AcasăCapitalismul proletarHidroelectrica mai rămăsese!

Hidroelectrica mai rămăsese!

Venind vorba despre impunerea privatizării Hidroelectrica, şeful misiunii FMI a simţit nevoia să dea vitamine pe gură. Chiar aşa, auzi la ei: şeful misiunii! Adică ei sunt misionari şi el e şeful, iar noi burumburezii hlizind la mărgeluţe? Sau ei sunt geimşibonzi în misiune, trimişi să dea na-na la băieţeii care nu fac cuminţi la oliţă? Mă rog, nu contează. Deci, nea de Vrijer ăsta a găsit potrivit să dea din sol major următoarea zicere:

„Am înţeles că există o mare rezervă cu privire la privatizare şi un fel de idei preconcepute. Există această idee că, dacă o companie face profit, atunci nu este nevoie să te atingi de ea. Există un număr de privatizări de succes în România, de exemplu Petromul, companie care investeşte foarte mult şi este unul dintre cei mai mari contributori la buget”

Cariciul şef ne informează cu sublimă suficienţă că n-are sens să mai ventilăm vrăjeala aia cu privatizarea pentru eficientizare, reducerea pierderilor sau alte bazaconii din repertoriul clasic. Acum nu se mai pune problema în termenii ăştia. De ce tre’ să privatizăm? De chichi! Ete aşa, că aşa vrea pula lui femeistă! Şi dacă nu se execută, păi atunci iar primeşte Ponta listuţa cu penitenţe de la barosu’ ăla.

În general refrenul ăsta cu privatizarea a cam ajuns să mă scoată din pepeni. Soluţia ăstora pentru orice e una singură: privatizarea. Ai probleme, n-ai probleme, acelaşi refren. Nu mai contează că e vorba de servicii publice, de interes naţional, strategic sau orice altceva. Textul e acelaşi: dacă ne dăm uţa cu privatizarea şi dăm totul pe mâna lu’ un nea Jean Valută o să fie totul lacul lebedelor şi o să bubuie prosperitatea ca un cur după fasole. Argumentele care ni se injectează sunt mereu aceleaşi şi mi s-a acrit de ele. Ca să fim bine înţeleşi, ideea de privat e ok, că ne naştem indivizi, persoane private carevasăzică, nu solzi pe spinarea statului, dar asta e una, iar permanenta golăneală de care are parte statul român e altceva. Să le luăm rând:

Prima motivaţie care era invocată până acum  – şi pe care, în cazul Hidroelectrica, de data asta femeistul a decis să nu ne-o mai dea la fumat- era bunul management. Ete, pula! Că n-a auzit nimeni de falimente ale unor companii private! Iar Madoff ăla şi alţi meseriaşi ca el erau moţul managementului. De fapt atât de deştept e managementul ăsta privat că a băgat în căcat economia mondială şi a ajuns să ceară pomeni de mii de miliarde de la state ca să  nu se înfunde conducta.

A doua motivaţie e că aşa dispar furturile. Sigur, da, bine. Zic iar de Madoff? Sau de ăia de la Societe General? Ori de ăi de la Siemens? Nu e cazul. Orice nenorocit de buticar vă explică clar cum îl fură salariaţii.

Altă motivaţie servită de regulă e aia că ăştia or să creeze locuri de muncă. Sanchi. De fapt orice privatizare are ca efect imediat reducerea locurilor de muncă. Se cheamă „eficientizare”. Adică mai mulţi bani în teşchereaua patronului ( ceea ce e logic, în firea lucrurilor) şi mai puţini la puturoşii de salariaţi, care o ard cu cartea de muncă şi lefurile alea enorme de peste o sută de euro.

Următorul argument e că ăştia, privatizaţii, plătesc nene la impozte la stat de nu mai ştie bugetul unde să înghesuie atâta bănet. Da-da. De aia vorbim de evaziune fiscală masivă, că fac ăia de la stat evaziune. Off-shore-urile şi giumbuşlucurile contabiliceşti de ăia de la stat au fost inventate, ca să fenteze impozitele. Bre, un privat o să tragă statul pe maţul pulii oricând poate, ori de câte ori are ocazia, iar dacă nu o are şi-o născoceşte. Asta dacă nu e vreun ciumete cu fir scurt la vreo ambasadă, care să obţină scurt facilităţi pe săturate, ameninţând că altfel îşi ia catrafusele şi pleacă.

