AcasăRabbi ziceEntitatea insultabilă

Entitatea insultabilă

Povestea cu hipo-lasagna pare să nu se fi isprăvit, iar tămbălăul născut de întreaga poveste continuă. Acum experţii în cotletul de armăsar de pe la televiziunile britanice au găsit potrivit să se bage puţin în seamă şi să arunce nişte bulgări de rahat în direcţia României. N-au lipsit, fireşte, marile dezvăluiri: calul are coadă, vaca are coarne şi zguduitoarea descoperire că vaca face muu.

Englezoii, mari iubitori şi pricepuţi la cai, sunt scandalizaţi de încălcare principiului „eu pe ce pariez nu mănânc” şi şi-au mobilizat, prin redacţii, departamentele de „proteină de pur sânge”, executând ceea ce ar trebui să fie nişte reportaje-anchetă. Reţeta e deja familiară: două-trei drumuri româneşti desfundate, câţiva cerşetori, nişte căruţe şi gata, marea anchetă jurnalistică e gata. Mai bagi din off nişte comentarii aiurea, mormăi cu preţioasă vehemenţă nişte acuzaţii complet nefondate şi e rezolvată problema.

După toate indiciile, în povestea asta nu există nicio vinovăţie a companiilor româneşti, dar asta nu pare să intereseze. România şi românii sunt vinovaţii de serviciu, doar ăsta e rostul lor în UE. Datele anchetelor, aflate încă în desfăşurare, arată că acolo e vorba de o încrengătură dubioasă de firme off-shore, alcătuind un lanţ complicat de la procurarea materiei prime până la desfacerea produsului finit, iar lanţul e complicat, off-shoruit şi dibăcit din raţiuni de „optimizare fiscală”. Adică din hămeseală, din dorinţa de a mulge orice sfanţ de profit, pe orice cale posibilă. Dar pentru presa din Marea Britanie sau Franţa nu ăia, off shorezii, sunt suspecţi, ci românii. De ce? Ete de-aia! Probele deja existente nu interesează pe nimeni. Nimeni nu îşi pune minima şi elementara întrebare: cum naiba se întâmplă că un producător care se vrea serios, şenghenar care îşi desface marfa prin marile reţele comerciale din Marea Britanie, nu face nici cea mai elementară analiză înainte de a introduce carnea în fabricaţie. Dovezile furnizate de producătorii români nici ele nu contează, nici că România nu exportă carne de vită, nici de porc, ba dimpotrivă, importă la greu astfel de materii prime pentru că nu e în stare să se îndestuleze din producţia proprie.

Evident, în toată istoria asta este vorba despre o campanie în care românii sunt scoşi ţapi ispăşitori, pentru a-i spăla pe alţii, care au cetăţenia corectă. Iar România e, încă o dată, tăvălită pentru că pe acolo există nu ştiu ce gălăgie politică legată de alegeri, imigraţie şi alte alea. E deja parte a tratatului UE: ai ceva gălăgie în politica internă? Pişă-te pe români, că de aia există ăia.

Am constatat în ultimii ani ca România e mucea-caftitul Europei ori de câte ori e nevoie. Sunt italienii în campanie electorală? Jet pe români! E gălăgie în Spania! Dă în România, la grămadă. Au francezii, ungurii, austriecii, nemţii sau britanicii alegeri? Ia hai să mai luăm noi la mişto ţara aia cu capitala la Bucureşti. Uneori reproşurile care ni se fac au un fundament, de cela mai multe ori nu. România a căpătat statutul de entitate insultabilă, cu sau făra motiv. Şi asta a devenit posibil pentru că statul român, de fapt cei care reprezintă statul român, s-au transformat în preşuri pe la uşile demnitarilor europeni. Noi o ardem cu frunze de PR şi ţopăim ca tembelii de fericire că i-am rezolvat bileţelele lui barosu, dar stăm de maimuţoi ori de câte ori, pe nedrept, România e luată la mişto. Am ajuns să credem, zăpăciţi de aceste neîntrerupte campanii de insultare, că românii sunt cea mai de rahat specie care populează biotopul Europei. Vă asigur că, în Marea Britanie, polonezii fac cel puţin la fel de multe probleme ca şi românii, dar nu iscă acelaşi tămbălău, pentru că în spatele lor stă un stat cu coaie. La fel în Franţa, ungurii, polonezii sau bulgarii dau la fel de multe dureri de cap, ba chiar mai multe, ca şi românii. Ţiganii lor fură la fel de rău ca şi ai noştri. Dar campaniile sunt susţinute întotdeauna pe cârca României. Pentru că se poate. Nu e vorba de lipsă de onestitate; avem probleme şi suntem puturoşi în a le rezolva, dar nu suntem chiar oaia neagră a Europei, se întâmplă doar că cei care reprezintă statul român, în mod statornic, consimt la acceptarea pe nedrept a acestui statut pentru ţara şi poporul pe care le reprezintă.

