Cei trei ai Romei

Vă propun să lăsăm puţin politichia şi să încercăm altceva. Să-i lăsăm, deci, pe domnii Antonescu, Ponta sau Constantin şi să consumăm puţină istorie. Mergem deci în antica Romă, în vremea celui de al doilea triumvirat.

Imediat după asasinarea lui Iulius Caesar, la Idelelu lui Martie, în anul 44 Î.C., trei bărbaţi alcătuiesc cel de-al doilea triumvirat, menit să “reinstaureze constituţia şi republica” (tresviri rei publicae constituendae). Cei trei sunt: Marc Antoniu, Octavian ( care mai târziu avea să fie cunoscut ca “Augustus”) şi Marcus Aemilius Lepidus. Triumvirii, autoproclamaţi salvatori ai republicii, reuşesc să câştige încrederea şi simpatia  romanilor, promiţând pedepsirea asasinilor lui Caesar, dar mai ales datorită înflăcăratului discurs al lui Marc Antoniu, care   îi anunţă pe cetăţenii Romei că, prin testament, Iulius Caesar le-a lăsat întreaga avere lor, poporului Romei.

Lepidus, aliat al lui Marc Antoniu, e văzut de către Shakespeare ca fiind un mediocru, “lipsit de merite”. De fapt personalitatea lui Lepidus pare mai degrabă aceea a unui om onest, devotat, dar lipsit de carismă şi neurmărit de ambiţii. Avea să moară de bătrâneţe, în jurul vârstei de 76 de ani, departe de tumultul Romei, uitat de aproape toţi.

Marc Antoniu reprezenta, fără îndoială, figura carismatică a triumviratului. Seducător, curajos, înzestrat orator, are capacitatea de a ridica mulţimile cu discursul său. Discursul prin care îl omagiază pe Iulius Caesar, la funerariile acestuia, este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute discursuri ale antichităţii. În acelaşi timp, însă, Antoniu este un bon viveur, comod, iubitor al huzurului şi lesne dedat micilor şi marilor plăceri. Pierde simpatia romanilor atunci când se abandonează în braţele Cleopatrei şi trebuie să înfrunte armatele lui Octavian. Nici carisma, nici strălucitorul discurs nu-l mai pot salva după cucerirea Egiptului, unde se refugiase, de către trupele lui Octavian. Se sinucide.

Octavian e lipsit de personalitatea carismatică a lui Marc Antoniu, dar este extrem de ambiţios. Născut într-o înstărită familie de plebei este adoptat (postum!) de către unchiul său, Iulius Caesar. De altfel, Octavian a încercat mereu să îşi ascundă originea modestă, preferând să fie ştiut ca moştenitor al marelui Iulius Caesar. Octavian nu are nimic din puterea de seducţie a lui Antoniu, discursul său e lipsit de strălucire, dar are în schimb o ascuţita inteligenţă, o enormă ambiţie şi o deosebită înţelegere a jocului politic. Ştie când să facă şi să desfacă alianţe conjuncturale, pentru a-şi împlini ambiţiile. Ştie să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a-şi consolida poziţia: propaganda, religia, forţă armelor, diplomaţia şi/sau intriga. E pragmatic, calculat, lipsit de scrupule -ar spune unii. După înfrângerea şi moartea lui Antoniu se proclamă împărat, primul împărat al Romei, pe care o conduce până la moartea sa, în 14 D.C.

Acestea sunt cele trei personalităţi care au alcătuit cel de al doilea triumvirat al Romei. Acum putem reveni la ale noastre. La domnii Ponta, Constantin şi Antonescu. Despre ce vreţi să vorbim?

0 thoughts on “Cei trei ai Romei”

 1. 1. Nu suficient de ambitios; 2.Suficient de sters, dar insuficient de onest; 3. Nici mari si nici mici placeri la care sa se dedea. In rest, carisma suficienta. Ou sont les triumvirs d`antan!

 2. Eh, triumviri de ocazie, pe masura vremurilor sub care sintem… Mai bine vorbim despre antichitate, invatam mai multe.

 3. Octavian Augustud nu s-a proclamat imparat dupa moartea lui Antonius, ci mult mai tarziu prin acumulari succesive. El este fondatorul Imperiului Roman, aceasta prima faza fiind Principatul.

