Stăpânii temenelelor

Acum nişte ani, când criticam sistemul de vot uninominal, în genere, şi mizeria noastră de sistem de vot, în particular, mi s-a explicat că sunt comunist. Îmi amintesc însă că existau nişte gargaragii care zbierau isteric în favoarea acestui sistem de vot. Exact aceeaşi gargaragii care azi sunt indignaţi de rezultatul acestui măreţ, democratic şi inteligent sistem de vot.

La începutul lui 2005, dacă îndrăzneai să te uiţi la poza lui Băsescu fără să iei poziţie de drepţi şi să saluţi, riscai să fii lapidat. Fanaticii portocalii erau gata să te belească dacă îndrăzneai să arăţi altceva decât pioasă recunoştinţă şi neţărmurit respect faţă de marele cârmaci. Acum, dacă îndrăzneşţi să constaţi că graţie USL s-a umplut Parlamentul de baistruci, dacă ai suficient bun-simţ ca să observi că Ponta se trezeşte vorbind aiurea în tramvai, dacă, pe scurt, ai faţă de noii victorioşi altă atitudine decăt aveau mulţi faţă de Băsescu, în 2005, rişti să fii tăvălit prin toate zoaiele.

Teoretic s-a votat împotriva PDL, practic multe dintre odioasele figuri ale PDL au intrat în noul Parlament. Teoretic s-a votat împotriva mitocăniei, mediocrităţii, nepotismului şi piţipoancelor. Practic, noul Parlament va fi plin (vivat USL!) de piţipoance, mediocri, neamuri (proaste) şi mârlani. Pe ici, pe colo au mai scăpat şi oameni cu carte şi bun-simţ. N-ai însă voie să observi lucrurile astea. Iar dacă le observi nu ai voie să le spui. Pentru că fanaticii noii nebunii sunt gata să ridice ruguri împotriva ereziei. Piţipoanca lui Dragnea nu e piţipoancă, ci o tânără promiţătoare, SRS e un lider de opinie, Michi Şpagă un politician cu experienţă, Oprea un mare patriot, etc. etc. etc.

Exact până ieri, cei din Antena 3 erau priviţi cu respect, fiind socotiţi principala falangă în lupta împotriva răului. Patrioţii flămânzi de voturi se călcau în picioare să se vadă la cameră primind steaguri. Azi, Ciutacu, Badea şi antenele în general au devenit subit detestabili pentru că îndrăznesc să facă ceea ce au făcut şi până acum: să spună ce cred. Doar că ceea aveau acum de spus nu mai ţintea spre Băsescu, ci spre Ponta şi o ciudată declaraţie de a sa.

În loc să evacuăm nebunia din sediul auster şi neîncăpător al rahiticei democraţii româneşti, ne grăbim să dărâmăm zidurile pentru a-i da câmp mai larg de desfăşurare. Trăind într-o severă penurie de principii, ovaţionăm victoria împotriva monstruozităţii deja îngenuncheate, fără a băga de seamă că în cimitirul principiilor e pământ roditor pentru multe şi felurite buruieni ale răului.

În noul Parlament nu va exista opoziţie. Ceea ce ar trebui să reprezinte opoziţie e doar o tristă şi lipsită de vlagă figuraţie. O moţiune de cenzură e imposibilă. Nici măcar o moţiune simplă nu e realizabilă. Băsescu n-a devenit cu nimic mai bun, dar există toate premizele ca cei mai buni să devină, în scurtă vreme, răi, la rândul lor. Hrăniţi de puterea absolută şi nemeritată. Şi de vremelnica noastră nebunie şi afundare în fanatism.

Vremea serbărilor a trecut, prieteni. Acum e vremea îngrijorărilor. Şi vom avea 588 de motive de îngrijorare.

 

0 thoughts on “Stăpânii temenelelor”

 1. Nu stiu, maitre, pe mine fanatismul asta ma ingrijoreaza mai putin decat cel al arzoilor, adica aia care sar peste o etapa esentiala si se reped la gatul noilor alesi. Din partea celor care i-au criticat pe aia care-au savarsit ticalosii, apoi i-au taxat prin vot, o astfel de atitudine mi se pare de bun simt; nu si din partea celor care le-au trecut cu vederea mizeriile, inclusiv cu ocazia acestor alegeri.
  Concret – tu, oamenii de la antene, chiar si eu, suntem indreptatiti sa-i tragem de urechi pe uselisti, insa cei care-au sustinut regimul Basescu amenintat, cica, de ‘comunisti’, ar cam fi cazul sa taca.

 2. Plecând de la premisa – pe care eu nu o înghit – dar pot să mă prefac că o consider verisomilă, a păstrării oamenilor valoroşi pentru a-i propune în guvern după alegeri, nu pe-o perioadă în care mai mult s-ar fi putut compromite, semnalul pe care îl va da Ponta nu va ţine de executarea băsiştilor, de eliminarea căpuşarilor etc. – lucruri pentru care există limitări legale şi se pot întinde pe mulţi ani, chiar dacă Ponta şi-ar fixa azimutul pe asta, ci de formula noului guvern. Acolo nu va avea nici o scuză! Dacă iar vine cu propuneri cretine de miniştri scoşi de prin şanţuri sau pe bază de rudenii şi clanuri, e clar că nu îşi propune nici ăsta mare brânză. Şi asta se va vedea în viitorul foarte apropiat şi ne va scuti de multe îngrijorări. Hai să zicem că piţi şi cumetri din parlament, mai ales la numărul ăsta grotesc, se pierd în mulţime, se compensează, ridică mâna cand trebuie, în fine… Dar în poziţiile de decizie, acolo nu mai merge cu protejaţii, adică le merge lor, dar nouă ba.
  Deja, la mine, jumate din cârnaţii care au apărut o dată cu ponta nici măcar n-au catadicsit să ne onoreze cu prezenţa, doar încasează salariul – pe card – o dată pe lună şi atât, lucru care, trebuie să menţionez, nu s-a petrecut pe vremea cretinului anterior. dar vin sărbatorile, hai lerui ler, şi să sperăm – că nu ne doare gura – că acu o să scoată greii la înaintare, că, slavă Domnului, are de unde, ceea ce PDL, tre’ s-o recunoaştem, nici măcar n-avea, pe zicerea că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Dar la Ponta în ogradă, sunt. Deci îi cerem!

