AcasăPtiuM-am săturat de anti-comunism

M-am săturat de anti-comunism

M-am plictisit de anti-comunism! Unde te întorci dai tot peste mistreţi anti-comunişti, care au descoperit bravura rezistenţei la douăj’ de ani de la moartea comunismului. Tot felul de ciudăţei, de derutaţi şi zgomotoşi loviţi de nuiaua ambiţiei şi-au descoperit vocaţia de luptători anti-comunişti, în faţa televizorului, la mult timp după ce comunismul s-a dus la toţi dracii. Guzgani rotofei, mediocri şi lipsiţi de merite, au ţâşnit de prin toate crăpăturile nimicului încercând să-şi legitimeze hămeaseala, tupeul şi nesimţirea cu o ipotetică şi clar tardivă opoziţie faţă de comunism.

Comunismul a crăpat acum mai bine de douăzeci de ani! A răposat! L-a luat dracu’! A te declara anti-comunist, azi, e echivalent cu a te declara făra ocupaţie. Dacă în anii cei mai negri ai ceauşismului ne-a lipsit o autentică rezistenţă, ne-au lipsit autenticii dizidenţi ( cât o să ne mai folosim drept scuză de numele Doinei Cornea?), la mulţi ani după dispariţia comunismului, tot felul de foşti activişti PCR de mâna a doua, măcănitori la secu’ sau măncători de rahat s-au trezit disidenţi şi eroi ai luptei împotriva bolşevismului. Pen’ că, nu-i aşa, au ascultat şi ei cândva, o dată, la căşti, căcaţi pe ei de frică, la Europa liberă! Voilla deci disidenţa!

Cei mai mulţi dintre vitejii post festum, poţi descoperi la o minimă cercetare, sunt şobolani care au dus-o binişor pe vremea aceea, profitân, atât cât se putea, de avantajele pe care regimul avea grijă să le asigure loialilor săi. Cei mai mulţi dintre ei se declară acum convertiţi la sfânta dreaptă şi viteji luptători împotriva duşmanului care nu există, comunismul, din acelaşi motiv pentru care mâncau rahat pe vremea lui Ceaşcă şi purtau steguleţul roşu pe la defilări: pentru că acum la sfânta dreaptă e cuţitul şi ciolanul. Şi îi vezi predicând cu stropi şi năduf exact cu aceeaşi convingere cu care recitau înainte din tezele de la Mangalia.

Anti-comunismul din ziua de azi mi se pare definiţia perfectă a imposturii. Ce formă de impostură mai clară poate exista decât aceea în care te declari cruciat şi vajnic luptător într-un război care nu există, cu un duşman care a crăpat de mult? Uitaţi-vă la intelighenţii care bălesc de plăcere privind la Băsescu. Se recomandă ca fiind anti-comunişti şi vârtoşi oameni de dreapta; îl iubesc pe tulburat pentru că, nu-i aşa, a condamnat comunismul, ca şi ei, la 20 de ani după deces. Ca şi el, într-o formă s-au alta, au fost membri PCR şi s-au învârtit binişor, înainte de ’89, între două plenare. Pentru oamenii ăştia mâncatul de rahat e oricum o formă de existenţă, ce importanţa are dacă schimbă haznaua din care se hrănesc?

Înainte de ’89 nu a existat o autentică disidenţă. Cei puţini care i s-au opus lui Ceauşescu, foarte puţini, nu scuză laşitatea colectivă. Numele acelora puţini, Doina Cornea, Paul Goma şi încă vreo câţiva, ne sunt ştiute. Cu atât mai supărător sa vezi azi toată erupţia de foşti şi actuali mâncători de rahat încercând să-şi fabrice un eroism fictiv, legitimându-şi îmbuibarea, nesimţirea sau pur şi simplu tembelismul cu un merit care nu există. Dacă a zis un banc cu Ceauşescu, în lift, orice dobitoc se crede azi îndreptăţit să se numească anti-comunist. De ce nu ar fi aşa, când trăim în era celei mai fecunde imposturi?

