AcasăRabbi ziceProgramul de vizionare

Programul de vizionare

N-am crezut niciodată că o să ajung să scriu despre Remus Cernea. Ce naiba să scrii? Despre ce naiba să vorbeşti? E ca şi cum ai scrie despre lungimea, lăţimea şi greutatea vidului. Un fel de scrutare a găurii din gogoaşă. Sunt, totuşi, la vârsta la care nici măcar eu însumi nu mă mai pot surprinde; nici măcar când ajung să scriu despre tot felul de caraghioşi.

Există o categorie de făpturi căpiate de nevoia disperată, absolut disperată, de a obţine puţină atenţie, de a palma un dram de băgare în seamă, cu orice preţ, prin orice mijloace. Personajele astea n-au simţul ridicolului, nu sunt stânjenite de evidenţa inadecvării, nu se simt invadate de jenă atunci când testează, cu devotată şi îndârjită hotărâre, toate formele de expresie pe care le poate lua prostia.  Făpturile despre care vorbesc au o singură chestie încapsulată în neuroni: programul de vizionare. Şi ca să fie bine înţeles, e vorba despre programul după care se oferă ei vizionării. Pentru că datoria noastră, ca trăitori în această margine a geografiei, pe această fâşie a istoriei, e ca periodic să ne rezervăm timp pentru a observa că aceste făpturi există, respiră, dorm, râgâie şi cuvântează – cu o insistenţă nicicum argumentabilă raţional. Remus Cernea face parte din categoria asta zoologică.

În mod normal, existenţa sau inexistenţa unui astfel de personaj nu are de ce mă/ne interesa. E treaba lui cum îşi organizează viaţă, programul de nani, vizitele la frizeri şi seria de repausuri care alcătuiesc biografia-i. Şi e la fel de liber ca oricare dintre noi să fie stupid, dar cu respectarea regulilor fizicii, chestiune asupra căreia trebuie să insist: mai mult de 24 de ore pe zi nu se poate, monşer, chiar dacă ai fost ales pe listele USL. Repet, am o natură rezonabil de tolerantă, aşa că nu e treaba mea cum îşi gestionează un astfel de personaj ridicolul. Cum domnul Cernea e foarte, foarte nou în câmpia muncii şi nu are încă bine lămurite mecanismele după care funcţionează lucrurile aici, trebuie să-i explic, foarte concis care e situaţia, care sunt raporturile dintre noi şi cum merge drăcia. Deci, lucrurile stau aşa, domnu’ Cernea: eu îţi plătesc leafa, adică sunt angajatorul dumitale. Dumneata eşti salariatul meu. E simplu. Cantitatea asta de informaţie poate fi procesată chiar şi de o minte extrem de odihnită. Acum, raporturile dintre angajator şi angajat stau astfel: eu îţi spun ce să faci şi tu faci. E drept că trăim în România şi pe aici funcţionează regula balamucului, dar în principiu lucrurile stau cam aşa cum îţi zic eu.

În cazul ăsta avem de a face cu o situaţie uşor atipică. Pentru că eu, angajator, nu l-am angajat niciodată pe caraghiosul ăsta. M-am trezit cu el pe lista de salariaţi si asta e. Dar asta face parte din categoria conflictelor dintre codul muncii şi democraţie pe care n-o să stăm să le discutăm acum.

Bun. Până aici totul simplu şi clar, s-a înţeles de la ce plecăm. Din ’90 încoace, de la Brătianu Cartof, în Parlamentul României a fost cultivată cu osărdie prezenţa caraghioşilor de tot felul. Eu, angajator, cu alte cuvinte, m-am trezit pe lista de plată cu tot felul de Bulă aduşi acolo de erori de logică, prostia maselor şi bancuri proaste ale destinului. E ok, ne-am obişnuit şi cu asta. Acum ne luptăm cu promoţia 2012 de alde Bulă. Personajul despre care vorbim face parte din categoria asta. A ajuns parlamentar într-un context care a permis mărirea şeptelului de parlamentari cu impresionante cantităţi de Bulă şi Alinuţa. Lucru greu de digerat, dar peste care s-ar putea trece. Înainte a mai lucrat într-un loc. I-a fost consilier lui Ponta. Şi vedeţi cum e cu Ponta acum.

