Ba pe-a mamei dumneavostră!

“Victor Ponta a plecat trântind uşa din CSAT. Ceea ce înseamnă că nu vrea sau nu poate să-şi exercite funcţia de premier în vremea în care Traian Băsescu e la Cotroceni. Concluzia generala e că USL nu vrea coabitare. Sper ca preşedintele să ţină seama de această realitate atunci când va desemna candidatul la funcţia de prim-ministru în decembrie”

Declaraţia îi aparţine domnului Cristian Preda, fruntaş pedelist, europarlamentar şi profesor. Trecând peste austeritatea punctuaţiei, declaraţia domnului Preda vorbeşte despre un anume fel de a înţelege politica.

Victor Ponta a plecat, e drept, trântind uşa. Avem informaţia aceasta. Am şi comentat-o. Cum a dedus domnul Preda, din această informaţie, că domnul Ponta este incapabil să îşi exercite mandatul de premier, “în vremea când Traian Băsescu e la Cotroceni’? Pentru că partea cu “nu vrea să-şi exercite funcţia” iese din discuţie- dacă aşa stăteau lucrurile, Ponta şi-ar fi dat demisia. Nu discutăm nici de ce Traian Băsescu se mai află încă la Cotroceni. Ne referim strict la “nu poate să îşi exercite funcţia”. Domnul Preda a vrut, probabil, să ne vorbească despre incapacitatea de coabitare a premierului Ponta, dar enunţul domniei sale, involuntar, se duce spre adevăr: câtă vreme Băsescu se află la Cotroceni nimeni nu şi-ar putea exercita mandatul de premier! Pentru că Băsescu vrea să conducă el totul!

Apoi, n-ar fi rău să vedem mai întâi de ce a plecat Ponta trântind uşa. Poate reacţia lui nu era doar îndreptăţită, dar şi necesară. În cele din urmă, dacă Ponta nu poate coabita cu Băsescu, renunţarea la Ponta e o soluţie. Dar există şi o altă soluţie, cel puţin aşa par a crede câteva milioane de oameni: plecarea lui Băsescu.

Nici măcar “concluzia generală” care îi iese din traistă domnului Preda, aceea că US nu vrea coabitare, nu e demonstrabilă prin enunţul anterior. Chiar aşa stând lucrurile, admiţând că USL nu doreşte o coabitare cu Băsescu, soluţia corectă nu e cea sugerată de Preda. La alegerile din decembrie, electoratul va indica prin vot cine trebuie să alcătuiască viitoarea putere şi de unde trebuie să vină viitorul premier. Iar preşedintele are obligaţia de a nominaliza un premier ţinând cont de opţiunea electoratului. Cel puţin aşa se înţelege din cartea aia plicticoasă numită Constituţie, carte pe care nădăjduiesc că într-o bună zi, îndemnat de o neastâmpărată curiozitate, domnul Preda o va citi. De la Băsescu nu mă aştept la aplecare spre lectură, încă osteneşte cu “Levantul”.

Nicăieri în textul Constituţiei, necum în regulile democraţiei, nu este enunţat criteriul Băsescu. Conducerea ţării nu se face în funcţie de umorile personale, de năbădăile sau hachiţele domnului Băsescu. Nici măcar în funcţie de bâzdâcii domnului Ponta. Ci strict în funcţie de rezultatul de la urne. E complicat, ştiu, dar aşa merge treaba. Astea-s regulile. Chiar nu există text legal care să spună că Băsescu e Dumnezeu sau că puterea în stat se exercită doar de către portocalii. Afirmaţiile lui Preda vădesc o dată în plus tipul de raporturi pe care îl au pedeliştii cu gândirea democratică.

Ca să fie şi mai clar: după alegerile din decembrie, premierul va fi dat de ceea ce vom vota noi, nu de toanele lui Băsescu, nici de dorinţa pedeliştilor de a rămâne cu polonicul în caimac. Altfel, sigur, domnul Preda se apropie de adevăr. Şi respirând în logica domniei sale, susţin ferm că: “Băsescu a demonstrat că nu vrea sau nu poate coabita cu USL, aşa că, dacă USL va câştiga alegerile din decembrie, sper să ţină seama de asta şi să-l suspende pe Băsescu. Şi să-l demitem. “

0 thoughts on “Ba pe-a mamei dumneavostră!”

  1. Rabbi, ce frumos sti sa dai un sut infumuratului intelectual Cristian Preda. Zi asa, austeritatea punctuatiei? Frumos! Chiar pe-a mamei domniei sale!

  2. Absolut corecta concluzia! Nu pot decat sa-ti dau dreptate. Ba chiar as plusa, dar mi-e ca citeste si DD-ul si dupa aia ma pune sa jur pe rosu ca am sa-l votez pe el: partidul care are ca program de guvernare suspendarea basaului are votul meu! Pana atunci nu ma intereseaza absolut nimic deoarece pana dementul ala e in deal nu se va intampla nimic bun!

  3. Eroare de greseala. In decembrie nu va iesi din urne iepurele votat de noi ci iepurele pe care il vor serviciili.

  4. Pacat de el, nu e baiat rau. Altul zombificat de partid. Cum dracului sa mai faci politica, sa mai intri in partid, cand vezi cum se tampesc astia ?

    Oricum, se pare ca singura persona care a putut coabita ca lumea cu Traian Basescu este Elena Udrea. Restul au marait sau s-au blegit …

  5. Ca Basescu isi doreste tot felul de coabitari in care el sa comande si restul sa execute este fara de tagada ,acest pitecantrop politic crede ca a comanda o hardughie de transportat titei, navala, isi uinchipuie ca este comandant de bastiment de razboi,eventual al unui cuirasat greu.Jenant, cand este un nimic din punct de vedere a cunostintelor pe care ar trebui sa le aiba.N-am vazut in toata lumea ca un conductor de TIR ajunge presedintele unei tari ,diferenta este intre marimea mijlocului de transport.Desi Constitutia spune clar cine este Prim Ministru ,Basescu o tine “langa” sa inteleaga limba romana pe care o vrea “muschii lui “de incult.Dar din pacate dupa ce la nominalizat pe Tariceanu ales pentru functie de alianta “DA”.Dupa ce PSD-ul a castigat alegerile pe partide Basescu a sustinut ca de castigat a castigat alianta”DA”si la nominalizat pe Tariceanu.Daca idea proasta ca este dreptul de a nominaliza cine vrea el daca o majoritate nu castiga cu 50% .exemplul lui Boc,si cutuma are putere de lege, si un precedent intareste legea chiar in dreptul anglosaxon.Deci nu-l vad pe Basescu sa poata venii cu alte smecherii daca USL-ul castiga peste 50 la suta si sa nu fie demis scurt.Pana la urma sfarsitul va fi cel astepta, ca nu cred ca romanii o sa-l rabde pe scelerat cei doi ani .

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.