AcasăRabbi ziceSchengenauţii

Schengenauţii

Mă oboseşte toată discuţia asta despre noul eşec în demersul de aderare la zona de liberă circulaţie Schengen şi modul iresponsabil în care, de la un capăt la celălalt, politicienii înţeleg să abordeze o chestiune care vizează o temă de oarecare (discutabil) interes naţional. Încă şi mai sâcâitor devine faptul că toţi cocoşeii patriei au prins cucurigu pe un subiect pe care l-au ciugulit din nutreţul televizat, fără să priceapă prea bine despre ce e vorba, dar sporind gălăgia cu păreri, panseuri şi îndemnuri revoluţionare.

Moftul numit „aderarea la Schengen” chiar nu reprezintă o chestiune vitală pentru destinul României. Dacă am fi aderat, acum sau în timpul guvernării Boc, existenţa noastră nu s-ar fi schimbat nicicum. Am fi trăit câteva zile de euforie lipsită de obiect, apoi am fi trecut lejer peste chestiune, revenind la ce ne interesează cu adevărat: mama cămătarilor. Băsescu s-ar fi lăudat, în sfârşit, cu o realizare a mandatului său şi cu asta basta. De fapt respingerea aderării este, pentru noi, o chestiune mult mai importantă decât o eventuală reuşită. Pentru că eşecul acesta repetat ne învaţă despre multe lucruri: cine ne sunt prietenii, care ne sunt problemele, cât de onest şi principial e construită UE şi câtă minte au politicienii noştri.

Primul lucru care trebuie notat este felul în care au decis înţelepţii noştri trăitori în ale politicii să primească vestea unui iminent eşec. Guvernanţii încercând să expulzeze subiectul în ţinutul lui „lasă că ne-am descurcat noi şi fără”, opozanţii făcând tămbălău peste măsură şi găsind în acest eşec semnele apocalipsei- de parcă repetatele lor eşecuri, pe aceeaşi chestiune, ar fi fost isprăvi mai de soi. Cu alte cuvinte fiecare îşi trage muştar pe micul său, abordarea raţională, pragmatică şi onestă nu există.

Declaraţia ministrului de externe, Titus Corlăţean, am mai spus-o, e nefericit formulată. „Am trăit noi şi fără Schengen” e o declaraţie inacceptabilă, pe care eu, la draci, mi-aş putea-o permite, dar care nu-i este îngăduită ministrului de externe. Am trăit noi – mă repet- şi fără NATO, şi fără UE, ba chiar şi fără democraţie. Sigur că anunţatul veto al Germaniei e supărător şi extrem de nedrept, pentru că vizează chestiuni legate mai degrabă de teoretica influenţă a gravitaţiei asupra drobului de sare şi nu criteriile clar enunţate pentru accederea în spaţiul Schengen, dar răspunsul la o astfel de atitudine nu poate fi în niciun caz unul de tipul „mă descurc eu şi fără strugurii voştri acri”. În acelaşi timp Corlăţean poate avea dreptate susţinând că aderarea la Schengen nu are de ce mai fi o prioritate, rămâne un punct de agendă, dar chiar nu are de ce constitui o prioritate, nu e o chestiune fundamentală pentru soarta noastră – chiar dacă am auzit scos din pălărie argumentul gonflat al camionagiilor chinuiţi prin vămi.

UE, e momentul să scăpăm de iluzie, nu e tărâmul promis, aşa cum ne-am tot închipuit, nu e nici ţinutul principiilor, nici aurora democraţiei şi în niciun caz falansterul onestităţii, ci un spaţiu al intereselor imediate în care principiile sunt doar pretexte,  cei puternici îşi impun punctele de vedere conform propriilor interese, iar cei slabi trebuie să înveţe să se descurce cu asta. Raporturile din UE nu sunt cu mult mai oneste decât cele de pe la noi. Aşa cum un primar de la noi, de altă culoare decât partidul de la guvernare, are parte de zile fripte din partea celor aflaţi la putere, tot astfel România, guvernată de alţii decât partidul aflat la putere în UE, are de îndurat „ajutorul frăţesc” pe care popularii europeni se simt datori să-l dea „popularilor români” – iar ajutorul ăla vine din calcul, pentru că la alegerile pentru PE, de anul viitor, popularii europeni au nevoie de un scor bun obţinut de „popularii români” pentru a-şi conserva majoritatea în PE.

Demersul de aderare a eşuat, în mai multe runde, şi în perioada când la guvernare se aflau „popularii români”. Pentru că atunci intrau în calcul alte argumente, dar mai ales pentru că noi i-am învăţat pe ăştia că pentru tot ce obţinem trebuie să dăm şpagă. De data asta chiar ne făcusem temele, dar asta nu conta. Am dat şpagă la intrarea în NATO ( afacerea Bechtel e doar un exemplu), am dat şpagă la intrarea în UE ( Petrom e doar un exemplu), fireşte că şi acum se aşteaptă şpaga.

Cred că e cazul să ne domolim şi să ne vedem de treabă. Ne-am obişnuit să găsim motiv de încăierare în tot ce ni se întâmplă, pentru că, de nişte ani, ne-am găsit împărţiţi în tabere care nu sunt ale noastre şi tropăim soldăţeşte în lupte care nu ne privesc. În loc să vânăm aderări simbolice la asocieri lipsite de reală importanţă, cred că ar trebui să investim toate resursele în dezvoltarea ţării şi creşterea prosperităţii, pentru că dacă vom reuşi asta vor veni şi celelalte. Lucrul ăsta însă va fi greu de obţinut câtă vreme vom fi în continuare guvernaţi de tălâmbi – pe care ne încăpăţânăm să-i tot votăm înlocuind criteriile cu resentimentele.

