Şah cu zaruri

on

|

views

and

comments

 

Imediat după alegerile locale, într-o emisiune a Danei Grecu, intram în coliziune cu Dan Şova atunci când îmi mărturiseam anumite perplexităţi legate de prestaţia domnului Ioan Rus. Chiar dacă iniţial nemulţumirile sale erau doar de ordin terminologic, domnul Şova a ţinut să ma asigure că Ioan Rus e fruntea, creştetul şi bretonul ministerului de interne. Nici nu a fost vreme, nici nu am vrut să pun gaz pe foc, pentru că aş fi avut, atunci, multe de adăugat în privinţa domnului Rus. Dacă n-am făcut-o atunci, nu am să o fac nici acum. Suficient să spun că demisia sa de la interne este, pentru mine, o veste bună. Cu Dan Şova am rămas prieten pentru că (trebuie să o spun) Şova este unul dintre puţinii politicieni care muncesc, nu doar dau cu clanţa la televizor. Iar Şova munceşte pe rupte.

În 2009, PSD a subordonat totul unei singure cauze: victoria lui Geoană la prezidenţiale – am tot scris la vremea aceea despre asta. A intrat la guvernare alături de Boc şi Băsescu, la începutul anului, absolut aiurea, ca şi cum nu ar fi ştiut ce fel poate funcţiona o alianţă cu Băsescu, în condiţiile în care criza dădea cu picioarele în uşă. Din scurta prezenţă la guvernare, alături de PDL, am reţinut bâlbâiala nominalizării la interne unde ba era Dragnea, ba nu mai era Dragnea, ba până la urmă a fost Oprea, ca să fie Băsescu liniştit. Şi cam atât, în alianţa cu PDL şi în conjunctura de atunci, prezenţa PSD la guvernare a fost doar un moft- deciziile se luau în altă parte, iar miniştrii PSD nu aveau niciun cuvânt de spus.

După intrarea aiurea la guvernare, prima greşeală, a urmat, în acelaşi an, a doua greşeală: ieşirea de la guvernare! Exact în ajunul alegerilor prezidenţiale, atunci când ar fi fost important ca PSD să fie prezent în cabinet, chiar lipsit de butoane, fie şi pentru a monitoriza manevrele oculte ale puterii. Nu s-a întâmplat aşa, pentru că sclipitoare gândire strategică a domnului Geoană a indicat că ieşirea de la guvernare dă bine la poza de afiş. Ce a urmat se ştie.

Geniile învaţă din greşelile altora, deştepţii din propriile greşeli. Tâmpiţii nu învaţă deloc. Acum ne aflăm într-o situaţie oarecum comparabilă, cu diferenţa că nu mai e vorba de un singur partid, PSD, ci de o alianţă de partide din care face şi PSD parte. Sigur, ar mai fi nişte diferenţe pe care unii le pot socoti notabile: USL nu guvernează alături de PDL, iar Băsescu e suspendat. De fapt e cam aceeaşi poveste. Grăbita intrare la guvernare şi încă şi mai grăbita suspendare a lui Băsescu vor să grăbească venirea (prin vot) la Cotroceni a lui Crin Antonescu. Toată pripeala asta, subordonată acestui scop, riscă să compromită toată construcţia USL. Nu am să repet care sunt problemele legate de pripeala cu care a fost suspendat Băsescu, fără o temeinică pregătire – situaţia în care ne aflăm vorbeşte de la sine.

Cum „meciul” demiterii lui Traian Băsescu nu este încă jucat, USL plusează în continuare, mizând aproape totul pe această demitere. Iar în cazul în care demiterea nu va avea loc, mă tem că USL va pierde exact ceea ce a pariat, adică aproape totul.

Nominalizarea doamnei Mona Pivniceru la Ministerul Justiţiei ar trebui să mă bucure. Doamna Pivniceru este o excelentă profesionistă, considerată de mulţi un model de integritate. Este ceva care, totuşi, mă deranjează. Nu-mi plac trecerile astea din justiţie în politică, din politică în justiţie. Cele două puteri nu ar trebui să se intersecteze în felul acesta. Corpul magistraţilor, reprezentant al puterii judecătoreşti, nu ar trebui să fie furnizor de cadre pentru lumea politicii şi nici invers. Câtă vreme trecerea din politică în justiţie şi invers se întâmplă cu atâta lejeritate tot conceptul de separare a puterilor în stat e doar o ridicolă maimuţăreală. Aveam deja exemplul Curţii Constituţionale şi ne era suficient. Locul doamnei Pivniceru era la CSM şi nu în guvern.

