Acasăcarti citite de altiiUrzeala tronurilor - ghid...

Urzeala tronurilor – ghid de întrebuinţare

În primul rând le-aş atrage atenţia cetăţenilor indignaţi de măcelul din ultimul episod – ăla în care e mierlită baba şi cu fi’su- că e vorba despre un film, aşa că n-are niciun rost să reclame la sectorist, n-are cu ce-i ajuta. Nici Ponta n-are cum îi învia pe ăştia din familia Stark, nici USL-ul, nici Kovesi… Vă vine sau nu să credeţi, dar nici măcar Băsescu n-are ce face la faza asta.

Trebuie apoi inserată neplăcuta informaţie că filmul ăsta are la bază o carte. Mai exact un domn a scris o carte ( de fapt vreo cinci ditamai volumele), iar cei de la HBO s-au apucat să facă un film după cartea asta. Nu sunt un consumator al genului, aşa că mărturisesc umil că n-am rezistat decât la primele două volume, după care am revenit la chestiile alea plicticoase pe care le citesc eu de obicei.

Va trebui, deci, să acceptăm că, uneori, scriitorii mai fac boacăne din astea. Adică îşi mai omoară personajele. Ştiu că Shakespeare ar merita cel puţin o interdicţie de intrare în Schengen pentru măcelul din Hamlet, dar n-ai ce-i face, aşa i-a venit lui. Alăturarea dintre Shakespeare şi George R.R. Martin poate părea deplasată, dar vedeţi voi, şi asta e una din chestiile alea pe care le poate face un scriitor şi scapă nepedepsit. Există o multitudine de motive pentru care scriitorii ajung să îşi omoare personajele; aş enumera doar câteva: dinamica naraţiunii impune asta, există o morală care trebuie subliniată, apare tema sacrificiului, sunt bulangii, au boală pe propriile personaje, sunt dilii, ca să-şi oftice cititorii, erau beţi ş.a.m.d. În literatură încă nu s-a ajuns la nivelul ăla de democraţie în care deciziile scriitorului legate de evoluţia dramatică a textului sunt luate plebiscitar, pe baza consultării cititorilor.

Aşa că, desigur, vociferările astea sunt nostime, ameninţările cu boicotul HBO sunt simpatice, făgăduinţa că „în veaţa mea nu m-a m-ai uit la un serial de la HBO, să şti” e impresionantă, dar e degeaba. Parol! Şi mie mi-ar fi plăcut să-i văd pe Romeo şi Julieta căsătoriţi ( iar il băgăm pe Shakespeare în schemă!), cu o droaie de copii, ajunşi pe la vreo 40 de ani, Romeo cu burtică, ceva chelie şi trăgându-i câte o creştinească bătaie muierii Julieta, când vine el seara pilit de la o ieşire „cu băieţii”, da’ nea Shakespeare n-a vrut.

Ştiu că un anume gen de literatură v-a învăţat că binele învinge mereu, că ăia răi o iau în bot, iar ăia buni, până la urmă, ajung mari scule de traforaj, dar şi aia tot ficţiune e. Voi n-aţi învăţat nimic de la referendum, de la coabitare? Vivat Joffrey, tata bulangiilor!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

 1. ei, si cu joffrey vei avea avea probleme, foarte probabil chiar in episodul urmator.
  cert e ca filmul asta, ca si cartile de la baza, axplica foarte misto jocurile puterii. or, in razboi, nimeni nu e nevinovat. cei din familia stark au facut greseli pe banda rulanta, din primele pagini ale seriei, asa ca ce li s-a intamplat pana acum e consecinta logica a actiunilor lor politice. iar lannisterii… toata lumea ii uraste (inclusiv eu), dar sunt doar mai putin ipocriti in lupta pentru putere, nu mai cruzi sau mai rai decat cei din celelalte tabere.

  • – Penurie de „semnul intrebarii”?

   – Comedii – si eventual „filme de familuie”.

   (Da „Animal Planet”, „National Geografic”, „Discovery” et ceteram ejusdem farinae CE cusur au? Nu figureaza in grila furnizorului de semnal TV prin cablu?)

 2. Mda. Unii s-au gândit deja la treaba asta (cu „democratizarea cărţilor”) şi au început deja să acţioneze. Au pornit cu cărţile de poveşti şi aşa lupul nu o mai înghite pe bunicuţa ci o bagă în şifonier iar vânătorul nu mai omoară fiara ci o sperie. Pe bune!

  Revenind, episodul următor în care o să fie „Nunta Regală” o să tot auzim „Ploile din Castamere”. Fără număr, fără număr…

 3. Din ce am inteles eu. Robb nici nu era personaj principal in carti. Aia de la HBO l-au facut mai „important” decat ii este rolul. Dar toti revoltatii o sa aiba o satisfactie majora in urmatorul episod… 😉

 4. Secenele sangeroase si intorsatura pe care a luat-o serialul nu sunt nici pe departe atat de socante pe cat e reactia publicului (in special, american). E dureros ca astfel de cretini exista in societate si chiar functioneaza mai bine decat noi. Au job-uri mai lejere, situatii financiare infinit mai bune decat noi si muci de melc in cutia craniana.

