Una dintre cele mai stupide chestii observate în ultima vreme e ciondăneala dintre deţinătorii de telefoane deştepte. Iphoniştii îi privesc de sus pe samsungari, care samsungari sunt, în opinia iphoniştilor, un fel de hipioţi 3G. Zâzania nu se limitează la tipul de dulăpior pe care îl foloseşti drept telefon, se prelungeşte şi în discuţia despre sistemul de operare. Aici avem appleraşii şi androizii. Appleraşii sunt ferm convinşi că Steve Jobs a fost un geniu, pentru că uite, şi acum, după moarte, îi convinge să scoată francul din buzunar pentru a cumpăra tot felul de răhăţişuri de care de fapt nu au nevoie. Androizii se cred mai rebeli pentru că în loc de virament prin IOS ei cotizează la Google.
Războiul dintre corporaţiile gigant Apple şi Samsung se prelungeşte şi la utilizatorii acestora. Samsungarii sunt ferm convinşi că Apple e marele demon care vrea să controleze lumea, iphoniştii n-ar renunţa în ruptul capului la ideea că Samsung e doar o imitaţie mai ieftină, pentru ăi cu buget limitat. Dacă a scos corporaţia o jucărie nouă, musai să o ai. Că cică face ceva în plus, nu e clar ce, dar e ceva în plus, e o nouă generaţie de telefoane, are reclame pe net şi s-a scris despre ea în gazetă.
Asta mi se pare una dintre cele mai cretine ţăcăneli posibile. Cum să ajungi să crezi că te poţi defini în funcţie de rahatul de telefon care stă să îţi rupă buzunarul? Cât de nenorocit trebuie să fii ca să crezi că tot ceea ce e de spus despre tine poate fi rezumat la sistemul de operare pe care l-ai ales pentru telefonul tău, la corporaţia pe care ai decis să o hrăneşti din puşculiţa ta?
Tehnologia poate evolua spectaculos, telefoanele pot deveni şi mai deştepte, dar hai să fim serioşi: comunicarea s-a dus naibii de multă vreme. Dacă cocoţatul de fotografii pe facebook, cu şaorma la care rumegi, cu sarmalele din farfurie şi pisici lovite de plictis, dacă anunţurile complexe de tipul „pap” sau „at Doi sergenţi cu Titi” reprezintă expresia hi-tech a comunicării, atunci ne-am prăjit. Pentru că oricât se vor deştepta telefoanele, nicio aplicaţie nu are cum schimba poza sarmalei din strachină pentru a o transforma în comunicare autentică.
Mi se pare mie sau chiar prin descriere ai definit, în primele două paragrafe, două categorii umane, a căror existenţă o negi în al treilea?
N-o fi acum nici o diferenţă între cei care merg la Vama veche şi cei care merg la Mamaia, dar in anii 90 era. Şi îndrăznesc să spun că există şi între căpiaţii care stau cu nopţile la coadă ca să cumpere o drăcie scumpă, de la apariţie, ca şi cum n-ar mai găsi-o peste 3 zile, să zicem, şi RESTUL oamenilor care folosesc telefoane, samsung sau nu, android sau nu, mai mult, între unii care socotesc un şmenar ca Steve Jobs în rând cu Newton sau Arhimede şi dau o ladă de bani pe biografia lui, un fel de băsişti internaţionali şi restul, care folosesc telefoane şi îi dispreţuiesc pe cei care au comportamentul descris mai sus? Că mai sunt şi oameni normali care se întâmplă să folosească un aifon, asta-i altceva, după cum e altceva că şi ei intră, la grămadă, în raândul primilor, până cunoşti omul şi-l poţi scoate din categoria incriminată. Pentru mine aifonu e telefon de piţi… masculin sau feminin. Asta e impresia care se formează automat când văd pe cineva cu aifon pe stradă, în metrou, la mall… La fel cum ridic mirat din sprâncene când văd un cunoscut cu aifon şi mă căznesc puţin să nu-mi schimb impresia despre el, dacă respectiva era pozitivă, evindent. Şi atunci zic, ca tine…. nu poţi judeca un om după telefon. Dar numai atunci. Şi nu mă ţine mult.
Hihi, io la capitolul asta sunt in urma de tot cu tehnologia – am un telefon care face, intr-adevar. si poze, dar se pot descarca numai prin infrarosu si e greu de gasit un dispozitiv cu asa ceva. Drept urmare nu pot face poze noi, ca n-am unde sa le descarc pe cele vechi. La fel si cu SMS-urile: am spatiul de stocare aproape full, ca nu vreau sa sterg multe dintre ele, din motive personale. Asa ca-njur de mama focului toata agenda cand se face de ziua mea, de Craciun, de Pasti, de Revelion sau chiar, recent, de Ziua Nationala. E drept, multi cunosc deja situatia, asa ca se abtin de la SMS – le-am spus ca, daca nu-si permit un apel pentru felicitari, sa-mi dea bip. Iti dai seama, sa ai aifon ultimul racnet si sa dai bip. Caterinca. :))
Mail, navigare, blog? Am computere normale pentru asta.
Poze cu sarmale? Nein. Si nici n-am feisbuc pentru asa ceva.
Mulți oameni se simt bine în triburi: steliști, dinamoviști, maneliști, rockeri…
E doar o constatare, nu-i admir pentru asta.
Telefonul meu e doar ce-l arată numele.
Au fost si cu manivela tot aia faceau !!!. 😆 http://www.facebook.com/photo.php?fbid=383895641698220&set=a.331260040295114.77960.331256366962148&type=1&theater
Ce sa zic, telefoane, masini, genti, toate cu firma la vedere, ka kum altfel sa ne „definim”?…
For the record, am iPhone, luat la un pret cam cit abonamentul la metrou pe vreo 5 luni, cu un plan modest, acum vreo 3 ani. Oferta a meritat la ora aia. Nu l-am luat pentru marca, ca nu sint fan. Ba mai mult, saracu’ sta in etui, nu vede mai nimeni marca aia, la cit de rar il folosesc in public…
Cit despre intrebari de aia sau ailalti: depesherii zilch, roacarii rule for ever! Mai ales aia progresivi. Am, zis.
Stiu si eu rabbi de unde li se trage.. poate de la fapt ca se simt si ei cineva, cand posteaza o poza pentru prima data de pe telefonul lor, iar sus scrie ” Rubin Carculea foloseste android” E, ca si cum, ar face si el parte din familia celor cu bani, un fel de surogat al starii sociale. Cum sa scrie pe monitor „Rubin Carculea foloseste Romtelecom”!