AcasăRabbi ziceEu mai coabitez cinci...

Eu mai coabitez cinci minute şi plec

Personal nu cred că e o simplă coincidenţă faptul că Băsescu a ieşit cu mârâiala legată de revizuirea Constituţiei fix după ce s-a întors coabitacul ăla mic din Germania, de la prelucrare. Dar poate fi o simplă coincidenţă, cum sunt atâtea altele, ca de exemplu bizara coincidenţă că după ce apune soarele se face întuneric.

Când vine vorba despre revizuiala Constituţiei, avem, de fapt, trei subiecte: ce vrea ăla, ce vor ăştia şi ce vrem noi. Dar n-o să discutăm despre niciunul dintre cele trei, pentru că n-are sens. O să vorbim despre politichie, pentru că doar despre asta e vorba.

De ceva vreme, Băsescu a ieşit la încălzire, pregătindu-se să redevină jucător, în perioada care i-a mai rămas din mandat, în noile condiţii, ale noii majorităţi parlamentare şi pregătindu-şi cariera politică post-Cotroceni. Ambiţiile sale nu puteau supravieţui în faţa zdrobitoarei majorităţi useliste aşa că devenea obligatorie dislocarea unui bloc important din această majoritate şi asigurarea că are la Palatul Victoria un premier dacă nu docil, măcar cooperant. Aceasta era prima etapă. Pe care Băsescu a şi bifat-o prin bileţelul de coabitare cu Victor Ponta.

Deşi învingător, alături de USL, în alegerile de anul trecut, Victor Ponta era mai fragil ca niciodată, tocat de scandalul plagiatului, ostilitatea Berlinului şi a altor „parteneri” europeni, presiunile americane (Chevron e un cuvânt cheie pentru multe din lucrurile care se întâmplă pe la noi în ultima vreme). Aflat la o vârstă la care speră la o viitoare carieră politică importantă şi după actualul mandat de premier, Ponta a socotit că pactul cu Băsescu e un cost acceptabil pentru recâştigarea păpuşarilor străini şi consolidarea puterii personale. ( Toţi premierii României de după ’90 sunt astăzi lipsiţi de greutate în politică – Isărescu nu avenit din politică, nici nu a rămas acolo) De aici şi entuziasmul cu care a preluat temele de casă ale lui Boc, în ciuda nemulţumirii aliaţilor din USL. A fost mai departe doar o chestiune de timp până când Ponta a devenit izolat de restul partenerilor din USL, îndepărtat de electoratul care l-a adus la Victoria. Băsescu a mizat corect pe labilitatea temătorului Ponta. Acum urma etapa a doua.

Au urmat acţiuni mai mult sau mai puţin discrete, suficient de vizibile pentru a-l reintroduce pe Băsescu în atenţia publică. Plimbări pe la zilele comunelor, pe la mânăstiri, întâlniri cu simpatizanţii de pe Facebook şi alte tăieri de moţ. Mesajul care trebuia livrat era clar: Băsescu există încă şi se mişcă. Ieşirea de ieri anunţă intrarea în ultima etapă.

Iar ultima etapă e o mişcare de alba neagra. Mişcarea aceea în care escrocul profită de momentul când fraierul nu e atent şi întoarce masa cu totul. E exact ceea ce îşi propune Băsescu să facă acum, inventând tema unui noi referendum. Practic, prin această mutare, Băsescu ia rolul de până mai ieri al USL, reluând o temă populară/populistă, precum reducerea numărului de parlamentari şi opunând-o USL, care, nu-i aşa, a adus Parlamentul la peste 500 de parlamentari! Cu acest pretext Băsescu poate bloca tot demersul USL de revizuire a Constituţiei ( revizuire care oricum e discutabilă sub multe aspecte!). Ce poate face USL acum, la un astfel de referendum? Să îşi susţină propria viziune despre viitorul Parlament, opunându-se lui Băsescu şi unei viziuni tembele, dar populare, asumându-şi riscul de a fi înfrânţi la referendum? Să susţină propunerea lui Băsescu, extinzând coabitarea şi îndepărtându-şi de tot susţinătorii? Campania pentru referendum îl poate ajuta pe Băsescu să fie foarte prezent, criticând guvernarea USL, livrând mesajele populiste care, să fim serioşi, pot în continuare prosti un segment semnificativ din „înţeleptul” electorat românesc.

