Zacusca mistică

Aşa cum se cuvine într-un stat laic, ieri, la Camera Deputaţilor, preşedintele camerei, Valeriu Zgonea, i-a tras un “Mic dejun cu rugăciune”. Teoretic nu e nimic rău în asta. Practic, nu e nimic bun. Se pupă social-democraţia cu aburul ăsta de tea party dâmboviţean la marele fix.

Credinţa ar trebui să fie o chestie personală, nu ar avea de ce mă interesa convingerile religioase ale preşedintelui camerei, nici dacă e interesat de mistica orizontală, budismul algebric sau confucianismul consumerist. Parlamentul reprezintă o instituţie a statului român, iar până una alta încă mai avem un stat laic. Ştiu că gustarea asta pravoslavnică nu e invenţia lui Zgonea, dar asta mă interesează foarte puţin. Nu i-am trimis pe cuvioşii parlamentari acolo nici pentru a le auzi trăirile mistice, nici pentru rugăciuni la o zacuscă. Le-a ajuns alor noştri pe la urechi că americanii mai fac şi câte un pocinog din ăsta şi hop şi ei. Că aşa cere tradiţia la noi: să maimuţărim tot ce vedem pe la ăia.

Micul dejun cu rugăciune, aflu de pe site-ul Camerei deputaţilor, e organizat de “Grupul ecumenic de rugăciune”. Uite, bre, ce mai aveam noi în Parlamentul României şi nu ştiam: Grup ecumenic de rugăciune! Că în rest le aveam pe toate! Ne apucă dracii când aflăm de cheltuielile pentru protocol ale lui MRU, dar ne plezneşte o sfântă fericire când la Camera deputaţilor se găsesc parale pentru grupuri ecumenice de rugăciune şi chiftele cu rugăciune.

Credinţa stă la purtător, religia se face în biserică, iar politica în Parlament. Nu ar trebui amestecate şi e bine să rămână aşa.  Zgonea şi restul cuvioşilor n-au decât să poftească la biserică, la spovedanie ( că sigur au păcate de mărturisit) si fum de tămâie pe săturate. Maimuţăreala asta, de inspiraţie americănească, n-are ce căuta acolo.

Nu mă interesează câte mătănii bate Zgonea la cafeaua de dimineaţă, nici cât ecumenism ung ăia pe cornuri. Biserica se ocupă cu rugăciunile, iar politicienii cu şmenurile – e simplu. Că acum şi popii fac şmenuri, iar politicieni sunt răpuşi de fiorul religios e un adevăr. Dar maimuţăreala asta e o ofensă în primul rând pentru cei cu o autentică credinţă. Şi un foarte nesănătos amestec al religiei cu politichia, scremut doar pentru că unii simt nevoia să se prostească, arătând ca pot face şi ei ce au văzut la americani.

0 thoughts on “Zacusca mistică”

  1. Mi-e frica. Daca si parlamentul a ajuns la concluzia ca numai rugaciunile ne pot salva, inseamna ca nu mai e nimic de facut.. Grup ecumenic de rugaciune zici? Se primesc traseisti de la atei?????

  2. Rabbi, ar trebui sa te mai gandesti cand spui ca Romania e stat laic. Poate scriptic sau la nivel declarativ… Exemplele sunt multe si chiar mi-e sila sa aprofundez care e adevaratul loc al acestei caracatite verzi si zemoase printre celulele sanatoase ale tarii.

  3. Rabbi, io cand aud de statul asta laic ma umple un fior de frica. Cine-i asta?! Eu sunt exclus din el? Ce-o sa-mi faca mie statul asta?! Io fac parte din aia 87% care-si zic ortodocsi si nu-s schizofrenic adica sa fiu ortodox la beserica si in rest sa fiu ateu. Daca e democratie, cum saracie sa fie statul laic alcatuit din cei 13% care mai raman?! dar si dintre asta sunt multi care-si zic crestini. Deci ce-o sa-mi faca mie statul laic, adica cei 2% care-mi fac mie legi?! Chiar ca ma umple un fior de frica… La noi nu e vorba de stat laic, ci de stat schizofren!

      1. Nu-l confundam Rabbi. Statul e intr-o parte si poporul in alta. De aia mi-e frica… de statul fara popor, fara populatie. Ce-o fi atunci?!

  4. Nici din greseala nu-i poti crede pe alesi ,pocniti in moalele capului ,de fiori mistici.Este sfanta ipocrizie care vreau sa faca “mumos’pentru cei 87%prezumtivi ortodoxi.La o biserica care boteaza un copil de tzatza la ce te poti astepta la un pagan sadea ,altceva ca este ortodox ca n-o fi budist.La impinsul cu injuraturi ,sudalme,sarmale , vinsi imbrancituri , la pupatul moastelor te poti gandii cati crestini adevarati sunt intre ei.Eu cred ca vreo 10%.Parlament ca parlament dar scoala cu biserica n-ar avea ce cauta.Bisericile sa-si faca scoala duminicala de religie,nu sa-l faci ortodox un ateu sau un evreu.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.