Alegeri la PDL

De când au trecut în opoziţie, site-ul celor de la PDL a înviat. În perioada în care pedelicii se aflau la guvernare site-ul fusese lăsat în paragină, înţepenit undeva prin 2010, aşa cum dovedeşte captura de mai jos, făcută în primăvara anului trecut. De fapt, despre asta am scris anul trecut, chiar la momentul la care realizam captura.

PEDELIC

Acum, de când cu viaţa grea de opoziţie a înviat şi site-ul pedelicoşilor. Ca orice înviat, e un fel de zombilică, năuc, greţos. De pe site-ul lor poţi afla, în gamă minoră, de opoziţie nervoasă, o grămadă de lucruri nasoale despre ăştia de la USL, dar nimic despre stăpânii site-ului, despre PDL.  În acest week end are loc Convenţia Naţională a celor de la PDL şi te-ai aştepta ca pe site să existe măcar un minim de informaţii despre întâmplarea asta, dacă nu şi o succintă prezentare a candidaţilor şi a proiectelor lor. Nimic. Niente. Nada. Deştepţii portocalii sunt ocupaţi exclusiv cu porcăirea puterii.

PDL

O să fac eu ce ar fi trebuit să facă ei şi vă anunţ că la sfârşitul săptămânii pedelicii au Convenţia Naţională, în cadrul căreia îşi aleg noul bulibaşă. Candidaţii vă sunt deja cunoscuţi: Blaga, Udrea şi Macovei. Doi, de fapt două băsiste ultras şi un băsist moderat. Îi luăm pe rând.

Udrea, nu mai e nevoie să o spun, e protejata lui Băsescu. Postură care (încă) îi convine duduiei. Să vorbeşti despre program, direcţii de acţiune sau orientare doctrinară în cazul Elenei Udrea e o chestie lipsită de sens. Candidatura ei e reflexul unei enorme şi lipsite de argumente ambiţii, dar şi expresia dorinţei lui Băsescu de a avea la cârma partidului său un personaj docil, uşor de strunit, obedient şi gata să-i puna partidul la dispoziţie atunci când va fi nevoie. Iar câtă vreme va mai avea acces la butoanele puterii, va mai putea influenţa jocul politic şi va mai putea mişca dosare, Băsescu poate conta pe obedienţa Elenei Udrea. Când situaţia lui Băsescu se va schimba, n-am nicio îndoială, se va schimba şi atitutinea Elenei Udrea. În opinia mea, la alegerile acestea, Udrea are cea de a doua şansă. Deja în PDL este tot mai evident că are loc o decuplare de Băsescu. Chiar dacă la centru, formal, fruntaşii partidului par zeloşi în a-şi afirma pe mai departe loialitatea faţă de cârmaciul lor, lucrurile nu stau deloc aşa în profunzime. Băsescu i-a scos de la guvernare aruncându-i la o cotă mizerabilă. În teritoriu, în filiale, la nivel local, acolo unde doare cel mai tare, trecerea în opoziţie arde tare la buzunar, iar băsismul nu ţine de foame.

Vasile Blaga e privit de mulţi ca fiind pedelistul civilizat, cu care se poate dialoga, cu care se pot face combinaţii având garanţia unei minime onestităţi. E departe de a fi un băsist convins, dar situaţia actuală nu-i îngăduie să-şi manifeste prea explicit convingerile.  Nu puţini sunt cei care văd în Blaga omul care poate readuce PDL la guvernare, prin tocmeli iscusite, înţelegeri oculte, combinaţii inspirate. O eventuală spargere a USL şi prezenţa unui combinagiu acceptabil pentru opinia publică, aşa cum Blaga pare a fi, poate reprezenta şansa revenirii PDL la guvernare, fie într-o formulă cu PNL, fie în una cu PSD. În oricare dintre formule existând şi bonusul numit UDMR. Cred că, pentru USL, Blaga este cel mai redutabil adversar. Dacă Udrea şi Macovei par înţepenite într-o zonă de opoziţie isterică, pretins intransigentă, fără nuanţe şi supleţe a discursului, Blaga pare mai felxibil, mai combinativ, mai dispus la jocuri subtile. Ori tocmai tipul acesta de combinatorică poate fi primejdios pentru USL, pentru că atunci când există o alternativă digestă şi aparent tolerabilă în PDL, pentru oricare dintre partidele care alcătuiesc la acest moment USL, atunci abia temelia USL-ului este în primejdie, iar nemulţumirile deja tot mai evidente, tot mai explicite, pot genera ruptura definitivă. În opinia mea Blaga are primele şanse la aceste alegeri, dacă nu există suprize.

