AcasăRabbi ziceStăpânii temenelelor

Stăpânii temenelelor

Acum nişte ani, când criticam sistemul de vot uninominal, în genere, şi mizeria noastră de sistem de vot, în particular, mi s-a explicat că sunt comunist. Îmi amintesc însă că existau nişte gargaragii care zbierau isteric în favoarea acestui sistem de vot. Exact aceeaşi gargaragii care azi sunt indignaţi de rezultatul acestui măreţ, democratic şi inteligent sistem de vot.

La începutul lui 2005, dacă îndrăzneai să te uiţi la poza lui Băsescu fără să iei poziţie de drepţi şi să saluţi, riscai să fii lapidat. Fanaticii portocalii erau gata să te belească dacă îndrăzneai să arăţi altceva decât pioasă recunoştinţă şi neţărmurit respect faţă de marele cârmaci. Acum, dacă îndrăzneşţi să constaţi că graţie USL s-a umplut Parlamentul de baistruci, dacă ai suficient bun-simţ ca să observi că Ponta se trezeşte vorbind aiurea în tramvai, dacă, pe scurt, ai faţă de noii victorioşi altă atitudine decăt aveau mulţi faţă de Băsescu, în 2005, rişti să fii tăvălit prin toate zoaiele.

Teoretic s-a votat împotriva PDL, practic multe dintre odioasele figuri ale PDL au intrat în noul Parlament. Teoretic s-a votat împotriva mitocăniei, mediocrităţii, nepotismului şi piţipoancelor. Practic, noul Parlament va fi plin (vivat USL!) de piţipoance, mediocri, neamuri (proaste) şi mârlani. Pe ici, pe colo au mai scăpat şi oameni cu carte şi bun-simţ. N-ai însă voie să observi lucrurile astea. Iar dacă le observi nu ai voie să le spui. Pentru că fanaticii noii nebunii sunt gata să ridice ruguri împotriva ereziei. Piţipoanca lui Dragnea nu e piţipoancă, ci o tânără promiţătoare, SRS e un lider de opinie, Michi Şpagă un politician cu experienţă, Oprea un mare patriot, etc. etc. etc.

Exact până ieri, cei din Antena 3 erau priviţi cu respect, fiind socotiţi principala falangă în lupta împotriva răului. Patrioţii flămânzi de voturi se călcau în picioare să se vadă la cameră primind steaguri. Azi, Ciutacu, Badea şi antenele în general au devenit subit detestabili pentru că îndrăznesc să facă ceea ce au făcut şi până acum: să spună ce cred. Doar că ceea aveau acum de spus nu mai ţintea spre Băsescu, ci spre Ponta şi o ciudată declaraţie de a sa.

În loc să evacuăm nebunia din sediul auster şi neîncăpător al rahiticei democraţii româneşti, ne grăbim să dărâmăm zidurile pentru a-i da câmp mai larg de desfăşurare. Trăind într-o severă penurie de principii, ovaţionăm victoria împotriva monstruozităţii deja îngenuncheate, fără a băga de seamă că în cimitirul principiilor e pământ roditor pentru multe şi felurite buruieni ale răului.

În noul Parlament nu va exista opoziţie. Ceea ce ar trebui să reprezinte opoziţie e doar o tristă şi lipsită de vlagă figuraţie. O moţiune de cenzură e imposibilă. Nici măcar o moţiune simplă nu e realizabilă. Băsescu n-a devenit cu nimic mai bun, dar există toate premizele ca cei mai buni să devină, în scurtă vreme, răi, la rândul lor. Hrăniţi de puterea absolută şi nemeritată. Şi de vremelnica noastră nebunie şi afundare în fanatism.

Vremea serbărilor a trecut, prieteni. Acum e vremea îngrijorărilor. Şi vom avea 588 de motive de îngrijorare.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

7 Comments

 1. Nu stiu, maitre, pe mine fanatismul asta ma ingrijoreaza mai putin decat cel al arzoilor, adica aia care sar peste o etapa esentiala si se reped la gatul noilor alesi. Din partea celor care i-au criticat pe aia care-au savarsit ticalosii, apoi i-au taxat prin vot, o astfel de atitudine mi se pare de bun simt; nu si din partea celor care le-au trecut cu vederea mizeriile, inclusiv cu ocazia acestor alegeri.
  Concret – tu, oamenii de la antene, chiar si eu, suntem indreptatiti sa-i tragem de urechi pe uselisti, insa cei care-au sustinut regimul Basescu amenintat, cica, de ‘comunisti’, ar cam fi cazul sa taca.

 2. Plecând de la premisa – pe care eu nu o înghit – dar pot să mă prefac că o consider verisomilă, a păstrării oamenilor valoroşi pentru a-i propune în guvern după alegeri, nu pe-o perioadă în care mai mult s-ar fi putut compromite, semnalul pe care îl va da Ponta nu va ţine de executarea băsiştilor, de eliminarea căpuşarilor etc. – lucruri pentru care există limitări legale şi se pot întinde pe mulţi ani, chiar dacă Ponta şi-ar fixa azimutul pe asta, ci de formula noului guvern. Acolo nu va avea nici o scuză! Dacă iar vine cu propuneri cretine de miniştri scoşi de prin şanţuri sau pe bază de rudenii şi clanuri, e clar că nu îşi propune nici ăsta mare brânză. Şi asta se va vedea în viitorul foarte apropiat şi ne va scuti de multe îngrijorări. Hai să zicem că piţi şi cumetri din parlament, mai ales la numărul ăsta grotesc, se pierd în mulţime, se compensează, ridică mâna cand trebuie, în fine… Dar în poziţiile de decizie, acolo nu mai merge cu protejaţii, adică le merge lor, dar nouă ba.
  Deja, la mine, jumate din cârnaţii care au apărut o dată cu ponta nici măcar n-au catadicsit să ne onoreze cu prezenţa, doar încasează salariul – pe card – o dată pe lună şi atât, lucru care, trebuie să menţionez, nu s-a petrecut pe vremea cretinului anterior. dar vin sărbatorile, hai lerui ler, şi să sperăm – că nu ne doare gura – că acu o să scoată greii la înaintare, că, slavă Domnului, are de unde, ceea ce PDL, tre’ s-o recunoaştem, nici măcar n-avea, pe zicerea că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Dar la Ponta în ogradă, sunt. Deci îi cerem!

