Crossroad

Totul ar fi început, spune legenda, la o răscruce de drumuri. Un tânăr sărman, de culoare, a cărui singura avere era o chitară prăpădită, ar fi încheiat un straniu pact cu însuşi diavolul. La răscruce de drumuri. Asemeni lui Faust, şi-ar fi vândut sufletul diavolului, cerând în schimb zece ani de muzică fără pereche. Diavolul ar fi acceptat preţul cerut. Spune legenda că sarsailă i-ar fi luat chitara, i-a acordat-o, a cântat puţin la ea, apoi i-a înapoiat-o, împreună cu cei zece ani de har. La trecerea celor zece ani, în 1938, la vârsta de 27 de ani, Robert Johnson a murit. Locul unde este înmormântat nu e ştiut nici azi. A rămas muzica, pe care azi o numim blues. Şi legenda. Crossroads.

Probabil numele lui Robert Johnson vă este necunoscut. Eric Clapton îl socoteşte cel mai mare muzician de blues care a existat vreodată. B.B. King îl consideră inventatorul genului. Cert e că fără Johnson, poate, azi nu am fi vorbit nici despre Clapton, nici despre B.B. Cine ştie? Tânărul de culoare, venit de pe o plantaţie din Mississippi, şi-a dorit cu adevărat să facă o muzică fără pereche, fie că dăm sau nu crezare legendei. A început prin a atinge chitara într-un fel pe care nimeni nu-l mai încercase până atunci. Keith Richards, ascultând pentru prima dată muzica lui Johnson, la îndemnul unui prieten, ascultând chitara, a întrebat: cine e celălalt chitarist? Nu putea crede că acolo e un singur muzician! Legământul de la răscruce de drumuri nu va fi fost în zadar.

Înregistrările lui Johnson sunt extrem de puţine şi nu s-au bucurat de prea mare succes, în timpul vieţii sale. Abia în 1961, când un producător inspirat, a realizat un LP, King of the Delta Blues Singers, cu câteva dintre cele mai reuşite înregistrări ale sale, lumea avea să-l descopere pe Johnson. Nu îndeajuns, pentru că şi azi puţin sunt cei care au auzit de el, chiar dintre familiarii genului. Binecunoscută este, în schimb, legenda. Crossroads a devenit sinonim cu blues-ul. Crossroads este cel mai mare festival de gen, numele unul excelent album al lui Eric Clapton şi serveşte drept titlu pentru cântecele multor muzicieni. A devenit şi film.

Totul a început într-o noapte, cu un tânăr de culoare din Mississippi, la o răscruce de drumuri şi un straniu legământ. Crossroad.

 

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.