AcasăRabbi ziceA guverna, guvernare

A guverna, guvernare

E o adevărată încântare să vezi că, stăruitor şi determinat, domnul Ponta şi ceea ce numim „guvernul Ponta” continuă neabătut opera marilor săi înaintaşi Emil Boc şi MRU, punând în roaba cu priorităţi proiectul Roşia Montană, afacerea gazelor de şist, noi acorduri cu FMi şi regionalizarea. Adică fix temele din ţâpuriturile fraierilor care acum un an şi jumătate dârdâiau prin pieţe privind spre trotineta USL şi imaginându-şi că e ditamai pachebotul. Până la urmă coabitarea are costurile ei.

E o încântare, spuneam, să vezi că se bifează oleacă de consecvenţă în actul de guvernare. În acelaşi timp e teribil de enervant să-l vezi pe campionul absolut al datului cu televizorul, acelaşi domn Ponta, mereu satisfăcut, expirând o insuportabilă încântare de sine,  invocând legitimitatea pe care i-ar fi dat-o milioanele de voturi. Voturile cu care îşi fardează domnul Ponta iluzoria legitimitatea fiind fix voturile celor care îi cereau să nu se avânte prea excitat în tăvălelie coabitării, să dea naibii baronizarea regionalizarea, afacerea Roşia Montană sau pe cea a gazelor de şist. E un lucru poate mai dificil de procesat de către un fost pasager din dreapta la raliurile degeaba, dar voturile astea nu au acelaşi regim cu sticla de ţuică pe care ţi-o dă tata socru drept răsplată că nu-ţi baţi nevasta. Nu e domnul Ponta primul şi nu va fi nici ultimul politician care nu înţelege că voturile alea vin la pachet cu nişte obligaţii, iar astea nu sunt scrise cu litere mici, ca în contractele cu firmele de asigurări, ci cu litere de o şchioapă, pe pancarte, la vedere.

Dacă ai timp şi chef n-ai nevoie de multă perspicacitate pentru a observa că de la venirea la putere a USL are loc un interesant fenomen. Sunt mobilizate resurse extraordinare pentru construcţia imaginii premierului şi întărirea puterii sale personale, iar simultan, pe mai multe planuri, se întâmplă tot felul de lucruri, care presupun concentrări la fel de importante de resurse, pentru discreditarea, slăbirea şi demolarea tuturor celorlalţi din USL. Dar asta e politichia şi nu-mi umple mie scrumiera.

De mai bine de 20 de ani România este neguvernată. Ceea ce am convenit noi să numim, totuşi, guvernare în anii ăştia nu a fost altceva decât administrarea unei magazii de către nişte gestionari tâmpiţi şi borfaşi. Am ajuns în situaţia în care, personal, chiar nu mai sunt interesat de mişculaţiile politiceşti, de loviturile la ţurloaie şi nici de ambiţiile peştelui mic şi tâmpit care plănuieşte cum să mănânce el singur toată balena. Astea reprezintă dansurile de societate ale politicienilor şi e treaba lor cine pe cine pupă la periniţă sau cum îşi organizează ei maşinăria de distribuit şuturi în cur. Am în schimb pretenţia ca în actul guvernării să descopăr măcar reziduuri de responsabilitate. Şi, de mai bine de 20 de ani, cu pretenţia am rămas.

Lumea se schimbă foarte rapid şi nimeni nu stă să aştepte maturizarea lui Ponta, trezirea lui Antonescu din somnul de frumuseţe sau a lui Băsescu din mahmureală. România chiar nu îşi mai poate îngădui să se lase pe mâna unor zevzeci care au chef de bambilici şi concursuri de flegme cu boltă. Guvernarea nu mai poate continua să fie doar exerciţiul prin care unii îşi căpiază inamicii în vreme ce ei îşi umlu garajul. În lumea asta în schimbare există state serioase, cu guvernări ceva mai serioase decât ale noastre, care îşi construiesc deja soluţii, nu doar strategii, pentru marile probleme ale viitorului nu foarte îndepărtat. Noi ne mulţumim doar să bifăm lista de subzistenţă primită de la FMI.

Monumentalul dezastru reprezentat de sistemul românesc de educaţie, productul fetid a „reformei” exersate de mulţii cretini care au condus ministerul de resort, nu e doar o problemă a zilei de azi. Semianalfabeţii şi tembelii produşi de sistemul nostru de învăţământ, mase enorme de agramaţi pentru care idealul de viaţă  e ţiganul râgâitor de manele, nu au cum reprezenta o resursă pentru ziua de mâine. Peste 20 de ani ne vom trezi cu o gravă penurie de forţă de muncă educată, transformaţi într-un Imbecilistan, în care se vorbeşte în grohăituri care mai aduc vag aminte de limba română. Şi după aia putem vorbi despre falimentul economiei, criza sistemului de pensii şi orice avem chef până ne ia dracu. Putem continua să facem vedete din cei cinci elevi care au luat zece la bac şi din olimpicul care a primit o diplomă şi bursă de studii pe nu ştiu unde, dar în timpul ăsta sistemul românesc de educaţie scoate hoarde de manelişti cu sau fără diplome. În general cu diplome, că doctoratul se dă acum la promoţie.