Vănturarea ideologiilor e o formă de nebunie, de care cu toţii ne lăsăm străbătuţi într-o mai mică sau mai mare măsură. Ne mărturisim aderenţa la lucruri pe care nu le înţelegem, care nu sunt ale noastre sau care ne fac rău doar pentru că asta ne face să ne simţim mai bine în confruntarea cu propriile slăbiciuni. Dacă o ţăcăneală de a noastră se regăseşte pe tabloul de inventar al unei ideologii, atunci de bunăseamă ne considerăm aderenţi la acea ideologie. Împărţim lumea în stânga şi dreapta, ne tratăm semenii în funcţie de culoarea fularului şi ne distribuim simpatiile şi ura în afara oricăror criterii de valoare sau judecăţi morale, exclusiv bazându-ne pe înmatricularea în norma unei ideologii. Ne prefacem ca nu vedem că nimic nu ne-a făcut mai rău, nimic nu a permis o mai mare înflorire a ticăloşiei şi imposturii decât rânduirea lumii după ţigla ideologiei.

Problema noastră, singura, reală şi din totdeauna greu de trecut, prieteni, au fost caracterele, nu ideologiile.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

 1. Ooo !!! , stai blind anti-comunismul este un suces cu oameni de succes .Exemple : Ontanu activist de sector inainte de anul 89′ dupa primar de sector ,Copos membru al CC al UTC intii ,apoi patron la Rapid ,Cristoiu mincator de cacat la comunisti haleste gros si acum ,Tismaneanu creiatie la Moscova si in cartierul Primaverii ,MRU proaspat membru al CC al UTC prim ministru mai ieri si multi alti . Basescu este perla coroanei ne-a lasat masca …el stie mai bine ca toti cum se invirteste kalismerasul ne-a explicat mai ieri , „GURA BA” !!!..Deci este o victorie a tezelor de la Mangalia ,domnii de mai sus o spun clar ,nu este cum vede pulimea este cum veden noi , adica un fel de”realitarea socialista”. De fapt anti-comunistii astea de ultima generatie nu au decit un gind „Sa adune buful” ,Cred insa sa o sa fie beleiti , acusi ,acusi .. o sa vedem cine ara dreptate !!!.

 2. Ooooo , in sfarsit cineva care vede dincolo de „perdeaua de fum” a propagandei Occidentale (dar aproape identica cu cea bolsevica , doar ceva mai rafinata) :
  „Problema noastră, singura, reală şi din totdeauna greu de trecut, prieteni, au fost caracterele, nu ideologiile.” 😛

  Exact rabbi , ai pus punctul pe „i” : ciocoismul , clientelismul , gastile oligarhice, etc. NU SUNT APANAJUL DOAR AL COMUNISMULUI , ci al oricarei societati conduse de „caractere pervertite” , INDIFERENT de ideologie sau de forma de organizare !!!

  Chestia cu DOAR comunismul=dictatura , ciocoism , clientelism , etc. este doar o propaganda perfida si manipulatoare a societatii actuale , care incearca sa induca pulimii ideea ca „sa nu credeti ce vedeti si ce simtiti pe propria piele , ati scapat de comunism deci ati scapat de toate relele!”
  Nimic mai FALS … !

  Aceasta manipulare ordinara , imi aminteste de niste asa-zisi doctori de prin Filipine (sau pe undeva de pe-acolo) , in urma cu aprox. 30 de ani , care prosteau pacientii ca-i operau pe viu fara sa simta nimic si fara sa-i taie si , printr-o prestidigitatie foarte abila (vezi si mijloacele de propaganda si manipulare ale Occidentului actual) aratau pacientului „cum scoteau raul din el” , de fapt niste organe de animale sacrificate , pline de sange. Iar prostime care „se trata” asa si erau convinsi ca se simteau mai bine , era destula …. 🙁
  Aviz amatorilor care credeti ca „in comunism sta tot raul” … Gresit! „Omul sfinteste locul” , deci CARACTERELE sunt cele care trebuie judecate , asa cum spunea si rabbi, si NU ideologiile… ! 🙂

 3. Ei, stiti si dvs. cum e, cind nimic nu-i recomanda, se recomanda singuri ca anti-comunisti, desi multi dintre ei n-au citit si nici n-au trait ca sa stie ce-i aia comunism si anti-comunism. Da, caracterele sint marea problema a tarii asteia, si nu numai a ei.

 4. Bre Rebbe, m-ai dezamagit. Io credeam ca romanii este o natzie de anti-comunisti bagati in PCR sa lupte dinauntru care va sa zica. Si este o natzie de parlamantari copitalishti tot asha. Ca de aia avem un securici in frunte

 5. Dupa venirea comunistilor la putere, un popa, fost legionar s-a dus sa se inscrie in partid. Un tovaras vigilent,, i-a atras atentia asupra trecutului sau legionar. Iar popa, inspirat i-a raspuns:” Ei, fiule, si rosia a fost intai verde!””

