AcasăRabbi ziceCine are dreptate?

Cine are dreptate?

Despre problema anti-semitismului am discutat cu prietenul Ovidiu Raeţchi în multe rânduri. Mai de fiecare dată ne-am aprins peste măsură. Ne-am promis să evităm, în taifasurile viitoare, subiectul pentru că, inevitabil, de fiecare dată ne încingem şi tonul prinde ecou de harţă. Culmea e că, în principiu, amândoi ne opunem primitivismului iraţional al anti-semitismului, dar ne despărţim atunci când e vorba de felul în care înţelegem să combatem acest fenomen.

Anti-semitismul înseamnă ură. Multă ură. Şi ignoranţă. Multă ignoranţă. În fine, nu are sens să vorbesc despre fenomenul ăsta de decuplare de la raţiune. Sfada mea cu Ovidiu vine din modul în care înţelegem să ne opunem acestui tip de demenţă. Eu socotesc că totul trebuie tratat cu toleranţă, cu blândeţe, că isteria trebuie combătută cu argumente, în fine, înţelegeţi despre ce e vorba. Ovidiu, pe de altă parte, e mai intrasingent.  Cu nebunia – spune el- nu stai de vorbă, o evacuezi!

Prin intermediul FACIAS, pe care îl conduce, Ovidiu cere acum suspendarea câtorva site-uri cu conţinut anti-semit. Sunt de acord că ceea ce se întâmplă pe câteva dintre acele site-uri este o abominaţie, dar nu cred că asta e soluţia. Suspendarea site-urilor nu înlătură barbaria, nu ne scapă de primitivism.

Cine are dreptate? Eu sau Ovidiu? Chiar vreau să vă aud opiniile.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

29 Comments

 1. E ceva mai încurcat. Nu e vorba de pumn în gură, ci de igienizarea spaţiului public. Dar tot spun că boala asta nu are leac. Sau dacă o avea, nu cred că ăsta îi e leacul.

 2. @ Vultureşti Doru
  Îţi răspund aici, că nu ştiu cum e cu răspunsul pe FB.
  Poate şi eu greşesc. Blândeţea, resemnarea si excesul de toleranţă au îngăduit naşterea şi creşterea multor monstruozităţi.

 3. Chestiunea cu Holocaustul e pe principiul acţiunii şi reacţiunii. Când baţi de mai bine de jumătate de veac la cap omenirea întreagă cu suferinţele tale, e de înţeles ca, la un moment dat, lumea să se sature de ele. De aici reacţiunea, contestarea Holocaustului. De unde, la început, toată lumea îi compătimea pe evrei şi era aproape de suferinţele lor, încet-încet, a ajuns să se sature. Că aşa e psihologia omului, n-ai ce-i face. Numai evreii nu vor să înţeleagă, cum n-au vrut să înţeleagă şi alte chestii…

 4. Dacă sunt documente serioase și corecte (adevărate), nu trebuie sa se supere nimeni ca este un adevăr. De obicei adevarul doare și nu este acceptat de nici o parte în totalitate. CALEA DE MIJLOC ESTE UNEORI MAI ÎNȚELEAPTĂ, DAR NU TREBUIE SA O ALEGEM ÎNTOTDEAUNA.

 5. Rabbi,

  eu unul cred ca pana si astia au dreptul sa vorbeasca liber, ca si ultrafascistii, ca si DD. Igienizarea spatiului public nu se face cu calusul pe bot ci cu educatie pentru minte si inima. Daca pur si simplu inabusi manifestarea nu obtii nimic; sursa ei ramane (daca pui un plasture gol pe o rana nu o vindeci. Probabil va supura, nu va disparea). Vrem sa dispara menifestarea? Atunci trebuie sa actionam la sursa.