Iar dacă, cine ştie cum, vreun politician român descoperă reziduuri de demnitate şi le mai spune ălora să se mai ducă ei la toţi dracii, atunci apar limbricii naţionali să sară de tavan indignaţi si să constate că asta e o „atitudine anti-europeană”.  Pentru că, în educaţia lor de slugi cu fiţe, a fi pro-european, dacă eşti român, înseamnă să fii fericit că îţi poţi lua de dimineaţă până seara porţia de rahat. De unde până unde tot rahatul ăsta de discuţie cu pro şi anti Europa? Cretinii care vorbesc despre aşa ceva au belit vreodată ochii la o hartă? Le-a explicat tataia lor că România nu  e  în Oceania şi nu trebuie să îşi afirme „europenismul”? Iar a confunda civilizaţia europeană cu şmenozeala de la Bruxelles e deja un semn de acută imbecilitate. România are valori europene, chiar dacă încă are dificultăţi ( nu e singura) în adoptare valorilor UE ( UE şi Europa sunt, totuşi, chestii foarte diferite). Iar când e vorba de adoptarea valorilor UE o bună parte din vină stă şi în atitudinea constant incorectă a marilor şmecheri din UE.

P.S. Încă ceva. L-am văzut zilele astea mai mult decât aş fi dorit pe ambasadorul nostru la Londra, Jinga. Chiar ne prefacem că nu observăm că funcţia de ambasador la Londra e ocupată actualmente de un dobitoc? O fi „de-ai noştri”, o fi „din gaşca noastră”, dar tipul e sinistru. Dacă ăsta ar reprezenta scara de bloc pe care stau la negocierile cu RADET-ul, mi-aş face mari griji.

 

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

5 Comments

  1. ai pus degetul pe rana mai ales in ceea ce i priveste pe ai nostri ca brazii, din Romania. ca aia ne injura, pot exista toate justificarile posibile, ca noi incepem sa ne injuram ca porcii cand indraznesc unii dintre noi sa le-o si intoarca vesticilor, asta e dincolo de logica. Pentru ca nici nu e de logica. Pur si simplu unii fac ce trebuie sa faca, altii ce sunt platiti sa faca. Toti antiromanii din Romania sunt in slujba – pe fata, nu vorbim de scenarita paranoica – unei puteri straine, prin intermediul unei fundatii. daca nu e Soros, e Adenauer, sau Seidel. cand nu e nici una, e pur si simplu, de-a dreptul, ambasadorul sau consulul unui stat strain, dar pretin din UE. Cum a dovedit recentul episod cu excluderea lui radu Golban din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, indepartat cu motivul – oficial, nu aflat pe surse – ca a scris articole impotriva Germaniei. Si pentru asta n-a fost nevoie decat de o vizita a consulului german la universitate si o sponsorizare de 5000 (cinci mii) de euro. Si, evident, de nici o reactie impotriva unei asemenea mojicii a personalului universitatii, banuiesc. Exact aceeasi categorie de oameni care demasca cu manie proletara sau intelectuala dusmanul maicii rusii, care ii cataloga pe Tudoran sau Goma drept banditi, ca sa nu se amestece cu demnii rezistenti prin cultura care slugareau la politrucii, ii injura acum pe cei care se iau de maica europa, chiar si atunci cand e vorba de legitima aparare. Nu sunt multi, din memorie cred ca i-as putea enumera pe toti, dar toti au maxima vizibilitate. Cat despre imbecilitatea britanica… nu stiu daca o sa se sperie vreun roman de campania lor, dar s-ar putea ca multi sa se scarbeasca si sa-si bagepulan albionu lor. Cine n-o sa se sperie, cu siguranta, si nici n-o sa se scarbeasca, sunt vajnicii tigani, de care o sa aiba parte din plin, dar care n-o sa le ocupe locurile de munca libere, ci…

  2. £1,29 cutia de lasagna ……stai si te gîndesti; ambalaj , transport, depozitare, comisioane la zeci de intermediari, salarii la toti ce proceseaza, impozite la stat, costuri anexe, energie, imprimerie, inspectii sanitare etc etc.. eu ma mir ca are carne; de orisice fel . Oare cei ce cumpara „preturi” in supermarketuri se gîndesc ce baga în fizic? e normal ca litrul de lapte achizitionat la taran sa fie mai ieftin decît apa minerala plata?
    Cît în ce priveste replica românilor (autoritatilor) în filmul asta, e (pîna acum):” Dii mai, Batore, sarace…!”

  3. Mda , ai spus cam tot ce era de spus , rabbi …
    … dar cred ca ne racim gura de pomana: ai nostri raman asa cum ii stim , ai lor raman asa cum … ii descoperim (acum) ! 😳
    … iar cainii latra .

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...