Răspunsul la întrebarea din titlu nu e uşor de dat. Mai întâi pentru că nu ştim care va fi structura noului guvern, dacă vor apărea noi ministere şi cum vor fi acestea împărţite între partidele din USL.
Am fi cu toţii interesaţi ca în alcătuirea viitorului cabinet să funcţioneze criteriile acelea, care descriu normalitatea, pe care le tot invocăm: competenţă, onestitate, seriozitate. Şansele ca lucrul acesta să se întâmple sunt minime. Pentru USL afacerile cu voturi sunt rezolvate, treaba cu electoratul e încheiată. Acum, în alcătuirea noului guvern, va fi rost de politichie. De multă politichie.
Aşa cum spuneam acum două zile, în partidele care alcătuiesc USL numai linişte nu e. La PSD s-au văzut deja primele semne ale tărăboiului. Că şi-o fi băgat Băsescu din nou coada, că Geoană şi-o binemerita porecla, cert e că zarva a început. Pe Ponta îl aşteaptă congresul PSD şi e de aşteptat ca, în perspectiva acestui congres, să încerce să-şi cumpere bunăvoinţa baronilor şi votul organizaţiilor acestora. Şi ce mod mai bun de a o face poate fi dacă nu satisfacerea cererii de portofolii în noul cabinet? Teoretic Ponta ar trebui să nu aibă emoţii la acest congres, venind în faţă poporului pesedist ca un învingător, ca unul care a obţinut pentru partid un rezultat spectaculos. Practic lucrurile nu stau deloc aşa. Scorul din alegeri e o chestie, dar împărţeala ciolanului se face acum. Deja discuţiile despre tot felul de tabere din PSD se fac pe un ton tot mai ridicat. Pentru Ponta este aproape obligatoriu ca la alegerea noilor miniştri şi secretari de stat să se asigure că va satisface pretenţiile celor care îi pot aduce voturile liniştii la viitorul congres.
La PNL lucrurile nu sunt nici ele mai simple. Antonescu a adus PNL un număr record de mandate – e drept, într-un Parlament cu un număr record de parlamentari! Asta nu schimbă nicicum raporturile cu tabăra Chiliman- Tăriceanu. Care tabără ar putea primi serioase întăriri dacă la alcătuirea noului guvern nu vor fi satisfăcute cât mai multe din pretenţiile şi aşteptările variilor grupuscule.
Adăugaţi la toate acestea şi foarte probabilul implant al UDMR în viitorul guvern şi aveţi tabloul complet. E greu, deci, de spus cum va arăta viitorul guvern, dar există toate semnele care să descurajeze marile aşteptări.
P.S. Încă nu reuşesc să-mi scot din minte nebunia asta: am avut alegeri în 471 de colegii parlamentare şi ne-am ales cu 588 de parlamentari! Mare drăcovenie!
P.P.S. Ioan Oltean urlă că parlamentul s-a umplut de „fii şi neveste”. Observaţie relativ corectă, dar care nu-l scuteşte de o flegmă în ochi pe subalternul tatălui ebăi.
Daca a aprobat Barrosu pe Ponta restul merge de la sine !!!. . Nu mai iti fac capul mare de avioane de mina a doua de la portughiezi cu mentenanta SUA platibila la calendrele grecesti ,se cunoaste greci e puturosi ,noi ce cusur avem .Basca aur si gaze de sist cit incape de ~2000 de ani ,dar o sa vedem pulimea ia mai facut in istorie !!!. 🙄
[…] că desemnarea premierului, formarea noului guvern, împărţeala funcţiilor în parlament şi altele asemenea, toate sunt treburi importante şi […]
Apropo de aia 588:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pZHMXrjfLzk
Domnule, au un tupeu pedelacii ăştia ceva de groază. După ce că au ajuns în parlament cum au ajuns, tot ei comentează. Domnule, între un ales pe bune, fie el şi omul de serviciu al nu ştiu cui şi matale care ai intrat la redistribuire, ca milogul, alesul pe bune primează.
Încep să cred că în pdl-ul ăsta e o psihoză colectivă, o rupere de contact cu realitatea, o lipsă totală a bunului simţ elementar, care te ghidonează în viaţă să pricepi nişte situaţii, nu foarte complicate, totuşi.
Ăia care sunt lipsiţi de empatie se numesc sociopaţi şi dintre ei se recrutează criminalii în serie. Mă rog – asta am învăţat din serialele de la televizor.
Oare boala tupeului maxim, infinit, fără limite, cum s-o numi?…