitie.

  Iar in ultimele doua luni cred ca ati vazut un demo la ce poate face USL-ul, daca are chef. Acum ganditi ce va face cand o sa fie de doua ori mai puternic si o sa aiba absolut toate parghiile guvernarii.

  Cine zice: pai si Basescu a guvernat la fel, sa se mai gandeasca. Basescu a avut un guvern 100% favorabil pentru el cam 3 ani din 8. A avut o majoritate chinuita in parlament pe care cu greu s-a bizuit, cand cu biciul, cand cu zaharelul. CCR i-a pleznit lui Boc in fata 11 legi inapoi, multe dintre ele foarte dureroase pentru PDL. Regionalizarea dorita de Basescu a fost un fas, UDMR a zis pas si nu s-a putut iesi de aici. Modificarea constitutiei a fost rejectata lejereanu de opozitie, puterea nici nu se putea apropria de 67% in parlament. Opozitia insasi avea majoritate in unele comisii in parlament, avea seful de la Senat, avea seful de la curtea de conturi, avea si media de partea ei.

  No, cine vrea sa dea puterea cu totul, dar cu totul, catre USL pentru urmatorii 8 ani, stie ce are de facut. Merge la referndum si nici nu conteaza ce stampileaza.

  Ca o sa usture dupa aia, nu-i bai. Folosim vaselina si trece ca maine. Cine stie, poate incepe si sa ne placa..

  Sapte ani si restul zile si vin hainele civile, bai, tata, bai…

  • Tati, tu realizezi că USL nu e un Traian, nici un domnu’ Gicu, nici măcar Pak Cho Kum? E, totuşi, o alianţă de partide. Care partide înseamnă o gaşcă de nenea şi tanti. Care partide au propriile păsărici. Adică toată construcţia asta are deja opoziţia prevăzută din fabrică. Că acum asta nu se vede pentru că au o problemă comună, măgarul, e altă chestie.
   Zău, uite, nu mai fi necăjit. Dau eu un ceai cu rom mult şi îţi trece necazul. Nu te las eu la greu. Ştiu că e o mare durere să constaţi că divinul băse nu e etern la putere, dar ceaiul cu mult rom face minuni.
   Parol, nene, să mă-ngropi. Dar nu se speria cujetul pre când un partid de vreo douăzeci şi ceva de procente pusese gheara pe tot( „ciocu mic că acum suntem noi la putere”!)? Servicii, justiţie, administraţie, tot? Şi asta doar pentru că era un tătuc la butoane. În schimb te sperie de groază ideea că o majoritate ar putea lua guvernarea. Ptiu, bată-te, bobocule, că tare frumos mai pictezi tu democraţia!

   • Dar Mordechai, nu vezi tu? Vine FSN-ul!!! 67%!!!! mineri!!! Iese Nastase din puscarie ca un zombie pus pe rele si fura tara de sub noi! Vin Iliescu si cu Voiculescu si nationalizeaza Oracle si IBM si le baga-n faliment! Chiar nu-ti dai seama ca o majoritate asa de larga duce la derapaje??? Zici tu ca sunt 3 partide, dar ei sunt de fapt toti controlati de papusarul Vociulescu. Marele mentalist Vociulescu care le controleaza mintile dupa ce a invatat aceasta tehnica de la marele mason de la Londra care l-a decorat pe regele tradator la rusi. Vrei dovada??? Uite cit de tare a ajuns Voiculescu la controlul mintii ca desi a pelcat din parlament tot ii mai controleaza pe senatori si deputati!!!!!! Salvati-va cit puteti! Nu mergeti la referendum! Fara prezenta observatorilor PD acolo, veti fi rapiti si spalati pe creier! Romania va ajunge o tara de zombi! Vom fi dati afara din Europa. Se vor inchide granitele! Euro va ajunge 30 de lei!

    NOTA: ACEST COMENTARIU A FOST UN PAMFLET SI TREBUIE TRATAT CA ATARE. Nu sunt Basist, dar daca trebuie sa-mi imaginez ce-ar putea fi in capul lor… Cam asta pot :D.

 3. 1)Daca Basescu cade, La Rahova se va produce o nenorocire ecologica din pricina aglomerarii
  2)Daca Basescu cade ,dupa o luna toti vor murii de plictiseala din pricina lipsei de scandaluri.
  3)Daca Basescu cade, jumatate dintr-e procurori vor intra in puscarie si cativa judecatori vor ramane doar SRI-sti.
  4)Daca Basescu cade,gramezi de portocalii vor patii la numarul 1)
  5)Daca Basescu cade,UE sa-i asigure marelui barbat o slujba pe masura si daca se poate cu imunitate ca se merita unii cu D-sa.

 4. Curat murdara monser politichia asta damboviteana. Slova mataluta pune cu preciziune punctul i, la object se poate zice.
  Super tare analiza iar daca ar fi mai multa inteligentie in tartacutele fruntasilor usl-ului(macar cata vointa arata) marinelul era de mult cu pluta pe Rahova(sa alegem la intamplare un nume:)). Or macar acum in ceasul 12, sau mai precis al 29-lea, ar trebui sa se prezinte inteligent si sa nu aiba nici o emotie.
  Tristetea este ca e prea curent pe acolo la mansardele dumnealor si asta ne omoara.

