Statui

Mă uit la el de câteva minute. Stă nemişcat ca o statuie, în mijlocul trotuarului de pe partea cealaltă a străzii. Îl privesc de minute bune, în vreme ce mă sfădesc, la o terasă, cu o cafea proastă, dar scumpă şi servită cu dichis, ca o mare ispravă. Moftangii!

Stă nemişcat. Încremenit. De când mă uit la el nu ştiu dacă a clipit. Cred că nu. Nu există nimic care să-l facă remarcabil în felul în care arată. Hainele sunt obişnuite, o cămaşa, nişte jeanşi. Potrivit de statură, un chip comun, neremarcabil. Remarcabilă e lipsa totală de expresie a chipului. Şi încremenirea în care se află de minute bune. Picioarele uşor depărtate, mâinile curgând pe lângă corp -doar mâna stângă e uşor mai ridicată, împietrită parcă din mişcare, ca atunci când ridici mâna pentru a atrage atenţia că vrei să spui ceva.

O statuie în mijlocul trotuarului. Doar mişcarea pieptului, uşoară, regulată, arată că statuia respiră. Trecătorii grăbiţi îl ocolesc făra a-l lua în seamă. Ca şi cum n-ar exista. E redus la statutul de „ceva”, e un obstacol aflat pe trotuar, care trebuie ocolit. Câte unul îi aruncă o privire grăbită, din fugă, apoi îşi vede de drum. O bătrână se opreşte în faţa lui şi-l studiază. Are mersul greu, de om copleşit de ani. Îl împinge uşor, să se dea din drum. Pentru ea e mai uşor aşa decât să-l ocolească. El nu se clinteşte. Nici nu clipeşte. Nimic. Rămâne împietrit.

Puţin mai târziu o puştoaică îşi trece mâna prin faţa lui, încercând parcă să-i testeze mişcarea pupilelor. Chicoteşte şi pleacă. El rămâne acolo, nemişcat. Nişte puşti îl iau peste picior, îi închipuie coarne cu degetele şi se pozează cu bizara statuie vie.

Nu e un mim. Nu e unul dintre aceia care construiesc statui vivante pentru amuzamentul trecătorilor. E un oarecare şi a încremenit în mijlocul trotuarului. Lipsa de reacţie a trecătorilor sau, dimpotrivă, excesul de reacţie mă îndeamnă la o anume solidaritate cu el, pentru că eu îmi imaginez că îl înţeleg, că am dibuit un tâlc în ceea ce face el. Dar n-am dibuit nimic. Şi nici solidaritatea nu ştiu ce fel ar funcţiona. Pentru că nu ştiu ce vrea să spună, aşa că nu ştiu cu ce aş fi solidar. Poţi fi solidar cu semenii doar pentru că ţi-s semeni sau solidaritatea noastră are mereu nevoie de o cauză de care să se agaţe?

Îmi imaginez că m-aş putea duce alături de el şi aş putea şi eu înţepeni, ceva vreme. E o formă de solidaritate. Cu ceva. Nu ştiu cu ce. Apoi realizez că m-aş simţi ridicol. Teama de ridicol poate birui orice impuls profund uman, poate ucide şi dorinţa de a fi alături cuiva. În timpul ăsta îl măsor în continuare din privire.

E tot nemişcat. Împietrit. Căldura e ucigătoare şi o albină îi dă târcoale. O goneşte iute cu mâna, scuturată în aer, atât cât să gonească gâza. Apoi încremeneşte iar. Un strigăt ţâşneşte din mine, fără a-l putea controla:

-Te-ai  mişcat! Am văzut! Te-ai mişcat!

Am rămas cu degetul arătând, acuzator, spre el. Strigătul a sunat ca o crudă imputaţie. Deşi nu ştiu de ce era nemişcat, ce încerca să demonstreze, m-am crezut îndreptăţit să strig, să-i imput mişcarea mâinii. Doar nu sunt primul muritor care judecă lucruri pe care nu le înţelege.

