Întâmplător am dat peste o ştire despre un fel de incident care ar fi provocat ceva tulburare. Nu ştiu care conducător de pe la Steaua a înfipt steagul tricolor în buza porţii adverse, dupa meciul pe care steliştii l-ar fi jucat împotriva celor de la CFR. N-am înţeles de ce gestul ăsta l-a enervat pe Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Gestul în sine e stupid, lipsit de sens şi vădeşte o înţelegere cel puţin ciudată a ideii de patriotism. Chiar nu pricep în ce constă vitejia de a propti un drapel în gazon după o miuţă între două echipe de caraghioşi ( o să îmi revizuiesc formularea după ce voi primi vestea că echipele astea au câştigat vreun mare titlu european; să mă ierte suporterii lor, dar campionatul nostru e un banc idiot), dar la noi patriotismul de bodegă şi cel de peluză, la o sămânţă de floare reprezintă ceva comun, aşa că nu e nicio mare surpriză aici. Asta nu explică, totuşi, reacţia lui Asztalos care s-a simţit dator să amintească de Jenei şi Boloni sau de marile servicii aduse de ei Stelei. La un gest tâmpit, preşedintele CNCD are o reacţie cretină. Treaba lui ar trebui să fie aceea de a combate discriminarea reală, atunci când ea există, nu de a-şi afirma cu orice ocazie loialitatea faţă de maghiarime, nici de a opune în mod constant maghiarii românilor. Asztalos ar trebui demis imediat pentru asta. Când eşti plătit din banii statului român, singura loialitate la care eşti obligat este faţă de statul român.
Gestul prostesc al respectivului conducător stelist e gestul unui zevzec şi atât, n-are nicio treabă cu discriminarea. Dacă ăla îşi înfigea steagul în cur înseamnă că-i discrimina pe poponari? Sau gazonul, verde fiind, era o aluzie la tricolorul maghiar? Prostii.
Toată povestea asta e o idioţenie şi nu merită mai multă atenţie. Totuşi, asta mi-a amintit de o discuţie pe care aş fi vrut să o fac de ceva timp. Există o reglementare legală foarte strictă legată de folosirea însemnelor naţionale. Nu ştiu dacă o astfel de reglementare este absolut necesară, probabil că da, dar m-a mirat întotdeauna că formaţiunilor politice le este interzisă folosirea însemnelor naţionale în construcţia identităţii vizuale. Partidelor politice le este interzisă folosirea tricolorului, de exemplu, în sigla partidului. Curioasă prevedere! Mă întreb a cui a fost ideea? Nu sunt partide politice româneşti? Nu ar trebui să reprezinte interesele acestei ţări? Cred că o reglementare corectă ar fi trebuit ca dimpotrivă, legea să oblige toate partidele să folosească tricolorul în sigla lor, altfel nefiindu-le îngăduită înfiinţarea şi funcţionarea. În felul ăsta poate scăpam de o anumită formaţiune care are un tricolor în însemne, unul roşu-alb-verde. De ce? Pentru că legea îţi dă voie sa foloseşti însemnele altui stat, dar nu tricolorul românesc.
Discutia e mai ampla. Gestul vine dupa scandalul iscat dupa partida Steaua – Rapid, meci la sfarsitul caruia crainicul echipei Steaua si presedintele clubului (acelasi ca in cazul cu steagul) au cantat pe gazon la microfon „Am avut si vom avea mereu boala pe tigani[…]”. Apele erau deja involburate. Foarte important de stiut e si ca lupta dintre echipele Steaua si CFR se traduce in mintea patronului stelist intr-un razboi Romania – Ungaria, afirmatiile de genul „nu suport ungurii” (referindu-se la CFR Cluj) sau „nu mai vreau sa castige ungurii campionatul in Romania” fiind dese in cazul acelusi patron stelist. Revenind la povestea initiala, pentru ca apele erau deja involburate si pentru ca in repertoriul galeriei steliste nu exista nici un cantec cu unguri (ca in cazul celui cu tigani pentru Rapid) (in afara de celebrul „Afara, afara cu ungurii din tara”) presedintele clubului s-a gandit sa infinga in gazon steagul Romaniei ca semn al trufiei in urma castigarii luptei din razboiul Romania – Ungaria (sanchi).