 3. Sunt vremuri de restriste raby .Sa fi in locul lui Spegagistu a lui Ciutacu sa iti bati gura 8 ani impotriva lui Base si Base sa se pupe in bot cu UDMR-ul la referendum pentru ca sa se gaseasca niste neica nimeni care sa te invete ce este aia democratie si cu ce se maninca cred ca ii ia de la lingurica si le vine sa verse bietilor oameni. Si de ce ??. Pentru ca 5,2% din voturi ale UDMR-ului daca nu ajung la USL moare capra de zaduf !!!. 🙄

 4. Idea idioata ca amicii PPE-ului,maghiarii( care sunt politicieni buni,ori ne place sau nu ) cautioneaza prin intrarea lor, USL-ul ,este de-a dreptul scandaloasa.In politica conteaza puterea ,numarul,inteligenta , demnitatea , dreptatea , si intransigenta de a te razboii cu toata lumea cu calm tact si bun simt.Din pacate asemenea persoane mai trebuiesc cautate.Si una, pe care in special il uita la politicieni in special inteligenti peste masura ,este puterea de a fi consecvent si a-si pastra cu ghiarele o buna reputatie nepatata.

 5. Vis-a-vis de primul alineat, probabil ca nu sistemul de vot e problema, ci calitatea celor care vor (ei, vor pe dracu’!) sa ne reprezinte (de fapt, cei care ar trebui sa ne reprezinte). Daca apar numai mahniti si incapabili, alegem din ce avem, nu? Putem sa trecem noi cu pixul pe buletinul de vot? Ar fi o chestie…
  Cu listele e la fel, oricum. Acelasi ban il dau parazitii si ca sa ajunga pe liste. Ba chiar s-ar putea sa fie mai acerba competitia.
  Pe mine m-au spart astia cu intentia lor ca din doua ministere sa faca cinci. Si, cica, cu aceeasi bani. “Si stii cat m-a costat? … puțin!” Iar motivatia e bestiala: pentru optimizarea activitatii si focusarea atenta pe problemele specifice, bla-bla… Hai, bre, Ponto, si matale, ca marmota?

 6. Ăsta nu e sistem uninominal, ci e o lăbăreală urâr mirositoare… Nu s-au votat proiecte, nu s-au votat valori și, colac peste pupăză, mai există și o ciudată redistribuire, care permite intrarea în parlament de pe locul 3 (chiar și crinul prezidențiabil a intrat astfel în parlamentul 2008-2012), pe ușa din dos…
  Ce vot anti-pdl este votul care a băgat în parlament jigodii pdl gen monica iacob ridzi, nuțica puțica și alții?
  și Grivei dacă ar fi candidat sub sigla USL intra în parlament…
  Ce vot e ăla în care un partid obține în concret mai multe mandate decât cota procentuală în care a fost ales???
  Oricum, „supermajoritatea” de care se vorbește mă sperie… Nu pot uita procentul FSN din anii 90, după cum nu pot uita excesele PSD din perioada 2000-2004. Nu pot uita că Băsescu și-a bătut joc de România cu sprijinul direct și nemijlocit al UDMR, PNL și PC în perioada 2004-2008, în 2008-2009 cu sprijinul PSD, în 2008-2012 cu sprijinul UDMR și UNPR, iar acum, „supermajoritatea” e constituită tocmai de jegurile ipocrite grupate în USL (PNL, PC, PSD, UNPR) și, din nou, își ițește scăfârlia puturoasă și UDMR…
  Nu pot uita că Ponta striga împotriva securiștilor, dar a fost sprijinit logistic de Felix, iar în parlament a intrat și turnătorul securității SRS…
  Nu pot uita guvernarea dezastruoasă a lui Ciorbea (un prim sinistru la fel de „competent” ca Boc și MRU), acesta intrând în parlament sub sigla USL….
  Mulți monștri s-au revigorat duminică, mulți s-au născut duminică, beneficiind de memoria scurtă a poporului, și de lenea profundă de a gândi a alegătorilor…
  Scena politică românească actuală nu-mi provoacă decât o imensă scârbă, iar singura speranță pentru mai bine ar fi ca mayașii să fi avut dreptate…

 7. A intrat iar in parlament Roman, cel cu zicerea ca industria romaneasca e un morman de fiare vechi, si care chiar a prefacut toata industria romaneasca in mormane de fiare vechi si odata cu ea au disparut mii de locuri de munca. A intrat si taranistul Ciorbea cel care, primul, le-a facut tot felul de concesii udemeristilor (placute bilinve si altele) si care mot fiind, trebuia sa stie ca pretentiile lor nu se vor termina niciodata. Ciorbea care a fost primul care a aplicat metoda atat de paguboasa a salariilor compensatorii in loc sa le dea de lucru oamenilor ramasi pe drumuri. Ciorbea care critica atat de rau PSD, ca ziceai ca e un caine care musca rau. Mai poti crede in principii, in doctrine, in ceva, orice?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.