0 thoughts on “Catastroika”

 1. Vizionat acum o saptamana. Il recomand calduros tuturor, “la pachet” cu cel despre distrugerea economiei argentiniene (Argentina`s economic collapse/Memoria del saqueo, realizat in 2004). Ca tot se preconizeaza privatizarea a tot ce (mai) misca in Romania. Dupa reteta binecunoscuta: delapidari masive, falimentare, privatizare s.a.m.d. sau s.c.l., cum ar spune nemuritorul Nenea Iancu, care ne avertizase demult ca “industria romana e sublima, putem zice… dar lipseste cu desavarsire.” Noroc ca am evoluat: vorbim despre “repornirea economiei”, facandu-ne ca nu vedem ca si aceasta e sublima, dar…

 2. Da , filmul nu face decat sa intareasca ceea ce am constatat si am inceput sa spun de vreo 3-4 ani incoace: capitalismul pur , cel pe care il descria F.BINE Marx , este la fel de jegos si mizerabil ca si comunismul pur !!!
  Amandoua permit formarea unor oligarhii , hunte , clici , camarile , etc. proprii care ca unic scop controlul , dominarea si absorbtia TOTALA a veniturilor popoarelor pe care le subjuga . 👿

  Fiind unul care a gustat din plin “binefacerile” comunismului pur , dar si , in ultimii ani , cei ai captalismului pur , am ajuns la concluzia ca AMBELE sunt “de cacat” si aproape la fel de mizerabile (fiecare cu mici avantaje nesemnificative fata de celalalt). Chiar si libertatea de exprimare , ca si drepturile democratice , in capitalismul pur (de jungla) , SUNT DOAR UTOPICE !!! 😦 Si ni s-a demonstrat f. clar asta , si nu numai romanilor …

  Dar in acelasi timp am avut ocazia sa vad si “comunismul liberalist , cu fata umana” , din Romania si Yugoslavia , din anii ’70 , cat si “capitalismul-social” din Europa anilor ’80. Pot sa va spun ca AMBELE (dar mai mult capitalismul-social , bineinteles !!!) reprezinta alternative mai mult decat pertinente la capitalismului-feroce , de jungla , actual (avand ca motto: ” … descurca-te , fa fata situatiei sau crapi …! ” sau “dictatura maselor este inacceptabila” – conform Hillary Clinton ).
  Apropo , stiti ca e aproape imposibil sa mai gasesti pe net aceasta declaratie a lui Hillary ; la fel am patit dupa ce am citit o declaratie detaliata a unui “rechin financiar mondial” , care descria cum marile oligarhii financiare indatoreaza artificial si preiau controlul politico-economic al unor state subdezvoltate sau in curs de dezvoltare , PT. A LE SECA DE TOATE resusele minerale si financiare , iar dupa doua zile , LA ORICE CAUTARE , folosind diferite cuvinte-cheie care apareau SIGUR in articol , a fost imposibil sa mai localizez acel articol (desi a aparut initial pe multe site-uri diferite) . Si mai vorbim de “libertate” … Pffff…. ! 😡

  De altfel in tarile nordice ale Europei capitalismul-social se aplica cu succes din toate punctele de vedere (Danemarca , Norvegia , Suedia , Finlanda) si , mai nou , am inteles ca si in Turcia a inceput aceasta tendinta. In China se practica un comunism -liberalist (de piata) , cu un succes remarcabil .
  Sa nu uitam , de asemenea , ca capitalismul-social s-a practicat in Europa atat timp cat exista si comunismul estic ; practic comunismul (si suferinta noastra , care eram obligati sa-l suportam) era “cainele de paza” al capitalismului – social european , unde protectia sociala era la un grad ridicat si nu doar in sectorul de stat ci si in cel privat. In acea perioada , angajatii aveau o multime de privilegii in cadrul firmelor si erau considerati ca “parteneri de productie si profit” si nu ca “sclavi de pe plantatii ” care trebuie doar sa munceasca sau sa crape , ca in prezent !

  Practic , aceasta polarizare economica a facut ca cei bogati sa devina mai bogati , iar cei saraci mai saraci . Sumele uriase blocate in conturile si in averile celor putini si bogati vor genera , in cele din urma , griparea totala a economiei mondiale , aparitia unui crah financiar de proportii nemaiintalnite , iar , in cele din urma , o explozie sociala , a celor FOARTE MULTI CARE NU MAI AU NIMIC DE PIERDUT si care va fi de o violenta si incontrolabilitate apocaliptica.
  Averile uriase ale celor bogati , au un procent de rulaj din-ce-in-ce-mai-mic , generand o “plus-valoare” tot mai mica , o reducere semnificativa a cercetarilor , descoperirilor si inventiilor si chiar o reducere a activitatilor artistico-culturale, fapt care deja incetineste semnificativ evolutia umana (si aici nu ma refer la gadgeturi noi , la motoare mai performante sau la procesoare mai rapide ci LA INVENTII . DESCOPERIRI si LUCRARI ARTISTICE NOI , MAJORE , CU IMPACT RADICAL asupra vietii si evolutiei umane) .

  Continuind sa se merga in aceeasi directie economica , cu toate masurile de suprafata care se iau si cu tot scepticismul si lipsa de ingrijorare ale unora , apocalipsa-sociala este obligatoriu si firesc sa se intample , DOAR MOMENTUL IZBUCNIRII EI SE MAI INTARZIE UN PIC !

  Tic – tac … , tic -tac …. 👿

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.