Să revenim. De câteva zile făptura e frământată de chestii grave. Petrece îngrozitor de mult timp pe chat şi pe Facebook şi s-a decis să-şi folosească legitimaţia de parlamentar pentru a deveni vocea piţigăiată a chatului în politică. Aşa că adună teme de mai mare sau mai mic interes ( judece fiecare!), dar cu mare potenţial de tămbălău şi le foloseşte pentru a-şi aglomera programul de vizionare. Mai întâi l-a deranjat la breton chestiunea finanţării cultelor religioase. Sigur, subiect relativ interesant, despre care toţi au păreri pe Facebook, despre care chiar, la rigoare, putem discuta şi serios, într-o după-amiază, dacă plouă şi nu putem ieşi din casă. Subiectul există, nu e esenţial, dar poate fi făcut să pară important în lipsă de alte treburi, aşa că la o adică poate fi discutat la fel de bine ca oricare altul. Dar nu asta interesa genul de făptură despre care vorbim. Oamenii de conştiinţă dezbat idei, cărturarii dezbat teze, oamenii cu o biografie dezbat experienţe. Făpturile fac tărăboi ca să îşi aglomereze programul de vizionare.

N-au trecut două zile şi tulburatul domn Cernea a abandonat chestiunea finanţării popilor – potenţialul de balamuc fusese în întregime epuizat. Aşa că a găsit alt găoz în care să-şi vâre nasul: grava şi acuta problemă a nunţii la poponari. De ce? Pentru că are potenţial de tămbălău, aduce târlă de zevzeci la vizionare.

Acum să ne înţelegem. Nu mă interesează dacă poponarii vor să se însoare. Nici dacă vor să se mărite. Nu-i treaba mea. Îi priveşte. Subiect închis. Pa. În acelaşi timp nu cred că a devenit biserica autoritatea supremă în materie de găuri – că văd că toţi aduc argumente popeşti în discuţie. Biserica poa’ să nu-i cunune dacă nu e de acord şi gata. Statul are treaba lui, nu are treabă cu popii şi trebuie să decidă asupra chestiunii ţinând seama de largul interes al societăţii. Şi ajunge, că acum nu vorbim despre nuntă la poponari. Deci s-a reţinut. Nu mă interesează dacă ăştia se mărita sau nu. Subiectul ăsta nu e o urgenţă pentru mine angajator. Nici săptămâna asta, nici săptămâna viitoare.

De ce şi-a băgat nasul Cernea în chestia asta? N-am lămurit-o deja? Ca să se bage în seamă. Să dea încă o dată zălog umanităţii asupra existenţei sale şi asupra enormului ridicol în care se mişcă. Ori eu nu-i platesc leafa ca să fie tabloidul de la bufetul Parlamentului. Repet, nu discutăm fondul, subiectul căsătoriei popo în sine, pentru că nu mă interesează, de fapt, nici pe mine, nici pe Cernea. Pe el îl interesează însă circul, pe mine nu. Iar leafa i-o plătesc eu.

Acum, sigur, poate printre angajatorii lui Cernea există şi poponari care au nevoie de lobbyst. Atunci se poate proceda simplu. Cernea locuieşte cu mămica, aşa cum face orice politician inteligent, matur, independent şi de mare rigoare intelectuală. Ia să meargă el într-o seară acasă, la mămica, împreună cu iubitul său, viitorul soţ. Şi să zguduie arcurile de la dormeză toata noaptea. Iar în zori să-i ceara consimţământul mămicii ca să se mărite. După aia să vină la noi să discutăm şi propunerea de lege.