 5. ” Europa îl susţine pe Băsescu” Asa l-a sustinut si pe Ceausescu. Curvele alea au doar interese. Si cind alea sint gata, uita ca te-au plimbat cu caruta, iti retrag decoratiile si chiar contribuie cu ceva la… Lovilutie.
  Si daca la intrebarea asta simpla se mai incurca romanul de rind, ce sa mai facem? 😀

 6. da – sa se duca barcagiul unde-a dus mutu iapa, via rahova, sa mai vina cand l-oi chema eu si sper ca dupa, sa se rupa, dracului, USL, sa ne vedem de treaba

 7. Bre Raby de unde cauta lumea cu atita turbare politicieni curati ca lacrima ,eu sint multumit daca politicienii nu sunt vor sa ii car in circa la propriu ca stii tu cine .Atit si nimic mai mult ,eeee daca sar da la miere numai cu ce ling de pe virful degetelor nu ca acum cind baga mina in ghium pina la cot ar fi parfum .Auzi Base presedinte pe viata doamne aparane si pazestene ca o punem dupa astea de un Pak Cho Kum si matale mai rizi la citi nebuni avem la usa !!. 😯

 8. Asta e cea mai buna documentatie care m-a convins sa spun Da la referendum; nu ca nu aveam clara decizia de vot dar acum , asa simplificata, am ramas doar cu esenta modernizarii statului propusa de Base.Mai bine raman nemodernizata si-oi vedea eu cum oi supravietui…

 9. Vreau doar sa spun ca nu am citit de multe ori blogul, desi stiu de ceva timp de el. Sunt si nu sunt de acord cu parerile celor de mai sus si implicit cu ceea ce scrie in acest articol. Insa, in momentul de fata, din pacate, nu mai sunt doua tabere care sustin doua cauze diferite, ci, din punctul meu de vedere, sunt doua tabere, una pro si una contra, din pacate, a aceleiasi cauze. Pacat… E normal ca astfel sa fim desconsiderati de catre cei care merg pe „drumul matasii”… 29-30 iulie reprezentand „Visul unei nopti de vara”, pt ca nu numai „Mihaela dragostea mea” sufera de sindromul prostanacului…

  Multumesc! 🙂

 10. Rabi, sunt şi eu un biet animal, care votează din instinct. Mă bucur că sunt doar două cuvinte, oricum e perfect că sunt doar din două litere. Eu nu am ajuns încă la litera N, darmi-te la litera U. Aşa că mă mulţumesc cu DA.

 11. problema e ca suspendarea se face legat de o singura problema: incalcarea constitutiei. singurele argumente pro sau contra valabile cu adevarat au legatura doar cu acest aspect. posteriorul udrei e absolut nerelevant in aceasta discutie.
  cat despre punctul g (nu ala, ci din discursul tau): nu se instaureaza dictatura, ci o infipta si cruda oligarhie, mai rea decat cea dinainte…

  • de acord cu primul punct: sa decidem daca il mai vrem pe cel care a incalcat Constitutia sau nu. eu nu-l mai vreau
   cat priveste oligarhia, eu gandesc asa: daca am reusit sa dam jos o crunta dictatura (basismul), om da jos si o (eventuala) oligarhie, ca doar nu se sfarseste viata noastra cu ocazia debasirii – ne asteapta alte lupte, caci viata-i o lupta, deci, te lupta

 12. Aseara l-am vazut pe Base la B1 unde sustinea parca ca 700.000 de oameni nu vor vota, acu’ stau eu si ma intreb, atatia sustinatori mai are? Ca daca este da, normal ca vrea sa boicoteze referendumul!Cand esti cu piciorul in groapa strigi INSELACIUNE, dar oare te mai asculta cineva?!? Ca yo una recunosc , am schimbat canalul:)

 13. Nu consider ca sunt basist, dar iti raspund. Sa vad ce zici la intrebarile mele:

  1.Antonescu si Ponta NU au aratat ca pot fi schimbarea de care am nevoie (vorbesc in nume propriu da ?). S-au purtat exact la fel ca Base. Condensat in 2 luni. Deci ?

  2. ce rost are sa schimbi un regim autoritar cu tendinte totalitare cu un regim autoritar cu tendinte totalitare ? de ce as vota eu in vreo directie?

  3. de ce a fost nevoie de aceste lovituri fulgeratoare si la limita legii ca sa forteze acum un referendum?

  4.de ce a scos USL atributiile CCR de verificare a legalitatii procedurilor Parlamentului ? Cand tot ei bagasera aceasta atributie ? De ce continua sa limiteze fix aceasta atributie a CCR?

  5.de ce schimba legea referendumului cu cateva zile inainte de alegeri ? de ce au scos listele suplimentare? de ce au scos din procesele verbale mentiunea starii sigiliilor urnelor ?

  si ultima promit:

  6. de ce am atatea de reprosat unei guvernari de nici 3 luni ?

