Avem multă treabă

on

|

views

and

comments

Ca şi cum nu era destul balamuc în ţara asta, judecătorii CCR umblă şi ei cu jalba în băţ pe la uşile străinătăţii pentru a reclama că sunt supuşi presiunilor politice. O astfel de plângere ar trebui, în primul rând pentru noi, să fie un real motiv de îngrijorare. Am mai spus-o şi nu văd de ce n-aş repeta-o: sănătatea democraţiei noastre ( aia pe care ne-o dorim, nu cea care există) depinde în mod capital de buna şi dreapta funcţionare a justiţiei. Din nefericire, de cele mai multe ori, acesta reprezintă doar un deziderat.

Plângerea celor de la CCR este un act de mare gravitate, dacă ţinem seama de mai multe considerente. Din păcate, totuşi, la o astfel de discuţie cel mai rău ies tocmai judecătorii de la CCR.

Au existate în ultimii ani mai multe decizii ale CCR pe care, cu blândeţea eufemismului, le-aş numi curioase. Au existat nu puţine situaţii în care deciziile Curţii au fost suspectate ( cu sau fără drept temei) de influenţă politică. Au existat situaţii clare în care Traian Băsescu a avut luări de poziţii care ar fi putut fi interpretate ca presiuni asupra CCR. Nu a existat nicio plângere a judecătorilor Curţii.

Însăşi numirea judecătorilor la CCR este o chestiune de ordin politic. Avem judecători numiţi de fostul preşedinte, de actualul preşedinte, de PDL, de PSD, PNL sau UDMR. Ba mai mult, unii dintre judecătorii numiţi acolo sunt foşti politicieni, membri mai mult sau mai puţin marcanţi ai unor partide politice (până la data numirii) şi foşti parlamentari pe listele puterii. Numirea unor astfel de personaje, cu o competenţă profesională discutabilă, dar cu evidentă afiliere politică şi garanţia loialităţii faţă de forţa politică responsabilă pentru nominalizarea lor este o formă de presiune politică asupra justiţiei? Au existat plângeri în această privinţă?

Nu vă faceţi iluzii! Vă închipuiţi că în democraţii mai bine consolidate nu există tentative de presiune asupra justiţiei? Credeţi că instanţele supreme de acolo sunt ocolite de jocul politic? Pentru că tot ne place să ne raportăm la SUA ( deşi, în ce mă priveşte, nu e chiar modelul ideal), vă închipuiţi că judecătorul Curţii Supreme, Antonin Scalia nu primeşte telefoane, sugestii, poate chiar ameninţări?

Misiunea ta, ca judecător al unei asemenea înalte instanţe, să judeci cu dreptate şi respect faţă de lege. În cazul de faţă Constituţia ar trebui să fie singura autoritate în faţă cărora aceşti judecători să se plece. Pentru că Justiţia este sau ar trebui să fie o putere în stat. Se poate întâmpla să fie supuşi presiunilor politice? Se poate! Şi? Tocmai asta ar trebui să dea măreţie misiunii lor: capacitatea de a judeca în litera şi mai ales în spiritul Constituţiei, indiferent de presiunile la care sunt supuşi! Dacă le lipseşte forţa, curajul şi (îndrăznesc să spun) altitudinea de care e nevoie pentru a ocupa această înaltă magistratură, atunci n-au ce căuta acolo!

Credeţi că judecătorii CCR sunt singurii supuşi presiunilor? N-am discutat niciodată despre asta, nu vreau să o fac nici acum, dar doar eu ştiu prin ce trec zi de zi. E simplu: nu faci faţă presiunilor…pleci.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României ocupă cea mai înaltă magistratură în acest stat. Funcţionează într-o instituţie care ar trebui să fie pilonul de bază al democraţiei, sunt egali în importanţă Preşedintelui sau Parlamentului, dar sunt ei oare demni de locul pe care îl ocupă? E demn ca fruntea unei importante puteri a statului român, justiţia, să umple cu jalba pe la porţile străinătăţii? E normal ca străjerii Constituţiei să meargă în străini, aducând enorme deservicii ţării lor, pentru a reclama …ce? Propria slăbiciune, lipsă de curaj, incompetenţă, pe scurt propria lor inadecvare cu demnitatea pe care o ocupă?