Există subiecte ( nu e cazul acum, totuşi) serioase, grave, care dacă trec prin mâini nepotrivite capăt o duhoare insuportabilă. Patriotismul e nobil, naţionalismul (între nişte limite) e prizabil. Când însă subiectele astea încap în clonţul unui Vadim sau Tokes, tot adevărul lor s-a prefăcut în rahat.

Cu siguranţă subiectele cu potenţial de tămbălău nu se termină acum şi făptura mai are multe ore de vizionare în proiect. Nu l-aş fi băgat în seamă pe Bulă ăsta. E doar încă un caraghios din puhoiul care a umplut politica. L-a băgat în seamă Ponta şi asta spune multe. Personajul era benign. Ridicol, dar benign. Râdeam de el, făceam caterincă şi-l uitam. Asta până acum. De când îi plătesc leafa şi şoferul, caraghiosul a devenit agresiv. Vrea mai multă băgare în seamă. Şi nu mai e în regulă. Nu pentru că subiectele cu care vrea să se bage în seamă nu există. Nu pentru că aceste subiecte nu ar trebui, la un moment sau altul, discutate, în mod responsabil, cu maximă cumpătare şi bun-simţ. Ci fiindcă m-am săturat de tupeişti, de sferto-docţi, caraghioşi şi papiţoi care confundă instituţia Parlamentului cu arena circului personal, în care pot face pe saltimbancii doar pentru a se băga în seamă. Şi mai ales pentru că înainte de a-ţi da cu părerea despre felul în care trebuie rânduită acea societate ar trebui să fi făcut ceva, oricât de puţin, pentru acea societate, nu doar sa-i ceri mămicii bani de şosete şi să scrii cu spray-ul pe ziduri năstruşnicii. Iar dacă vrei atenţie cu orice preţ… poftim! o primeşti!

Un singur lucru m-a scos întotdeauna din sărite mai tare  decât fanatismul religios: ateismul militant. Şi mai adaug că un singur lucru e mai supărător decât totalitarismul, sistemul în care se aude o singură voce: sistemul în care se trezesc behăind toţi imbecilii.

Week end plăcut. Ne vedem după amiază, de la ora 15:00, la Antena 3, în emisiunea Cătălinei Porumbel. Că am program de vizionare.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

26 Comments

  1. Bre in mare si pe cumulat sunt de acord cu matale … da sa jignesti meseria de frizer nu sint de acord .. poate pe domnul(a) poate sa il serveasca o coafeza uitate la el ce mama dracului !!!. 🙄

  2. Da’ ce v-a suparat? Ca vrea impozitare ca in germanica, sau ca vrea legalizarea uniunilor consensuale? Eu unul sint de acord cu amindoua ideile (for the record, I am straight, married, living in Germany), ba chiar vroiam sa propun o „extindere”, ca sa pot sa ma unesc consensual legal si cu alte femei si alti barbati in casa mea, legalizind astfel ceea ce astazi se numeste swing. Ma gindesc sa-i scriu lui Cernea, si sa-i spun sa puna o referire in legea pe care vrea s-o propuna si despre asta. Nu mi se pare deplasat sa se discute subiecte de orice fel, inclusiv din astea, nu sint fanatic religios si nici ateist militant (tot un fel de fanatism, if you ask me). Eu chiar vreau o discutie inteligenta si argumentata pe (orice) subiect, in orice domeniu. Atacul la persoana nu-mi place, nu ma intereseaza, si deseori nu dovedeste decit „sensibilitatile” celui care-l practica, slabiciunile lui, nu si taria argumentelor. Recunosc ca astfel de subiecte sint far fetched in Romania, o tara trista, cu oameni intoleranti si plini de prejudecati, degraba aruncatori de pietre in greselile altora si aducatori de scuze si justificari la greselile proprii. Poate ca omenirea chiar nu este evoluata si civilizata, asa cum ne place noua sa credem. Poate ca discutiile despre societate n-ar trebui sa se poarte la media statistica, ci la „veriga cea mai slaba”, la membrul cel mai primitiv. Intr-o discutie in aceasta cheie, Romania n-are nici o sansa.

