Dacă zice Europa…

Acum câteva săptămâni, Parlamentul European a adoptat o decizie prin care recomandă statelor membre să grăbească procesul de recunoaştere a noului stat Kosovo. Decizia se referă, evident, la acele state, printre care se numără şi România, care nu au recunoscut încă independenţa statului constituit de către separatiştii albanezi.

Refuzul de a recunoaşte nou constituitul stat reprezintă una dintre foarte puţinele decizii politice în care sunt alaturi de Traian Băsescu, iar constanta prudenţă de care a dat dovadă în privinţa recunoaşterii acestei entităţi este mai mult decât lăudabilă  (poftim! am zis ceva de bine despre Băsescu!). Au existat şi continuă să existe anumite presiuni internaţionale în privinţa recunoaşterii Kosovo, ăsta e un lucru ştiut. România are suficiente motive pentru a trata cu precauţie acest subiect, aşa cum a şi făcut-o până acum. Şi, cel puţin deocamdată, în ciuda presiunilor, nu avem niciun motiv pentru care ar trebui să ne schimbăm poziţia, în această privinţă.

Nu ştiu în ce fel au votat europarlamentarii români la adoptarea pomenitei rezoluţii, dar aş fi foarte curios să aflu- anul viitor avem alegeri europarlamentare şi asta e materie de examen. Ştiu însă că putem lua notă de recomandarea PE şi atât. De fapt am putea face o întreagă discuţie despre prestaţia europarlamentarilor noştri la PE. Cu siguranţă, putem şi ar trebui să ne implicăm în deciziile pe care le ia Bruxelles-ul, în speţă PE, nu doar să trimitem acolo mâini care se ridică după cum comandă grupurile politice la care sunt afiliaţi ai noştri. Va trebui să începem, în primul rând noi înşine, să ne luăm mai în serios şi să începem să dăm dovadă de puţin respect de sine, în loc să continuăm să avem aceeaşi atitudine de provinciali complexaţi, fericiţi că au fost complezent bătuţi pe spate. Sau de lachei docili, ruşinaţi la orice mustrare a stăpânilor. Iar subiectul Kosovo ne interesează pentru că vizează regiunea în care ne aflăm, pentru că avem bune legături istorice cu Belgradul ( puse la încercare, e drept, în ultimii ani), pentru că precedentul Kosovo ne poate afecta – de ce n-am recunoaşte apoi, pe acelaşi principiu, autonomia fictivei republici a lui Voronin sau mai ştiu eu ce năzdrăvănie se naşte prin secuime?

Există, concomitent, seminificative presiuni asupra Belgradului, în direcţia normalizării relaţiilor cu Pristina. În contextul ăsta, premierul Ponta, aflat în plin proces de achiziţie a bunăvoinţei europene, pare grăbit să le facă pe plac celor care cer recunoaşterea Kosovo – în mod special Berlinul. Mă tem că aviditatea cu care Victor Ponta aleargă după orice i-ar putea aduce încă puţină bunăvoinţă din partea greilor europeni începe să devină primejdioasă. E tot mai limpede că viitorul prezidenţiabil Ponta ţine să convingă că e suficient de docil pentru a fi pe placul mai marilor Europei, dar concomitent devine la fel de evident că asta îl îndepărtează tot mai mult de ceea ce aşteptam noi de la el atunci. Dacă până acum totul s-a rezumat la a prelua agenda băsistă – de la Roşia Montana la regionalizare şi afacerea Chevron a gazelor de şist- acum pare dispus să treacă o linie pe care nici Băsescu nu s-a încumetat să  o depăşească. Concluziile se trag singure. Şi apoi votăm.

10 thoughts on “Dacă zice Europa…”

  1. Mulţam fain. Foarte interesant, adevărat. Ramona Mănescu şi madam Vălean, soaţă de Crin… frumos. De la pedelici nici n-aveam aşteptări.