  Lectia pe care ne-o da GOT nu se refera la respectarea cuvantului dat si nici la realism vs fabula atunci cand vine vorba de televiziune/literatura, ci la faptul ca viata este 99% noroc si 1% transpiratie. Intr-o societate normala, bazata pe aptitudini si valori, orice om care a inceput sa zbiere in fata monitorulu/televizorului cand Robinel a pupat miaua, ar fi fost mutat urgent la adunat de nuci, undeva departe de societate.

  Am ajuns in era in care putem face diferenta intre prosti si oameni, avem Facebook, Twilight, Lady Gaga, Wrestling, etc. Nu mai este nevoie sa-i cautam, se demasca singuri. Australia ar fi un loc perfect, nu sunt sigur daca putem planta nuci acolo…

 5. „…nici pe departe atat de socante pe cat e reactia publicului (in special, american).”
  Am inteles ca – pe vremea difuzarii initiale a serialului „Om bogat, om sarac” – eroului care interpretase rolul personajul negativ (fratelui rau) din film i-a fost DE DOUA ORI incendiata casa drept pedeapsa pt felul in care personajul sau se purta cu personajul pozitiv, fratele bun. (Se pare ca reprezentantii acelui public au dificultati in disjungerea eroului (personajului interpretat) de persoana actorului care il impersoneaza.)

  „…viata este 99% noroc si 1% transpiratie.”
  Bagsama ai scos cu totul din ecuatie „inspiratia”, intuitia* (capacitatea de a ajunge la concluzia corecta chiar daca datele analizabile sunt prea putine / nesemnificative / disparate pt a permite un rationament logic corect si pertinent) precum si talentul, „dotarea” nativa.
  * Norocul si intuitia nu stau pe acelasi scaun: nici un nivel de intuitie nu te poate feri (spre ex) de caderea pe tine a unui meteorit din cosmos, sau a trasnetului in timpul unei excursii – sau de un atac al propriului patruped care intre timp a turbat, sau care este innebunit de cine-stie-ce factor necunoscut. Pe „Titanic” au murit destui oameni destepti si cu intuitie.

  „…ar fi fost mutat urgent la adunat de nuci…”
  Nu-i o activitate pra intelectuala pt un asemenea exemplar? (Unde mai pui faptul ca aceasta activitate ii mai SI pune la indemana proiectile prin aruncarea carora in capul preopinentilor sa-si exprime delicat dezacordul…)

  „…putem face diferenta intre prosti si oameni…”
  Cam in acelasi fel in careputem face diferenta intre metru si scara: nicicum. (Sunt categorii disjuncte, nu sunt antonime / complementare una alteia: un om poate sa fie destept / prost sau nu, o fiinta desteapta / proasta poate sa apartina sau sa nu apartina speciei umane (asta ca sa nu mai vorbesc de faptul ca semnificatia figurata a cuvantului „om” presupune existenta si a altor caracteristici inafara de apartenenta biologica la specie).

  „Australia ar fi un loc perfect, nu sunt sigur daca putem planta nuci acolo…”
  Dar de acceptul australienilor esti sigur? (Ca parca Australia nu era o colonie de-a noastra ca sa-i putem impune acceptarea cui vrem noi…)
  (Eventual pe vreo insula nepopulata… Iar nucile ar putea fi eventual inlocuite cu nuci-de-cocos…)

 6. Cum dispun de viteza unui melc ranit la „oo” si, in plus, mai uit pe unde comentez, revin cu cateva clarificari menite doar sa ma linisteasca moral… dupa 20 de zile.

  Voi incerca sa urmez tiparul convenit (de catre tine).

  „Bagsama ai scos cu totul din ecuatie “inspiratia”, intuitia, precum si talentul, “dotarea” nativa.”

  Si aceste lucruri pe ce se bazeaza, ti le comanzi undeva? Inspiratia, inteligenta, intuitia, talentul si dotarea nativa tin 100% de noroc. Te nasti cu ele sau ti le cultivi pe parcursul vietii (in cazuri exceptionale) dar tot de noroc depind. Toate calitatile unui om si intamplarile care il formeaza tin de soarta, daca crezi altceva, inseamna ca esti naiv. In realitate oamenii au un control infinit mai mic asupra vietii decat isi imagineaza. Iar asta se resfrange si asupra reusitelor in viata, oamenii „deosebiti” care au reusit in viata, in pofida conditiei precare, au reusit pentru ca au fost inzestrati de natura cu anumite calitati si apoi soarta le-a zambit (-noroc-). Geniile cred ca sunt singurii oameni care, nascuti in medii diferite, tot ar incerca sa urmeze acelasi tipar, la infinit. Desigur, nici ei nu vor reusi fara noroc.

  “…putem face diferenta intre prosti si oameni…”

  Credeam ca e destul de evident ca sunt sarcastic…

  „Dar de acceptul australienilor esti sigur?”

  Nu ma refeream exclusiv la prostii nostri, ci la toti de pe planeta. Australienii oameni* (ironie, nu e nevoie de o lectie de anatomie) pot veni sa locuiasca cu noi, oricum planeta va fi destul de aerisita, cu exceptia Australiei, care va fi suprapopulata. Avand in vedere ce fauna exista in Australia vom lasa natura sa-si urmeze cursul.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...