Coplata, pâinea şi FMI

Relaţia noastră cu FMI e una destul de complicată, care atârnă mult dincolo de gardul logicii curente. Avem nevoie de FMI pentru că de la această instituţie ne putem împrumuta. Ca să ne putem împrumuta de la FMI trebuie să facem ceea ce ne cere FMI. Pentru a face ceea ce ne cere FMI avem nevoie de bani pe care îi împrumutăm de la FMI. Ne aflăm, cu alte cuvinte, în situaţia deloc simpatică a pacientului- cobai care participă la tot felul de ciudate experimente şi care nu are nicio speranţă că aceste “tratamente” experimentale îl pot vindeca, ba mai mult, trebuie să şi plătească pentru a fi cobai. Companiile farmaceutice măcar îşi plătesc ele cobaii.

Dincolo de prea puţin înşelătoarea aparenţă de instituţie de asistenţă financiară globală, Fondul Monetar Internaţional reprezintă o foarte puternică şi eficientă agenţie de lobby. Poate nici măcar termenul de lobby nu e cel mai potrivit câtă vreme intervenţiile fondului apelează la un tip de persuasiune extrem de puţin seducător, deloc agreabil, bazat pe presiuni, sub constanta ameninţare a unor sancţiuni informulabile. Exerciţiul fondului are întotdeauna în spate interese clare. Dacă solicită privatizarea unei anumite companii, în spate există corporaţia interesată de preluarea acelei companii; dacă cere închiderea unor industrii, în spate există colosul care e jenat de concurenţă şi care are nevoie de un acces mai lejer pe piaţă. Dincolo de asta există experimentele ideologice. Întotdeauna există câte un cretin, care trece drept eminenţă cenuşie, care tocmai a secretat o nouă teorie economică şi are nevoie de cobai pentru teste.

De ce, de atâţia ani, guvernele care s-au succedat au intrat în horă cu zurbagiul? Pentru că guvernele astea sunt alcătuite din politicieni, iar ăştia sunt convinşi că făcând pe plac, pe cât posibil, agenţilor FMI, câştigă bunăvoinţa stăpânilor care i-au trimis pe aceştia şi îşi pot astfel asigura un iluzoriu suport. Iluzoriu pentru că istoria celor 20 de ani ne arată cât de bine au ajuns toţi cei intraţi în această horă.

Acum e rândul lui Victor Ponta să se prindă în periniţă. Premierul anunţă, jubilând, că s-a căzut de acord cu FMI ca pentru nou introdusul sistem al coplăţii în sănătate, valoarea să nu depăşească suma de 10 lei. Ponta e fericit, satisfăcut, mândru că a împuşcat musca în pleoapă la această negociere. Doar 10 lei! O sumă aproape modică, nesemnificativă, ar trebui să spunem. Suma, de fapt, nu contează. Valoarea ei este azi de 10 lei. Mâine poate deveni 100, poimâine 500 sau 5000. Ceea ce contează este că principiul coplăţii a fost introdus! Iar asta nu e în regulă. Pentru că într-o logică a bunului simţ e greu de explicat ce fel mai funcţionează calitatea de asigurat al sistemului de asigurări de sănătate. Când te joci cu FMI logica şi bunul simţ sunt rapid evacuate.

Tot cei de la FMI atrag atenţia că nu ar trebui să existe diferenţe între spitalele private şi cele de stat. Şi nu va închipuiţi că spunând asta se referă la cantitatea de apret din cearceafuri, ci foarte precis la finanţare. Cu alte cuvinte absolut toţi asiguraţii sistemului de stat, toţi contribuabilii la bugetul de stat vor trebui să subvenţioneze accesul la serviciile de sănătate al câtorva aleşi şi mai ales să contribuie la bunăstarea afaceriştilor din domeniul sănătăţii.

Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a reduce TVA la produsele de bază, într-o primă fază la pâine, sperându-se astfel într-o uşoară ieftinire a pâinii. Nu se poate! s-a strigat. Nu ne lasă FMI! Ce rahat de ţară e asta în care până şi pâinea ne-o dijmuieşte tot FMI? Ceauşescu era jigodie că o dădea pe cartelă, dar când îţi face FMI porţie e de bine, nu?

P.S. Sau putem vorbi despre asta, că e acelaşi lucru.

0 thoughts on “Coplata, pâinea şi FMI”

  1. Acest articol arata ca lumea nu pricepe prea mult din afacerea asta. FMI este doar un instrument al unor cercuri de interese straine. Ele dicteaza cine iese premier, cine este viitorul presedinte. Fara acordul lor si fara garantii clare nici un cap de premier nu rasare. Ele impun politica fiscala, si macroeconomica. Rezultatul acestor politici a fost acelasi peste tot, inclusiv noile democratii nord-africane: falimentarea economiilor, indatorarea masiva a populatiei care devine astfel dependenta/aservita si instrainarea tuturor resurselor naturale care devin astfel proprietate straina. Va suna cunoscut???
    @lol48 … Ceausescu a fost pacalit de imprumuturile ieftine care i-au fost promise dupa 1968(criza cehoslovaca|). A imprumutat 13 miliarde. In 1980 a realizat ce tampenie a facut, a initiat un referendum si a schimbat constitutia in asa fel incat imprumuturile straine nu mai erau posibile. A bagat tara in intuneric, iar in 1989 a platit tot. Asta a fost si greseala care i-a provocat sfarsitul.

  2. E incredibil ce viteza a luat Romanica la vale. O uriasa si ireparabila nenorocire. Azi, miine nu mai avem voie sa scriem, sa vorbim, sa mincam, sa existam, decit daca sintem in gasca. Asa era si in Spania lui Franco: nu erai de-al cui trebuie, nu mincai. Punct.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.