Puţin despre noi şi Europa

Nu ai cum deveni anti-european. Pentru că e o prostie. Nici nu văd de ce ne-am dori ieşirea din UE. Mi se pare tot o prostie. Urmărind reacţiile la ceea ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul European, am observat două tipuri notabile: cei care se declarau satisfăcuţi că prin PE au existat suficiente voci care să ne ţină partea şi care dezaprobau atitudinea lui Barroso sau Reding, dar şi cei care se arătau surprinşi că “am reuşit să-i încăierăm şi pe cei de la PE”. De fapt ambele reacţii demonstrau că nu prea avem habar despre felul în care funcţionează instituţiile europene. Nu avem de ce ne face griji, ignoranţa aceasta e o chestie comună pentru enorma majoritate a cetăţenilor europeni.

Ceea ce aţi văzut ieri, la PE, nu reprezintă nicicum o situaţie particulară, nu am încăierat pe nimeni şi nimeni “nu ne-a ţinut partea” din prea plin de simpatie. În PE se face politică! În PE există partide politice, interese mai mult sau mai puţin evidente, găşti, poliţe de plătit, cam tot ceea ce vedeţi şi în Parlamentul naţional. Pentru cei oarecum mai familiari cu ceea ce se întâmplă în PE, ceea ce s-a văzut ieri nu are nici caracter de noutate, nici elemente de spectaculos. Dacă există ceva notabil la ceea ce s-a întâmplat acolo, atunci despre altceva trebuie să vorbim: despre europarlamentarii care reprezintă România. Aşezarea europarlamentarilor în partide europene, afirmarea poziţiilor acestor partide nu reprezintă nimic nou. Aşa se întâmplă mereu. Ceea ce este mai puţin obişnuit este să vezi că eurodeputaţi reprezentând aceeaşi ţară au poziţii atât de radical diferite, atunci când în dezbatere se află chiar ţara pe care o reprezintă. Ba mai mult, să vezi interesele ţării evacuate, aruncate sub şenila intereselor de grup.

Politica externă a României, de multă vreme, se face în regim stenografic. Ne rezumăm la a nota conştiincios temele care ne sunt transmise de la Washington, Bruxelles sau Berlin. Subiectele de interes pentru România nu mai încap pe agendă sau sunt prost acoperite, pentru ca nu mai rămân resurse pentru ele sau pentru că se află în conflict cu ceea ce e notat în stenogramă. Performanţa diplomaţiei româneşti e judecată în funcţie de raportarea îndeplinirii sarcinilor din stenograme. Dacă măcar în această privinţă am fi ceva mai atenţi! PPE are o semnificativă pierdere de influenţă. Merkel, lipsită de foştii aliaţi, Berlusconi şi Sarkozy, cu cât se manifestă în termeni pe care domnia sa îi socoteşte tot mai fermi, cu atât devine mai insuportabilă. Ambiţiile, nu de puţine ori iraţionale, ale doamnei Merkel, încremenirea ei în proiectul falimentar al austerităţii, găsesc tot mai puţin sprijin la nivel european şi doar pe la marginali precum Băsescu. Franţa lui Hollande manifestă deja o opoziţie tot mai susţinută faţă de planurile cancelarului german. Marea Britanie, izolată vreme de un an, dupa ce şi-a manifestat explicit şi fără echivoc opoziţia faţă de planurile doamnei Merkel, faţă de viziunea acesteia de proiect european, pare să depăşească acea fază de izolare, reuşind să îşi apropie cumva ţările nordice, dar dând şi impresia unei oarecare apropieri de Franţa. Italia pare să se fi deplasat într-o prudentă neutralitatea, iar Spania, confruntată cu propriile probleme, de o maximă severitate, are nevoie de orice, numai de austeritatea propusă de Merkel nu.