Monica Macovei se vrea reprezentanta semidocţilor din PDL. Iar în partidul sfertodocţilor, semidocţii trec drept pătura intelectuală. Macovei e băsistă de conjunctură. De fapt ea reprezintă interese care nu se află nici în interiorul PDL, nici în interiorul României. Iar asta se ştie în partid şi îi scoate din sărite pe cei mai mulţi dintre pedelici. Deşi pare a fi o băsistă convinsă, iar Băsescu pare  fi un serios susţinător al ei, lucrurile nu stau deloc aşa. Macovei îl dispreţuieşte pe Băsescu şi tot ce reprezintă el, pentru că ştie multe despre el. Băsescu are motive ca mai degrabă să se teamă de Macovei, tocmai pentru că sţie cine sunt adevăraţii ei stăpâni şi ştie care sunt informaţiile pe care ea le deţine. Deocamdată par a funcţiona într-un parteneriat cu faţada bine zugrăvită, în care moftul doctrinar pare a-i ţine laolaltă. Nici Băsescu, nici pedeliştii nu şi-o doresc pe Macovei la conduceea partidului. Ea are, după mine, doar a treia şansă. Dar întotdeauna e loc de surprize.

De unde pot veni suprizele? Din discursul lui Băsescu. El încă poate muta, în partid, voturile de o parte sau alta. Rămâne de văzut dacă poate muta îndeajuns de multe voturi, pentru că, aşa cum spuneam, în PDL vremea băsismului taliban s-a cam dus. Alte surprize pot veni din marile dezvăluiri din ultimul minut. Până acum acestea au lipsit. “Campania” pedelică a fost mai degrabă liniştită, cuminte, nimeni n-a umblat la dosare, iar asta e de-a dreptul surprinzător. O altă posibilă surpriză ( posibilă, dar puţin probabilă) este eventuala retragere a Elenei Udrea ( în urma intervenţiilor popularilor europeni) şi susţinerea, de către aceasta, a Monicăi Macovei.

După toate probabilităţile Vasile Blaga va câştiga aceste alegeri. Este extrem de important ca, dacă aşa vor sta lucrurile, Macovei să primească o funcţie satisfăcătoare în echipa lui Blaga. Şi la fel de important ca gaşca Udrea să nu se găsească în viitoarea echipă. Asta i-ar putea asigura o anume linişte lui Vasile Blaga. Pentru că Udrea nu are forţa de a rupe PDL, decât dacă are acces la butoane, în vreme ce Macovei va face asta cu siguranţa doar dacă va fi complet scoasă din cărţi – şi odata cu ea cei care o trag de sfori.

0 thoughts on “Alegeri la PDL”

 1. E pentru prima data cand tin cu udrea! Vreau sa castige udrea! Cat despre Blaga e tot la stadiul de catel, dar nicidecum buldog. E santajabil, chiar daca si el il are la mana pe basel cu alegerile din 2009. Sa fim seriosi: cine era la butoanele Ministerului de interne cand chioru castiga alegerile? Raspuns: Blaga! Daca-l da in fapt pe basel se autodenunta! Asa ca nu mi se pare ca e vreo diferenta intre candidati in privinta coloanei vertebrale. Singurul lucru care face diferenta e ca duduia udrea este singura capabila sa faca in asa fel incat pdl-ul sa dispara! Deci, udrea rules!

 2. am mai zis, Blaga e cel mai simpatizat tocmai de catre USL-isti. de ce? pai nu tre sa fii un geniu ca sa-ti dai seama ca le e cel mai confortabil adversar. tocmai pentru ca e hrebenciucul PDL-ului.
  ca “dreptaci”, “pdl-ist”, “basist” ca nici nu mai stiu cum dracu sa ma chem, sa zicem in mare ca anti-uslas, io as vrea ca madam Macovei sa prinda putere. de ce? pai in primul rand, pentru ca le sta in gat tuturor. chiar si lui Base.
  daca madam Macovei ar prinde puterea in PDL, ar decima inca juma de partid. s-ar cara toti ciorditorii care au mai ramas la usl. ceea ce ar fi benefic pentru ramasitele PDL-ului.
  in momentul in care pdl-ul si-ar arunca gunoaiele, ceilalti ar fi fortati macar sa ia nota de asta, si macar sa se gandeasca si ei, daca nu la o curatenie, macar la o ciordeala mai cu fereala. ca-i mare lucru ca primul ministru, ciorditor declarat, sa recunoasca candid si oficial ca toti sunt ciorditori, si ca ar trebui sa nu mai fim ipocriti si sa ne obisnuim cu ideea ca noi doar rotim ciorditorii intre ei, nu ii inlocuim pe ciorditori cu unii (mai) cinstiti.

  in fine, am zi io vise erotice cu politicieni (relativ) cinstiti. o sa iasa Blaga, o sa se duca sulii de suflet pdleii, si o sa ma doara fix unde ii doare pe ei de alegatori faptul ca o sa ramana ei fara ciolan.

  p.s. matale esti om serios. as fi curios pe ce te bazezi cand spui ca madam Macovei lucreaza cu agenturile dusmane, ca parca asta sugerezi. mie mi se pare cam fixista, dar o prefer pe langa restul leprelor. faptul ca e apreciata p-afara mi se pare mai degraba laudabil decat condamnabil.

 3. Toti sunt defuncti politic si nimic nu pot reinvia gasca care singurul tel avea sa fure.Toti sunt odiosi si nu pot intelege in ruptul capului ca hipopotamul altoit cu suina ar fi mai breaza.RIP.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.