A întors capul spre mine. O enormă tristeţe i se citea acum pe chip. A oftat. A lăsat privirea în jos,  obidit. Apoi a plecat. A făcut câţiva paşi, apoi s-a oprit. S-a oprit şi a privit spre mine. Cu insistenţă. Cu reproş. Cu poruncă în privire. Şi mi-am simţit vina. Am pus banii cuveniţi pentru cafea pe farfurioară, lângă ceaşcă, am traversat, am ajuns în locul unde stătuse el mai devreme, am respirat adânc, i-am zâmbit şi am rămas încremenit. Ca o statuie. A dat din cap şi a dispărut printre trecători.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

2 Comments

  1. Ciudat cata frumusete descriptiva si cata analiza si filozofie pot fi alcatuite / construite in jurul a „ceva” ce pana la urma nu este altceva decat un simplu act imitativ, o „maimutareala”, cautandu-i cauze, motive, ratiuni de a fi…

    „E redus la statutul de “ceva”, e un obstacol aflat pe trotuar…”
    Din pacate, in mediul ultraurbanizat contemporan cam ASTA suntem toti (fiecare dintre noi) pt ceilalti. Spre deosebire de felul in care stateau candva lucrurile „la tara” (si in care intr-o anumita masura inca mai stau) (unde – macar intr-o oarecare masura – ii cunosti cam pe toti cei intalniti si ai cunostinta (macar superficial) de… stadiul vietii acestora, de bucuriile si necazurile si normalitatea pe care acestia le traiesc, iar intalnirea unui necunoscut este un eveniment curand aflat si „forfecat” de tot satul), la oras (in special in orasele mari) nu prea mai are nimeni… timp / interes / libertate de preocupare / etc pt a analiza – asa cuim faci dumneata in acest articol – (fie si macar subconstient) pe cei cu care ne intalnim, ci acestia reprezinta pt noi intr-adevar doar obstacole pt avansarea noastra (fie ea fizica sau ierarhica) – asta cu exceptia (eventual) a cazului in care cel intalnit este vreo cunostinta apropiata (fie din categoria amicilor, fie din cea a inamicilor).

    „Pentru că nu ştiu ce vrea să spună, aşa că nu ştiu cu ce aş fi solidar.”
    In optica mea, nu este necesar sa fii solidar anume cu ceea ce ar avea cineva de „spus”, ci poti sa fii solidar pur-si-simplu cu dreptul acestuia (de fapt – al oricui) de a spune ceea ce are de spus (atata vreme cat – dupa cum spun americanii – aceasta libertate a sa nu impieteaza asupra libertatii similare a celorlalti).

    „Poţi fi solidar cu semenii doar pentru că ţi-s semeni […]?
    Poate ca raspunsul corect este „depinde”. Depinde in primul rand de imprejurarile concrete: presupun ca fiecare dintre noi se simte macar OARECAT solidar (macar in forul interior, chiar daca poate pt unii dintre noi asta nu se si concretizeaza in actiune) cu cineva care – spre ex – se scufunda si se ineaca (sau care la propriu este pe punctul de a muri de foame) si are nevoie de ajutor, chiar daca MULTI dintre noi n-ar simti nici macar urma de solidaritate cu… sa spunem cu agresivitatea violenta a cuiva, sau cu eventuala nepasare a cuiva in fata cazului precedent (a celui care se ineaca).

    „Am rămas cu degetul arătând, acuzator, spre el.”
    Ca si in „Forrest Gump” si in articolul dumitale, MULTI dintre noi „se simt tradati” si „trag la raspundere” si arata acuzator spre cineva care inceteaza sa mai faca ceva ce acesta facuse (indelung) continuu, chiar daca nici macar nu stim de ce o facuse si de ce anume am crede noi de cuviinta s-o mai faca si chiar daca faptul ca face / ca nu mai face nu ne influenteaza (personal) in nici un fel.

    „Apoi a plecat.”
    DE CE sa nu ne inchipuim ca cetateanul in cauza ABIA ASTEPTA acel strigat care – oricat de acuzator – pt el a fost eliberator, ingaduindu-i (conform unor criterii numai de el stiute) sa se urneasca din loc si sa plece, eliberandu-l de povara nemiscarii?

    • Erata:
      „…ci acestia reprezinta pt noi intr-adevar doar obstacole pt avansarea noastra…”
      …ci acestia – daca-i remarcam cat de cat, daca nu raman cu totul nebagati in seama de catre noi (de catre cate cineva dintre noi) – reprezinta pt acesta (DACA are vreo influenta) doar un obstacol pt avansarea sa…”

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...