  PS: show me the money!

  • Eu consider că eşti băsist, dar îţi răspund.
   1) Nu-i vota la toamnă! Acum discutăm despre altceva. Puţină disciplină în gândire, da?
   2) Nu-i vota la toamnă. Admiţi că băsexu reprezintă un regim totalitar, dar alegi să îl susţii? Alternanţa la putere e una din puţinele frâne pe care le mai avem.
   3) Văd că îţi răspunzi singur.
   4) CCR nu are atribuţiuni de „verificare a legalităţii”, ci strict atribuţiuni de control al constituţionalităţii.în condiţiile art.146 din Constituţie. Atât.
   5) De ce a fost anterior modificată legea referendumului, pentru a-l proteja pe Băsescu? Modificarea de care spui a readus legea la forma iniţială, cea conform căreia s-a organizat şi referendumul din 2007. Care condiţii nu mai convin tătucului acum. Pe alea cu listele suplimentare şi sigiliile de unde mama naibii le-ai scos????
   6) Pentru că eşti băsist.
   Şi eu am multe a le reproşa. Şi o să am grijă de asta LA TOAMNĂ, când am să votez. Acum vreau să scap de jegul ăsta. Ăsta e subiectul. Repet, puţină disciplină în gândire.
   I show you my ass.

  • Pe mine m-ai convins ca nu esti basist!Deci, duminica vei sta acasa.Eu ma duc la vot.Scorul e egal. Cum inteleg ca merge si Mordechai, se face 50+1 din lista aia neactualizata cu recesamantul.

 14. ideea este ca sub presiunea guvernarii si a scaderii leului alianta usl se v-a destrama deoarece este o alianta nefireasca din punct de vedere doctrinar si masurile care vor fi luate se vor bate cap in cap si precum spuneai si tu 3 partide fiecare cu interese proprii ,saracie mare pe ei de aproape 8 ani in opozitie,de aceea pentru ei este important ca basescu sa cada acum deoarece cred ca dupa un an de zile sansele ca Antonescu sa fie ales presedinte sunt mult mai mici deci eu cred ca asta este miza daca basescu mai rezista un an atunci cresc foarte mult sansele ca urmatorul canditat pdl sa revina la presedintie…..in fine om trai si om vedea

 15. Rabbi, mi-am permis sa te distribui pe „feisbuc-ul” meu, nu de alta, dar era pacat ca postarea asta sa nu fie cunoscuta de cat mai multi.
  P.S. : singurul argument „valabil” al oranjilor mi se pare ala cu kuru’ lu’ tanti Udrea. Dar sunt femeie si nu ma impresioneaza…

 16. Merg la vot pentru motive mai simple : taxa auto / de prima inmatriculare si impozitul forfetar al D-lui Pogea.
  Nu sunt samsar de masini second-hand dar cred ca am dreptul ca odata la 5 – 7 ani sa-mi cumpar un autoturism second-hand fara sa platesc statului taxe mai mari ca pretul masinii. De ce second-hand ? Pentru ca atat imi pot permite.
  Impozitul forfetar a fost un impozit pe cifra de afaceri care a terminat mici afaceri, care oricum erau la limita supravietuirii din cauza crizei economice.
  Nu sunt sigur, dar cred ca s-a aplicat un trimestru retroactiv, ceea ce nu este legal pentru o lege, ea producand efecte juridice doar de la data emiterii sau intrarii in vigoare. Au vrut bani la buget si au modificat legea ca un adevarat guvern de centru-dreapta.
  Au ajuns si la stampila mea !

 17. @Mordechai:
  Nu sunt basist. Sau USL-ist. Sunt doar un nemernic egoist, egocentric caruia ii face o enorma placere sa fie tot timpul in opozitie fata de gandirea majoritatii.
  Pentru ca – si aici e verificat pe pielea proprie- cand majoritatea merge intr-o directie este cu siguranta cea gresita.
  Pana la urma am ajuns cea mai saraca tara din Europa (dupa 1989 ma refer) multumita conducatorilor votati de popor.

  Show me the money – replica celebra de film. Substratul este universal valabil – dupa toate perdeaua asta de pasiuni politice orbitoare, poporul nu vede firele economice strans legate de partide. Este un show de papusi pentru copiii care nu disting interesele reale de spectacolul organizat.

  Si da fundul tau nu are nicio valoare pentru popor 🙂 scuze ca te dezamagesc.
  O sa-mi faca o teribila placere sa spun „v-am zis eu!”

  • Prietene, te înţeleg perfect. Chiar dacă, în chestiunea asta, nu ne potrivim în păreri, îţi înţeleg năduful.
   E ceea ce le spun şi unor prieteni cu care am aceeaşi sfadă: ne place încă aceeaşi muzică, cercetăm cam aceleaşi rafturi ale bibliotecii, nu-i bai că la politichie ne sfădim. Iar când nici la muzică ori cărţi nu ne-om mai potrivi, ne rămâne convingerea că ceva ne face totuşi să fim prieteni.
   O să treacă şi balamucul ăsta şi vom putea vorbi, în tihnă, despre alte lucruri.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....