Tot peste 15-20 de ani ne vom confrunta cu declinul societăţii petrolului. Ne putem imagina ca pansăm rahatul acum dacă îi lăsăm pe ăia de la Chevron să facă bani câţiva ani trăgând gazul din şist şi pe bunicul de pe canapea, dar astea sunt prostii. Nu am auzit despre o strategie consistentă, serioasă pentru România epocii post-petrol. Şi nici nu-şi bate nimeni capul. Un mandat are 4 ani, important e să supravieţuieşti ăştia 4 ani la guvernare şi apoi să mai iei nişte voturi de la guşteri, astea cu reconfigurarea profilului energetic, strategiile pentru epoca post-petrol şi alte asemenea rahaturi nu interesează – ce mare brânză? om vedea noi atunci!

S-a vorbit cu insistenţă despre o apropiată şi explozivă criză alimentară. Semne încep deja să se vadă, state serioase încep să dezvolte strategii serioase, în încercarea de asigurare a viitorului. La noi agricultura rămâne o chestie acolo, despre care am convenit cândva că are mare potenţial şi gata, nu ne mai batem capul. Mai bine ne ocupăm de regionalizare, că feudele baronilor n-ajung pentru îndestularea lor şi pentru vărsămintele la partid.

Dacă privim în jur vedem cum lumea se schimbă. Repede. Dramatic. Lupta pentru resurse ( alea pe care noi le dăm de pomană) e cumplită, iar statele serioase îşi dezvoltă strategii pentru viitor, investesc în educaţie şi îşi pregătesc cu grijă ziua de mâine. Pentru că asta înseamnă, acolo, actul guvernării. La noi nu are cum fi aşa. Pentru că de mulţi ani nu mai avem guvern, un guvern al României. Am avut guverne PSD, CDR, DA, PDL-UDMR, acum avem guvern USL. Am avut guvernul Ciorbea, Radu Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, MRU şi avem guvernul Ponta. Despre Guvernul României am auzit foarte rar vorbindu-se. Foarte rar.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

9 Comments

  1. anul trecut ma gîndeam ca oricine ,chiar si foca de la circ e preferabil(a) în locul machitorului.
    bai nene , o clipa nu m’am gîndit ca peste un an o sa se pricopseasca tara si cu unul si cu celalalt sincron, tusea si junghiul la pulmonul national.
    la urma urmei poate era de prevazut daca te uiti la pedigriul lui ginerica oportuninschi ; cocopilot prin vocatie, prea plin de sine, poftitor la diplome si la tot felul de patalamale cu care sa se autoconvinga ca e altceva „decît” un procuror, a mostenit de la predecesorii pe linie partinica fundul lui Nastase si rînjetul lui Iliescu. poate sunt subiectiv caci de mic (politic) mi’a fost antipatic .
    chestia nasoala e ca de la un betiv ( daca ar fi doar betiv) poti sa speri ca se trezeste, foca în schimb….
    p.s. înca esti blînd cu ei ; aici cam ploua….

  2. „…care nu înţelege că voturile alea vin la pachet cu nişte obligaţii.”
    – Nu este el singurul – e plina tara (in special in zona tineretului) de indivizi care-si cunosc FOARTE bine (si-si pretind) „drepturile”, fara insa a accepta ca obtinerea acestora are drept reciproca implicita SI (ca „vin la pachet” cu) asumarea unor indatoriri – si pe acestea din urma le refuza, ca doar „ei sunt liberi”…
    – Care NU VREA sa inteleaga ca. (SI EU obisnuiesc sa fiu FOARTE „obtuz” uneori si sa nu inteleg „nici in ruptul capului”* vreo idee (cu atat mai mult daca este exprimata aluziv) care nu-mi convine…)
    * STIE cineva CARE este provenienta expresiei „nici in ruptul capului”? (Cu niste (multi) ani in urma am fost bucuros-uimit cand am citit-o – nici nu mai stiu UNDE anume…)

    „…nu-mi umple mie scrumiera.”
    Nu cunosteam zicala – si NICI nu sunt de acord cu acest mod de formulare: nu prea cred ca-si doreste cineva sa se pricopseasca cu deseuri… (Daca e musai referirea la tutun, as putea intelege – spre ex – „nu-mi umple tabachera”…)

    „Am în schimb pretenţia ca în actul guvernării să descopăr măcar reziduuri de responsabilitate.”
    In principiu, in mod corect responsabilitatea ar trebui sa fie reciproca imediata a autoritatii…

    „…nimeni nu stă să aştepte maturizarea lui Ponta, trezirea lui Antonescu din somnul de frumuseţe sau a lui Băsescu din mahmureală.”
    Punem pariu? (Neavand incotro, TOTI stam… si stam rau, ba chiar „dam indarat”)