Ponta se află într-o situaţie complicată. De acum vor începe să sosească facturile coabitării, iar astea sunt mari şi se plătesc în procente. Multe procente. Un nou demers de suspendare e aproape imposibil, susţinerea de care s-ar mai putea bucura acest demers e redusă, Ponta are deja reputaţia de coabitac, iar electoratul său se simte deja trădat. Premierul trebuie să facă rapid o alegere, între aliaţii din USL şi electoratul care l-a dus la Victoria şi coabitarea cu Băsescu, care speră să-i aducă sprijin occidental pentru viitorul său politic. Complicată alegere.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

8 Comments

 1. Rabbi, Rabbi, problema a cu „ne-coabitacul” care scoate pe gurita numai ineptii menite sa indeparteze si, aici – vae victis! – sustinatorii liberali cu adevarat educati si care, chiar cu tendinte stangiste, nu sunt atat de oribiti de tema Bas, incat sa nu vada, sau sa ierte toate tampeniile de kk, ale lui Kkrau.

 2. Dl Ponta nu poate trece de partea sceleratului pentruca viitorul lui politic nu depinde nici de Berlin nici de Washington ci de „bizonul” autohton.Sceleratul va termina cu circul dupa primele sondaje secrete deja’ lansate pentruca nici un cretin nu poate crede ca acest cadavru politic a gandit aceasta miscare inainte de a observa ce primire in compensatie de la „Vaca grasa la menopauza „,”dusa” de scelarat la referendumul din vara trecuta ,a fost rezervata „plagiatorului si paricidului Ponta.Sa fim seriosi .Sceleratul a turbat si si-a pierdut uzul ratiuni.Bovina incaltata nu risca un referendum in care sa fie infrant si incarcatura cu ce-l precedent risipit si CCR-ul dezarmat .Incercarile disperate nu au nici un succes cu partidul mort inainte de nastere.Viitorul scerelatului este functia de „Sef de camera”la Rahova nu vreo miraculoasa reinventare.Visuri vane.RIT !!!!

 3. „…asigurarea că are la Palatul Victoria un premier dacă nu docil, măcar cooperant. […] Pe care Băsescu a şi bifat-o prin bileţelul de coabitare cu Victor Ponta.”
  Ipochimenul le-a tras desturora ba tepe, ba tunuri, „imfigandu-le-o” dupa ce se folosise de ei pt a-si realiza scopul. Ramane de vazut cat de priceput invatacel in domeniu i-o fi fost actualul nostru ministru prim: SE VA „TINE DE” „coabitare” (BUN cuvant, bine gasit, maestre!) – DUPA (dupa ce nu mai depinde de el, nemaiavand putere) – respectandu-si astfel cuvantul, SAU „i-o-‘nfige” si el maestrului sau?

  „…rolul de până mai ieri al USL…”
  ADICA? (Eu stiam ca SI INAINTE – TOT ipochimenul (NU USL) fusese responsabil cu agitarea acelei carpe rosii in fata ochilor taurului electoral, mergand pana la supunerea acestui subiect „judecatii poporului” prin plebiscit.

  „…o temă populară/populistă, precum reducerea numărului de parlamentari…”
  Mai are vreo importanta cat de populara / populista (ba poate chiar nerealista – nu stiu, nu ma pricep suficient de bine) este aceasta tema, prin comparatie cu importanta faptului ca – in ciuda faptului ca subiectul a fost transat printr-un referendum – concluziile acelui referendum (desi votate cu o larga majoritate) UITE ca nu sunt puse in practica?

  „…demersul USL de revizuire a Constituţiei ( revizuire care oricum e discutabilă sub multe aspecte!)”.
  Este insuficient ca acea revizuire sa fie discutaBILA, este necesar sa fie si discutaTA – in mod serios.
  Cat despre intelesul figurat al cuvantului „discutabila” – habar n-am CE anume (concret) este propus sa fie modificat, dar eu stiu (si sunt convins ca MAJORITATEA cititorilor acestui comentariu – in frunte cu autorul blogului – stiu si ei) DESTULE aspecte ale Constitutiei care – daca n-ar merita chiar o schimbare fundamentala a continutului – MACAR ar merita o discutie mai serioasa pe marginea FORMEI Constitutiei, urmata probabil de o reformulare (a textului acesteia) care sa evite posibilitatea unor ulterioare interpretari… „neprincipiale” ale acestui text – interpretari care (spre ex) au permis presedintelui unei republici SEMIprezidentiale sa-si aroge (fara a incalca LITERA Constitutiei, ci doar SPIRITUL acesteia) puteri de care ar trebui sa dispuna doar presedintele unei republici PREZIDENTIALE.