Aflată în vizită la Bucureşti, Dalia Grybauskaite, preşedintele Lituaniei, ne-a livrat porţia de mustrări şi avertismente. Sigur, Lituania este o ţară minusculă, cât un judeţ de al nostru, putem observa asta cu aroganţă, socotind că dimensiunile ţării pe care o conduce sunt insuficiente pentru ca doamnei Grybauskaite să-i fie îngăduite observaţii critice. Dacă e vorba de Merkel, da, e în regulă, pentru că are în spate o ditamai puterea! Totuşi, observaţiile preşedintelui lituanian nu sunt cu totul lipsite de pertinenţă, chiar dacă, evident, ca la PE, reflecta poziţia unui anume grup politic. Nu e lipsit de semnificaţie nici faptul că vizita domniei sale avea loc chiar în ziua discuţiilor de la PE.

Şansele de intrare în Schengen sunt nule, la acest moment, ne anunţa preşedintele lituanian. Ministrul de interne francez, aflat la Bucureşti, se declară exasperat de problemele create de ţiganii români. La PE situaţia României e dezbătută într-o şedinţă specială. Aceasta este situaţia europeană a României lui Băsescu. În condiţiile acestea, susţinerea pe care, la nivel declarativ, anumiţi lideri europeni o manifestă faţă de Băsescu pare puţin surprinzătoare. Doar pare, dar nu este. Pentru că poziţia acelor lideri europeni reflectă interesele ţărilor sau grupurilor pe care le reprezintă, nu interesele României. De problemele pe care le reclamă Franţa sau Germania, probabil, se va ocupa domnul Băsescu. Atunci când vom avea un nou preşedinte, poate, se va ocupa cineva şi de interesele României. Poate.

P.S. După atentatul de ieri, de la Benghazi, pe Twitter, un mucalit observa că “pe vremea lui Gaddafi n-ar fi îndrăznit nimeni să se apropie de ambasada SUA”. Azi, la Cairo, ambasada SUA se află sub asediu. Sigur, chestiunile astea nu au o legătură directă cu cele de mai sus. Foarte probabil au o strânsă legătură cu prezidenţialele americane – trebuie doar să revedeţi modul în care Reagan şi-a obţinut primul mandat la Casa Albă. Deşi fără o legătură directă cu cele de mai sus, ceea ce se întâmplă acum în nordul Africii ar trebui să ne preocupe. Sper să nu fiu silit să explic, peste câteva săptămâni, de ce.

0 thoughts on “Puţin despre noi şi Europa”

 1. “proiectul falimentar al austerităţii”… Cred că e singura chestie cu care nu sunt de acord în ceea ce privește articolul dvs.
  Dar ce contează părerea mea?…
  Ideea era că sunt bugetar și văd, zi de zi, cum se f*** banul pe care îl plătiți. Așadar, consider normală austeritatea. Ne-am învățat (bugetarii) să ne spargem în figuri, aiurea-n târg.
  Problema e că toate demersurile , și toate discursurile, mai mult sau mai puțn pertinente, sunt futile. Pe bune… Nimic nu se va schimba, ever.
  Iar după ce mandatul lui Băsescu va expira, tot nu vom putea face nimic. El se va retrage liniștit în PE sau pe la NATO, cu imunitate cu tot și noi nu vom putea spera decât că felația nu ne va îngrețoșa prea mult.
  La ora când scriu asta, Băsescu vorbește despre UE.
  Voi schimba pe Nat Geo Wild. Măcar acolo nu e loc de ipocrizie și de discursuri în care apare obsesiv cuvântul “Reding”.

  1. Prietene, înţeleg perfect ce spui, dar nu aia e calea. Dacă reduci leafa învăţătorului de ţară nu opreşti furtul. Pentru hoţie soluţia e puşcăria, nu austeritatea.