Nu ştia fostul parlamentar FSN, mai apoi PD, Augustin Zegrean, atunci când a fost numit la CCR, că cei care l-au numit îi vor cere să presteze pentru partid? Ştia. Şi a acceptat numirea. Şi a prestat. revolta lui vine acum, când, de fapt, nu mai e lăsat să presteze pentru partidul care l-a numit, ci să judece în termenii Constituţiei. Iar asta e socotită presiune politică. Mai are ce căuta la CCR? În opinia mea nu.

Am un enorm respect pentru instituţiile justiţiei. Din păcate acest respect nu îi atinge, nu de puţine ori, şi pe cei care populează acele instituţii. Să fii judecător, magistrat, nu e doar o meserie, nu e doar un loc de muncă.  Sunt destui care îşi văd misiunea aşa: un job, un loc de muncă, precum vânzătoarea de la butic sau ospătarul de la bodegă.

Vorbim despre presiune politică, dar ori de câte ori se aşteaptă o decizi importantă a Curţii putem anticipa rezultatul votului: 5 la 4. Pentru că ştim algoritmul politic după care au fost numiţi judecătorii Curţii.

Avem multă treabă de făcut în ţara asta. Multă. Şi ar trebui să începem naibii odată!

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Ranga moralei și târnăcopul principiilor

Poate cel mai greu păcat al societății noastre post-decembriste este legat de raportarea la propriile principii. A devenit limpede că societatea românească, azi, nu...

Dați câte o bombă, să ajungă la toată lumea!

Pentru spectatorul occidental, cu osebire pentru cel american, războiul din Ucraina e de neînțeles. Rusia are petrol căcălău, Ucraina n-are. Ucraina nu e nici...

Cum l-a rupt tataia pe Putin

Despre gălbejirea jurnalismului, cu osebire a celui de la noi, s-a tot scris. S-a vorbit despre degradarea limbajului, mototolirea stilisticii, bălăceala într-un senzaționalism de...

Recent articles

More like this

10 Comments

 1. am spus-o de mai multe ori si in mai multe locuri si cu riscul de a enerva, o spun si pe onorabilul tau blog: CCR trebuie fie desfiintata fie reformata din temelii. Este cu credibilitate zero spre minus, cel putin acum

 2. 1).CCR-ul ar trebul barem pina se desfinteaza sa o redenumim C5/4 . 2).La asa presedinte ,parlament ,guvern ,a 4 a putere in stat .justitia este cum e turcul si pistolul .
  3).Singura forta care a facut ordine cit a dus-o capul a fost pina acuma pulimea si de cite ori a facut ordine sau gasit urgent uni sa se puna pe ciordit .

 3. ” vă închipuiţi că judecătorul Curţii Supreme, Antonin Scalia nu primeşte telefoane, sugestii, poate chiar ameninţări?”

  Telefoane, sugestii, da, invitaţii la partide de vînãtoare, desigur:

  http://www.cbsnews.com/2100-250_162-588582.html

  Ameninţãri? Sã fim serioşi… Scalia este un ideolog abject care votează constant în favoarea grupurilor de interese de dreapta. Cît despre grupurile de interese de stînga, ştiu ele mai bine decît sã încerce sã-l ameninţe… Atît ar aştepta Fox News şi presa de dreapta…

  Scalia îi rîde şi lui Obama în nas:

  „http://www.politico.com//blogs/politico-live/2012/07/scalia-on-obama-what-can-he-do-to-me-130389.html”

  Chiar pe Scalia l-aţi ales sã-l daţi exemplu de probitate profesională?
  Mai informaţi-vã puţin înainte sã scrieţi despre subiecte pe care le cunoaşteţi prea puţin…

   • „… Pentru că tot ne place să ne raportăm la SUA ( deşi, în ce mă priveşte, nu e chiar modelul ideal), vă închipuiţi că judecătorul Curţii Supreme, Antonin Scalia nu primeşte telefoane, sugestii, poate chiar ameninţări?

