Ca să fii luat în seamă, cată să vorbeşti rar şi cu miez. Dacă te trezeşti mereu vorbind, oamenii se învaţă cu glasul tău, cum s-au învăţat cu murmurul străzii. Şi nu-ţi mai iau seama. Bunicul
Iconomiceşte, mi s-a explicat, lucrurile funcţionează ca în natură. Există evoluţie, regresie, funcţia creează organul, peştele mare îl mănâncă pe cel mic şi alte nostimade de-ale domnului Darwin. Când dispare nevoia de un anume produs – mi s-a explicat- atunci e absolut natural ca producţia acelui produs să înceteze. Asemenea pentru servicii. Cei care mi-au explicat năstruşniciile astea mi-au mai spus şi că economia e o ştiinţă. Lucru care mi s-a părut chiar mai tulburător decât toate celelalte. N-am cum să sperii şi să alung gândul că economiştii – oameni de ştiinţă carevasăzică- par a fi noile oracole, ale vremii noastre. Că lumea toată e ocârmuită în funcţie de năzbâtiile pe care le rostesc ei. Şi, poftim poznă, uite cât de bine ne merge cu atâta savantlâc şi atâţi iscusiţi şi ghiduşi gânditori întru cele iconomiceşti.
Mai deunăzi mă gândeam la puzderia de îndeletniciri dispărute, dar de care încă ar mai fi îndeajuns nevoie -zic eu. Mai întâi ar fi lăptarul. Omuleţul acela care îţi poposeşte în faţa uşii, ia sticla goală şi în schimb aşează o sticlă plină cu lapte. E inutil – mi se explică iconomiceşte!- consumatorul îşi poate procura lactatele de la supermarketul din apropiere, în ambalaj de unică folosinţă. Ambalajul de unică folosinţă generează creştere economică- spălatul sticlei nu. Nici de croitor nu mai e mare nevoie, pentru că dumnealui consumatorul îşi poate găsi cu uşurinţă, pe trei parale, în prăvălii cu nume complicate, hăinuţe cusute de nişte chinezoaice fără biografie. Nici de cizmar! Cine îşi mai peticeşte, cine mai pingeleşte o amărâtă de pereche de ciubote, acum când prăvăliile gem de încălţări cu nume occidentale, lucrate de copii amărâţi de prin Bangladesh sau de surorile chinezoaicelor fără biografie?
La ce mai trebuie felcer sau moaşă, acum când contra-cost, orice Vasile poate face rost de o diplomă de medic de la o facultate particulară?
Am început să pricep, aşa, iconomiceşte, cum devine chestiunea şi zic: progres să fie, monşer, dacă altfel nu se poate. Că şi pe mine m-a învăţat nenea Iancu să fiu progresist, ba, după caz, chiar ultra-progresist. Pe la edituri, pe la gazete, până să ne lovească în părţile moi progresul ăsta năvalnic şi prost crescut, existau nişte meserii, acum dispărute şi ele. Corector şi cap-limpede (aceasta doar la gazete). Acum nici de aşa ceva, se pare, nu mai e nevoie. Pentru că toţi le ştiu pe toate, iar Google e cel mai savant dintre toţi. Mai savant chiar decât economiştii.
Un prieten îmi mărturisea că, dintre toate, cel mai mult duce dorul unor meserii pe care nici nu le-a apucat, în răgazul vieţii sale, dar de care i se face, uneori, dor, aşa fără rost şi ilogic. Una e cea de lampagiu, cel care la lăsarea serii străbătea uliţele târgului aprinzând felinarele, iar în zori refăcea drumul pentru a le stinge. Şi tot astfel, zi de zi, fără contenire. Cea de a doua era cea de bragagiu. (Nu mai amintesc nostalgia mea pentru vremea brăgii!).
În târguleţul ăla, pe uliţele căruia bragagii îşi strigau marfa, iar seara lampagii dădeau lumină felinarelor, peste noapte se auzea un glas strigând: te văăăd! te văăăd! Era caraula. Nu vedea nimic, doar dădea vestire că cineva veghează. Şi acum veghează. Dar nu strigă. Nici nu spune.
N-o sa-ti vina sa crezi dar in satucul meu de bastina mai aud strigandu-se , noaptea,”te vaaaaaad, te vaaad! ” Si nenea ala umbla prin sat cu lanterna ca felinarele de mult si-au uitat locul de unde se aprovizionau. Gazariile.
Aschia nu sare departe de trunchi. Intelepte vorbe.
Tot economiştii – sau alţii, dracu’ ştie! – au determinat şi „evoluţia” prestaţiei caraulei: acum nu mai lucrează în folosul comunităţii din care face parte, ci a preşedintelui tuturor comunităţilor – de informaţii?! -, nu numai că te vede dar te şi aude, doar că a devenit foarte discret în exercitarea a ceea ce el consideră a fi atribuţiile sale de serviciu…
Te citeeeesc! Te citeeeesc! 🙂
🙂
Da’ coropcari mai exista. Drept e, nu ambulanit… E plin de second hand-uri cu zdrente, si alea care’s mai acatari se cheama vintage.
Da, toată lumea crede că luminile pe străzi se aprind automat, când se-nserează. Da’ nu-i adevărat. Lampagiii există şi azi, cine-ar fi atent ar putea să vază cum aleargă unu’ seara şi, din loc în loc, deschide capacul unei cutii, situată fie pe un zid de clădire, fie lângă un gard, fie pe vreun stâlp, şi face lumină pe o stradă, acţionând un comutator. Ba mai mult, când pe o stradă (de fapt mai multe) nu se mai aprinde lumina o perioadă de timp, nu s-a stricat nimic, doar că „lampagiul” e-n concediu sau e bolnav, cum se mai întâmplă! 😯
ieri am vazut un cosar. tare m-a bucurat.
icomiceste vorbind cred ca in ritmul asta nu va trece mult timp si vom ramine fara resurse ca astia de ne conduc au capul doar ca sa nu-i ploua in git caci nimeni nu gindeste pe termen lung ce vom lasa urmasilor urmasilor nostrii. cred cu tarie ca nu ne-ar strica cit mai multa moderatie in toate si prea se inchina toti la BANI si asta e un mare pacat
Li se spunea ”stopeze„.
Lucrau la intrarea în atelierele de croitorie.
Aveau o măsuță, o lampă, o mașinărie în formă de cilindru și un ac special. Reparau ciorapi de damă și rupturile din haine.
Astăzi, ciorapii cu ochiuri scăpate se aruncă.
Prea multe haine rupte..