  „Ce poate face USL acum, la un astfel de referendum?”
  Poate – spre ex – sa sustina inutilitatea unui astfel de referendum, TOCMAI avand in vedere EFECTUAREA anterioara a unui referendum pe subiectul unei parti din intentia actuala, efectuare EVIDENT inutila (avand in vedere lipsa oricarei masuri practice luate ca urmare a acesteia).

  „… o alegere, între aliaţii din USL şi electoratul care l-a dus la Victoria şi coabitarea cu Băsescu…”
  CE alegere sa mai faca, odata ce devine din-ce-in-ce mai evident ca niciuna dintre aceste variante nu-i mai ofera o sustinere ferma si stabila?

  „…sprijin occidental pentru viitorul său politic.”
  Daca pana si pt principii „de stanga”, populiste, nu este suficient sprijinul intern al celor care ar trebui sa beneficieze de urmarile favorabile ale aplicarii acestor principii, ci se apeleaza la sprijin „de import” – si inca NU din partea „marelui frate de la rasarit”, ci a marelui capital occidental – m-am lamurit.

 4. Dumneavoastra sunteti din „tabara cealalta” a USL-ului, si de aia vi se pare ca Ponta o sa piarda puncte. Daca studiati sondajele de opinie (din toate partile!) o sa constatati un lucru trist (sau nu). Marea partea a votantilor USL-ist a obosit. Nu mai vrea suspendari, luari in gura cu aia din Ieuropa, breaking-news, etc. Pana si ura fata de Basescu incepe sa paleasca. Mai sunt cam 30% din acel electorat „aprins”. E clar si in repartitia actuala a voturilor in USL: PSD-66%, PNL-33%. Si chiar si din aia 33% au inceput sa oboseasca. Nu or sa ajunga sa voteze Ponta sau Basescu (Doamne’feri), dar vor ajunge scarbiti de politica…

  Ponta nu o sa scada din cauza coabitarii (a facut destule calcule si simulari si a aflat asta). Doar problemele economice pot sa il dea jos (inflatia, somajul, concedierile in mediul bugetar, cresterea pretului la energe din motive de liberalizare, etc). De asta a si lasat-o mai moale cu Basescu si s-a apucat de economie. Ha, ha, hai ca glumeam: s-a apucat sa isi aranjeze media, asa incat sa nu aflam cumva de somaj, greve si alte cele. Nu rezolvam problemele, dar speram sa nici sa nu se afle.

  • „Pana si ura fata de Basescu incepe sa paleasca.”
   In opinia mea – DOAR fiindca ipochimenul a-‘ncetat sa mai actioneze virulent si agresiv in prim-planul mass-media politice, astfel incat a inceput sa se estompeze, sa se contopeasca_cu fundalul peisajului (panoramei*) politice.
   * Chiar „panorama” intentionasem sa scriu, in sensul de imagine larga, nu „panarama” (desi NICI ASA n-ar fi fost gresit de scris, SI ASA ideea ar fi fost corecta).

   „…vor ajunge scarbiti de politica…”
   „Scarbiti de politica” sunt(em) multi – INCLUSIV dintre cei care INCA se mai manifesta (chiar si virulent) intru sustinerea / contestarea vreuneia sau alteia dintre „parti” – „interesant” (pt calcule) va fi faptul ca nu numai vor fi scarbiti, ci vor inceta sa se mai si manifeste activ in domeniul politicii (in primul rand prin absenta de la vot, dar nu in ultimul rand si prin reducerea (sau chiar incetarea) activitatii militante pro / contra vreun subiect sau altul). Aceasta modificare a atitudinii generale a membrilor electoratului (a fiecaruia in parte si a majoritatii lor la un loc) lasa camp liber de confruntare pt sustinatorii efectivi ai partilor implicate, sustinatori care – in conditiile date de la noi – probabil ca nu vor mai fi constituiti decat fie din beneficiarii materiali ai „legaturilor” lor politice, fie din naivii care INCA vor mai crede in importanta / posibilul succes al PRINCIPIILOR politice (in ciuda evidentei ca de fapt la noi nu prea mai conteaza decat rezultatul pragmatic, rece, calculat material / pecuniar, al „conexiunilor” (la „ţâţă”, desigur).)

   „Ponta nu o sa scada din cauza coabitarii…”
   Nu ma simt Mafalda si nici darul proorocirii nu stiu sa-l am – IN PRIVINTA VIITORULUI – da’ n-o fi oare adevarat ca (dupa cum stiu eu – el / ei (impreuna cu aliatii si cu formatiunea politica_constituita) DEJA au scazut puternic?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...