 6. comunismul nu este doar o ideologie,este o stare de spirit . comunisti sunt cei care vor totul si nimeni sa nu-i traga la raspundere, cei care spun ca o institutie se conduce cu bunacredinta nu cu reguli clare.cei care ,lasand arbitrariul sa domneasca ne obliga sa fim supusii bunavointei cuiva.cei care se fac ca nu vad diferenta intre o societate capitalista bazata pe competitie si una in care orice functionar atarnat de un partid se considera stapanul absolut si care la randul sau este sluga perfecta a partidului.

  • @adriana
   „…. comunismul nu este doar o ideologie,este o stare de spirit . comunisti sunt cei care vor totul si nimeni sa nu-i traga la raspundere, cei care spun ca o institutie se conduce cu bunacredinta nu cu reguli clare.cei care ,lasand arbitrariul sa domneasca ne obliga sa fim supusii bunavointei cuiva.”

   Poti sa-mi spui si mie de unde ai citit si tu teoriile astea propagandistico-infantile , pt. ca pot sa-ti spun cu certitudine CA N-AU ABSOLUT NIMIC COMUN CU REALITATEA ?! Fata draga se vede ca n-ai nici cel mai mic habar cum era in comunism: sa nu te traga nimeni le raspndere…. ??? Pai te anunt ca erai tras la raspundere CHIAR PT. ORICE , de te lua mama dracului „daca te prindeau cu cioara vopsita” !
   O institutie se conducea cu bunacredinta nu cu reguli … ??? Pai te anunt ca erau reguli aproape si cum trebuie sa te duci la buda ! 😯

   Fata draga , daca nu ai prelua niste slogane ca un robotzel si ti-ai folosi nitzel si capsorul ala blond , ai constata ca EXACT ceea ce iti imaginezi si imputi tu comunismului , TOCMAI S-A INTAMPLAT (si se intampla si la ora actuala) in Europa si in Romania . Si ghici ce …?! Romania si Europa zice-se ca ar avea „economie capitalista de piata” , dar in realitate au doar un CAPITALISM MONOPOLIST FEROCE si CORUPT , care sufera de exact aceleasi metehne ca ceea ce v-a fost indoctrinat ca ar apartine doar comunismului !!!!

   „Societate capitalista bazata pe competitie …” , Pffff…. , vise erotice ! 😳
   Societatea asta capitalista, draga tie , dupa 1990 tocmai a cumparat TOATE FIRMELE CARE LE ERAU CONCURENTE din tarile estice (inclusiv din Germania de Est) CA SA LE INCHIDA si sa-si elimine concurenta !!! La fel au facut si cu firmele mai mici din Vest , „canibalizandu-si concurenta” si obtinand monopolul pietelor. Si mai ghici ce …? Firmele DE STAT din Germania , Austria si Franta LE-AU INGHITIT PE CELE PRIVATE concurente . 😯

   Daca ti-ai deschide nitel si propria gandire , ai constata ca lumea tocmai e condusa de o oligarhie politico-economico-financiara , care a ajuns sa nici nu se mai oboseasca NICI SA MIMEZE MACAR acceptarea jocului democratic si al liber-concurentei , ci a trecut pe fata la „politica pumnului in gura , al monopolului si al propagandei jegoase si mincinoase!”
   Ooups …, si parca unii spuneau ca doar comunistii fac asa …

   Gresit! Nu comunistii sau capitalistii fac asa , ci CARACTERELE MICI ajunse in pozitii nemeritate !!! 👿

 7. Un tigan lautar canta la o sindrofie de parlamentari. La un moment dat, unul mai cherchelit, il intreaba:
  – Ia zi tigane, pe vremea lui Ceasca ai cantat pentru aia din UTC?
  – Am cantat coane, ca n-aveam incotro.
  – Dar pentru aia din securitate?
  – Am cantat, ca si aia petreceau si nu puteam sa refuz.
  – Dar pentru nomenclaturisti, ai cantat?
  – Am cantat coane, ca era belea, nu puteam sa zic nu.
  – Fii tu al dracu’ de cioara comunista, ce te-ai mai descurcat!

  Vine lautarul acasa trist si-n timp ce-si numara banii, piranda il intreaba:
  – Ce-ai mo, da ce esti suparat ca uite ce da bani ai loat?.
  – Da fa, da’ uite ce mi-au zis.

  Si-i povesteste. La care piranda:
  – Mo , da’ nu puteai si tu sa spui ca n-ai cantat?
  – Cum fa sa spun asta, ca erau toti acolo….

  PS: banc luat de pe Hotnews – deci clar propaganda basista nu ?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...