USL – cosorul lui Moceanu

Acum vreo câteva zile mă pocnise nervul politichiei şi m-am scremut să socotesc pe degete, într-un articol lung şi plicticos, cam câte zile mai are de păscut pe islazul electoral gloaba usele. Şi m-am trezit frecând la maioneza politichiei, fără rost şi făra folos. Aşa cum se întâmplă atât de des, tot ceea ce ne căznim noi să (ne) în formule complicate, cu mare cheltuială de vorbe, poate fi mult mai simplu descris dacă apelezi la gândirea steriană. Pentru că nea Stere, de atâtea ori, a demonstrat o înţelegere superioară a universului şi o colosală capacitate de a rezuma în enunţuri concise adevăruri zguduitoare.

Revăzând filmul lui Şerban Marinescu, realizat după marele roman al lui Preda, nea Stere s-a împrietenit rapid cu personajul interpretat sclipitor de Dorel Vişan, de la care a reţinut câteva chestii esenţiale pentru orice analiză politică. Aşa că, situaţia USL, explicată neasterian devine astfel:

“USL e alcătuit din două părţi. O parte pese… doasă… şi o parte pene…loasă. Partea pesedoasă e alcătuită din partea de sus a părţii pesedoase şi partea de jos a părţii pesedoase. Partea peneloasă e alcătuită din partea… ”

E drept, nea Stere a amestecat şi puţin Nichita în cosorul lui Moceanu, dar în felul ăsta lucrurile devin mai uşor de explicat. Pentru că partea de sus a părţii de sus… nu e aşa?

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.