Despre J.O., ce n-aţi fi vrut să citiţi

Poate că e adevărat ceea ce se spune, cum că de la o vârstă încolo, vrei-nu vrei, de la o vârstă încolo începi să semeni cu cei doi moşi de la Muppets şi tot ce spui se transformă într-o neîncetată mormăială. Dar ( e cineva care nu şi-a dat seamă că urmează un „dar”?) n-ai cum renunţa la una din puţinele plăceri care îţi mai rămân: cârcoteala. Cum bine spunea un amic: complaining is fun.

Ne aflăm la jumătatea acestei ediţii a Jocurilor Olimpice şi mare brânză n-am făcut. Cum ( vârsta, ce să-i faci) am mai prins şi alte olimpiade, nu împărtăşesc entuziasmul gazetarilor care văd o mare ispravă că am obţinut un aur şi încă o mână de medalii şi bronz. Comunismul ăla era de mare căcat, dar pe atunci ne întorceam cu sacoşa plină. Acum ne-am obişnuit lejer să aplaudăm eşecurile sau semi-eşecurile.

Nici nu vă imaginaţi cât mă scot din sărite elogiile de genul „îţi mulţumim pentru tot ce ai făcut pentru noi”, adresate unora care au ieşit pe locul doi sau trei. Ori şi mai rău. Adică ce au făcut ăia pentru noi? Hă? Nu vreau să fiu neam prost, dar pe bune, ce a făcut pentru noi Xulescu, ăla care a ieşit pe locul trei la nu ştiu ce probă? Sau chiar pe primul loc? Se strâng statele europene şi zic: „bre, rumânii au luat argintul la spadă, ia hai să-i băgăm noi în Schengen!”. Sau te pomeneşti că ajung la hotel, prin Germania şi nemţoaica de la recepţie îmi zice: „A, român! Argint la judo! Pentru asta primiţi o reducere de 50%!”. Ori, poate, căpşunarul român ia o creştere de leafă pentru argintul de la haltere, FMI-ul ne dă bani fără dobândă şi americanii ne scutesc de viză!

Mai sunt prostiile cu „imaginea României”, „propagandă făcută sportului românesc” . Ia să băgăm vreo 500 km de autostrăzi civilizate şi nişte canalizări ca lumea şi atunci discutăm despre „imaginea României”. Au câştigat etiopienii la medalii de aur, la atletism, de nu mai ştiu de ei. Şi, bre, ce imagine grozavă are Etiopia în lume!

A, sigur, ştiu ce am făcut eu pentru „marii campioni” care au ieşit pe locul trei. Am plătit impozite şi din banii mei le-am asigurat pregătirea, păpica, o să le plătesc prime şi pensii viagere. Ca la politicieni. Şi zău nu vreau să aud tâmpenia cu „au muncit patru ani pentru această performanţă, antrenându-se câte patru ore pe zi”, că le arăt nişte prăpădiţi care muncesc câte 10 ore pe zi pentru lefuri de rahat şi care mai plătesc şi impozitele din care vor fi premiaţi performerii.

Să ne înţelegem: nu neg munca, nu spun că nu respect performanţa sportivilor ( atunci când există) sau că nu mă bucur atunci când câştigă unul de al nostru. Înţeleg perfect care este dimensiunea businessului reprezentat de sportul contemporan, imaginea şi audienţa de care se bucură. Sunt gata să aplaud performanţa şi, repet, mă bucur când unul de al nostru o obţine. Ba mai mult, am o mare consideraţie pentru adevăraţii mari campioni ( mă gândesc la Paţaichin), dar mi se pare indecent să aducem osanale unor non-performanţe, să glorificăm nimicul. Sper ca ceea ce spun să fie înţeles aşa cum spun; mi-aş dori să oferim sportului românesc baze de performanţă, o infrastructură potrivită şi să aplaudăm adevăraţi mari campioni, nu specialişti la dat cu stângul în dreptul şi experţi în înecatul la mal. Dar găsesc nepotrivit să ne extaziem în faţa unor performanţe care nu prea există, să răsplătim peste măsură nimicul. În vremea asta mari scriitori români, nume mari ale teatrului nostru, s-au obişnuit cu uitarea şi sărăcia.

Cred că la ediţia asta a JO, cam astea au fost medaliile pe care le puteam spera. Poate mai prindem ceva la caiac-canoe. La gimnastică ( nu vă supăraţi, nu sunt lipsit de patriotism) nu cred că mai putem visa la mare lucru. Poate un bronz la sol, la fete. Sper să greşesc.

În fine, ştiu că o să scot pe mulţi din sărite cu cele scrise aici, dar nu renunţ la năravul de a spune ceea ce cred eu.

P.S. Mai e ceva de spus, despre transmisiunile TVR. Mi se pare o adevărată bătaie de joc felul în care înţelege TVR să transmita competiţia: treceri aiuritoare de pe un canal pe altul,  publicitate pleznită exact când nu e cazul, transmisiuni întrerupte când ţi-e lumea mai dragă sau întârziate pentru că trebuie depăşit planul la publicitate. Şi peste toate inepţia comentatorilor, agramaţi, tălâmbi şi incompetenţi. E aşa de greu să găseşti, pentru comentariu, pe cineva care chiar înţelege ceva din sportul pe care îl comentează?