Sa-ti spun acum si parerea mea, ca tot cunosc fenomenul asta al fotbalului destul de bine. Nici Becali si nici MM Stoica n-au nici o legatura cu discriminarea, nici a tiganilor si nici a ungurilor, dar in acelasi timp n-au nici o legatura nici cu valorile sportului. Oameni plini de sine, ahtiati de a se vedea pe sticla, cei doi dau competitiei sportive tuse de genul celor de mai sus: razboi, ura etc. Problema e ca prostii se uita la ei si-i cred. Si da, chiar daca ei n-au nici o legatura cu discriminarea, actiunile lor asta nasc intr-o lume aflata sub orice critica cand vine vorba de educatie. Iar in cazul patronului stelist acelasi lucru se intampla si in cazul limbajului, al comportamentului, el educatiei. De obicei televiziunea naste monstri. Acum o face prin Becali :). El nu e un monstru si nici sa nasca altii nu vrea, dar uite ca se intampla.
Mult bullshit, Adi, unul din cei mai buni prieteni ai mei e ungur din Tg. Mures. Stelist. Ca si mine.
Becali şi astea, sincer, mă interesează foarte puţin. Povestea asta era doar un pretext pentru a-mi aminti despre tembela prevedere legată de însemnele naţionale.
Bine, s-a apucat si Vadim sa-l ameninte cu moartea pe Vass de la CFR Cluj. Care Vass, la randul lui, s-a dat imediat lovit, De-aici si pana la insemnele nationale e cale lunga, totusi. 😉
Totusi, ca sa deschid o discutie mai perpendiculara pe subiect: fratilor, unde e stema? Eu stiu ca, oriunde vorbim de insemnele nationale, vorbim de de ceea ce prevede legea, Constitutia. La orice conferinta de presa a institutiilor statului vad doar cele trei culori, care pot insemna, daca nu ma insel, Belgia sau Andorra. E chiar asa de greu de reprodus acvila aia pe drapel? Chiar nu pot firmele alea de intins vopsele pe matase sa intinda nicte vopsea pe matase? Parca nici marele drapel care vegheaza sedintele Parlamentului nu e acvila cu Crucea Brancovenilor… Trecand prin faptul ca sunt de acord cu tine ca echipele romanesti de fotbal sun niste hahalere( eu tot n-am priceput de ce se lupta intre ele ca sa ajunga in ”primavara europeana” ca sa ia bataie de la te miri-cine), ajung la intrebarea de 10 puncte: cum adica de ce UDMR nu e obligata sa respecte legea referitoare la insemnele nationale romanesti? Pentru ca nu e partid, monser! E Uniune Culturala, nu?
Constituția României nu prevede ca pe drapel sa apară și stema. Sunt însemne statale distincte. Stema se coase sau se imprimă pe drapel doar dacă în constituție drapelul este descris cu stemă.
Am fost la meci, Mihai Stoica a primit, de la galerie, un steag si l-a pus in plasa portii din fata galeriei echipei Steaua, aflata in partea opusa a stadionului fata de poarta la care s-a marcat golul si fata de galeria CFR-ului….. Nu inteleg ce inseamna poarta echipei adverse. La fotbal fiecare echipa joaca cate o repriza la cate o poarta. Nu comentez mai mult decat atat pentru ca, dupa 40 de ani de mers la meciuri de fotbal, dati-mi voie sa va spun ca atmosfera de duminica, din punct de vedere al bunului simt, s-a ridicat la inaltimea atmosferei intalnite pe Stadionul Steaua in anii 80…
Tre sa fii pervers tare sa o pui cu asta…