    • Monşer, omul şi părerea. Aşa funcţionează. Pe a mea am scris-o mai sus, n-are sens să mă auto-citez, să invit la re-lectură sau explic ceea ce am zis destul de clar. Subiectele în sine nu mă interesează. Pe alţii da şi e ok.Însă e supărător sa vezi caraghioşii folosind subiecte sensibile, cu potenţial exploziv drept petarde pentru impertinentă băgare în seamă.
      Altfel, astea cu modelul german… da, bine. Eu nu vreau să le regulez modul de viaţă nemţilor,, dar sunt de acord că am de învăţat de la ei. Şi atunci hai să vedem cu reducem corupţia la cote comparabile cu cele din Germania, cum reducem criminalitatea aşijderea, cum altoim economia ca să ne apropiem de glezna prosperităţii nemţeşti, cum asfaltăm şoselele nemţeşte, cum facem şcolile şi spitalele mai nemţeşte şi aşa mai departe. Ia hai să dezbatem subiectele astea şi să lăsăm maimuţăreala. Sigur, astea n-aduc vizibilitate, nu produc scandal. Dar după ce rezolvăm cumva chestiile astea putem dezbate şi astfel de mofturi. Altfel rămânem o ţară subdezvoltată, demolată de corupţie şi nesimţire, dar în care se pot mărita poponarii. Mare chestie!
      Nu e vorba nici de intoleranţă, nici de azvârlire de pietre. E cam lejer să dai de-a dura astfel de vorbe, trăind într-o ţară care şi-a rezolvat problema bunăstării şi acum găseşte vreme şi pentru astfel de mofturi. Dacă trăiai aici ( şi o spun cu toată prietenia) ai fi simţit nevoia să-i scrii parlamentarului tău despre pensii sau găurile din asfalt. Parol!
      Repet. Subiectele astea există şi pot fi onest discutate, în primul rând de către cei interesaţi. Când o face unul care vrea tămbălău/ băgare în seamă e circ. Şi e pe banii mei. Şi e la fel de jegos ca şi ăla care face scandal sub pretexte naţionaliste, pentru a-şi hrăni vizibilitatea. Şi e iresponsabil.
      Repet a nu ştiu câta oară: Subiectele astea există şi există categorii de oameni interesate onest de ele. Există şi maimuţoi care sunt interesaţi doar de potenţialul de scandal. Iar nevoile, urgenţele noastre, alea care ne macină, care ne epuizează, care ne termină, sunt altele.Şi m-am săturat să tot maimuţărim ce vedem la alţii, frecând subiecte care nu sunt ale noastre, doar pentru a ne face că nu vedem că politicienii sunt incapabili să construiască o ţară, dar sunt gureşi la tămbălău şi atât.
      În fine, ca să nu mă aprind. Da, mie mi se pare deplasat să se discute orice. Dar să nu se discute ce trebuie. Şi să nu se facă nimic. Doar să se trăncănească şi să se maimuţărească lucruri văzute aiurea, când pe noi ne termină mizeria şi hoţia. Aşa că dacă ai probleme cu „intoleranţa” mea, ok, sunt intolerant.

