Domnule Alecsandri

Spunea domnia voastră, acum un veac şi jumătate: Hai să dăm mână cu mână/Cei cu inima română… Aşa îşi începea cel mai mare poet de atunci al românilor poezia care avea să se numească Hora Unirii.  Avea să vină, nu mulţi ani mai târziu, un altul care să fie socotit cel mai mare poet al românilor, iar el avea să scrie: Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?

E unul care scrie mai dulce decât mine?/Cu atât mai bine ţării şi lui cu atât mai bine/ Apuce înainte, s-ajungă cât mai sus/ La răsăritu-i falnic se-nchină-al meu apus.

Aşa răspundeaţi, boier Alecsandri, primind bunavestire a venirii lui Eminescu, în veacul unirii. Cu astfel de oameni s-a împlinit unirea celor cu inima română.

Apoi istoria s-a prăvălit peste noi. Ne-am purtat numele de români din robie în robie, până când am ajuns să-l uităm. Nimic de mirare dacă am ajuns să-i uităm şi pe cei care ni l-au dat. Azi, domnule Alecsandri, suntem copiii vrajbei şi nu vă fie cu supărare dacă mulţi, ploconindu-se la lucirile străinătăţii, aplecându-se la stăpânirea veneticilor, nu vă mai socotesc nu doar mare, dar nici măcar poet. Dacă n-aţi fi zidit dumneavoastră, noi azi ce am mai fi stricat?

Mai aflaţi, domnule Alecsandri, că azi sărbătorim, ce aţi împlinit dumneavoastră. Fără vlagă, de formă, între o suduială şi două huiduieli căscăm gura la trecerea militarilor cu mâna la vipuşcă şi ne rânduim cuminţi dinapoia cazanului cu fasole. Fără vlagă şi fără să înţelegem ce sărbătorim, domnule Alecsandri, pentru că de fapt, noi… nouă, copiilor vrajbei, dintr-un veac mult mai iute şi fără strămoşi, nu ne mai face trebuinţă ce aţi zidit pentru noi.

Rămâneţi cu bine, domnule Alecsandri. Şi odihniţi-vă în pace. Ce aţi zidit din ruină, înapoi în ruină am prefăcut.

0 thoughts on “Domnule Alecsandri”

  1. E unul care canta mai dulce decat MINE, probabil din graba sau patima ati gresit, altfel foarte bun articolul, felicitari!

  2. Acum 3 ani o doamna profesoara de româna ( la pensie) mama unui amic mi’a povestit juma’ de noapte despre Alecsandri. Uite asa am aflat la batrînete, într’un sat pierdut din Franta cine, cum si ce a fost . Tîrziu, asta este.
    Pentru ca tot mi’ai adus aminte, hai în primavara asta pîna la Mircesti. De ceva timp vreau sa ajung acolo. Poate în doi ma urnesc mai usor.
    hai sa traiesti.

  3. Ciclicitatea este un fenomen care se intampla in mai multe domenii, inclusiv in istorie, din pacate nu putem fi in varf tot timpul. Sunt norocosi cei care au creat aceste momente deosebite…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.