Până la urmă totul se rezumă la o discuţie despre loialitate. Cât de loiali ne sunt cei pe care ni-i vrem prieteni în Europa? Cât de loiali ne sunt politicienii în numele cărora ne înfierbântăm? Cât de loiali sunt ei interesului naţional şi câtă energie şi resurse cheltuiesc, de fapt, pentru a-şi demonstra loialitatea paşalelor străine? Şi cât de loiali suntem noi… Pentru că, până la urmă, Schengen nu e miracolul grozav care ar trebui să ni se întâmple, ci şansa de a pleca din România fără a mai fi opriţi ca să spunem de ce.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

14 Comments

 1. Iar sa pazim noi granita Europei? Nu ajunge ca sute de ani am stat pavaza in fata cotropitorilor si paganilor, in timp ce vestul se dezvolta linistit (bine, se bateau permanent intre ei, dar asta e alta poveste) 😉 Bine ca am scapat 🙂
  Acu serios, ne-om fi facut noi temele, dar parca atunci cand stii ca la fruntariile UE stau vajnicii vamesi romani, vestititi pentru corectitudinea si intransigenta lor, ca neamt cuminte si responsabil parca ai o strangere de inima…
  Iar UE n-o fi ea perfecta ca tot de oameni e facuta, dar o cale mai corecta si mai normala pentru Romania eu nu vad.

  P.S. Fain textul 🙂

   • Dar a oprit cineva vreun tigan la granita Ungariei si nu l-a lasat sa plece in Germania daca avea buetinul la el? Ca nu prea am inteles de ce se tem de „valuri”de imigranti (fie ei romani sau tigani romani) ca noi oricum suntem liberi sa mergem cand vrem… adica mie mi se parca ca problema e ca am putea duce fara nici un control alcool, tigari, droguri, marfa fara factura, etc plus imigrant pakistanezi, chinezi, moldoveni etc, care ar putea intra mai usor la noi in tara…..daca n-am inteles bine , imi cer scuze.

    • Sunt foarte multi, extrem de multi tigani care nu au acte, de nici un fel. Acum, eu nu spun ca astia nu trec, intr-un fel suspect, oricum, granita si ajung prin occident (nu numai prin coruptia vamesilor nostri, ci ai lor, oneştilor din şengăn, ca doar nu trec doar graniţa de ieşire din România!), dar, la o liberalizare a frontierelor ar putea ajunge chiar toţi, cu căţel şi purcel şi fără să mai trebuiască să dea nici o şpagă.
     Pe de altă parte, care e problema? Ţiganii nu-s cetăţeni europeni? Ce nu e scandalos de rasist aici? Dacă eu, ca ţară, accept să dau jde miliarde de euro pe kkatul lor de aparatură, mai pot accepta, după aia, să spună că avem vameşi corupţi? Păi nu puteau să ne-o spună înainte de a le cumpăra gadgeturile? E ca şi cum mi-ar vinde o maşină şi după aia mi-ar spune că n-am voie să plec cu ea din magazin, că s-ar putea să fac un accident şi să omor oameni, chiar dacă am carnet. Care e diferenţa faţă de URSS, până la urmă?

   • Tiganii oricum se duc unde doresc, au ajuns pana in SUA nestingheriti. Asa ca nemtii sa se mai gandeasca daca intr-adevar asta le era grija. Desi nu cred, e doar un pretext care ascunde cine stie ce aranjamente basisto-merkeliste.

 2. Vai, rabbi, abia acum am inteles modul in care popularul lor si impopularul nostru, ii sprijina pe cei din PPE, sa lupte impotriva tiganilor: i-a luat telefonul si a facut-o imputita, pe prima pe care a prins-o! Acum ii scrie d-nei Merkel, pe litere, cu diacritice cum se spune asta in nemteste.
  Fara gluma, ce m-a speriat in discursul ministrului german de interne, a fost motivarea ca vrea sa stopeze imigratia de saracie! Deci vrea Schengean doar pentru cei din top 300.

 3. #1: Chiar or fi *numai* interesele altora (de acord, sint si alea! spaga etc) de vina? Si noi nu avem nici un fel de bube in cap care ne sint realmente imputabile, si care sint reparabile? Si daca da, nu ar fi util sa ne uitam la ele? Nu doar cu ocazia Schengen, ci asa, in viata de zi cu zi, caz in care Schengen devine doar ceva, pe cale de consecinta?

  #2: Inteleg, sint de acord, subscriu. Politicieni aiurea am votat si asa mai departe. Dar pe cine *altii* sa votam? Ca i-am tot schimbat si tot acolo am ajuns. Asta apropo si de punctul 1. Sau subtextul e altul si nu il inteleg eu? Daca nu, atunci indemnul, binevenit de altfel, e teoretico-academic.

  Intreb si eu. In rest, complet de acord!

 4. Pai sa nu mai votam persoane , pe „altii”, ci sisteme , alt sistem. Un sistem in care acela ales/votat este instrumentul punerii in opera a vointzei electoratului, nicidecum o persoana care defineste/stabileste calea.

  Iar acuma se vorbea despre „ei”, nu despre „noi”.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

- A word from our sponsors -

De citit

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...