 2. Ai dreptate adoptînd această poziţie moderată.
  Nu pt că aderarea la UE ne-ar fi adus vreo mare binecuvîntare.
  Totuşi, izolaţi nu putem rămîne, altă alianţă mai bună nu există la ora actuală. Ce trebuie însă să reconsiderăm e poziţia noastră în această alianţă. Trebuie să devenim parteneri, nu slugi preaplecate. Obedienţa, chiar dacă aparent e bine primită, fiindu-le comodă, nu ne aduce decît dispreţ din partea lor şi repetate călcări în picioare. Trebuie să adoptăm verticalitatea, chiar dacă iniţial îi va surprinde, chiar revolta, pe termen lung vom avea însă de cîştigat, impunîndu-le un oarecare respect. Să nu ne resemnăm la statutul de pioni pe tabla de şah, avem şi noi un locuşor sub soare, dăruit de Dumnezeu, chiar binecuvîntat, şi trebuie să ni-l apărăm cumva.

 3. …Si uite-asa ne pierdem suveranitatea nationala in timp ce alti europeni nu au problema asta. Dar, de data aceasta, fara arme! Dupa doar 23 de ani.
  Cat despre situatia nord-africana, vom asista in urmatoarele luni la o schimbare totala in politica de acolo. Islamismul e pe cale sa dea o lovitura de moarte democratiei, asa cum e ea de imperfecta. Apropo`, Rabbi, ai vazut mizeria aia de film care cica a provocat razmerita? Cred ca Patraulea, Gogu si Trandafir se rasucesc in morminte de ras…

 4. Daca cineva crede ca Dna Merkel si catelusii ei Barroso si Reding,plus vreo cativa parlamentari europeni germani de culori politice care fac aceasi politica hegemonista urmareste sa subjuge micile tari din UE se inseala, cat Germania se apara sa fie obligata sa scoata bani din propriile buzunare.socotind ca toate tarile mai slabe isi face de cap din punct de vedere financiar urmarind sa spolieze tarile puternice. sau cele care nu o duc pe roze economic.Ca Germania si Franta au lasat bancherii lor sa-si imprumute tarile mai slabe din cupiditate si lacomie este alta mancare de peste.Cum Dna Merkel face o politica idioata incercand sa minimalizeze pierderile Germaniei din motive de alegeri ,m-a tem ca ne ia dracul pe toti .Berlusconi nu a fost fanul Dnei Merkel ,ba din contra,denumirea de “vaca grasa”i-a pus-o el.Faptul ca madam Merkel a facut presiuni inacceptabile schimband conduceri pentru o politica paguboasa de austeritate multor tari nu poate face ca parlamentarii europeni sa exulte de placere la toate idiotenile dnei Merkel,asa ca reactia parlamentului impotriva sceleratului Basescu care a ajuns sa faca politica felatiei marelui licurici la trecerea cunilingusului vacii grase si la prima ridicare de ridicare a rochitei , a scos pe toata lumea din sarite.Mirarea PDL-ului si stupoarea acestor “yes meni “pentru PPE fata de criticile impotriva celor care l-au sprijinit pe scelerat ,au descumpanit pe portocalii ,lasandu-i cu gurile cascate.Vreau sa cred ca Dl.Basescu plecat la Bruxelles sa reitereze teza puciului si sanatatea si rezistenta stalpilor statului,acest bolnav crezand ca statul este D-sa ,o sa primeasca cu usile inchise o scuturatura zdravana si probabil atentionarea ca 7.5 de milioane de romani au votat ca sa se duca dracului.Daca plecatul din minti are curajul sa asigure ca primirea la Congresului PPE la Bucuresti este OK,este nebun si marimile din UE asisderea.De vazut o s-o vadem la bataia cu oua clocite ,demonstratii,scandal si rosii terciuite daca nu si vreo cateva sticle cu nume de fosti ministri de extere din fostul URSS,asezonat cu sarje a politiei calare ,a mascatilor cu scuturi si gaz iritant cat incape.Ca PPE-ul si PDL -ul n-o sa castige alegerile din tarile lor este sigura.”Strutocamila de dreapta cu IQ mic “isi va tine congresul in Cismigiu.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.