    Misiunea ta, ca judecător al unei asemenea înalte instanţe, să judeci cu dreptate şi respect faţă de lege. În cazul de faţă Constituţia ar trebui să fie singura autoritate în faţă cărora aceşti judecători să se plece. Pentru că Justiţia este sau ar trebui să fie o putere în stat. Se poate întâmpla să fie supuşi presiunilor politice? Se poate! Şi? Tocmai asta ar trebui să dea măreţie misiunii lor: capacitatea de a judeca în litera şi mai ales în spiritul Constituţiei, indiferent de presiunile la care sunt supuşi! Dacă le lipseşte forţa, curajul şi (îndrăznesc să spun) altitudinea de care e nevoie pentru a ocupa această înaltă magistratură, atunci n-au ce căuta acolo!”

    Da! Cam asta se intelege din acest citat. Dupa care dvs ma corectati si spuneti ca „nu de probitate ci de coaie e vorba”. Daca de „coaie” e vorba, atunci Scalia este un exemplu cit se poate de nepotrivit. Scalia nu a demonstrat niciodata ca are „coaie” ci doar ca este un tupeist ordinar. Exemplul evident care v-a scapat este John Roberts, Seful Curtii Supreme de Justitie cu votul lui decisiv pt Obamacare.

    Credeti ca el nu a anticipat reactia virulenta in cercurile conservative ca urmare a votului lui? Eu cred ca da. Si ce a urmat? Citeva exemple:

    John Roberts, Constitutional Traitor: Chief Justice Approves Obamacare Tax Mandate
    http://www.republicmagazine.com/news/john-roberts-constitutional-traitor-chief-justice-approves-obamacare-tax-mandate.html

    Obamacare: Chief Justice John Roberts labeled as ‘traitor’
    http://www.examiner.com/article/obamacare-chief-justice-john-roberts-labeled-as-traitor

    John Roberts saves ‘Obamacare,’ enrages tea party conservatives
    http://www.latimes.com/news/politics/topoftheticket/la-na-tt-john-roberts-20120628,0,1799407.story

    Time Is on His Side: Conservatives Feel Betrayed by John Roberts
    http://www.theatlanticwire.com/politics/2012/06/time-his-side-conservatives-feel-betrayed-john-roberts/54023/

    Si atunci nu credeti ca, nu Scalia, ci John Roberts si-a indeplinit misiunea sa,( asa cum o definiti dvs si cu care sint cu totul de acord)?

 4. Zegrean si gashca trebuiau linshatzi in ziua cind au decis ca Anastase stie sa numere. Nici acum nu e timpul pierdut. Grele zile pentru Zegheanu asta. Daca valideaza iese dosarul lui de colaborator la Secu de la Bashina Voda. Daca nu valideaza, iese dosarul de colaborici de la Ponta. Eu in locul lui Pontacu/Antonacu, daca as avea dosarul unuia din CCR l’as face public acum si l-as schimba pe jude mintenash, sa invete tot CCR-ul sa numere cum trebe. Da’ io is civil si prost.

 5. Cata ingrijorare…vezi Doamne ne vede Europa si tarile civilizate. Europa este pe deplin constienta si are o imagine foarte clara a ceea ce se intampla in Romania. Stie ca basescu este un personaj odios si mai stie ca este unul foarte util, care executa intocmai ce i se cere. Incetati sa mai ganditi ca o natiune africana si terminati cu complexul asta ca ne vede Europa. Europa v-a falimentat prin mana lui basescu ceea ce Romania producea ieftin si de calitate, Europa v-a Indatorat ca pe niste sclavi si tot Europa v-a primit s-o vizitati fara viza cu tigani cu tot. Europa stie foarte bine ce se intampla cu membrii ei.

 6. Lasati-o dracului de matza!
  Cica amaratii de actori romani (aia mai tineri si mai fomisti) au inventat teatrul de apartament, sa mai scoata si ei ceva bani de-o bere. Gresit! Front garden comedy e hitul verii; in ciuda putorii, (o fi de la tricoul purtat saptamani in sir?) inca atrage gura-casca si aplaudaci si chiar pare real. Cum se face? Aruncam pisica peste gard, mai si latram la ea, sa priceapa ca nu ne apartine. Big hit! Preluat acum si de rentierii de la CCR, care o plimba de la unul la altul. Ceva tendinte de intrare in trend are si actuala putere. Biata matza! Sa le spuna cineva ca i s-au terminat toate vietile, ca e deja la loc cu verdeatza si kittykat.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.