Să terminăm cu încetatul stopatului opririlor

on

|

views

and

comments

În Republica Isterică România nu mai poţi formula opinii decât asumându-ţi nişte riscuri. Pentru că atunci când îndrăzneşti să enunţi o opinie devii imediat suspect. Ai ceva personal cu omul ( dacă ai o părere critică despre o decizie a cuiva), te-au pus duşmanii lui ( voi, manelişti, ce multe ştiţi!), eşti plătit de nişte cercuri oculte, ai interese dubioase, eşti băsist, eşti neam-prost, faci nu ştiu ce jocuri etc. etc. etc. De ce se întâmplă asta? Pentru că de cele mai multe ori mulţi emitenţi de opinie chiar se află într-una din situaţiile enumerate.  Nu întotdeauna.

Există, apoi, al doilea aspect. Orice spui devine ideologic interpretabil. „M-am îmbătat ca porcul” nu mai e un simplu enunţ, o constatare nudă, ci o teză complexă care trebuie dezbătută, analizată, disecată. Chiar dacă afirmaţia ta doar constată că mergi în zig-zag, dai „săru’mâna” la pereţi şi petreci ceasuri întregi cu wc-ul în braţe, pentru că, într-adevăr, eşti beat-ca-un-porc ( între noi fie vorba, n-am văzut niciodată un porc beat; doar oameni beţi ca porcii!) , asta n-are nicio importanţă. Afirmaţia ta, ai să descoperi, are un ridicat conţinut ideologic. Pentru că fie faci aluzie la căpitanul marii drepte, care e prieten cu mahmureala, fie loveşti în stânga sugerând că redistribuţia bogăţiei naţionale nu funcţionează şi de aia se apucă cetăţenii de beutură.

Avem o afirmaţie a ministrului sănătăţii, Nicolăescu. Acesta susţine că intenţionează să sisteze „finanţarea spitalelor private din banii statului”. Punct. Asta e tot ce spune actualul ministru al sănătăţii, care altfel îmi e simpatic ca bolile venerice. Atât a trebuit! Gata zarva! Mai mult nu le-a trebuit amanţilor dreptei ca să constate că Nicolăescu e bolşevic, iar prietenilor stângii ca să constate că e nazist. Şi abia a început. Vorbim despre un castron cu multe jumări aşa că tămbălăul nu se va opri aici.

Ce spune, de fapt, Nicolăescu? Poate interesează, totuşi, pe cineva. Ministrul Sănătăţii nu vorbeşte despre nedecontarea serviciilor medicale pe care clinicile private le-ar presta către asiguraţii sistemului de asigurări de stat, ci despre încetarea finanţării. Chestiune cu care n-am nicio problemă. Clinicile private, dacă tot vor să fie private şi generatoare de vile şi maşini bengoase, să se facă pe banii viitorilor proprietari de vile şi maşini bengoase. Ideal ar fi ca toate afacerile private să se facă privat şi nu mulgând de la stat, dar „ideal” era doar o marcă de detergent pe vremea lu’ Ceauşescu. La noi regula e că, de fapt, marile afaceri private, de orice fel, se fac cuplând maţul privat la ţâţa statului; privatul are unicul merit de a fi bine conectat politic şi priceput manipulator de parandărăt. De ce n-ar fi la fel şi la sănătate?

Una peste alta, Nicolăescu nu cere un lucru anormal, nefiresc şi dăunător.

Lucru şi mai interesant, printre primii care s-au grăbit să-l strângă de glandă pe Nicolăescu e social-democratul Liviu Dragnea. Adică Nicolăescu, liberal, propune o măsură mai degrabă aplecată spre stânga, iar stângistul Dragnea o critică şi vrea mai la dreapta, că-i stă de-a curmezişul. Că în ziua de azi nici ideologiile nu se mai fac din bumbac din ăla bun, ci tot din fâş.

O fi bună reforma, om fi toţi de acord că trebuie acoperite găurile din buzunarul statului, dar nu alea din care sug ai noştri.  Vorba lui nea Stere, care întrebat de nea Mătreaţă „şi pacienţii ce face, bre?” răspunde înţelept şi omniscient: „pacienţii moare, dă-i dracu’!” .

