Tigaia

Foto Dan Marinescu

În ultima vreme sunt fugărit de tigăi. De tigăile din reclame – pentru o minimă rigoare. Într-o astfel de reclamă, Mirabela Dauer ţine o pătimaşă alocuţiune despre tigaia care i-a schimbat viaţa. N-ar fi singurul artist care a avut momente din astea de tulburătoare revelaţie. Cat Stevens a trecut şi el prin aşa ceva, a descoperit islamul şi s-a botezat Yusuf Islam. Atât a putut el, că nu-şi permitea o tigaie. Tom Cruise a descoperit scientologia şi asta l-a făcut să ţopăie ca dilitul pe la Oprah, pe canapea. Pe George Harrison l-a marcat întâlnirea cu misticismul oriental. Toţi ăştia au rătăcit astfel calea doar pentru că n-au cunoscut adevărata tigaie. Dacă ar fi servit oleacă de împărtăşanie, sub formă de chiftea prăjită în tigaia Mirabelei. eheei, ar fi ajuns departe. Harrison ar fi putut câştiga o ediţie din X Factor, iar Tom Cruise, cine ştie, putea avea şansa de a juca într-un film cu Garcea produs de Mediapro. Pe când aşa…

În altă reclamă aflu despre tigaia cu strat de ceramică produsă de nişte italieni. Evident şi tigaia asta îţi schimbă viaţa. Explică asta foarte convingător o duduie care apare în reclamă. Ignarii ăştialalţi, care n-au trecut prin experienţa asta fundamentală, de care au avut parte doar Apostolul Pavel şi deţinătorii de tigăi hi-tech, habar nu au ce e aia. Unii cred că viaţa li s-a schimbat când au cunoscut o gagică, alţii când s-au lăsat de băutură, Elena Udrea e convinsă că întâlnirea cu Cocoş şi Băsescu au fost marea ispravă, Geoană că Mihaela, Gigi că o oaie. Aiurea! Tigaia! Aia cu strat ceramic.

Altundeva există o altă tigaie care “face ceea ce nimeni nu a făcut pentru tine! Nici nu ai bănuit că ţi se poate întâmpla chiar ţie!”. Nici pierderea virginităţii nu bate experienţa întâlnirii cu tigaia aceea. Deja parcă vezi milioanele, ce zic eu, miliardele de pământeni umblând pe străzi cu tigăile la subţioară, protejate de huse speciale, ca cele pentru chitară. Şi dacă tot facem pasul ăsta de ce nu inventăm, tot ca pentru chitară, efecte speciale, pedala de compresie. Ce tigăi ar putea face Fender! Iar cei mai pricepuţi ar putea face multe parale acordând tigăi. Copiii, în tren, pe drum spre tabără, ar putea interpreta împreună o omletă la mai multe tigăi, Socaciu ar putea pune de un nou festival “Porc bun”, iar adolescenţii şi-ar trage pe telefoanele mobile solo-ul de tigaie al cine ştie cărui mare artist.

Pliantele de la mai multe supermarketuri, care continuă să-mi inunde cutia poştală, îmi promit şi ele tigăi. Într-un astfel de pliant aflu că tigaia propusă e realizată pe baza celor mai moderne tehnologii elaborate de mari cercetători. Mă gândesc că sigur există un concurent pentru NASA, undeva, specializat în tigăi. Cred că pe timpul războiului rece ( şi după aia) mulţi spioni au dat de dracu’ încercând să fure secretul tigăilor inamicului. În bunkere despre care nu vom afla niciodată, mari savanţi lucrează de zor la proiectul viitoarelor tigăi. Zona aia 51, eu ştiu sigur, e atât de secretă tocmai pentru că acolo se elaborează planurile ultra-secrete ale celor mai performante tigăi. Există indicii că anumite tigăi au fost realizate cu tehnologie extraterestră. E dincolo de orice îndoială că la Roswell nu era vorba despre o farfurie zburătoare, ci de o tigaie, pe care au pus americanii mâna. Cu ajutorul ei şi-au instalat dominaţia mondială.

Recentul avânt al Chinei e explicat tocmai de renunţarea la vechiul şi primitivul wok şi trecerea la tigaia hi-tech. Pe Ossama l-au prins americanii fiindcă folosea o tigaie veche, care distrugea vitaminele din alimente. Inclusiv noi ar trebui să fim mai atenţi pe viitor. Statul ar trebui să investească mai mult în cercetarea de profil. Universităţile ar trebui să pregătească specialişti în domeniu. România are un potenţial uriaş şi ar putea deveni unul dintre liderii mondiali în materie de tigăi, dar din păcate şi în acest domeniu suntem dependenţi de importuri. Decât să importăm tigăi americane second hand din Portugalia mai bine am… Sau nu, alea nu erau tigăi. Tigăi sunt alea înmatriculate în Bulgaria.

Gata. Suficient. Vreau să fiu atent la televizor. Cântă Mirabela şi poate zice ceva şi despre tigăi.

0 thoughts on “Tigaia”

  1. Dragii mei, si eu va recomand tigaia cu strat de ceramica… E formidabila ! Si Dry Cooker … Eu le-am luat pe toate. Nu am rezistaat reclamelor.. :))

  2. Si tu fiul meu Brutus se apropie ziua mea azi am vrut sa imi fac sepucu ,am prins-o pe cadina ca mi-a cumparat pe ascuns un cadou ,da ,da ,da un Dry Cooker ,alb …. lasa ca vine noaptea si ghena de gunoi il chiama nici usturoi nu am mincat nici gura nu imi miroase !!!. :roll’

  3. Minunata inventie,nevasta-mea a achizitionat una si face bucatarie desii eu am bucatarit de cand m-a stiu.Simpatic este ca costa mai mult de jumatate de pensie lunara.Vai mie!!!Sa nu spun cat am stat acasa sa prind coletaria rapida ca a venit in vreo cinci zile.Si asta a fost cu teflon.Daca vine vorba de ceramica o s-a aiba un accident prin suicid.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.