 6. Asta face parte din aceeasi familie cu dilema ţiganilor: să-i iei cu duhul blândeţii şi să-i integrezi prin educaţie, sau să-i trimiţi pe toţi la dracu?
  Revenind la igienizarea spaţiului public: şi-aşa-i rău, şi-aşa nu-i bine, că dacă-i iei cu binele ţi se urcă în cap, iar dacă le-o tai brutal atunci le dai motiv să sară 10 metri.
  Nu se poate să nu-i băgăm în seamă? Serios, de ce ar merita atenţie? Lasă-i să declame ce au chef, până li se evaporă publicul şi gata…

 7. „Cu nebunia nu stai de vorba, o evacuezi !”. E vorba care se poate lipi de orice context.
  Cat despre evacuari … am auzit cum au fost evacuati unii in parcuri de divertisment si recreatie pentru burghezi instariti.

  Altfel, subscriu comentariului # 1. Imi rezerv dreptul natural de a detesta la propria-mi apreciere o persoana sau un grup de persoane. Cu includerea sau excluderea evreilor.

  Nu prea inteleg ce vrea domnia sa !

 8. Nu cred ca daca interzici manifestarea a ceva(indiferent ce,in cazul de fata antisemitismul)acel ceva dispare!Cert este ca ,manifest sau retinut,antisemitismul nu a fost inventat de nazisti! In Anglia,Germania si Franta(poate si in restul Europei,eu de astea am citit) exista un puternic curent astisemit cu mult,mult innainte de Hitler!Acum chiar o sa incerc sa aflu cam de cand dateaza si de la ce (nu cred ca de la prostia aia cu Iuda).Am citit o carte de T.W.Ryback Biblioteca lui Hitler-Cartile care i-au format personalitatea si am aflat cu uimire ca, initial ,nici nu era cine stie ce antisemit! Mintea sa a absorbit ca un burete teorii si viziuni ideologice ale unor autori americani: Trecerea marii rase deM.Grant siEvreul international de Henry Ford(ultima era best seller in epoca)!Nu vreau sa te mai plictisesc dar am vrut sa scot in evidenta faptul ca numai educatia si nu constrangerea (indiferent de forma ei) poate rezolva aproape orice!

 9. Problema aici e una de legalitate, nu de moralitate. Daca tot ai o legislatie clara, explicita, nu inchide ochii; daca legislatia prevede pedeapsa penala (adica puscarie) cauta macar o solutie de compromis, blocheaza niste conturi de propaganda nazista. Nu veni cu o legislatie severa de care toti isi bat joc. Sau renunta la legislatie, pentru ca nu-ti pacalesti asa partenerii din Israel. Oamenii din Tel Aviv sau Haifa. de la care stiu despre problema, intra pe acele site-uri si citesc: “Radu ”Cap de Porc” Ioanid, sa-i fie blestemant numele de jidan indracit… ” Sau: „Ce sa ceri unui jidan spurcat si infect. Jidanii ne poate invata cum sa devenim hoti, talhari, criminali, etc.”

  Si acum pariul moral: CNA a cerut Politiei sa solutioneze situatia site-urilor cu filme gratuite IN URMA UNEI SOLICITARI COMERCIALE. Oare cum va reactiona CNA in fata unei solicitari cu carater etic?

 10. Da, nu poti sa rezolvi problema interzicind site-uri sau organizatii, pentru ca asta nu le ascoate alora din cap ideea. Dimpotriva, pe unii care n-au altceva de facut cu viata lor poate sa-i inversuneze foarte tare o interdictie de genul asta, si sa treaca la acte demonstrative extreme. La noi in tara e mult primitivism, de toate felurile, si parerea mea e ca astfel de probleme se rezolva prin educatie, si din pacate pe termen lung.

  La noi educatia in general, si cei sapte ani de acasa, si cea institutionalizata, sint ingnorate, facute prost, prost intelese, pervertite, lasate la voia intimplarii. De-aia unii isi vind copii, altii cred ca evreii, negrii, tiganii, respectiv oricine e diferit de ei, nu sint oameni, si ca atare nu merita sa traiasca, altii cred ca femeile nu sint oameni, ca batrinii fac umbra oamintului degeaba, si ca daca nu esti inalt si falnic, ci te-a facut Dumnezeu mai pricajit, atunci ai mai putin dreptul la demnitatea umana.