Pe urmă se vine cu textul că aşa dispar firmele căpuşă. Şi se dă exemplul Sidex. Unde, da, sigur, se căpuşa la greu. Adică nişte bagabonţi ( că asta erau) de românaşi îşi trăgeau viloaie şi merţane din ce învârteau pe lângă Sidex. Mai dădeau şi ei nişte locuri de muncă, nu mult, doar de sămânţă, mai scăpau câte un leu la impozte, cât să nu se împută. Dar, da, în general  vile şi merţanuri. Ei, acu’ s-a rezolvat. Nu-şi mai fac românaşii ăia bagabonţi viloaie, îi face Mittal nuntă de o suta de milioane lu fie-sa. Că de aia munceşte, săracu’!

Şi ca să punem şi moţ şi ciucur la rahat, vine acu’ alde nea femeică ăsta să ne dea exemplu de privatizare Petromul. Adică faza aia la care statul român a vândut o companie de a sa, başca resurse, statului austriac. Hai sictir cu femeiul tău şi cu privatizarea pizdii mă-tii! Asta nu e privatizare, ci desproprietărire a statului român. E sărăcire a unei ţări în folosul alteia. Iar asta se numeşte colonialism. Şi dacă te supără termenu’ mai du-te o dată în pizda mă-tii.

Economia privată se face cu întreprinzători privaţi. Cu oameni care construiesc ceva din nimic. Bill Gates n-a ajuns bulibaşă că a cumpărat un Microsoft falit, ci l-a construit el, bucată cu bucată. Mai rupând un concurent, mai luxând un adversar, dar l-a construit el. Economiile puternice au ajuns astfel pentru că şi-au dezvoltat propria clasă de întreprinzători privaţi, care s-au dezvoltat după cât i-a dus capul şi au contribuit la bunăstarea ălora între care trăiau. Iar când au ajund îndeajuns de mari au început să sugă bogăţia şi de prin colonii ca noi. Cu ajutorul statelor lor. Spre deosebire de statul nostru care îi beleşte pe băştinoşi şi tot pe ăia mari de afară îi ajută. Şi zic rău, nu statul, ci politicieni căcăcioşi, iresponsabili şi ticăloşi.

Economia românească e controlată aproape în totalitate de interese străine. Practic statul român nu mai are niciun control asupra a ceea ce se întâmplă în economia noastră. Sectorul bancar e varză, sectorul energetic e ghiveci, transporturile muci, utilităţile pulbere. Hidroelectrica era una dintre puţinele companii la care statul mai putea mişca ceva. Care se încăpăţâna să nici nu fie falită, ba să producă bani buni. Ei, acum banii ăia tre’ să plece spre alte zări. Rămas fără nicio pârghie de intervenţie reală în economie, în condiţiile unei evaziuni fiscale severe şi a unei dereglementări iresponsabile, impusă de către golanii de afară, statul român nu mai poate influenţa în niciun fel mersul economiei româneşti. Nici măcar jucăriile fiscale nu le are în mână, pentru că şi politica fiscală vine tot în plic, de la FMI. Tot ce pot face politicienii care ocupă funcţii prin aparatul statului român e să ia lefuri şi să mai palmeze şi ei ce se mai poate, altfe resurse reale de guvernare… pula! Şi dacă mai vine vreunul să vă vorbească despre program de guvernare, plan de creştere economică şi alte vaxuri din astea, în condiţiile în care ei nu mai controlează decât secretara şi şoferii, să-l scuipaţi în ochi şi să-i spuneţi că mănâncă rahat.

Aia e!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

10 Comments

  1. Hm mai avem economie ???. Ma mir !!!. Avem resurse si alea nu mai sunt ale noastre potrivit principiului „Muntii nostri aur poarta noi cersim din poarta in poarta”. Am reusit chiar sa transformam o vorba populara intr-o realitate palpabila !!!!.