P.P.S. Hai să dăm şi un element ajutător, pentru fanii lui Costel Busuioc.

20 thoughts on “Despre J.O., ce n-aţi fi vrut să citiţi”

 1. E clar că TVR are un management financiar mizerabil. Deși bagă publicitate la greu și mai plătim și noi câte ceva, banii se cheltuie aiurea. În condițiile astea e greu să dai niște salarii decente și, implicit, scade valoarea oamenilor din spatele ecranului.
  Și asta e valabil pentru toate instituțiile în care statul își vâră coada (sau altceva…). Aș risca să spun, fără excepție.

 2. E adevarat ca Xulescu n-a facut mare lucru pentru noi, dar a facut oricum mai putin rau decat aia care cersesc pe strazile… Londrei, sa spunem. Iar daca am fi macar abia pe locul doi sau trei in lume la productia agricola sau industriala, ori la PIB-ul pe cap de locuitor… Pacat ca Xulescu s-a apucat de sport si nu de cultivat porumb sau asamblat tractoare!
  Pana la urma vorbim de sport, nu de altceva. Nu le multumeste nimeni ca ne baga in Schengen sau ne obtin reduceri la hotel, ci pentru rezultatele in domeniul respectiv, unele care mie mi se par si-asa miraculoase in conditiile de azi.
  Iar cand vad ce fericiti sunt 80.000 de englezi (ca despre restul natiunii n-am informatii certe) ca o atleta a sarit nu stiu cat (dar nu prea mult) la lungime, nu mi se pare chiar asa deplasat sa ne bucuram si noi de rezultatele mai rasarite ale sportivilor nostri, chit ca nu ne alegem a doua zi cu o marire de salariu sau vreun cupon de reduceri la supermarket si nici macar nu scapam dracului o data pentru totdeauna de Basescu…
  Cat despre TVR… Mi se pare doar ca ai fost prea bland…

 3. Rabbi, te-ai indeletnicit cam mult cu politica, care e asa cum e (cacofonie voita), si de aia esti ca mosii de la muppets.

  Faptul ca ai nostri au luat argint si bronz e extraordinar. Faptul ca au ajuns la olimpiada e extraordinar. Si tare mi-as dori o tara in care motive de carcoteala mai mari decat ca n-am luat mai multe medalii sa nu avem.

  1. Dacă “e extraordinar” că au luat bronz, atunci ce a făcut Paţaichin atâta amar de vreme cum e?
   Una e că respectăm nişte medalii, alta e să vedem în asta acoperişul existenţei noastre.

 4. Stimate autor, suni ca un pensioanar aflat la miting care zbiara “Sa mi se dea”…
  Da-o in gatu’ ma-sii de treaba, daca nici o medalie olimpica nu mai e performanta, atunci nu stiu ce mai este.

 5. Corect! Una e sa-i respectam si sa-i felicitam moderat pe sportivi pentru efortul depus si alta e sa-i ridicam in slavi pentru niste performante mediocre.

 6. Prietene, ne lasi? Mi-i imaginez de acum inainte pe toti comentatorii tv, la vreo competitie sportiva la care indraznim sa contam: “si iata-l pe xulescu castigand titlul mondial/olimpic/european etc, chiar daca n-a facut nimic pt tara lui si la urma urmei ce mare performanta e si asta cand n-avem acasa nici macar 500 km de autostrada?!”. Si daca ti se pare ca n-are nicio treaba cu imaginea Romaniei ce fac oamenii aia la Olimpiada, iti recomand Europa League, ca acolo o sa fii mai multumit – nicio sansa la podium. Fair enough?

   1. Spune in primul rand despre genul ala de om caruia ii pute cam orice in tara asta. Avem atata spirit justitiar in noi cand e vorba de noi insine ca imi vine sa imbratisez lumea pe strada. La noi nimic nu e ok pentru ca stai asa sa vezi pozna… n-avem autostrazi. N-am auzit la NBC comentand careva ca ce mare branza a vacut Michael Phelps ala ca toata lumea stie ce facem noi prin Afganistan si ca i-am casapit pe pieile rosii de le-au mers fulgii. Da ma rog… or fi aia prosti si noi destepti.

  1. nu suntem totdeauna de acord, iar asta este bine. ca nu e majoritate de 110%.
   cred insa un lucru, poate exprimat ceva mai frust: poporul roman are o vocatie a mediocritatii care uneori ma sperie. iar ceea ce se intampla in sport este simptomatic si pentru orice alt domeniu. inalta performanta este totdeauna locul intai. fireste, s-ar putea discuta la nesfarsit despre baze de antrenament, sport in scoli, sub-finantari, s.a.m.d. cu cat iti doresti mai mult, cu atat vei urca mai sus….

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.