  De-astia sint peste tot. Nu cred ca in timpul vietii noastre (a generatiei din care facem parte amindoi, eu fiind o idee mai batrin) vom vedea vreo schimbare. Singurul lucru care s-ar putea face pe termen scurt, in afara de definirea unei strategii, este asigurarea unei bune stari generale in tara, care sa imputineze numarul nemultumitilor si sa aduca la dimensiunile lui reale numarul extremistilor. Sint foarte putini oameni care sa fie extremisti din convingere. Majoritatea sint „lipitori” care vad in extremistii galagiosi „oameni de actiune”, si s”adera” la „miscare” ca sa prinda si ei o muscatura din ciolanul care va fi „cucerit”.

  Cu Basescu la manivela (ca nu pot spune cirma) nu-i nici o sansa de ceva echilibru in viitorul apropiat. Dimpotriva. Si se vede ca timpul pierdut in atitia ani de ezitari in politica romaneasca a inceput sa se razbune nasol, si mai sint multe de razbunat, inclusiv cele ce se intimpla chiar acum. N-avem cum sa avem viata normala in Romania…

 11. In codul penal roman, rasismul este o infractiune. In mintea romanilor, blogurile, net-ul in general, este un spatiu asemenator stadioanelor, unde poti sa injuri din galerie, anonim. Luati individual, cu nume, prenume, adresa, cnp, scriitorii de injurii, de pe aceste bloguri, nu vor recunoaste niciodata ca sunt antisemiti. Asa ca, povestea cu””dreptul la opinie” , nu tine. Sunt niste frustrati, iar daca ceea ce fac este ilegal, nimic nu opreste pe procurorii statului de drept al d-lui Basescu sa intervina. O vor face? Ma indoiesc. V-o inchipuiti pe Angela Merkel, cancelar al Germaniei, daca i-ar fi iesit pe gura sintagma” jidanca imputita” adresata unui jurnalist? Va inchipuiti macar, ca procurorii nemti nu s-ar fi sesizat? Va inchipuiti ca ar mai aparea la pupitru cu stema Germaniei sa dea lectii? Asa ca, site-urile alea de care vorbiti, o sa fie bine merci, o sa faca prozeliti,, mai ales ca si-au gasit portavocea Neamtu( sic!).

 12. Draga Mordechai, nu te cunosc si am descoperit blog-ul tau din intimplare. Te citesc pentru ca savurez din inima umorul tau de 24 de karate, satira si ironia si sarcasmul tau, ceva intre Caragiale si Kishon – cred ca ar trebui intr-o buna zi sa aduni intr-o carticica ce postezi si sa publici.
  Antisemitism ? Ei bine antisemitismul este singura atitudine constanta de la Moshe incoace. Egipt, Babilon, Imperiul Roman, Inchizitia spaniola, al 3lea reich, Uniunea Sovietica .. ce au avut in comun ? Antisemitismul. Imperii s-au ridicat si au cazut, noi religii si popoare au aparut si disparut, noi limbi si civilizatii au aparut si disparut, antisemitismul a ramas.
  Si tu sau Ovidiu vreti voi acum sa le stricati distractia la antisemiti.
  Antisemitismul este mostenit, transmis din generatie in generatie, prin gene, prin aerul respirat, laptele de mama, cine mai stie. Antisemitul poate proveni din medii academice inalte sau din nisipurile Saharei sau canalele Parisului. Cum combati antisemitismul ? Exista desigur legi in tarile civilizate care pedepsesc incitarea la ura si violenta sub orice forma s-ar manifesta. Dar clar ca nu este suficient. Educatie ? Neahh, nu vrei sa ma apuc acum sa iti dau exemple de antisemiti apartinind elitelor intelectuale, ca nu ne ajunge blogul tau si timpul pentru asa o lista.
  Totusi azi antisemitismul are picioare scurte, isi arata dintii dar nu poate sa muste, si-ar dori un nou Holocaust dar stie ca nu se mai poate intimpla sau nu evreilor. De ce ? Dintr-un singur motiv numit Dimona. Restul, sint povesti..parerea mea.