   1. eba si Bodu, au votat contra. Desi ii detest din foooarte multe motive, acum nu pot sa le zic decat: BRAVO. Bravo si lui Norica Nicolai.

    Manescu si Valean? Go fuck yourself

 1. Urmeaza, desigur, “Kosovizarea” Transilvaniei. Avand in vedere declaratiile PM la Congresul UDMR nu am nici o indoiala in aceasta privinta. Din pacate, vizitatorii asidui ai “mall-urilor” par total dezinteresati de acest lucru. Natiune, fii desteapta! Si noi dormim, domnule! Stia nenea Iancu ceva…

 2. “…procesul de recunoaştere a noului stat Kosovo.”
  Albanezii s-au purtat fata de sarbi taman ca cum cersetorii fata de gazda care s-a induplecat sa-i primeasca in casa: “Lasa-ma in casa” – “lasa-ma la masa” – “pleaca de la masa” – “iesi afar’ din casa”. (Cu vreo juma’ de mileniu in urma albanezii au fost primiti acolo (“cu multul”, sate intregi) “de mila” de catre sarbi, cand nu stiau UNDE sa se mai refugieze pt a scapa de prigoana turceasca).

  “…presiuni asupra Belgradului, în direcţia normalizării relaţiilor cu Pristina.”
  Pai Belgradul ABIA ASTEAPTA sa-si normalizeze relatiile cu Pristina si aceasta din urma sa intre din nou sub controlul celui dintai. Din pacate presiunile in cauza sunt (in acceptiunea mea) NU pt “normalizarea” relatiilor (revenirea la statu-quo), ci pt MODIFICAREA acestora, si considerarea drept “normala” a modificarii. (Oare DE CE n-or fi avand aceeasi atitudine si fata de (spre ex) Alsacia si Lorena? CE, “aia” n-or sti sa faca un referendum? Sau credeti ca exista acolo multi francezi suficient de patrioti incat pt acest argument sa renunte la atasarea lor Germaniei, motorul economic?)

 3. Interesul de a sprijinii niste teroristi mahomedanisti sa-si faca tara in vatra sarbilor (nu-i pot simpantiza prentruca istoria noastra a banatenilor nu ne-a adus nimic bine ci numai rau raptul teritorial plus 5000 de civili romani omorati de armata sarba pe timpul cand tot banatul a fost ocupat de ei ,in primul raboi mondial)a fost a SUA .Sunt curios daca Kosova era situata langa Cuba daca sareau ca bezmetici sa sprijine Kosovo.Cu Albania langa Kosovo ,pace nu va fi in Europa.Daca dl Ponta ,sare sa faca placere,Germaniei si SUA si parlamentul va vota aceaasta tradare a intereselor noastre nu va avea un viitor roz ca nu vad ca alegatorii vor mai face asemenea greseala.Ce ma astept este ca sceleratul sa faca o schimbare la 180 de grade in aceasta afacere ,ca la asemenea otreapa nu ma astept la altceva

 4. Ei, mirosea pe la nasul meu ca se pregatesc si premisele pentru un stat al kurzilor. E la moda, si polarizeaza interese mult mai mari decit lenevoasa Transilvanie din adormita si neinteresanta Romanie.

 5. o mare porcarie made ue atit asteapta ungurii sa recunoastem kosovo. ce mi se pare deranjant e faptul ca ponta e de acord cu recunoasterea negindinduse la urmari ce pot fi dramatice pt ROMANIA uitind de ruperea ardealului si a cadrilaterului in1940 ca si azi basarabia nu e alaturi de tara mama. m-am saturat de tradatori de neam si mai ales ca in felul asta riscam sa disparem ca stat

 6. A se observa ca femeia pontanacului a absentat de la vot. La fel si copilul-minune sorosist, Renate Weber. Cit despre dama din Baicoi, ea e lobbyista de pe vremea cind se potcovea puricele cu 99 de oca de aur de 24k de la Rosia Montana. E clar cu cine [nu] voi vota la europarlamentare…

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.