  2. bre rabbi eu m-am saturat de privatizarile astea. am trait cea mai mare parte din viata pe vremea lui ceausescu si stiu cu cita truda s-au construit toate fabricile si intreprinderile ce azi sint numite gauri negre.daca s-ar mai reduce furaciunile am duceo mult mai bine .nu inteleg de ce sa vindem pe nimicunor straini care pe urma dupa ce-si scot paralele date la cumparare isi iau catrfusele si se cara lasind mii de someri si darimaturi .ma dezgusta profund mizeria morala a tuturor guvernantilor de dupa 89

  3. Păi acum se dau ultimele bucăți…au sărit vreo 588 spartani să ia ultimele firimituri, cu tot cu secretarele lor și ce mai întrețin ei și în rest…sănătate și să trăiți bine!

  4. Am privatizat Gostat-urile si importam lapte. Am privatizat bancile si exportam profitul lor, in tarile bancilor-mama. O sa privatizam plajele si o sa importam nisip din Sahara. Vom privatiza Romania, ca tara si o sa exportam romanii, ca sclavi in economia lumii.

  5. … si mai vine si azi nenea ala pletosu` de la FMI si spune ca nu e cazul sa obligam bancile sa renegocieze dobanzile cu clientii, ca au inceput sa piarda procese in instanta: ”Nu vreti sa speriati bancile straine, sa nu cumva sa plece…”, citat aproximativ. Articolul asta ar trebui facut brosura si distribuit in 20 de milioane de exemplare.

  6. Asta se intampla cand lumea gandeste pe 30 ani. Incepeti si voi sa ganditi pe 100 pe 500 sau chiar pe 1000 si veti realiza ca ce se scrie aici s-a intamplat dintotdeauna. Plecand de la ocupatia romana si terminand cu noua dominatie a statelor libere cu basescu marioneta voda istoria a fost aceeasi, plata a trebuit facuta, indiferent cum s-a numit ea : cap, aur, bir sau taxa.

  7. Anul trecut EU prin Euroconvention – Bruxelles a organizat in Bucuresti o conferinta in sanatate Romania-Bulgaria. Intre alte prezentari ale romanilor si cativa bulgari, dr. Raed Arafat a prezentat sistemul de urgenta in Romania. Moderatoarea de la Bruxelles a recunoscut ca suntem singura tara din Europa in care sistemul de urgenta a ajuns la aceasta organizare performanta, ca in nici o tara nu s-a reusit ceea ce se intampla la noi. L-a intrebat pe dr. Arafat care este secretul reusitei.
    Dr. Arafat a raspuns ca secretul reusitei il reprezinta controlul centralizat de catre stat in serviciul de urgenta, faptul ca acest serviciu nu s-a faramitat prin privatizare.
    Este un exemplu care sustine ideea ca privatizarea nu este solutia general valabila de rezolvare a problemelor si poate fi folosit drept contraargument. Si eu sunt de parere ca privatizarea este impusa de FMI din alte motive si interese ascunse.

    La exemplul dat mai adaug niste detalii: Euroconvention a organizat conferinta, ea a impus si a strans o taxa de participare de 900 euro de participant si sala a fost plina cu reprezentanti de la firme, ambasade, etc. Cei care au prezentat lucrari, personalitati din lumea medicala, invatamant, politica, mai toti romani, nu au fost retribuiti. Un profesor venit de la Timisoara, pe care il cunosc si mi-a confirmat acest lucru, nu a primit nici macar suma reprezentand cheltuielile de transport si cazare. De la Bruxelles a fost moderatoarea plus inca cineva. Care a fost scopul, beneficiul acestei conferinte? Trageti dv concluziile.

  8. Eu prieten care locuieste in Marea Britanie de ani buni mi-a povestit ca la ei nu exista ‘privatizare’ in strangerea gunoiului … Doar primariile se ocupa de activitatea asta, iar oamenii platesc o taxa ( nu mare!).
    Stiu, o sa-mi replicati ca acolo nu-i femeiul 🙂

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...