 13. Isteria nu se combate cu alta isterie sau cu incrancenare, iar coborarea discutiei la nivelul celui mai de jos participant il avantajeaza intotdeauna pe acesta din urma.
  Oamenii intelepti au folosit mereu ironia fina si umorul de buna calitate drept singurele scuturi impotriva prostiei de orice fel ar fi ea…

 14. Eu cred ca orice lucru neadevarat care se scrie ar trebui sa fie mentionat ca _ fictiune; si atunci nu s-ar supara nimeni si ar putea sa scrie cite baliverne vor. Sa scrie chiar ca urasc pe cine vor- ca asta ar fi adevarul. Dar sa modifici istoria – asta mi se pare o crima. Nu vi se pare o monstruozitate ca pe linga suferintele prin care au trecut parintii si bunicii acestei generatii de evrei sa nu aiba nici macar dreptul la adevarul lor istoric? Ar trebui sa existe niste reguli si pe internet. Daca circuli prin apa, pe pamint, prin aer- si nu respecti niste reguli – poti sa faci accidente. Daca gatesti si nu respecti reteta, poate sa iasa ceva ce nu maninca nici porcii. Sa nu mai vorbesc de orice alte actiuni pe care oamenii le fac- operatii, sporturi, etc. Reguli peste tot. De ce sa nu fie reguli si despre scris…ca sa nu fie accidente. Un prost poate sa citeasca o minciuna si s-o creada. Asta poate sa dea nastere la un accident… si cum prostii au noroc si nu li se intimpla nimic, s-ar putea sa provoce accidente altora. De aia cind scriu timpenii trebuie sa mentioneze ca scriu sub titlul respectiv…

 15. Educatia presupune uneori si un fel de atitudine. Asa ne educam si copiii- si doar ii iubim, dar in procesul asta de educare ii si pedepsim. Daca ii lasam sa creasca fara sa le spunem ce au facut gresit si fara sa ii corectam, greselile vor creste impreuna cu ei si la un moment dat sint prea mari ca sa-i mai pedepsim- sau sa-i educam.
  Nevermind…uita-te la bravul nostru presedinte ( in SUA) cita toleranta are pentru orice acte de terorism fac musulmanii…si cit de strict este cu Israelul…Timp si rabdare? Pina cind? Pina termina Iranul bomba atomica?
  Pina se instaureaza si in America sheria low? Pina cind ne trezim toti pe fata pamintului la cintarea Imamului? Ca de data asta islamul cucereste lumea din cauza tolerantei si a ingaduintelor de tot felul. Eu ii spun prostie…

  • Pai, daca Iranul nu termina bomba atomica, de unde vrei pretext pentru o noua inghesuiala? Deja s-au ars ca nu i-au gasit lui Saddam nici macar o prastie de distrugere in masa, asa ca sufla si in iaurt. Ii lasa pe fraieri sa-si termine rachetele legate cu sarma si pornite de la baterie si apoi sa vezi cum cade Iranul in 48 de ore. Dar asta e alta discutie, nu?

  • Rodica… Vorbesti de cumva de o tara „suverana” vecina cu o tara, sa zicem Israel, care are deja bomba atomica? Poti sa-mi spui si mie de ce Israelul nu serveste acelasi tip de controale in privinta armelor nucleare ca si restul? Dubla-masura si ipocrizia sunt la ordinea zilei.

   Daca orice alt stat (nu mai zic arab) facea ce a facut Israelul cu vapoarele alea pline de civili, era ras de pe harta. Mda…

   Cine nu inghite derapajele Israelului nu inseamna ca este anti-semit. La fel cum daca nu-l inghit pe Basescu si tupeul nesimtit nu inseamna ca vreau sa subordonez institutiile „independente” ale statului sau ca sunt un comunist.

 16. Trebuie lasati sa-si faca mendrele. Daca justitia are ceva de spus la asta( ceea ce ma indoiesc) , atunci sa faca o curatenie justitia. Legionarii au fost niste pistolari ai istoriei romanesti care nu merita nicio consideratie. Papagalii astia de Madagascar care cica sunt urmasii capitanului de cacat, care nu a fost capabil sa fie nici macar avocat, cu atat mai putin.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...