 

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

11 Comments

 1. Nu stiu ce are in cap ministrul Niculaescu dar in treaba asta cu oprirea finantarilor spitalelor private sa auzit o voce …. a lui Arafat care o sustinea cu tonul cu care ia raspuns lui Basescu .Si Arafat stie meserie de asta merg pe mina lui !!.

 2. Spuneți că decuplarea spitalelor private de la țâța statului e o măsură de stânga, sau, mă rog, mai degrabă aplecată spre stânga.
  Știam că „liberalismul este centrat pe individ si are drept premise libertatea individuala, initiativa privata si limitarea puterii statului; se bazeaza pe increderea in virtutile “mainii invizibile” care regleaza relatiile dintre oameni fara interventia inoportuna a statului și privilegiaza mecanismele de piata, considerate ca fiind singurele forme ce permit existenta unei societati capabile sa asigure libertatea individuala.” Da, am luat cu copy-paste, dar nu știu dacă asta ar fi problema acum.
  În fine, stânga „este astăzi sinonimă cu reforma, dreptatea socială, egalitatea, libertatea.”
  Se pare că în urma măsurii luate de Nicolăescu, care și mie mi-e drag de nu mai pot, o naștere într-un spital privat va costa mult mai mult, de exemplu. Unde ar fi atunci protecția socială caracteristică stângii?
  În rest, numai de bine.

  • „O naştere într-un spital privat va costa mult mai mult”.
   Hai să vedem dacă îţi găseşti singur răspunsul. Există spitale de stat şi spitale… ce fel?
   Chiar şi un asigurator privat, monşer, nu o să te trimită unde te faci tu bine, unde e mai mişto, ci unde-l costă pe el mai puţin.

 3. Pornisem de la ideea că nu e o măsură socială, deci de stânga. Despre asta era vorba.
  Nu mă poate proteja pe mine, individul din așa-zisa clasă de mijloc, care mi-aș putea permite să merg cu nevastă-mea să nască într-un spital privat, atâta timp cât mufează țeava de la CNAS la gura flamanda a spitalelor de stat (ca sa le resusciteze). Ooops… S-ar putea sa aveti dreptate, totusi. Nu e o masura liberala. E una sociala, pentru ca finantarea cu x la suta in plus a spitalelor de stat va veni in sprijinul paturii sociale mai… defavorizate, ca sa spun asa. Teoretic. De fapt, va veni o pula, stimati telespectatori, pentru ca se va ajunge la aceleasi costuri (din cauza spagilor, de la portar la anestezist). S-ar putea sa faca un mare rahat tov. Nicolaescu.
  Scuze pentru contraziceri.

 4. Pfuuuiii… Cum de nu mi-am dat seama de eroarea mea! Nodul gordian al dilemei mele ideologice s-a desfăcut imediat ce mi-am dat seama că propunerea lui N. este, de fapt, o măsură… social-liberală.
  Dar totuși unde apar Daniel Constantin și cu Oprea în ecuația asta? 🙂

 5. Mai, nenica! Privatul e privat si statul e stat, pe sistemul ”Iarna nu-i ca vara.” Ce atatea discutii??? Vrei sa faci profit in Romania? Xanax, rabdare si tutun . Nu?, angajeaza-te la stat. Acolo s-a ajuns de la o vreme incoace. O simpla afirmatie a ministrului, ca nu va mai finanta spitalele private din banii statului, naste niste discutii de mi se ard sinapsele. Ca CNAS, ca liberalii, ca guvernul, ca martienii, ca caii din Delta… Vrei sa faci profit? Pune mana la munca si nu mai suge de la stat. Atrage clienti, baga publicitate, fii competitiv, munceste 14 ore pe zi, FII ALTFEL. Simplu, nu? 😉

 6. Pe mine nu ma intereseaza ca masura este de stanga sau de dreapta sau de dreapta stangii, pe mine ma intereseaza ca statul roman sa nu mai finanteze chestiile private! Ca e vorba despre clinici sau despre alte chestii, sa terminam cu cuplarea „maţul privat la ţâţa statului” ! Si ma mai intereseaza ca asistenta medicala de la stat sa fie performanta, sa nu trebuiasca „să merg cu nevastă-mea să nască într-un spital privat”, sa merg intr un spital de stat unde totul sa fie bine pus la punct

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.