      • Stiu foarte bine cum e Romania, am trait in ea pina mai ieri, alaltaieri. Am plecat anul trecut in august, din motive pe care le-am dat comentind la http://constantingheorghe.blogspot.de/2013/01/nimic-nou-in-romania.html. Am trait toata viata in Romania, jumatate in vechiul regim, si m-am efortat in noul regim si cu munca, si cu voluntariatele, pentru ca oamenii din jur sa nu-si tina capul pe umeri pe post de capac anti-ploaie. M-am agitat mult mai mult, in 23 de ani, decit scrisul de scrisori catre parlamentari. Fara rezultate, cu multi dusmani.
        Imi dau seama ca am facut bine ca pina la urma mi-am vazut de drum, chiar si asa tirziu cum am facut-o, si ca rau fac pentru ca din cind in cind ma mai uit inapoi.
        Bine inteles ca pe blogul dvs. aveti dreptul sa discutati idei sau sa dati cu flegma in cine vreti. Bine inteles ca daca bag un comentariu in oarece dezacord, oriunde, ma aleg cu flegma si mai mult ca sigur ca o merit, pentru ca asa cum am simtit ca nu mai am ce cauta in realitatea de acasa, si am plecat, ar trebui sa vad ca n-am ce cauta nici in „virtual”.
        Reactia tuturor fata de subiectul lansat de Cernea imi spune ca bine am facut ca am plecat din tara in care nimic nu se poate discuta fara naduf, fara comentarii la persoana si fara opinia bisericii in ecuatie. Din tara care are o eticheta pentru toti si toate, in care daca esti prea tinar, prea batrin, cu scoala, sau femeie fara decolteu, n-ai valoare, in care are dreptate ala care latra mai tare sau ala pe care-l urmeaza mai multi, indiferent de motive, si in care tot mai putini mai au curajul de a-si spune opiniile, si daca le spun oricum latra la luna. Cel mai bun lucru care se intimpla acum fata de inainte de ’89 e ca acum se poate pleca aproape la liber.

    • Excelenta replica!Romania este exact asa cum ati descris-o.Sub aparenta apatie a oamenilor se ascunde o intoleranta fioroasa,un abis de tabu-uri venite din negurile istoriei si ale ignorantei .Poate ca acest Parlament suprapopulat este mai reprezentativ statistic pentru populatia Romaniei in care traiesc si oameni ca Remus Cernea care au curajul sa fie ceea ce sunt „pe strada si acasa”.Multi spun:’Asta-i acuma problema tarii!?”Eu spun :Da,asta-i problema tarii!Neamul asta ar trebui sa se emancipeze pe un drum oarecare .Tara are aceste probleme _coruptie,nepotism,slugarnicie …-pentru ca e locuita de oameni cu mentalitate primitiva.

    • @ Fluieratorul
      Cu aceeasi simpatie pe care o imparteste si autorul fata de tine ma adresez tie. Ti-am citit multe comentarii, cred ca majoritatea lor, si cel mai adesea s-a intamplat sa fim auf die gleiche Welle. Dar sa ma prezint mai intai: eu sunt Profetul (und belehre euch zur Wahrheit aller Dinge). In mare sunt cam ceea ce tu denumesti un fanatic religios. Cainele Domnului. Nu ma deranjeaza nicidecum, pe autor in tot cazul si dumnezeiasca minune de-mi va publica comentariul.

      Din comentariul tau deduc ca tu nu esti nici pe departe un fan a lui Cernea (nici n-am crezut vreo clipa ca-i putea fi), ci adeptul libertatii sexuale neingradite, spune. a poligamiei, in general. E foarte OK. Fara doar si poate faci reclama la ceva care-mi displace, dar nu te limitezi in face doar anti-reclama credintei mele.

      Spre diferenta de tine Cernea insa se limiteaza doar la a face anti-reclama Nu ma intelege gresit, te rog ! Si mie mi-a placut la inceput cand s-a opus abuzurilor BOR, pentru ca este si credinta mea ca Biserica este o constructie spirituala, iar partea materiala ar trebui sa se rezume la necesitatile stricte. dar observand rapid ca singura lui preocupare este sa fie anti, anti si iarasi anti, (anti discriminarea etnica, anti discriminare sexuala, anti vanatoare, anti religie, anti poluare, anti nationalism, si nici nu mai imi amintesc la cate altele mai este anti …. eeeei ! nu-s cam multe ?) chiar am devenit agresiv. Stii ? Si Hitler printre tonele de tampenii pe care le-a debitat s-a nimerit sa spuna 2-3 adevaruri.

