O curte largă, să încapă toată lumea

Am participat la o dezbatere iniţiată de cei de la FACIAS (care merită felicitări pentru efortul organizatoric) pe tema rolului, rostului şi desginului etichetei Curţii Constituţionale din perspectiva revizuirii Constituţiei. După mai bine de două ceasuri de discuţii a trebuit să mă recunosc răpus de evidenţă: românii suferă neîndoielnic de zel normativ.

Nu e singura dezbatere pe acest subiect la care particip şi trebuie să observ că în toate discuţiile se agită substantivele, se înfierbântă verbul, toţi au păreri, toţi vor să revizuiască ceva, toată lumea are păreri, idei, fixaţii, păsărici, mofturi. Şi toţi sunt ambetaţi de nervul normativ, vin cu idei, au soluţii pentru probleme care nu există, desenează structuri, pictează organigrame, se lansează în largi şpagaturi pseudo-filosofice despre Constituţie, Curtea Constituţională, tencuiala clădirii curţii şi revizuirea tuşului imprimantei din secretariat. E suficient ca cineva să arunce răţoiul în cişmea: hai să revizuim Constituţia! Şi nimeni nu se epuizează în consideraţii de oportunitate ori necesitate, ci cu toţii dau năvală să îşi reverse avântul întru legiuire.

Continuarea aici.

0 thoughts on “O curte largă, să încapă toată lumea”

  1. Rabbi, eu – fiind mai prost – nu inteleg conclavurile-astea suplimentare, al caror rost ar fi sa asigure reglementarea si/sau “politia” unui domeniu. Nu inteleg CCR, nu intekeg CNA, nu inteleg ANI… asa-i ca-s prost?

    In tembelismul meu ma gandesc: avem ICCJ, avem legi, procurori, judecatori, asociatii profesionale si judecatori. Avem cu ce, car’ vr’a sa zica, nu? Si-atunci pentru ce inca niste “cu ce” si nu pur si simplu “cum”?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.