Cum am descoperit că, totuşi, comunismul mai are o şansă

Un amic e neîmpăcat cu ideea că mă mai mărturisesc, aşa, când mă apucă, a fi un om cu ceva convingeri mai degrabă de stânga. Chestia asta îl nelinişteşte peste măsură. El şi iehoviştii care se încăpăţânează să-mi livreze periodic “Turnul de veghe” sunt preocupaţi de mântuirea mea. Iar eu mă încăpăţânez să rămân nemântuit.

Amicul dă cu roaba în acel şantier de gândire în care stânga e definitiv malignă, iar dreapta untul lui Dumnezeu. Ambele idei funcţionând în regim de postulat, demonstraţia nu mai e necesară. Geaba mai încercam într-o vreme să-i explic că stânga aia la care aleg să mă mai raportez e altceva decât crede el că ştie ( asta e mereu marea problemă: ceea ce credem că ştim şi felul în care chestia asta îşi dă şututi în ficaţi cu ceea ce se nimereşte să fie real). Nu mi-am propus să pornesc într-o marţi în marşul cel lung, nici nu dorm cu cărticica roşie lângă veioză, nu am de gând să mă atârn de lanţul sirenei ca Vasile Roaită şi nici nu mi-am propus să naţionalizez şaormăriile. Moftul ăsta de doctrină pe care îl fumez eu e mai franţuzit, vorbeşte mai graseiat şi se simte bine printre scandinavi. Dar degeaba. Amicul are frisoane la gândul că în timp ce îşi haleşte el bigmecul eu o să pornesc vreo revoluţie culturală.

La un moment dat am răbufnit. Dacă tot e el aşa de dreapta, l-am rugat să definească socoteala asta. A urmat o bălmăjeală despre economia privată ( omul a lucrat la stat toată viaţa!), capitalism şi alte aiureli. Şi nelipsita apologie a individualismului. Situaţia era clară, dar m-am încăpăţânat să-l muncesc la argumente. L-am întrebat:

-Bre, mai lasă-mă cu dreapta dumitale, că-s sătul! Sarkozy? Berlusconi? George W. Bush? Merkel? Ăştia ţi-s stâlpii dreptei? Sau mai dinainte alde Hitler ori McCarthy? Balamucul în care zace economia lumii e calea cea luminată despre care vorbeşti?

Fireşte, amicul a sărit de tavan.

-Păi, ce? Ăia înseamnă dreapta? Nu, bre! Nu Berlusconi, nu Hitler, nu McCarthy, nu ăştia… de fapt adevărata dreapta nu ai de unde s-o cunoşti pentru că ea încă nu a fost implementată aşa cum trebuie, dar valorile ei…

Mă rog. A continuat aşa o vreme. Atunci m-a pişcat:

– Auzi, monşer. Atunci dă-mi voie, pe acelaşi model, să-ţi spun că nici stânga nu e ce crezi tu. Nu, bre. Nu Stalin, Lenin, Ceauşescu şi toţi ăştia. Ba, dacă mă gândesc bine… comunismul n-a fost niciodată implementat cum trebuie, iar adevăratele sale valori…

Uite aşa am aflat că, totuşi, comunismul mai are o şansă. În veacul ăsta încă nu s-a dumirit nimeni că vechile idei despre stânga şi dreapta nu-şi mai au locul? Că tocmai din cauza acestor vechi idei ne aflăm în gaura asta cu păr? Păi poţi descărca manifestul comunist pe iPad şi poţi începe revoluţia pe Twitter. Lucrările lui Marx pot fi descărcate din iStore, iar capitalismul se predă la şcoala de partid de la Beijing. Doar noi, palavragii de cafenea, ne mai tocăm nervii cu număratul mâinilor.

0 thoughts on “Cum am descoperit că, totuşi, comunismul mai are o şansă”

 1. Pai…
  daca pe stanga nu e bine s-o tinem, din motiv de Stalin, pe dreapta nici atat, din motiv de Hitler, pe centru… ( doar boul e consecvent), cum dreaq s-o intoarcem la nivel de doctrina?
  Cum sa mai manance oamenii aia care ne cer votul si niste rahat, pe langa atata cozonac?…
  Vezi cum duci bizonul in bezna?

  1. O luăm p’icişa, pe potecuţă, mai furişat. Pe urmă pi didisubt, pi sub podeţ, călare pe măgar, până ieşim la luminiş :))

   1. Si luminisul unde se gaseste?Borfasii,cu tupeul lor cu tot,nu sunt nici de stanga nici de dreapta,iar noi suntem in gaura de care pomenesti tocmai din cauza hotiei institutionalizate!Germania o duce bine si sub stanga si sub dreapta! Iar sub Hitler…Sa nu uitam ca Hitler a avut suport popular tocmai pt. ca adus prosperitate dupa o perioada crancena !Deci ,tare mi-e teama ca luminisul este dincolo de granite!

 2. Mordechai pentru mine sint pe directia buna aia de au stiut sa faca frine de vagoane adica de cefere ,A lucrat bunicul ,tata ,eu si cind a ajuns biatul …. kancy ,,, astea au inchis fabrica si iau spus sa se duca unde a intarcat mutu iapa .Pe cumulat burghiezia ,comunistii cca 100 de ani ne-au pus sa facem frine de ,~2o de ani cum sa iti spun ca imi este rusine astea ne-au pus sa belim belengherul ,cca 3 milioane au inteles si au taiat-o peste mari si tari . Mai prost este cu mine ca …..Intreaba-l si pe nea Stere nepotului lui este plecat cu baiatul meu in Irlanda !!!. 🙄

 3. asta-mi aduce aminte de o vorba: „cine vorbeste de inutilitatea demarcatiilor doctrinare, de obicei e de stanga”. problemuta cu stanga e ca nu se mai poate defini fara niste valori impuse prima data de dreapta, pe cand dreapta se intelege pe sine bine merci fara a apela la idei de stanga (iar asta e o constatare, nu o judecata de valoare)

 4. bre cind mai vorbesti cu preopinentu sprijinitor al dreptei i-a zii asa intr-o doara ca primul comunist al lumii a fost isus si vezi ce se va intimpla ca eu am zis asta si a iesit mare tevatura. inca ceva la noi nu exista dreapta sau stinga vorbind de partide ci unde e rost de ciolan sau verzisori mai multi .ideologiile au pierit de cind lumea are un singur zeu mamona

 5. Pe mine cel mai tare ma amuza cum se dau pedeii de dreapta! Bagi forfetar si futi ‘jde mii de firme private, iar tu esti de dreapta??? Cum pizdoiul ma-sii?

 6. Rabbi pacat ca noi nu o sa ajungem , ca daca comunismul nu o sa apare ,o sa apara canibalismul,cand cretinii fac in prostie o gramada de produse inutile cand ‘magazia’este pe cale sa se termine.Ca daca nu aleaga asa ceva (comunism)dau de dracu’.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.