      Am cateva intrebari la care mi-ar place sa-ti cunosc raspunsul: chiar crezi ca-l vota lumea pe Cernea fara sa fi fost in USL ? cam cate voturi crezi ca-si lua de la homosexualii din Constanta ? Si atunci n-are dreptate Mordechai ? daca a candidat pentru USL atunci n-ar trebui sa se ocupe de administratie si sa lase deoparte tampenile pentru care lumea sigur nu l-ar fi votat ?

      Si in incheiere: articolul critica toata tagma tampitilor, nu numai pe Cernea si pe cei care-i aduna.
      .
      „Die Berühmtheit mancher Zeitgenossen hängt mit der Blödheit der Bewunderer zusammen.” (Heiner Geißler)

      • Nu sint adeptul poligamiei. Am mentionat-o ca adaugire la subiect numai pentru a se vedea ca o discutie poate sa ia orice cale, daca aceia care o poarta sint in stare sa o gestioneze fara prejudecati. Q.e.d., nu sint in stare.
        Despre personaje si autori, numai de bine. Imi place sa cred ca am schimbat de mult liga, si nu vorbesc despre persoane, ci despre ideile lor.
        Despre biserica nu discut, pentru ca nu am ce sa discut din experienta proprie, si nu practic sportul vorbirii din experienta altora.

  3. Monser, te citesc cu mare placere, da’ uite ca de acum nu sunt de acord.
    Daca ceea ce ar trebui sa tina de minima civilizatie/ ne-discriminare-chiar-asa-pe-fata, la noi e vaaaaaai, subiect bomba, nu cred ca e vina lui Cernea, care a propus. Trebuia sa propuna cineva o data si o data. E vina celor care fac din asta „vaaaai, bomba”. Eu cand am aflat de propunerea lui Cernea, mi-am dat seama de o chestie: bai, sunt ingrijorata. Sunt ingrijorata ca de-abia acum.

    • Dar nu-i niciun bai că nu suntem de acord. Mă agasează doar că trebuie să repet: nu despre căsătoriile homo vorbesc. Pentru bunul motiv că subiectul nu mă interesează. Văd, totuşi, că subiectul e de mare preocupare pentru publicul heterosexual amator de conversaţii lejere, dar nu avem nicio voce dinspre comunitatea homosexuală, care poate fi onest interesată sau nu de subiect. Hai să vedem mai întâi dacă baba vrea să traverseze, da?
      Altfel, Raluca, mă bucur că nu suntem mereu de acord. Ăsta e un semn că ne respectăm. Şi asta contează. Săru’ mâna.

      • My point was: un individ propune chestii absolut de bun simt, care intr-o societate civilizata ar trebui intelese de la sine. Diversi ultra-conservatori se oripileaza si fac scandal. Pentru hahaiala si mahalageala generala care rezulta, e cumva de blamat cel care a propus chestii de bun-simt?

    • Raluca,
      nu doresc sa las impresia ca intervin in spirijinul autorului.
      Eu cunosc homosexuali. Probabil ca si tu. Unul dintre ei imi este amic drag. Pentru straini (resp. cei din afara grupului de prieteni) este oricum o persoana respectata atat pentru omenia sa, cat si pentru calitatile sale intelectuale si profesionale exceptionale. Altii imi sunt doar bune cunostinte, iar pe altii nu-i plac deloc. Cu oarecare siguranta pot sa-ti spun insa pentru fiecare dintre ei ca dispetuiesc manifestatiile gen gay-parade si mai ales pe capii unor astfel de actiuni (alde Cernea), care nu sunt altceva decat tinte ale mistourilor lor. Astfel de oameni n-au nevoie de publicitatea negativa (nesolicitata) procurata de Cernea & co. si nici nu-i intereseaza sa se casatoreasca intre ei. Vor doar sa fie lasati in pace. Atat !