    „…bifăm lista de subzistenţă primită de la FMI.”
    FEREASCA Sfantul sa n-o mai primim! Oricat de rea a fost solutia aleasa (DA, sunt si eu de acord ca e rea solutia indatorarii pt consum), ASTA e calea pe care am pornit si deja „am intrat pe fagas”. Orice schimbare de directie (nu ca as crede ca intentioneaza conducerea noastra sa faca asa ceva) ar trebui pregatita bine si executata impecabil si cu maxima atentie ca sa nu derapam in neplata (sau plata doar partiala, in proportii infime) – pe termen lung – a TUTUROR platilor de la buget catre populatie: a salariilor bugetarilor, a pensiilor, a alocatiilor, burselor, stipendiilor, ajutoarelor etc. Ar muri de foame – la propriu – cam prea multi neajutorati – incepand cu pensionarii si invalizii, dar continuand si cu copiii bugetarilor…)

    „…facem vedete din cei cinci elevi care au luat zece la bac şi din olimpicul care a primit o diplomă şi bursă de studii pe nu ştiu unde…”
    MACAR pentru contrastul cu „fondul”, oare ar fi gresit ca ASTFEL sa se procedeze? (Sa nu uitam ca meritele lor au fost evidentiate prin competitie internationala unde participa cei mai buni, nu prin competitie interna, cu niste co-concurenti (!) nepregatiti…)

    „…peste 15-20 de ani ne vom confrunta cu declinul societăţii petrolului.”
    PROMITI ca abia atunci? (TARE mi-as dori ca eu personal sa nu mai fiu – atunci cand se va intampla…)

    „…resurse ( alea pe care noi le dăm de pomană)…”
    Da, da’ ce pomana „babana” o fi fost para’-‘ndaratu-uuu’…

    „Despre Guvernul României am auzit foarte rar vorbindu-se.”
    Sincer sa fiu, nu sufar catusi de putin ca N-AM AUZIT – DESPRE el. Eu DE DEPARTE as prefera sa-i simt efectele activitatii, nu sa mi se vorbeasca despre.

  3. la noi se guverneaza dupa principiul „merge bah, si-asa”.
    din pacate, nu sunt vesti bune. politicienii romani sunt prosti pentru ca sunt romani, alesi dintre romani. nu-s nici mai buni, nici mai rai decat cetateanul mediu.
    poate ca singura speranta e ca o sa ne „descurcam”, asa cum ne-am descurcat ca neam, de-a lungul istoriei. mai o tradare ici, o cotropire colo (acu mai mult cotropiti decat cotropitori, ca n-avem cu ce), un fugit un paduri (desi nu se stie daca mai ramane vreo una).
    merge si-asa.

    • „…dupa principiul “merge bah, si-asa”.”
      De fapt, dupa cate stiu eu principalul principiu (!) este „Doamne apara si pazeste de mai rau!”

      „politicienii romani sunt prosti pentru ca sunt romani, alesi dintre romani. nu-s nici mai buni, nici mai rai decat cetateanul mediu.”
      Cauza nu cred ca ar fi faptul ca sunt „dintre romani” ci ca nu sunt „alesi” (NU cu sensul de „votati” (asta – in principiu – sunt), ci „doar” pt ca nu au invatatura si constiinta „aleasa”).
      Iar daca ei nu-s „mai rai decat cetateanul mediu”, atunci mi-e jena pt romani. Da, avem si… guvizi, bizoni sau cum mai vreti sa le spuneti, da’ cred ca avem SI oameni „de calitate” care sa corecteze media (cel putin media ponderata). Da’ daca NU PE ACESTIA ii alegem…
      (Da’ (pe de alta parte) CONSTATAND – CUM anume „merg lucrurile” la noi, CARE dintre oamenii INTR-ADEVAR „de calitate” ar fi suficient de… (Hm!) „sinucigas” (dpdv socio-politic) incat sa se vare de bunavoie in „troaca” politica, STIIND dinainte (in mod pertinent) ca va fi „mancat de porci”*? CUM sa-i convingi pe acestia sa se bage in politica*, unde nu mai intra decat „tupeistii” si cei innebuniti dupa parvenire socio-economica si care pt asta sunt dispusi sa-si asume orice riscuri, STIIND ca altfel sansele lor de reusita tind asimptotic la zero?)
      * Uitati-va ce-a patit Tiriac: s-a intors (IMEDIAT) aici (de parca nu i-ar fi fost suficient de bine unde-a fost), a-‘ncercat sa ajute (INCLUSIV in mod dezinteresat) in mod social (macroeconomic, politic), a fost huiduit si acuzat pt ca „si-a permis” ca PE LANGA ajutorul material sa ajute si cu sfaturi – si-acuma „s-a cumintit” si (dpdv socio-politic) „sta cuminte in banca lui”, „face bani” si (din cate stiu eu) nu mai ajuta social, ci NUMAI punctual, individual (sau pt colectivitati mici) – si (TOT „din cate stiu eu”) NUMAI (exclusiv) material, fara ca el insusi „sa se bage”.

    • Constat ca ni te adresezi la persoana A DOUA, deci nu consideri ca ai face parte din randurile celor carora li se adreseaza (si la care se refera) comentariul dumitale. Te rog frumos sa-mi comunici CRITERIUL pe baza caruia consideri dumneata ca „noi, ceilalti” constituim un destinatar colectiv caruia dumneata nu-i apartii. Nu esti roman?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...