Mi se mai întâmplă să folosesc expresii cărora le cunosc sensul, e drept, dar care au o geneză misterioasă, necunoscută – cel puţin mie. Expresia e expresie, o lansezi fără şedinţe de cenaclu, fără think-tank-uri aglomerate în care să încerci să afli, de exemplu, cum a ajuns baba în context cu mitraliera.
Baba şi mitraliera! Imaginea e aproape cinematografică. În debandada de sinapse deja vezi băbonţul cu faţa şifonată, cu broboada bine legată sub bărbie, fără dinţi în gură, molfăindu-şi gingiile şi armând kalashnikov-ul. Cum a apărut expresia asta? Cine era baba? Cum naiba o chema pe băboanţă şi ce naiba făcea cu mitraliera? Deja o vezi pe babetă cu grenada în dinţi, scuipând gloanţe pe ţeava mitralierei, lepădând broboada şi legându-şi cosiţa cu bentiţă, ca Rambo – căruia i-a fost sensei. Cine o fi şucărit-o aşa important pe venerabilă de a ajuns să rumege seminţe de floare ca Mărgelatu şi să dea cu durda în populaţie?
N-am auzit de nicio baborniţă care să fi dat iama prin vreo şcoală americană şi să facă răţuşte din junii dornici de învăţătură, nici pe la noi n-am auzit ca vreo babă să-şi iasă din fire în trafic şi să sară din maşină cu AKM-ul atârnat de gât ca să-l rezolve pe madărfacăr sanovăbiciul care i-a tăiat ei faţa fără să semnalizeze. Baba o fi fost dilăriţă de puşcoace? Avea baba amenajată in pod tabără de terorişti unde juca ruleta rusească pe seminţe de floarea soarelui cu Carlos Şacalul? Sau te pomeneşti că adevăratul ucigaş al lui Kennedy era o babă? Doar că pe ăla nu l-au ciuruit cu mitraliera şi nimeni n-a pomenit de baba lunetistă, nici de baba cu revolverul.
Cu baba porno am lămurit-o noi, la fel şi cu baba care a vrut să nască, dar asta cu mitraliera e mai tare ca Triunghiul Bermudelor. La capitolul mistere baba noastră bate orice rahat de „Area 51” cu care se tot cacă pe ei americanii. Şi oricum, in Die Hard 438 baba sigur o să apară, jucată de Bruce Willis.
Pula şi prefectura! Asta chiar n-o mai pricep. Orice contextualizare inadecvată, orice introducere forţată în temă e interogată eficient cu expresia: „ce are pula cu prefectura?” Mais pourquoi, mes amis? În ce context a ajuns pentru prima dată distinsa pulă vecină de propoziţie cu o instituţie a statului? Şi de ce a fost trimisă respectabilă doamnă pula în proximitatea prefecturii şi nu, de-un paregzamplu, la Ministerul Pădurilor? Sau la ANAF! Că la Ministerul Muncii … e pula toată ziua. Pe urmă autorul enunţului lasă neprecizată prefectura. Despre care prefectură vorbim, monşer? Că e important ca noi, cetăţenii, să ştim care prefectură anume refuză dreptul la petiţie al onorabilei puli, care e măgărul de prefect care se poartă în halul ăsta şi îşi bagă pula în ea de pulă!
Habar n-am cum s-a ajuns la expresia asta. O fi fost vreo fază ca în Naşul, unde s-a trezit onor prefectul nu cu un cap de cal în pat ci cu ditamai mătărânga? O fi primit-o în colet şi a atras politicos atenţia că s-a greşit destinatarul, că lui nu-i trebuie pulă. Bine, dar în prefectura aia nu exista o secretară? Poate îi trebuia ei. Poate nevasta prefectului avea nevoie de ea. Sau iubitul prefectului. Pe urmă, pula aia avea şi coaie sau era doar aşa, ca prazul?
Personal cred că la originea expresiei se află un conflict între instituţii, în cazul respectiv fiind vorba de un conflict nerezolvat constituţional între instituţia prefectului şi instituţia pulii. E drept, la noi se spune că preşedinţia e instituţia pulii, dar aia e altă expresie cu alt sens. Şi chiar aşa, un Minister al pulii de ce nu există? Adică pădurile au minister, sportul are minister, Oprea n-are minister, dar e ministru, pula de ce să nu aibă şi ea un minister? Că, în ţara asta, e mai des evocată, invocată şi folosită decât pădurile. Şi oricum, atâtea decizii par venite din pulă, atâţia par să judece cu pula şi atâtea pipiţe şi-au făcut un rost în viaţă împrietenindu-se cu pula. Ba şi la buget e cam la fel: pula bani! Deci de ce nu are minister al ei? Uite, ăsta era un minister la care Udrea putea face treabă.
Expresii ar mai fi, dar le mai lăsăm şi pentru altă dată. Întâi să le lămurim pe asta.
Maitre, faza cu prefectura tine de literatura de anticipatie, iar actiunea se petrece fix in Bucuresti: autorul (anonim) a intuit ca undeva pe la inceputul mileniului III Mioara Mantale va fi prefect in Capitala.
Aia e altă expresie, care le reuneşte pe cele două deja pomenite.
http://www.unmultimedia.org/photo/detail.jsp?query=identifer:751/75187
Elderly Armenian Woman Guards Home
A 106-year-old woman sits in front of her home guarding it with a rifle, in Degh village, near the city of Goris in southern Armenia. Armed conflicts took place in and around nearby Nagarno-Karabakh, a territory in Azerbaijan also claimed by Armenia.
01 January 1990
Degh, Armenia
Miss Armenia 1812.
Era o chestie: ”Doamna Elena Udrea, la Ministerul Pulii”. Ar fi sunat genial 🙂
Uite alta expresie: ”Mi se rupe”. Analize that!
Prima expresie reflectă probabil faptul că inventatorul mitralierei se gandea la soacră-sa când i-a venit ideea…
cica poanta cu prefectura provine de la romani (SPQR etc..) dar ar fi fost vorba despre senatorul Sulla care dadea ordine prin prefectura Romei de unde a rasarit expresia…
eh, ca amu romanii prefera sinonime….
expresia este SULA..
de la Lucius Cornelius Sulla Felix (138 î.Hr.-78 î.Hr.) a fost un general și om politic roman, care ca dictator prin încearcările lui de a constitui o formă nouă de stat, contribuie de fapt la destrămarea statului.
A confunda (sau ce are a face, ce legătură are) sula cu prefectura, se spune atunci cînd se face apropiere între două situaţii, două lucruri nu au nimic comun între ele.