      Am o intrebare la care mi-ar placea sa aflu raspunsul tau. Tu crezi ca romanii sunt intoleranti indeosebi fata de comunitatea LGBT sau intoleranti cam la orice (in afara propriei marlanii pe care si-o savureaza pe indelete) ? Raspunsul pe care l-as da eu intrebarii: romanii sunt intoleranti din fire la orice. Si incapabili sa si-o schimbe. In vecii vecilor, Amin !
      (persoanele de fata se exclud. O spun cu sinceritate si nu doar formal)

      P.S. Separat si totusi legat de chestiunea in discutie: de ce crezi tu ca romanii nu s-au putut organiza vreodata altfel decat in haite, neputand pe cale de consecinta sa formeze o societate ? Tot datorita intolerantei native !

    • Acu’ daca tot e clar ca aici vorbim de Cernea ca persoana si nu despre ce debiteaza, se poate spune un lucru: n-a ajuns acolo de unul singur. A fost votat. Toata „haznaua” a fost votata. Ati votat-o. Aia e. Supara-se cine vrea, asta e realitatea…

      • Din păcate actualul sistem de vot îmi încalcă dreptul de vot. Poți vota doar în localitatea de domiciliu (in cazul meu Cluj Napoca), iar în momentul alegerilor, tocmai mă deplasam cu copilul nou născut de la maternitatea Polizu din Bucuresti la Arad (unde locuiam efectiv in acel moment)…
        In nici un caz nu aș fi pus ștampila pe orice candidat zurliu…
        In localitatea de domiciliu, daca aș fi reușit să ajung, nu a candidat nici becali, nici cernea, nici ciorbea, nici petre roman, nici alte specimene de acest gen…

        • In localitatea mea de domiciliu puteam sa nici nu ajung, intr-atit nu era pe lista aia nici un personaj votabil. Nici macar „Mr. Right Now”, „raul cel mai mic”, sau alt surogat de genu’ asta. Oferta mi-a insultat inteligenta.

  4. Rabbi, e simplu: in politica, cel mai scurt drum spre succes e sa gasesti o multime care se indreapta undeva si sa pui motz in fruntea ei. Fiintei umane Cernea i s-a parut ca vede ceva miscare si s-a repezit. Ca a aterizat intr-o mocirla cu noroi si baligar… deh, nu toata lumea are noroc 😀

  5. Casatoria civila si care daca sa o iei si cea bisericeasca ,care erau egale pana acum cateva sute de ani ,nu sunt aceleasi acum.Este un contract cu oarecare tipic solemn ca ce-i care traiesc si muncesc impreuna sa poata in caz de deces sau despartire ca mostenirea bunurilor si a partajari lor sa fie facute legal.Ce-i de neinteles ,afara de scandalul pe care-l tanjesc niste interesati politic.

  6. Mda. Tara arde si Mazare ii rupe picioarele lui Cernea. Mor oamenii pe masa de operatie, se scumpesc stevia si loboda, Fiscul nu a auzit niciodata de localitatea Sintesti si noi stam pe google sa vedem ce poze a mai pus Buruiana.
    Sunt satul de indolenta si de ignoranta marii majoritati a oamenilor din tara asta. Ne-au adus nemernicii astia unde au vrut. Acum e timpul sa devin si eu indolent si ignorant. Cu scopul de a supravietui (oare merita?) Asa ca, mai lasati-ma in pula mea cu toti mascaricii!

  7. Problema de bază aici este dacă RO e un stat laic sau nu. Constituţia nu spune nimic despre asta: nici nu afirmă că statul e laic nici nu stabileşte vreo religie oficială. Asta este discuţia care ar trebui să fie, şi în absenţa ei vom avea în continuare troll-i precum Cernea şi Campioni ai Ortodoxiei ca Mazăre şi Haşotti.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...