Peste exact o săptămână americanii îşi aleg noul preşedinte. Sau îl realeg pe actualul. Sondajele de opinie indică un uşor avans al lui Romney în faţa lui Obama, 50 % faţă de 47 % – în unele sondaje. Există şi sondaje care arată un scor mai strâns (50-49), dar tendinţa e limpede. Asta nu înseamnă, totuşi, absolut nimic. Sistemul electoral american face perfect posibilă o situaţie în care câştigătorul votului popular nu obţine şi numărul de electori necesar pentru a ajunge la Casa Albă. E foarte probabil ca anul acesta să ne aflăm într-o astfel de situaţie.
O evaluare a colegiilor electorale, la acest moment, arată un scor extrem de strâns. Obama poate conta pe 237 de electori, Romney doar pe 206. Mai intră în discuţie 95 de electori, adică cei reprezentând Colorado (9), Florida (29), Iowa (6), New Hampshire (4), Nevada (6), Ohio (18), Virginia (13), Wisconsin (10). Conform ultimei măsurători Rasmunssen, Ohio pare a se înclina tot în direcţia lui Romney, în sondajul abia dat publicităţii Romney ar fi votat de 50% dintre alegători, iar Obama de doar 48%.
Toate cele opt state mai sus pomenite, decisive pentru rezultatul final, au votat în 2008 cu Obama, care a pierdut deja Indiana şi Carolina de Nord dintre statele care i-au fost alături acum patru ani. Cum Ohio pare să fi trecut deja de partea lui Romney, pentru Obama devine esenţial să îşi asigure Florida şi încă unul din statele mari: Virginia, Wisconsin sau Colorado. Asta ar fi suficient pentru a obţine un nou mandat. Mult mai uşor de zis decât de făcut. Trebuie, totuşi, notat că, în Ohio, dintre cei care au votat deja ( da, acolo există o astfel de ciudăţenie) 62% sunt alegătorii lui Obama. Practic, pentru Romney, lucrurile sunt dramatice: dacă marţea viitoare nu îşi mobilizează alegătorii şi nu câştigă Ohio, orice şansă de a mai visa la Casa Albă sunt spulberate, indiferent de scorul din sondaje.
Mai intră acum în discuţie şi factorul Sandy. Este interesant de văzut ce fel va influenţa furtuna care tocmai a zguduit coasta de est scorurile din sondaje. Jocurile sunt departe de a fi făcute. Nu cred că Obama mai poate câştiga Florida, iar acolo se poate rupe totul. Oricum, peste o săptămână, comentăm aici împreună.
Foarte bun si la obiect comentariul..Factorul Sandy are potentialul sa dea totul peste cap bineinteles in favoarea lui Obama. Exact ce avea nevoie i-a picat din cer. Presedintele in toiul camapniei electorale lasa totul balta preocupat de soarta sinistratilor, totul pe un fundal sonor mobilizator si fundal cu starsandstripes fluturinde ..
Eu sint pregatit pentru ce este mai rau. Am sa imi caut prin bibloteca daca nu cumva am aruncat cursul de socialism stiintific din facultate sa imi reinprospatez cunostiintele si un turban ieftin cred ca ma sa gasesc la shuk in Time Square 🙂
Ei, dacă bietul Obama ar avea vreun văr sau altă rubedenie ca guvernator în Florida… 😀
Nu stiu ce sa zic… Republicanii astia n-au pe cine scoate in fata, de la Bush Sr. incoace, decit niste fosti tinerei cu bani din generatia emancipata, acum albiti la par si mai putini la minte decit pe vremuri, bine impinsi de la spate de cine trebuie. Democratii au scos la interval oameni mai prizabili. Cit despre incotro s-o cirmi in viitor, pai e clar: unde vor bancile si corporatiile, fara vreo jena fata de flacaul de la Casa Alba.
„Conform ultimei măsurători Rasmunssen, Ohio pare a se înclina tot în direcţia lui Romney, în sondajul abia dat publicităţii Romney ar fi votat de 50% dintre alegători, iar Obama de doar 48%.”
Pt ziua de luni, 30 octombrie, avem urmatoarele sondaje, referitoare la Ohio:
Rasmussen: 50%-48% pt Romney
Public Policy Polling: 51%-47% Obama
Gravis Marketing: 50%-49% Obama
CNN/Opinion Research: 48%-44% Obama
Purple Strategies: 46%-44% Obama
de aici: http://fivethirtyeight.blogs.nytimes.com/2012/10/30/oct-29-polling-slows-as-storm-wreaks-havoc/#more-36901
In primul rind, avind in vedere ca rezultatele sint atit de strinse, as spune ca un analist care se respecta ar folosi o medie a acestor sondaje. (Modelul folosit de Nate Silver la „Fivethirtyeight”)
In al doilea rind, din cinci sondaje, 4 il indica pe Obama si totusi, pt dvs cel mai important de mentionat este cel publicat de Rasmussen. De ce?
Banuiesc, pt ca n-ati auzit niciodata pina acum de Rasmussen Reports si asta a fost poate primul rezultat care vi l-a scuipat Google.
Care-i problema cu Rasmussen? Asta, pe scurt: o favorizare consistenta a republicanilor in sondajele publicate.
„Rasmussen polls and analysis have been criticized by polling experts who note that they often harmonize with narratives favored by conservatives and Republicans. Indeed, the polling company is a favorite of Fox News, which has cited Rasmussen polls at least 94 times in the past three months.”
De aici: http://mediamatters.org/research/2010/11/05/rasmussen-a-pollster-made-for-fox-news/172940
Mai mult si aici: http://mediamatters.org/blog/2012/03/30/independent-pollster-scott-rasmussen-headlines/186270
Daca vreti intr-adevar sa va informati despre sondajele de opinie din SUA ( si la rindul dvs sa va informati corect cititorii), una dintre cele mai bune surse este blogul statisticianului Nate Silver, Fivethirtyeight.com (vezi link-ul mai sus).
Domnu’, mulţam pentru completări. De fapt cam aşa funcţionează taraba asta cu blogul. Nu sunt o agenţie de ştire, nici Răcnetul Carpaţilor, nici măcar Mafalda. Eu furnizez un subiect, iar cititorii îl comentează, adaugă informaţie etc. Asta e şi ideea. Deci mulţumiri pentru completări.
În rest, acum sper că Obama nu e foarte supărat pe mine pentru că l-am nedreptăţit. Ne împăcăm noi la o bere.
Am auzit ca niste baieti se pot juca de-a institutele meteo.
Nu ca jenantu asta (gata numit, dupa parerea mea, asa cum a fost si prima data) nu s-ar fi putut reconfirma dintr-o aruncare de zaruri masluite, da nici un ‘fenomen al naturii’ nu-i rau, asa, pentru dramatism, ca sa nu se repete atat de repede faza cu bush, sa nu sara in ochi.
Bine, oricum sare in ochi, dar cine sa se prinda?…
ps acum cateva zile un titlu din the guardian mi-a intors stomacul pe dos: oh, if only the world could vote sau too bad the world can’t vote sau asa ceva. apropo de relativa ascensiune a lui romney… subtilii aia plini de intelect nu puteau rata ocazia sa pupe-n cur.
Mie suma sondajelor imi spune altceva, anume ca Obama conduce deja. Cu Sandel asta, daca stie sa faca pe eroul, s-a scos de un al doilea mandat.
Şi eu cred că Obama are deja rezolvat al doilea mandat.