În privinţa numirii lui Duşa la Ministerul de Interne nu e mare lucru de spus. Duşa e un executant sârguincios, dar chiar nu e cel mai ascuţit creion din penar. Corlăţean la externe nu e o noutate, se vorbea despre asta încă de la venirea guvernului Ponta. Titus Corlăţean e genul de personaj căruia nu i se pot aduce mari reproşuri. Dar nici cine ştie ce elogii. Mi-e greu să înţeleg ce anume îl recomandă pentru această demnitate, în acest context. Cred că puteau exista soluţii mult mai fericite. În fine, trecerea lui Şova la relaţia cu parlamentul îmi pare singura mutare ok. Repet, Dan Şova e un om cu o mare putere de muncă.

Ar mai trebui să comentez numirea lui Andrei Marga ca ambasador în Germania, unde chipurile va face lobby intens pe lângă Angela Merkel. De fapt lui Marga i s-a oferit o retragere confortabilă. Asta e tot ce vreau să comentez în această privinţă.

Cu riscul de a-i deranja din nou pe simpatizanţii fără condiţii ai USL trebuie să observ că toate mutările de azi au legătură cu un singur obiectiv: demiterea lui Traian Băsescu. Şi foarte puţină legătură cu exerciţiul curent al guvernării. Dacă întreg calculul politic al USL se demonstrează corect, atunci USL va câştiga totul. Dacă nu, va pierde totul. Mă tem că, din păcate, calculul e greşit. Sper să mă înşel. Măcar de această dată. În 2009 nu eu m-am înşelat.

 

 

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

8 Comments

  1. gasit pe la tine, in sectiunea „nea stere…”: „Boc a declarat “Eu nu guvernez după sondaje”. Spune-mi şi mie: Boc guvernează?” la timpuri noi, aceeasi intrebare: ponta guverneaza?

  2. Eroare ,daca Basescu se intoarce, singurul lucru pe care-l castiga este miscari de strada si mare harmalae si singurul lucru sigur este ca PDL-ul sau struto-camila cu cei doi baietei batrani Neamtu si MRU-si Blaga nu pupa parlamentul „neam”.Daca CCR-ul vrea cu tot dinadinsul sa se sinucida treaba lui,la fel Basescu cu asemenea scor la referendum si cu „splendidul triumf”castigat prin boicot deci prin nereprezentare la incitarea ,
    curajosului Basescu(idiotenie crasa)daca crede ca castiga ceva este complet idiot si cretin pe deasupra.In toata lumea nu s-a pomenit asemenea prostie intr-o alianta democratica.Daca Merkel &co vrea sa se faca de ras treaba lor dar nu cred ca cineva sanatos la cap poate crede ca un popor liber poate accepta asemenea batai de joc a unui bande de partide numite PPE.S-a incerce la ei acasa imputitii.

  3. Numirea lui Rus mi s-a parut putin aiurea (impusa ?).Reactiile lui mi-au adeverit faptul ca era cam parasutat pe pe postul ala …plus declaratiile after..Pivniceru era perdanta din start ,ca avea nevoiee de aprobare..Au astia un talent sa-si dea la gioale cu ministrii care pot fi fautati..de nu mai am ce spune,, 🙁

  4. Foarte buna analiza. Vizavi, de dl. Marga, nu am putut niciodata sa pricep de ce l-au pus la externe. Guvernul asta, din pacate, a fost alcatuit foarte ciudat. E ca si cum ai avea un expert in agricultura pe care il pui la educatie, iar pe expertul in educatie il pui la agricultura.
    Asta si faptul ca mi s-au parut tot timpul extrem de ezitanti si cu manusi si cred ca asta ne-a daunat grav.
    Poate asta e normalitatea si dupa 8 ani de nebunie ni se pare ciudata, dar, totusi, as vrea sa ii vad mai infipti si sa se termine odata.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.