  1. Aşa e. Ceva mai târziu. Vorbeam, totuşi, despre o anume succesiune a evenimentelor, nu despre o cronologie strictă şi riguroasă. Chiar n-ar fi trebuit să explic asta.

 4. Ce inteleg draga Rabbi este ca vrei sa-i ridiculizezi pe cei trei preopinenti pentruca era vorba de statul ce-l mai puternic a timpului ,persoanele cu caractere puternice si cu scaderi vadite au fost admirati si urati de multa lume si ca nu de geaba au devenit eroi a-i marelui Will .Sa-i asemeni pe cei trei din Romanica te pufneste rasul .Cand marele I.L.Caragiale a reusit sa-i “picteze” pe concetateni nostri de la “rama” pana la sfarsitul lumii , nu pot fi asemanati cu eroii Romei.

  1. invata ma Anonimus gramatica, si la 68 de ani ai 69 de motive sa o inveti! se scrie ai Romei, nu a-i Romei, intrucat nu e implicat in acest construct vreun verb. La fel in cazul lui cel mai puternic, nu exista aici vreun verb oro vreun pronume personal – îl – la dativ.

 5. Alta poveste

  Pentru cine nu e conectat cu IT-ul, acum in IT-ul mondial se da un mare razboi, mare de tot, desi lupta e foarte tacuta. Dura, sangeroasa si tacuta. Care o sa fie softu’ mondial al viitorului, adica sistemul de operare care o fie instalat peste tot pr noile si vechile dispozitive hardware: pc-uri batrane si bortoase, telefoane mobile subtiri cat unghia, tablete usoare, console de jocuri, televizoare inteligente, frigidere destepte sau cazi de bai super-inteligente comandate remote (ceva de genul: suni de pe telefon si zici: auzi, cado, sunt pe drum si din masina ii trimit eu o vorba – la ora 20:00 sa fii plina cu apa la temperatura de 43 de grade, si sa fie descarcat si ultimul film de box-office, gata sa fie vizualizat din cada – na, ca am luat-o razna, dar nu stiu cat de tare)

  Ei, sa lasam prostiile si sa vedem combatantii:
  – Microsoft – batranul rasnit in razboaie grele, a fost al dracu rau la tinerete, a taiat si a spintecat multi la viata lui. Stie cum se poarta un razboi, doar s-a cam ingrasat, il cam dor genunchii si lumea ii cam stie miscarile etc. Compenseaza lentoarea asta prin multa experienta si prin faptul ca mai are ceva munitie netrasa, de care nu stiu multi
  – Apple – tanar si frumos, cum numa-n vis un inger ni se arata. E cool, are muschi, are bani, are freza, are clienti, are fani, ce sa mai, e numarul 1. Are si el niste hibe: e cam isteric si e cam limitat in unele privinte: crede mortis ca trebuie sa faca si hardware-ul si software-ul. Adica vrea sa lupte pe o mie de fronturi simultan, Nu doar cu aia mari, ci si cu multe cete mai mici de haidamaci gen Samsung, LG, Sony, Nokia, HTC, etc
  – Google – iesit de undeva din necunoscut, a prins o oportunitate unica in viata, cand nimeni nu se astepta si s-a agatat bine de ea. A scos un motor de cautare care a batut tot la fund si i-a lasat pe toti cei mari in urma. Din motorul ala a construit o masinaria uriasa, pas cu pas. Companie cinica, gata sa faca absolut tot ce trebuie ca sa razbeasca, Vinde si datele personale ale ma-sii, daca e nevoie. Spre deosebire de Apple, asta a inteles ca victoria totala se poate obtine doar pe taramul software. Ai castigat daca software-ul tau e instalat peste tot, nu e nevoie sa faci tu si cada aia inteligenta de care am zis mai sus. Gasesti tu oameni pentru asta mai tarziu, de fapt se vor sarii ei singuri la cap.

  Ei, care o sa castige lupta asta? Pana in 2020 o sa stim cu siguranta.

  P.S.1: In razboiul asta de care vorbesc nu e neaparat nevoie sa existe un singur castigator.

  P.S.2: Sorry, dar lui Constantin nu i-am gasit loc in poveste, oricat am incercat. Poate eVolio? Dar ce dracu sa caute eVolio in povestea asta?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.