 3. Sunt vremuri de restriste raby .Sa fi in locul lui Spegagistu a lui Ciutacu sa iti bati gura 8 ani impotriva lui Base si Base sa se pupe in bot cu UDMR-ul la referendum pentru ca sa se gaseasca niste neica nimeni care sa te invete ce este aia democratie si cu ce se maninca cred ca ii ia de la lingurica si le vine sa verse bietilor oameni. Si de ce ??. Pentru ca 5,2% din voturi ale UDMR-ului daca nu ajung la USL moare capra de zaduf !!!. 🙄

 4. Idea idioata ca amicii PPE-ului,maghiarii( care sunt politicieni buni,ori ne place sau nu ) cautioneaza prin intrarea lor, USL-ul ,este de-a dreptul scandaloasa.In politica conteaza puterea ,numarul,inteligenta , demnitatea , dreptatea , si intransigenta de a te razboii cu toata lumea cu calm tact si bun simt.Din pacate asemenea persoane mai trebuiesc cautate.Si una, pe care in special il uita la politicieni in special inteligenti peste masura ,este puterea de a fi consecvent si a-si pastra cu ghiarele o buna reputatie nepatata.

 5. Vis-a-vis de primul alineat, probabil ca nu sistemul de vot e problema, ci calitatea celor care vor (ei, vor pe dracu’!) sa ne reprezinte (de fapt, cei care ar trebui sa ne reprezinte). Daca apar numai mahniti si incapabili, alegem din ce avem, nu? Putem sa trecem noi cu pixul pe buletinul de vot? Ar fi o chestie…
  Cu listele e la fel, oricum. Acelasi ban il dau parazitii si ca sa ajunga pe liste. Ba chiar s-ar putea sa fie mai acerba competitia.
  Pe mine m-au spart astia cu intentia lor ca din doua ministere sa faca cinci. Si, cica, cu aceeasi bani. „Si stii cat m-a costat? … puțin!” Iar motivatia e bestiala: pentru optimizarea activitatii si focusarea atenta pe problemele specifice, bla-bla… Hai, bre, Ponto, si matale, ca marmota?

 6. Ăsta nu e sistem uninominal, ci e o lăbăreală urâr mirositoare… Nu s-au votat proiecte, nu s-au votat valori și, colac peste pupăză, mai există și o ciudată redistribuire, care permite intrarea în parlament de pe locul 3 (chiar și crinul prezidențiabil a intrat astfel în parlamentul 2008-2012), pe ușa din dos…
  Ce vot anti-pdl este votul care a băgat în parlament jigodii pdl gen monica iacob ridzi, nuțica puțica și alții?
  și Grivei dacă ar fi candidat sub sigla USL intra în parlament…
  Ce vot e ăla în care un partid obține în concret mai multe mandate decât cota procentuală în care a fost ales???
  Oricum, „supermajoritatea” de care se vorbește mă sperie… Nu pot uita procentul FSN din anii 90, după cum nu pot uita excesele PSD din perioada 2000-2004. Nu pot uita că Băsescu și-a bătut joc de România cu sprijinul direct și nemijlocit al UDMR, PNL și PC în perioada 2004-2008, în 2008-2009 cu sprijinul PSD, în 2008-2012 cu sprijinul UDMR și UNPR, iar acum, „supermajoritatea” e constituită tocmai de jegurile ipocrite grupate în USL (PNL, PC, PSD, UNPR) și, din nou, își ițește scăfârlia puturoasă și UDMR…
  Nu pot uita că Ponta striga împotriva securiștilor, dar a fost sprijinit logistic de Felix, iar în parlament a intrat și turnătorul securității SRS…
  Nu pot uita guvernarea dezastruoasă a lui Ciorbea (un prim sinistru la fel de „competent” ca Boc și MRU), acesta intrând în parlament sub sigla USL….
  Mulți monștri s-au revigorat duminică, mulți s-au născut duminică, beneficiind de memoria scurtă a poporului, și de lenea profundă de a gândi a alegătorilor…
  Scena politică românească actuală nu-mi provoacă decât o imensă scârbă, iar singura speranță pentru mai bine ar fi ca mayașii să fi avut dreptate…

 7. A intrat iar in parlament Roman, cel cu zicerea ca industria romaneasca e un morman de fiare vechi, si care chiar a prefacut toata industria romaneasca in mormane de fiare vechi si odata cu ea au disparut mii de locuri de munca. A intrat si taranistul Ciorbea cel care, primul, le-a facut tot felul de concesii udemeristilor (placute bilinve si altele) si care mot fiind, trebuia sa stie ca pretentiile lor nu se vor termina niciodata. Ciorbea care a fost primul care a aplicat metoda atat de paguboasa a salariilor compensatorii in loc sa le dea de lucru oamenilor ramasi pe drumuri. Ciorbea care critica atat de rau PSD, ca ziceai ca e un caine care musca rau. Mai poti crede in principii, in doctrine, in ceva, orice?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....