Nu frecventez ceea ce numim „televiziuni generaliste”. Ceea ce se livrează acolo sub pretextul divertismentului este (pentru mine cel puţin) insuportabil. Nu reuşesc să mă las sedus de grohăiturile care vor să treacă drept umor, nici de pseudo- reality-show-urile în care sunt invitat să asist la prezumtive „drame” – de fapt mizerabile afundări în dejecţiile din subsolul periferiei societăţii. „Concursurile de descoperit talente” mă interesează şi mai puţin, iar „talk-show-urile” specializate pe ceea ce se închipuie a fi „mondenul” nu mă interesează absolut deloc – de ce m-ar interesa să văd neantul cum vomită?
Cred că am definit destul de clar raporturile mele cu tot ceea ce constituie materie de rating pentru televiziunile noastre şi motiv de amendă pentru CNA. De ceva vreme, zapând, am fost nevoit să constat că grotescul şi-a inventat, mai nou, o sub-categorie pur şi simplu odioasă. Ca să ne înţelegem, până acum era o chestiune de prost gust şi atât. Tot bâlciul ăla de mahalagii scurgându-se pe televizor în căutarea notorietăţii, lazaruşi, nikite şi tot felul de alte făpturi de aceeaşi anvergură intelectuală, îmi provoca silă, dar măcar ăia pot fi suspectaţi de un anume discernământ, aşa că era treaba lor şi a televiziunilor care îi chemau dacă găseau potrivit să îşi toarne zoaie în cap în direct. Repet, nu frecventez televiziunile alea, iar ciocnirea cu ei, la zapat, mă lovea doar cu o trecătoare silă.
Acum lucrurile par să o fi luat razna rău de tot. Noua victimă, noua „vedetă” a tipului ăsta de „divertisment” e o făptură care în mod limpede nu poate fi suspectată de discernământ. Ioana Tufar – ăsta e numele fiinţei- îşi imaginează, în rătăcirea perpetuuă care e existenţa ei, că a devenit un fel de vedetă. Iar unii găsesc potrivit să fabrice un fel de divertisment din expunerea întru batojocură a făpturii. Fiinţa se zbate în incurie, fizică şi morală, vânzându-şi chintalele slinoase şi sărăcia minţii pentru o notorietate care nu are cum îi face bine. Şi duzini de personaje bizare găsesc că din expunerea, ca la bâlci, a abominaţiei se pot face parale, se poate face rating.
Scuza „asta vrea publicul” nu mai e acceptabilă. În primul rând pentru că nu publicul „vrea asta”, ci o categorie de oameni pentru care descoperirea unei promiscuităţi mai dramatice decât a lor înşişi e motiv de nădejde, pretext pentru de doi bani speranţă, împachetată în grohăit gros şi hăhăit cretin. Aduce un astfel de circ audienţă? Cum arată atunci companiile care ar vrea să valorifice acea audienţă, cumpărând publicitate în cadrul unor asemenea desfăşurări? Care sunt companiile care vor să-şi vândă marfa în acest fel, declarând astfel explicit că îşi recrutează consumatorii dintre imbecili, urangutani şi viermi?
Care sunt companiile care vor să-şi vândă marfa în acest fel, declarând astfel explicit că îşi recrutează consumatorii dintre imbecili, urangutani şi viermi?
Din nefericire mai toate, caci alea care nu isi recruteaza astfel consumatorii sint fie pe duca fie au disparut deja. Mai gasesti poate cite ceva la Pay per view, in rest canci. Panem et circensem este ceea ce consumatori vrea (ca e mai multi) si pe urma voteaza cu Obama, sau ma rog, cu omologii sau omoloagele. ne place sau nu asta este situatia. Sintem inconjurati ..
Slava domnului ca n-am prins asa ceva.Nu cred ca as fi rezistat 3 secunde fara sa mi se faca rau.
Poate sunt nebun sau paranoic , dar fenomenul asta „de indobitocire in masa” e prea generalizat (chiar la nivel mondial) si prea exploziv in evolutia sa , ca sa nu ma intreb cat este de „natural”, cat exprima APETENTA REALA a indivizilor si a populatiilor pt. asa ceva , si cat ESTE PROVOCAT dintr-o cauza sau cu un scop anume …?! 🙄
Cred ca parintii ei se rasusesc in morminte. Nu prea le am pe-astea cu razbunarea dar astazi , cand am vazut cum 4 televiziuni au avut emisia intrerupta 10 minute, m-am simtit un pic mai bine. Pacat ca, totusi, ceea ce au pierdut cele 4 televiziuni in alea 10 minute, castigasera de 10 ori mai mult din publicitate si audienta anterior, cand o invitasera pe sarmana faptura in studiouri. Dar stai, ca incepu campania electorala. Acum sa te tii!!!
Apropo de asta, ma scoate din sarite teoria: „nu-ti place, schimbi canalul”. Evident ca fac ce vreau, nu despre asta e vorba. E vorba insa despre responsabilitatea (morala, etica, daca mi se iarta cuvintele mari) celor care, datorita expunerii si autoritatii imprumutate de ecranul tv, pot influenta massele. Eu pot avea, sa zicem, destul discernamant ca sa evit ca sa nu-mi las mintea poluata de porcarii. Dar vecinii mei, colegii mei, pacientii mei, „participantii la trafic”, oamenii cu care eu si ai mei ne intersectam zilnic poate sunt victime. Iar valorile si comportamentul acestor oameni, astfel modificate, ne influenteaza si noua viata. Televiziunilor ‘generaliste’ le putem multumi pentru ca manelismul, tupeul, smecheria, agresivitatea, hotia sunt acum, infinit mai mult ca acum 20 de ani, calitati.