Ce spune rabinul?

Cu o frecvenţă deja îngrijorătoare intru în coliziune cu mulţi prieteni sau doar cunoscuţi care ţin să mă convingă că “pentru a scăpa de Băsescu şi PDL trebuie făcut absolut orice, pe urmă mai vedem”. Acel “orice” din enunţ nu-mi dă pace. Şi nu-mi dă pace de multă vreme. Pentru că de multă vreme cei din USL se străduiesc să demonstreze cât de vast este teritoriul acestui “orice”. N-am să repet acum toate acele lucruri pe care le-am spus şi le-am scris de un an încoace, enervând multa lume. Lucrurile se văd şi se ştiu, de la aducere UNPR sau injecţia cu becalism la toate greşelile guvernării.

Toate lucrurile acestea pe care avem a le reproşa acum USL se întâmplă şi pentru că noi am îngăduit asta, refugiindu-ne într-un provizorat al criteriilor, acolo unde acel “orice” este posibil. Ne putem în felul ăsta amăgi că după câştigarea alegerilor lucrurile vor sta cu totul altfel, principiile îşi vor regăsi fundaţia iar tot ceea ce am detestat la pedelişti va dispărea odată cu trecerea lor permanentă în opoziţie. Cred însă că greşim.

Există o distincţie limpede între optimism sau încredere şi neghiobie. Poţi aştepta ca pâinea să iasă din cuptor pentru a vedea dacă gustul şi consistenţa ei sunt aşa cum le-ai sperat, dar dacă vezi că încă de la frământatul aluatului s-a exagerat cu sarea, ba au scăpat şi mucuri de ţigară împreună cu gunoaie de tot felul, atunci aşteptarea aia e lipsită de sens. Coaja va fi fiind rumenă şi îmbietoare, dar din pâinea aceea nu te vei putea hrăni.

Poate exemplul cu pâinea nu e cel mai izbutit, e exagerat şi forţat. Am să vă amintesc atunci bancul cu evreul care cerând sfatul rabinului e îndemnat să înghesuie în casă, pe rând, toate orătăniile. În situaţia acelui evreu ne aflăm noi acum. Diferenţa e că nu ne aflăm la liman, atunci când rabinul îi cere bietului ovrei să scoată dihăniile din casă pentru a se bucura de huzureala sărăciei de mai înainte. Nu! Situaţia noastră e aceea în care rabinul ne cere acum să facem loc în casă şi pentru orătăniile lui, ba şi pentru cele ale unor vecini.

Peste câteva ore doar, pe stadion, rabinii USL ne vor arăta orătăniile pe care trebuie să le primim în casă. Vorbim atunci despre mai binele pe care ne e îngăduit să-l sperăm.

0 thoughts on “Ce spune rabinul?”

 1. Rabbi, te admir pentru incapatanarea de a avea principii in tinutul lui Bula. Si chiar iti dau dreptate, partial: da, nu putem abdica de la valori si principii nici macar strict ca sa-l dam jos pe asta; am ajunge ca el. La fel cum le dau dreptate partial si prietenilor tai: cu asta nu se mai poate, te faci frate cu dracu’ pana treci puntea.

  Dar toata discutia asta mie unuia mi se pare inutila, atata vreme cat la nivel de popor continuam sa ne revoltam in genunchi. Nu e vorba de tine (te vad la A3, cand te cheama), nu e vorba de mine (eu am iesit in Piata Sfatului, in iarna, cu toti ai mei), e vorba de constiinta nationala, care inca e la momentul “sa ni se dea”.

  Politicienii sunt exact, dar exact la fel peste tot pe mapamond. Ai impresia ca senatorii SUA ar fi monumente de constiinta? Sau ca Merkel e un soi de Jeanne D’Arc cu fundul mare? Haida-de, modelul politicianului e Pinalti.

  Ce-i face pe astia “de dincolo” sa se comporte altfel (ii face, nu ca le-ar veni de la sine) e frica de reactia publica. Dar asta pentru ca acolo reactia publica exista.

  Probabil ca avem nevoie, ca popor, de mai multe “iepoci” de toate felurile, pana sa ne dumirim. Am incercat apa in iarna, au cazut Boc si Ungureanu, dar ne-am intors in cochilii, dupa referendum: “Uite, ba, ai vazut ca putem?” Am fost multumiti – deocamdata – cu “proof of concept”: masinaria merge, ne-am lamurit, hai la o bere.

  O sa fie si ai nostri altfel – cand ne-om hotara noi, ca popor, sa devenim altfel.

 2. Rabbi sa nu patim cu bancul la fel de bun cu diversele incercari a unui tip care s-a plans rabinului si pe care le platea cu gaste.Dupa incercari nenumarate dar fara vreun succes,il intreba tipul pe rabin daca mai are vre-o ideie?.Acesta a raspuns: -Eu mai am idei, problema este daca tu mai ai gaste!

 3. Intr-o tara cu mass-media controlata politic si un popor manipulat constant, clanurile politico-mafiote PDL/USL/ARD vor reusi cu siguranta si in 9 decembrie furtul voturilor populatiei in favoarea lor. Daca populatia ar sti ce masuri ne pregatesc pentru 2013 asa-zisii “politicieni” incapabili sa salveze economia tarii, nu ar vota nici macar 5 % cu ei pentru continuarea dezastrului. In 23 ani, politicienii au reusit sa aduca tara pe locul 1 in Europa la nivel de saracie. Si populatia intentioneaza sa-i voteze din nou pe acesti eroi, genii in tehnicile de distrugere a nivelului de trai. In fiecare campanie electorala se inconjoara de promisiuni fascinante pe care ei stiu ca sunt incapabili sa le duca la indeplinire si populatia se lasa prostita de fiecare data, cu toate ca traiul e tot mai rau an de an. Un partid care acuza si nu face, este un partid incapabil, anti-national prin incompetenta. De 23 ani politicienii isi ascund incompetenta recurgand la interminabile scandaluri politice. Si-au calcat pe proriile principii si doctrine si s-au amestecat in fel si chip in aliante pestrite scopul unic fiind sa reuseasca sa fure votul poporului prin toate mijloacele. Si au reusit pana acum. Poporul s-a lasat furat fara sa protesteze.Poporul roman este rabdator pana la Dumnezeu. Ultima data el a rabdat 45 de ani. Dupa acest model, 2034 ar fi anul unei noi treziri a constiintei nationale. Dar pana la viitoarea trezire a constiintei se vede treaba ca ne omoara politicienii. Trageti fiecare concluziile deschizand ochii si uitandu-va atent in jurul vostru. Dumnezeu sa ne aibe in paza!

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.