Toată lumea e ambalată la maximum de meciul dintre MediaPro şi furnzorii de conţinut mai mult sau mai puţin piratat din streaming-ul băştinaş. S-a scris deja teribili de mult despre acest subiect, mai apăsat despre meciul armatei lui Sârbu cu cei de la Vplay. Ca să nu ne pierdem timpul vorbind în dodii, hai să acceptăm un lucru simplu: pirateria nu o să dispară. Dacă acceptăm chestia asta, realizăm că încordarea celor de la Media Pro nu le e de niciun folos. Pentru că existenţa piraţilor, în speţă a celor de la Vplay, este de fapt cea mai mică dintre probleme. Marea şi adevărata problemă a proteviştilor este că ceea ce oferă ei, adică Voyo, e un rahat. Adică o „colecţie” de câteva filme categorie B, câteva seriale americane şi ţigănie/maneleală marca Media Pro la greu.
Cu alte cuvinte, consumatorul e pus în faţa dificilei alegeri: să accesezi gratis o colecţie impresionantă de seriale, dintre care unele chiar de soi, sau să dai bani Pro-ului pentru nişte rahaturi? Cred că mai devreme sau mai târziu consumatorul român se va obişnui cu ideea că trebuie să plătească, dar mai cred şi că nu poate fi convins să plătească decât pentru acele servicii care îşi merită banii. Iar încropeala celor de la Pro nu intră în categoria asta. Există, prin alte părţi, servicii de genul ăsta de foarte bună calitate şi aş fi interesat să cumpăr, de exemplu, un produs de genul Netflix, dar nu aş da nici doi bani pe „oferta voyo”. Toată panarama asta stârnită de gaşca lui Sârbu e contra-productivă în primul rând pentru ei, nu le face niciun bine, doar naşte un val de ostilitate de care se puteau lipsi. Pentru că românul umblător pe internet crede că e lipsit de ceva care i se cuvine ( credinţă , pot fi de acord, greşită), că ceea ce face Pro-ul e să îl lipsească de libertatea de a alege.
Felul în care reacţionează Media Pro e tipic pentru mentalitatea noastră. La fel se întâmplă în afaceri sau politică: nu ne batem capul să oferim un produs pe care să se bată consumatorii, ci ne chinuim să-i omorâm pe cei care ne concurează ( e drept, în cazul ăsta concurenţa nu e nici legală, nici onestă).
De ce nu oferă cei de la Pro un serviciu de calitate, caz în care lucrurile ar deveni mult mai simple? Pentru că asta ar presupune o investiţie serioasă, iar afaceristul român nu face aşa ceva. Afaceristul român nu investeşte decât banii altuia. Sârbu ar vrea ca mai întâi să ţepuiască bine câteva sute de mii de consumatori şi apoi, eventual, din banii ăstora să facă şi ceva investiţii. Tocmai de asta întreaga discuţie nu e numai despre drepturile de autor, ci şi despre drepturile consumatorului.
Altfel, sigur, rămân un partizan al ideii că drepturile de autor ar trebui protejate, iar consumatorul ar putea să înveţe că şi munca artistului, intelectualului trebuie plătită, nu doar şaorma de la colţul blocului.
Intamplator – dar pur intamplator, ca nu stiam de scandalul asta pana s-aud de el la Badea – am abordat subiectul Voyo acum fix o saptamana. Pe mine, de fapt, ma deranja autopromovarea excesiva din timpul meciurilor de fotbal transmise de sport.ro.
Si da, cum spuneai, ei isi protejeaza manelareala. N-au urcat si ceva Nicolaescu si dau in judecata YouTube c-a postat vreunul acolo vreun film de Truffaut?
Astia de la voyo pot sa se spanzure. Nu as accesa continutul lor nici macar platit.